Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-Ζ΄ ΚΡΟΑΤΙΑ (ΣΠΛΙΤ)





Το Σπλιτ, στα ιταλικά Σπάλατο, είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Κροατίας μετά το Ζάγκρεμπ. Σήμερα η μισή από την παλιά πόλη του Σπλιτ δεν είναι τίποτα άλλο από το μεγάλο παλάτι που έκτισε ο Διοκλητιανός όταν αποσύρθηκε από την εξουσία το 305. Είναι ο μοναδικός που παραιτήθηκε από αυτοκράτωρ και έτσι μπόρεσε να πεθάνει τελικά ήσυχος στο κρεβάτι του! Το παλάτι του είναι από τα μεγαλύτερα και πιο καλά διατηρημένα της ρωμαϊκής εποχής και στέγαζε 9000 άτομα . Μετά την εγκατάλειψη του από τους Ρωμαίους παρέμεινε άδειο για αιώνες αλλά τον 7ο αιώνα ξανακατοικήθηκε από πρόσφυγες από τα γειτονικά Σάλωνα.
Σήμερα υπάρχουν κατοικίες κτισμένες πάνω στα τείχη και μέσα στο κάστρο και το ιστορικό κέντρο του Σπλιτ έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο της Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Το ανάκτορο διαστάσεων 160x190 μέτρα, διαθέτει 4 πύλες, την Χρυσή, την Αργυρή την Σιδερένια και την Χάλκινη προς την μεριά της θάλασσας.




Αυτή ήταν και η ωραιότερη πρόσοψη του ανακτόρου η οποία  στον επάνω όροφο είχε ένα προστώο που αργότερα πρόσθεσαν διάφορα κτίσματα.
Από την Χάλκινη  πύλη μπαίνουμε και μείς στο ανάκτορο και βρισκόμαστε στα κελάρια του ανακτόρου στα οποία  σήμερα υπάρχουν τουριστικά καταστηματάκια.


Όταν ξανακατοικήθηκε το ανάκτορο τα κελάρια  χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους του για σκουπιδότοπο με αποτέλεσμα όταν καθαρίστηκαν τα ευρήματα από αυτά το 1956 να δώσουν πολλές πληροφορίες στους αρχαιολόγους για τις συνθήκες και τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων






Ανεβαίνοντας μια σκάλα βρισκόμαστε στο Περιστύλιο, την εσωτερικά αυλή του ανακτόρου με τις λεπτές γρανιτένιες κολώνες.
Ανατολικά είναι το Μαυσωλείο του Διοκλητιανού, με οκτάγωνο σχήμα  (κάθε πλευρά7,6μ) περιβαλλόμενο με 24 κολώνες. Από αυτό  τον 7ο αιώνα αφαιρέθηκε η σωρός του και στην θέση τους τοποθετήθηκαν τα λείψανα του Αγίου Δόμνιου το όνομα του οποίου φέρει  ο σημερινός καθεδρικός ναός  της πόλης.




Η 3500 ετών σφίγγα που βλέπουμε στην βάση του καμπαναριού (12-16ος αιώνας) προέρχεται από τον αιγυπτιακό ναό του Θύμωση ΙΙΙ και είναι μόνη που δεν αποκεφάλισαν οι χριστιανοί.



Πίσω από την  Δυτική μεριά του Περιστυλίου είναι ο ναός του Δία που τον 7ο αιώνα μετατράπηκε σε Βαπτιστήριο. Στην  πλευρά αυτή οι κολώνες του Περιστυλίου έχουν ενσωματωθεί στο ανάκτορο Grisogono-Cipsi, που σήμερα στεγάζει ένα καφέ.



Ο ορθογώνιος εξωτερικά και κυκλικός εσωτερικά προθάλαμος του ανακτόρου (Vestibule), πίσω από την αψιδωτή είσοδο του ανακτόρου, είναι εντυπωσιακός ,με το άνοιγμα στην οροφή και την εξαιρετική του ακουστική την οποία διαπιστώνει κανείς από συγκροτήματα klapas  τα οποία τραγουδούν εκεί συχνά  a capella παραδοσιακά τραγούδια. Το 2012 η  klapa   εγγράφηκε από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.


Στην καρδιά των ανακτορικών διαμερισμάτων του Διοκλητιανού υπάρχουν  σήμερα μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία.
Το βόρειο τμήμα του ανακτόρου προς την Χρυσή Πύλη είναι λιγότερο καλά διατηρημένο και υποθέτουν πως εκεί ήταν οι κατοικίες των στρατιωτών και των υπηρετών κτλ.




Πίσω από τον Καθεδρικό είναι η πλατεία της Βασίλισσας Jelena και στο τέλος της είναι η Αργυρή Πύλη. Ήταν πιο μέτρια στην διακόσμηση από την Χρυσή και τον Μεσαίωνα την έκλεισαν αλλά  το 1952 ανακατασκευάστηκε με την καταστροφή της μπαρόκ εκκλησίας Dušica.
Έξω από αυτήν  υπάρχει μια λαϊκή αγορά κατά μήκος των τειχών, αλλά και στα πέριξ, με διάφορα είδη.


Πηγαίνοντας προς την Χρυσή Πύλη στη οδό Papaliceva βλέπουμε τo παλάτι Papalic του 15ου αιώνα που αποτελεί το πιο σημαντικό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής..





Η Χρυσή Πύλη ήταν κύρια Πύλη εισόδου της πόλης αλλά η σημερινή της όψη δεν έχει καμία σχέση με την παλαιά της μεγαλοπρέπεια, γιατί  αποκαλύφτηκε ξανά τον 19ο αιώνα μετά από ανακατασκευή. Για ενίσχυση στο εσωτερικό υπάρχει μια δεύτερη πύλη.
Έξω από την Χρυσή Πύλη  βρίσκεται το 8,3m άγαλμα του Επισκόπου Γρηγορίου της Νιν που εισηγήθηκε την μετάφραση της Αγίας Γραφής στα κροατικά.
Πίσω από το άγαλμα έχει παραμείνει το κωδωνοστάσιο ενός κατεστραμμένου μοναστηριού Βενεδικτίνων μοναχών.



Πάνω από την Σιδερένια Πύλη, που είναι η πιο καλοδιατηρημένη Πύλη των ανακτόρων, κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας του καμπαναριού με ένα πύργο του 12ου αιώνα δίπλα της. Το αναγεννησιακό ρολόι της πόλης έχει 24 ψηφία αντί για 12.
Κατά τον Μεσαίωνα, η περιοχή μέσα στην πύλη χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο.





Από εκεί βρισκόμαστε στην Πλατεία του Έθνους η οποία από τον 15ο αιώνα απετέλεσε το διοικητικό και επιχειρηματικό κέντρο της πόλης και γι΄αυτό και βλέπουμε εδώ ωραία κτήρια όπως πχ το γοτθικό παλαιό Δημαρχείο του 1443 ,το δίπλα στην Πύλη παλάτι της οικογενείας Cypriani Benedetti,με τα μοναδικά του παράθυρα και  το παλάτι Pavlović,




Παίρνοντας από εκεί την οδό Subic βλέπουμε πολλά παλάτια ευγενών και σύντομα βρισκόμαστε  στην πλατεία των αδελφών Radic ή με το πιο γνωστό όνομα Πλατεία των φρούτων γιατί μέχρι το 1960 εκεί ήταν η λαϊκή αγορά των φρούτων πριν μεταφερθεί έξω από την Αργυρή Πύλη.
Στην πλατεία υπάρχει το άγαλμα του εθνικού ποιητή Marco Milesi μπροστά από το μπαρόκ παλάτι Marulic ενώ προς την μεριά της θάλασσας είναι ο  πύργος Hrvoje που φτιάχτηκε το 1435 για προστασία από τις επιθέσεις των Τούρκων.

1 σχόλιο:

  1. Μου κάνει εντύπωση που δεν γράφεις τίποτα για τον λόφο Μαριάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή