Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ




Το παραπάνω βίντεο είναι από μια ομιλία στο TED (Technology, Entertainment, Design). To TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που  κάνει συνέδρια  και διοργανώνει ομιλίες με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν (Ideas Worth Spreading).
Από το 2006 οι ομιλίες είναι διαθέσιμες δωρεάν  στο διαδίκτυο.
 Το Μάιο του 2013, ήσαν  διαθέσιμες πάνω από 1.500 ομιλίες. 
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 είχαν ειδωθεί από χρήστες 50 εκατομμύρια φορές. Τον Ιούνιο του 2011 είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια, ενώ στις 13 Νοεμβρίου του 2012 οι θεάσεις των ομιλιών έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο. Ορισμένες από αυτές διαθέτουν και ελληνικούς υπότιτλους.
Οι διοργανωτές του TED κάλεσαν λοιπόν ένα  ιδιαίτερα γνωστό και με ευρύ κοινό αναγνωστών, συνάδελφο μπλόγκερ να μιλήσει σε αυτό.
(Παρένθεση: μόλις έγραψα την λέξη συνάδελφο για κάποιο μπλόγκερ με χιλιάδες αναγνώστες, αυτόματα θυμήθηκα μια ιστορία που ίσως να την έχω ξαναγράψει, αλλά έχει δικαιωματικά την θέση της και εδώ.
Πασίγνωστος καθηγητής Ιατρικής βρέθηκε σε μικρή επαρχιακή πόλη και συναντήθηκε με τον ντόπιο γιατρό.
Κύριε καθηγητά τον προσφωνούσε ο επαρχιώτης γιατρός, κύριε συνάδελφε ο Καθηγητής, κύριε Καθηγητά ο επαρχιώτης, κύριε συνάδελφε ο Καθηγητής μέχρι που μετά από αρκετή ώρα τόλμησε και ο επαρχιώτης να πεί: κύριε συνάδελφε στον καθηγητή, οπότε πάραυτα αυτός τον κατακεραύνωσε λέγοντας :
-Κάποτε η εφημερίς Τα νέα του Καρπενησίου είχε γράψει –ως ανέφεραν οι συνάδελφοι Τάιμς του Λονδίνου…!)
Ο ομιλητής λοιπόν στο βίντεο είναι ο χαρισματικός  μπλόγκερ Tim Urban, με τεράστιο ανγνωστικό κοινό, ο οποίος γράφει στο μπλογκ  Wait But Why δημοσιεύοντας, όπως χαρακτηριστικά γράφει, new post every sometimes.
Η ομιλία του Tim Urban, Μέσα στο μυαλό ενός κατ΄ εξοχήν αναβλητικού  (Inside the mind of a master procrastinator) διαθέτει και αυτή ελληνικούς υπότιτλους.
Έχει σαν θέμα την  αναβλητικότητα, και ο ομιλητής με χαρακτηριστική άνεση και ιδιαίτερο χιούμορ αναπτύσσει το θέμα του με αποτέλεσμα συχνά  το κοινό να γελά και να χειροκροτεί.
Όταν στην αρχή παρουσιάζει τα διαγράμματα με τον καταμερισμό της εργασίας μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία που πρέπει να έχει έτοιμη μια εργασία, στα οποία όσο μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος τόσο αυξάνεται η ποσότητα που πρέπει να βγάλει κάθε μέρα, η εικόνα αυτή μου φάνηκε απόλυτα γνωστή.
Ήταν σαν να έβλεπα την κ. Αθεόφοβου στα φοιτητικά της χρόνια που στην αρχή της κάθε χρονιάς έκανε πρόγραμμα του πόσες σελίδες από κάθε μάθημα θα διάβαζε ώστε να μην ζορίζεται πριν από τις εξετάσεις. Με την πάροδο των μηνών ο αριθμός των σελίδων αύξανε και μόνο  μετά τις γιορτές άρχιζε σιγά σιγά σιγά να εμφανίζεται το τέρας του πανικού που περιγράφει τόσο γλαφυρά ο Tim Urban.
Αντίθετα η Μαϊμού άμεσης Ικανοποίησης είναι  πάντα παρούσα, όπως άλλωστε και στους περισσότερους από μας, για να μας τραβήξει από το χέρι, όπως και τον  Tim που σερφάροντας στο ιντερνέτ διάβασε όλα τα σχετικά με το πως η  Τόνια Χάρντινγκ   ήταν πίσω από την επίθεση στην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νάνσυ Κεριγκαν για να πάρει την θέση της, ή για τον νομπελίστα Φυσικό Ριτσαρντ Φάινμαν.
Από τους Έλληνες ομιλητές στο TED προσωπικά έχω απολαύσει την ομιλία του Ευγένιου Τριβιζά για την σημασία της φαντασίας  με τίτλο Let's imagine..., αλλά και του Γιάννη Μπουτάρη για την Γοητεία της τόλμης.
Τέλος από τις πιο αξιόλογες ομιλίες ξένων ομιλητών στο TED οι πιο πρόσφατες που με εντυπωσίασαν ήταν δύο.
Και οι δύο διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους.
 Η πρώτη είναι του Richard Dawkins  με θέμα Militant atheism  που την έχουν παρακολουθήσει  στο ιντερνέτ μέχρις στιγμής 1.300.000 άτομα! 
Η δεύτερη, είναι του ψυχιάτρου Robert J. Waldinger καθηγητού στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, στην οποία, μπροστά σε ένα κοινό που κρέμεται από τα χείλη του, αναλύει τα αποτελέσματα μιας μελέτης που κράτησε 75 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης της ζωής 724 ατόμων, για τα στοιχεία που προκαλούν την ευτυχία στους ανθρώπους







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου