Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΑΣΕ ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.....





Γράφει παίρνοντας αφορμή  την σουηδική ταινία Ανωτέρα βία (Force Majeure) ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος:
Αν κάποιος ήξερε καλά το εµπόριο του φόβου, αυτός ήταν ο Αλφρεντ Χίτσκοκ. Αυτός που έλεγε πως «δεν υπάρχει κανένας τρόµος την ώρα της  έκρηξης - ο τρόµος εντοπίζεται στην αναµονή της έκρηξης».
Και κάπου εδώ, έρχεται η εξήγηση στο πώς η ελληνική κοινωνία αντιδρά πλέον στον φόβο. Αν η αναµονή της έκρηξης είναι πέντε χρόνια, τότε απλώς βαριέσαι να φοβάσαι. Και απλώς πράττεις. 
Αυτό έκαναν με την ψήφο τους  όσοι  ξεπέρασαν τον φόβο μιας επικείμενης χρεοκοπίας μετά από 5 χρόνια λιτότητας , ελπίζοντας ταυτόχρονα  ότι κάτι το νέο θα επαναφέρει τα πράγματα με κάποιο μαγικό τρόπο στην προηγούμενη κατάσταση.


Αφού έχει περάσει πάνω από ένας μήνας αφ΄ ότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η νέα κυβέρνηση  μπορούμε να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό σε τι έχει πετύχει και σε τι όχι.
Αυτό που αδιαμφισβήτητα έχει πετύχει είναι να έχει την συμπαράσταση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων πολύ μεγαλύτερο από αυτό που την ψήφισαν.
Η αποδοχή αυτή βασίζεται στο ότι στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει σχηματιστεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση έδωσε ηρωικά μια μάχη στην Ευρώπη και την κέρδισε.


Ας δούμε λοιπόν ποια μάχη δόθηκε, τι επιδιώκαμε και τι πετύχαμε.
Η κυβέρνηση ζητούσε μια συμφωνία γέφυρα με την οποία θα μας έδιναν λεφτά χωρίς να δεσμευόμαστε σε τίποτα, με το παράλογο, από όλους τους εταίρους μας, επιχείρημα, ότι βάσει της πρόσφατης λαϊκής εντολής εμείς έχουμε εκλεγεί για να σχίσουμε τα μνημόνια!


Ζήτησε επίσης να της δοθεί χρόνος για να εφαρμόσει την πολιτική της.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν να βρεθεί σε ένα τοίχο από 18 και να αναγκαστεί να αποδεχτεί όλες τις δεσμεύσεις χωρίς αντίστοιχα να πάρει φράγκο, αλλά μόνο την υπόσχεση  πως οι εταίροι ΟΤΑΝ και ΕΑΝ τηρήσουμε τις υπάρχουσες από το μνημόνιο δεσμεύσεις στον 4μηνο χρόνο που της δόθηκε, να της δίνουν με το σταγονόμετρο λεφτά
Μέρος βέβαια από τα λεφτά   που με μεγαλοπρέπεια ο Βαρουφάκης έλεγε στα τέλη Ιανουαρίου στην συνέντευξή του στους New York Times, ότι δεν τα θέλουμε και δεν θα ζητήσουμε αυτή την δόση των 7,2 δις !
Κατά τον ίδιο επίσης τρόπο μπορεί προεκλογικά πριν 4 μήνες ο Τσίπρας να μίλαγε για κούρεμα του χρέους, όμως σήμερα ως κυβέρνηση ο Βαρουφάκης δηλώνει κατηγορηματικά  ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους. 



Δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε πριν τις εκλογές και με σαφώς χειρότερη κατάσταση στην οικονομία, με απόσυρση πάνω από 20 δις από τις καταθέσεις, πλήρες πάγωμα της οικονομίας  και με υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά  1δις λόγω και των διαφόρων εξαγγελιών για φορολογικές ελαφρύνσεις που δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους αφελείς που είχαν πιστέψει ότι με την κυβερνητική αλλαγή   δεν θα πληρώσουν ΕΜΦΙΑ  και φόρους.
Δυστυχώς  βέβαια θα τους πληρώσουν, όπως βέβαια και τον ΕΝΦΙΑ ( γιατί θα χρειαστεί χρόνος για να τον αλλάξουμε) , και βέβαια ο Βαρουφάκης δεν αποκλείει να βάλει και κάποιο νέο φόρο στους έχοντες και κατέχοντες λέγοντας: Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν…
Βέβαια από σεμνότητα δεν διευκρίνισε από ποιο ποσό και πάνω θεωρείται κανείς ως έχων και κατέχων σίγουρα όμως σε αυτούς, κατα γενική ομολογία, ανήκουν οι εφοπλιστές αλλά και η εκκλησία .


Όποιος δε δεν έχει βραχεία μνήμη, μπορεί  να θυμηθεί ότι το 2013 ο Τσίπρας στην Βουλή  έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους εφοπλιστές ότι: μια κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στις ημέρες της φορολογικής τους ασυλίας και ότι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν -υπό τη χυδαία απειλή ότι θα αποσύρουν τα καράβια τους από την ελληνική σημαία- θα αποτελέσουν παρελθόν.


 Όταν όμως έρχεσαι στην κυβέρνηση η πραγματικότητα  έρχεται αμείλικτα να σε προσγειώσει και έτσι ο πανταχού παρών και για όλα ομιλών υπουργός δήλωσε στο Charlie Hebdo πως :
είναι σωστό ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί. Οι εφοπλιστές θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους. Όμως η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές κινούνται πολύ και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τα εισοδήματα τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν φορολογηθούν.
Δηλαδή για τους νοήμονες :Δεν πρόκειται να πάρουμε από αυτούς ούτε φράγκο!


Επειδή όμως στην χώρα μας σαν πολίτες τηρούμε τις παραδόσεις όπως πχ κάθε χρόνο με καταλήψεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες, συμπλοκές χούλιγκάνων στα ντέρμπυ κτλ έτσι και κάθε νέα κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή όλων των άλλων, εκτός βέβαια από εκκλησία και εφοπλιστές.
Πχ κλασσικό παράδειγμα φοροδιαφυγής είναι  η υπόθεση εκείνου του 1.000.000 δολαρίων που είχε εισπράξει ως αμοιβή στο εξωτερικό ο πρώην Πασόκος και νυν ακραιφνής Συριζαίος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος διατείνεται ότι έχει επαναπατρίσει από αυτά τα 750.000 δολάρια. 
Έλα όμως που το ΣΔΟΕ απέδειξε πως αυτά προέρχονται από άλλο λογαριασμό από εκείνον που του είχε κατατεθεί η αμοιβή και έτσι του ζητάει το ανάλογο ισόποσο πρόστιμο δηλαδή μόνο 1,500.000 δολάρια!
Όλο αυτό το νέο αίμα που έχει εισρεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει δυναμώσει και το συνδικαλιστικό κίνημα.


Έτσι δεν μένει παρά να πιούν ξύδι όσοι διαφωνούν με τις αυξήσεις των υπαλλήλων στην ΔΕΗ, κατά την ρήση του αγλαούς αποκτήματος από το ΠΑΣΟΚ, τέως προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και νυν φανατικού Συριζαίου που έχει αναφωνήσει στεντόρεια τη φωνή: Στηρίξτε ΣΥΡΙΖΑ, μας δικαίωσε ο Λαφαζάνης για την ΔΕΗ.
Ήδη είχα επισημάνει από πέρσι στο ποστ μου ΦΩΤΟΠΟΥΛΙΣΜΟΣ-ΗΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ το πόσο αγωνιστής ήταν όταν αφού έσκισε το φύλλο επιστράτευσης, το οποίο κατά λάθος του είχε επιδοθεί,  το κατέθεσε αντί στεφάνου στο μνημείο των 11 ηρώων μαχητών του ΕΛΑΣ!


 Στο έργο της κυβέρνησης αυτό το μήνα εκτός των καθημερινών πολλαπλών συνεντεύξεων του Ουάου υπουργού και των ποικίλων εξαγγελιών των άλλων υπουργών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεκίνησε επιτέλους και η τοποθέτηση των δικών μας ανθρώπων σε υπεύθυνες θέσεις όπως πχ του διορισμού του εξαδέλφου του πρωθυπουργού και αρθρογράφου της ΑΥΓΗΣ ως συμβούλου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στο ίδιο υπουργείο επίσης διορίστηκε σε θέση Ειδικού Συμβούλου και ο Γεώργιος Μητράκος  που φημολογείται πως είναι ο γαμπρός του υπουργού!


Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους οικογενειακούς θεσμούς (όπως και στο παρελθόν και ο Παπακωνσταντίνου), δηλώνει δια της περιφερειάρχου του ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια που θα αλλάζει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, έχοντας βέβαια και την αμέριστη συμπαράσταση των ΑΝΕΛ και αναθέτει την προστασία της πατρίδας στον Καμμένο που δεν θα διστάσει αν χρειαστεί να την κάνει Κούγκι για να την υπερασπιστεί!


Ενδιαφέρον τέλος είναι ότι η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από την Βουλή γιατί η ψηφοφορία θα αποτελούσε ένα κωμικόδραμα για την κυβέρνηση. 
Ήδη το 40%  της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε  την συμφωνία, οπότε σε ψηφοφορία καμιά 20ρια κυβερνητικοί βουλευτές από τις συνιστώσες μαζί πιθανώς με τους ΑΝΕΛ θα την καταψήφιζαν. 
Αντίθετα  ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ  παρά τις ενστάσεις τους έχουν  δηλώσει ήδη ότι θα την ψήφιζαν για να μην κινδυνεύσει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, οπότε οι μνημονιακοί θα υπερψήφιζαν τις συμφωνίες της αντιμνημονιακής κυβέρνησης !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου