Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ




Ένα από το πιο δημοφιλή ποστ που έχω δημοσιεύσει, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής  295 Μου αρέσει στο φατσοβιβλίο, είναι το:  ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ. Σε αυτό αναλύονται οι 5 νόμοι για την  ανθρώπινη ηλιθιότητα που έχει καθορίσει ο Ιταλός ιστορικός της οικονομίας στο Μπέρκλεϊ,  Κάρλο Μ. Τσιπόλα (1922-2000) και περιγράφονται στο βιβλίο του Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας (The Basic Laws of Human Stupidity 1976) 


Όπως γράφω στο παραπάνω ποστ πιο πριν από τον Τσιπόλα, με τους βλάκες και τον ρόλο τους  στη κοινωνία, έχει ασχοληθεί στην Ελλάδα πριν 70 χρόνια  ο Ευάγγελος Λεμπέσης στο οξυδερκές και σαρκαστικό άρθρο του - Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ.


Θυμήθηκα τα παραπάνω από την σχετική αναφορά που έκανε ο Γιάννης Μαρίνος στο άρθρο του Πώς οι βλάκες κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή (3) από το οποίο σας μεταφέρω μερικές παραγράφους.


Ας σημειωθεί ότι πολύ πριν από τον Λεμπέση τη βλακεία των μαζών είχε αξιολογήσει ο καρδινάλιος Μαζαρίνος (πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας), ο οποίος είχε διατυπώσει κανόνες επιτυχούς διοίκησης πολύ ρεαλιστικότερους από εκείνους του διασημότερου για τον πολιτικό κυνισμό του Μακιαβέλι. «Δίνε δώρα, και μάλιστα δώρα που δεν στοιχίζουν τίποτα, π.χ. προνόμια και θέσεις», συνιστούσε ο Μαζαρίνος, «ή αν δεν μπορείς αυτό, δίνε υποσχέσεις. Γιατί η υπόσχεση είναι ένας τρόπος να μη δίνεις τίποτα και να εξαγοράζεις τους ανθρώπους με ωραία λόγια. Αν θες την εύνοια του λαού, τάξε του υλικά οφέλη, γιατί αυτά τον συγκινούν περισσότερο. Οχι οι τιμές και οι δόξες.
Να είσαι πάντα ο συνήγορος των αρετών του και να μην αντιστέκεσαι σε ό,τι του αρέσει».


Θα έλεγα πως ο Γεώργιος Παπανδρέου την παραπάνω άποψη την είχε εκφράσει επιγραμματικά λέγοντας : Κανείς δεν έπαθε τίποτα από το τάξιμο!   



Και καταλήγει ο Μαρίνος:
Θα έλεγε κανείς ότι τις πολιτικές παρακαταθήκες του σατανικού γάλλου καρδιναλίου έχουν μελετήσει και κάνει οδηγό πολιτικής συμπεριφοράς οι περισσότεροι πολιτικοί μας, με εκτός συναγωνισμού τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακριβώς γιατί όχι μόνο μοιράζει θέσεις, προνόμια και υποσχέσεις, αλλά και γιατί αποδεικνύεται ότι έχει ασκηθεί στο να παίζει θέατρο, συμμορφούμενος με την υπόδειξη του Μαζαρίνου «να μην αποκαλύπτει σε κανέναν τα πραγματικά του αισθήματα φτιασιδώνοντας την καρδιά του, όσο και το πρόσωπό του, τους τόνους της φωνής του όσο και τις λέξεις του».
Υποδειγματικός μαθητής του Μαζαρίνου ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και αν δεν έχει διαβάσει το εγκόλπιό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου