Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΨΗΦΊΖΟΥΜΕ!




Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα γίνει η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο για το ποιος θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς.
 Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ ( η δημοσκόπηση εδώ) ένα 60% των ερωτηθέντων στο ερώτημα, «πόσο τον ενδιαφέρουν οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς», απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου.
Επίσης στο ερώτημα  «πόσο πιθανό είναι να συμμετέχετε στις εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα», το 86,5% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται ή θεωρεί απίθανο να πάει να ψηφίσει. 
Ιδιαίτερη σημασία  έχει η ηλικιακή κατανομή όσων δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν  γιατί το 58,5% ανήκουν στις ηλικίες των 55 και άνω ετών, ενώ 25% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35-54  και αντίστοιχα στις ηλικίες 18-34 το ποσοστό πέφτει στο 16,5%
Ενδιαφέρον είναι επίσης το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές  όσοι δηλώνουν πολύ πιθανή ή και βέβαιη την συμμετοχή τους στην ψηφοφορία.
ΣΥΡΙΖΑ  29,5%, Δημοκρατική συμπαράταξη 28%, ΝΔ 15,5%, Ποτάμι 12,5% και κάποιο άλλο 14,5%. 
Και εδώ ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας.
Εκτός από το 40,5% που στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές κάποιο από τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, το 59,5%, που ψήφισαν κάποιους άλλους, θεωρούν αναγκαίο να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία που είναι ανοικτή σε όλους.
Αυτό μπορεί να  σημαίνει  ότι μετακινούνται σε αυτόν τον χώρο αλλά επίσης ότι παραμένοντας στον πολιτικό χώρο που έχουν ψηφίσει,τους ενδιαφέρει ποιος θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς.
Και αυτό γιατί κατανοούν ότι η ανάδειξη ενός αξιόλογου ηγέτη, στην κατά τις δημοσκοπήσεις ανερχόμενη πολιτική παράταξη της κεντροαριστεράς,  μπορεί να είναι καθοριστική για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην χώρα αφ΄ενός για τις μετεκλογικές συμμαχίες που μπορεί να είναι αναγκαίες, αλλά και για να παύσει η ντροπή η ΧΑ να είναι το τρίτο κόμμα.
Ένας παλαίμαχος  πολιτικός, που παρά το γεγονός ότι δεν τον έχω ψηφίσει ποτέ, του αναγνωρίζω  πως έχει αφήσει σημαντικό έργο πίσω του ως υπουργός, είναι ο Στέφανος Μάνος .
Αυτός έγραψε σχετικά για την ψηφοφορία και κάθε λέξη του κειμένου του την προσυπογράφω (με έντονα γράμματα οι υπογραμμίσεις δικές μου):


«Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ψηφίσω στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου προοδευτικού φορέα. Απόδειξη λαού που ξυπνάει.
Οι 9 υποψήφιοι δέχθηκαν να «υπακούσουν» στους κανόνες που θέσπισε Ανεξάρτητη Αρχή υπό τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο. Από μόνο του αυτό είναι αξιοπρόσεκτο γεγονός. Ανταγωνιστές πολιτικοί, προσωπικότητες και κόμματα δέχτηκαν να υποταχθούν εκουσίως σε κανόνες που ορίστηκαν από μια Αρχή που οι ίδιοι υποψήφιοι δημιούργησαν. Είναι ένα καλό ξεκίνημα.
Για την ανάδειξη του επικεφαλής δεν καλούνται να ψηφίσουν μόνον οι οπαδοί των υποψηφίων, αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες. Όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Έτσι αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή σεβόμενη τους Έλληνες πολίτες. Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοια διαδικασία με τόση προσήλωση στην ακρίβεια. Ως Έλληνας πολίτης αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Αρχή και τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο για το δικαίωμα ψήφου που μου παραχώρησε. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ψηφίσω.
Το ίδιο ελπίζω να κάνουν όσοι με διαβάζουν.
Οι νεώτεροι, αυτοί που ενδεχομένως παρακολουθούν την πολιτική με κυνική προδιάθεση, ή δεν συγκινούνται από τους υποψηφίους, ή βαριούνται να πάνε να ψηφίσουν, ας σκεφθούν αν θα ήταν καλύτερα να μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο επικεφαλής να επιλεγόταν σε μυστικές συναντήσεις διαφόρων «παραγόντων».
 Όλοι να πάμε να ψηφίσουμε.
 Μαζική συμμετοχή. Απόδειξη λαού που ξυπνάει.
Μαζική συμμετοχή και στο εξωτερικό. Για να καθιερωθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Υπάρχουν κέντρα παντού. Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Σύδνεϋ, Παρίσι, Νέα Υόρκη και αλλού».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου