Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ FAKE NEWS!




Τελικά έχω αρχίσει να πείθομαι πως τα fake news σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν πλασάρονται μόνο για να εξαπατήσουν τον κόσμο, αλλά και για να ικανοποιήσουν ένα κοινό που θα ήθελε να είναι πραγματική η είδηση που διαβάζουν.
Δεν αναφέρομαι βέβαια σε fake news που θα μπορούσαν να είναι και αλήθεια όπως πχ πέθανε ο Κώστας Γαβράς.
Αναφέρομαι σε ειδήσεις που παρουσιάζονται πλήρως διαστρεβλωμένες, που μόνο άτομα με μειωμένη νοημοσύνη θα μπορούσαν να τις πιστέψουν ότι είναι πραγματικές. Το χειρότερο δε είναι ότι ακόμα και όταν διαψεύδονται συνεχίζουν και αναπαράγονται γιατί το πλήθος των αφελών που είναι διατεθειμένοι να τις πιστέψουν είναι ατελείωτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανύπαρκτη δήλωση του Κίσινγκερ για την Ελλάδα ότι :  Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. 
Αναπαράγεται εδώ και 21 χρόνια συνεχώς ! Ήδη μόνο φέτος την είδα 3-4 φορές στο φατσοβιβλίο, χώρο κατ΄εξοχήν των fake news.


Η εντύπωση που απέκτησα πρόσφατα είναι πως τα face news τελικά γράφονται γιατί υπάρχει κόσμος που θα ήθελε, για διάφορους λόγους, να είναι πραγματικότητα και προήλθε από το γεγονός ότι ενώ  στον σχολιασμό μιας  δημοσίευσης δημοσιεύεται σχόλιο που παραπέμπει στην διάψευση της, απτόητοι οι σχολιαστές το αγνοούν και συνεχίζουν να σχολιάζουν την αρχική δημοσίευση! 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω.
Η παρακάτω εικόνα δημοσιεύτηκε στο facebook.


Όποιος διαθέτει  στοιχειώδη νοημοσύνη διαβάζοντας το παραπάνω σκέπτεται πως λογικά ένας που ασχολείται χρόνια με την πολιτική αποκλείεται να έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις.
Και όμως!
Στα 18 πρώτα σχόλια, μόνο από ένα ζητείται να επαληθευτεί η αλήθεια της αναγραφόμενης δήλωσης. Στο 18ο και με την προτροπή :Μην χάφτετε ότι γράφει ο καθένας στο ιντερνέτ υπάρχει το λινκ της οργισμένης διάψευσης του Παπαδημούλη που είχε πει:
«Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι δικά μας λιμάνια, ελληνικά, αλλά μπορούν να γίνουν λιμάνια μέσα από τα οποία θα διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών χωρών. Η Εγνατία είναι ένας ελληνικός δρόμος, αλλά μπορεί να γίνει δρόμος μέσα από τον οποίο να διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών οικονομιών. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα περάσει κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα».
Μια τέτοια προοπτική είναι  επιθυμητή  και ευκταία για την χώρα μας γιατί η διακίνηση εμπορευμάτων από ελληνικά λιμάνια σημαίνει σημαντική τόνωση τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας.
Το παράδειγμα της Cosco στον Πειραιά, την οποία ειρήσθω εν παρόδω η παράταξη του Παπαδημούλη την είχε καταπολεμήσει σφόδρα, είναι χαρακτηριστικό. Χάρις σε αυτήν  το 2019 ο Πειραιάς θα αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο.
Παρά όμως την διάψευση της παραποιημένης δήλωσης ο οχετός των απαξιωτικών σχολίων συνεχίζεται απτόητος και στο ίδιο λούμπεν επίπεδο που θυμίζει χούλιγκανς του γηπέδου.







Δυστυχώς δε η όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έχει γαλουχήσει, ιδίως από την εποχή των αγανακτισμένων  ένα μεγάλο μέρος του κοινού να χυδαιολογεί κατά των πολιτικών του αντιπάλων.
 Η χυδαιολογία και ο άνευ επιχειρημάτων σχολιασμός, είναι ο ίδιος είτε από δεξιούς είτε από αριστερούς  σχολιαστές. Συχνά δε,λόγω του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των σχολιαστών,είναι και ανορθόγραφος! 
Πρόχειρα σταχυολογώ παρακάτω  μερικά σχόλια Συριζαίων που αφορούν τον Μητσοτάκη.




Δεν είχα προλάβει να γράψω τα παραπάνω και επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υποψίες μου!
 Έγινε ακριβώς η ίδια ανάρτηση στο ίδιο μέρος μετά από 3 μέρες ,οπότε είναι πολύ πιθανόν να είναι γνήσιο τρολ . 
Στο δεύτερο σχόλιο σχολιαστής επαναλαμβάνει πάλι ότι η είδηση είναι ψευδής, αλλά απτόητοι, αγνοώντας την διάψευση, συνεχίζουν τα υβριστικά σχόλια άλλοι 23 σχολιαστές!


ΣΗΜ.Οι ψεύτικες ειδήσεις δεν αποτελούν καινούργιο φρούτο.
Η γελοιογραφία που υπάρχει στην αρχή έγινε το 1894. Οι εφημερίδες τότε ήσαν το μόνο ουσιαστικά μέσο με το οποίο μπορούσε να γίνει μετάδοση ειδήσεων ψευδών, ανόητων ή ειδήσεων που προκαλούν εύκολο εντυπωσιασμό..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου