Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΣΤ΄ΣΛΟΒΕΝΙΑ (ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ-ΤΡΟΓΚΙΡ)




ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ
Οι Λίμνες Πλίτβιτσε είναι μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή και δικαιολογημένα η UNESCO το 1979 την ανακήρυξε  Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Δυστυχώς από αυτή την περιοχή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991 ο πόλεμος μεταξύ Κροατών και Σέρβων και η περιοχή ανακαταλήφθηκε από τους Κροάτες με το τέλος του, τον Αύγουστο του 1995.
Τον Δεκέμβριο 1998, μετά τον καθαρισμό της από νάρκες, η UNESCO ανακήρυξε την περιοχή ελεύθερη ναρκών και την έβγαλε από τη λίστα των περιοχών σε κίνδυνο.
Το Πάρκο καταλαμβάνει έκταση 294,82 τ. χλμ., ενώ οι 16 λίμνες του καταλαμβάνουν μόλις τα 8 χλμ το δε  ψηλότερο σημείο του Πάρκου βρίσκεται στα 1.280 μ. ενώ το χαμηλότερο στα 380 μ. το δε υψόμετρο μεταξύ των λιμνών είναι μόνο 135 μέτρα.



Ξεκινώντας από τα ηλιόλουστα παράλια πηγαίνοντας προς τις λίμνες βρεθήκαμε σε ένα κάτασπρο χιονισμένο τοπίο.
Φτάνοντας στις λίμνες αντικρίζει κανείς από ψηλά την εντυπωσιακή εικόνα  του  μεγαλύτερου καταρράκτη Veliki Slap, που έχει ύψος 70 μ. και δύο από τις λίμνες.
Από εκεί αρχίζει η πεζοπορία σε καθορισμένες διαδρομές με ξύλινα μονοπάτια στις όχθες των λιμνών με αρχική επίσκεψη μια βόλτα κάτω από τον  Veliki Slap.





Υπάρχουν διαφόρου μήκους διαδρομές, για όλα τα γούστα και τις αντοχές, και πολλοί διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής γι΄αυτό τον σκοπό.
Μικρότεροι καταρράκτες υπάρχουν σε πολλά σημεία μεταξύ των λιμνών οι οποίες είναι γεμάτες από ψάρια.










Η δική μας πεζοπορία, περίπου για 1 ½ ώρα,  κατέληξε σε μια μεγάλη λίμνη στην οποία υπάρχει ένα καραβάκι που σε περνάει στην απέναντι όχθη για να φύγεις.
Είμαστε τυχεροί γιατί μόλις φτάσαμε στο πούλμαν που θα φεύγαμε άρχισε μια αρκετά έντονη χιονόπτωση.




ΤΡΟΓΚΙΡ

Το Τρογκίρ ιδρύθηκε το 380πΧ από ΄Ελληνες και ονομάστηκε Τραγύριον (νησί των τράγων) γιατί βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί και συνδέεται με την στεριά με γέφυρα ενώ με μια άλλη συνδέεται και με το νησί Τσιόβο.



Το 1997 το ιστορικό κέντρο της πόλης, που περιβάλλεται από τείχος με δύο πύλες, ανακηρύχτηκε από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την Βενετική της αρχιτεκτονική.
Μετά την καταστροφή του, το 1123 από τους Σαρακηνούς, κατάφερε να αναγεννηθεί μετά 70 χρόνια, όποτε και γνώρισε μεγάλη εποχή καλλιτεχνικής ανάπτυξης, αρχικά από τους Ούγγρους αυτοκράτορες και μετά από το 1420 από  τους Βενετούς.


Στην πόλη μπαίνουμε από την Χερσαία ή Βόρεια πύλη (kopnena vrata) του 16ου αιώνα με το άγαλμα επάνω της ενός από τους πολιούχους της πόλης, του Όσιου  Ιωάννη του Τρογκίρ.
Το Τρογκίρ είναι το καλύτερα διατηρημένο ρομανο-γοτθικό σύμπλεγμα σε όλη την Κεντρική Ευρώπη.
Στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχουν 10 εκκλησίες και πολλά κτήρια του 13ου αιώνα, από την ίδια εποχή που κτίστηκαν και τα τείχη της.






Στην κεντρική της πλατεία βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου του 13ου αιώνα με την ίδιας εποχής αριστουργηματική δυτική πόρτα του, έργου ντόπιου καλλιτέχνη.
Σε αυτήν την πλατεία είναι και το Παλάτι του Δούκα, σήμερα Δημαρχείο, ο πύργος του ρολογιού και  η Λοτσια που την χρησιμοποιούσαν σαν δικαστήριο. Στην πλατεία αυτή γίνονταν και οι εκτελέσεις.








Οι περιδιάβαση στα στενά είναι μια απόλαυση γιατί εκτός από τα εξαιρετικής αισθητικής κτίσματα διαπιστώνεις πως η πόλη είναι ζωντανή και η καθημερινότητα έχει τις ανάγκες της όπως το άπλωμα της μπουγάδας!





Βγαίνοντας από την άλλη πύλη στην άκρη της παραλίας υψώνεται το Βενετσιάνικο Κάστρο Kamerlengo του 15ου αιώνα που σήμερα χρησιμεύει για διάφορες εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.
Η παραλιακή αυτή περιοχή συγκεντρώνει και αρκετή από την ζωή της πόλης με τα κεντράκια που υπάρχουν εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου