Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΑΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑΣ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ




Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που έχω επισκεφτεί είναι το   Smithsonian's National Air and Space Museum στην Ουάσιγκτον.
Εκεί είναι συγκεντρωμένο οτιδήποτε έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να μπορέσει πρώτα να πετάξει στην γη και μετά να βρεθεί στο διάστημα.
Καθώς κοιτούσα ξανά τις φωτογραφίες που είχα πάρει εκεί, την προσοχή μου τράβηξε η φωτογραφία του μοντέλου της Μινέρβα (η Αθηνά στην ελληνική μυθολογία), μιας θεωρητικής κατασκευής πριν από 2 αιώνες, για να βρεθεί ο άνθρωπος στον αέρα.


Ο εμπνευστής της ήταν ο Βέλγος φυσικός   Ετιέν-Γκασπάρ Ρομπέρ (1763-1837) γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Ρόμπερτσον»



Ο Ρόμπερτσον με τις γνώσεις φυσικής που είχε, ασχολήθηκε ως ταχυδακτυλουργός και  πρωτοπόρος στην φαντασμαγορία, ένα δημοφιλές τότε θέαμα τρόμου, με προβολές με ρυθμιζόμενους φακούς εικόνων με φαντάσματα σε αίθουσες  με ατμόσφαιρα καπνού και φωτισμένες με κεριά.


Ήταν επίσης και λάτρης των αεροστάτων, σχεδίασε δε και πραγματοποίησε πτήσεις με αερόστατα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στις 18 Ιουλίου 1803 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ ύψους με αερόστατο μονγκολφιέ στο Αμβούργο.
Ως γνωστόν, μόλις πριν 20 χρόνια από τότε, είχε γίνει στις 21 Νοεμβρίου 1783 η πρώτη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο.


Τον ίδιο χρόνο, το 1803 ο Ρόμπερτσον δημοσίευσε στην Βιέννη ένα φυλλάδιο στο οποίο περιέγραφε την Μινέρβα.
Είναι απολαυστική η περιγραφή του τι προέβλεπε να έχει αυτό το σκάφος.




Αρχικά το μπαλόνι του είναι διαμέτρου 46μ, κατασκευασμένο από αλεύκαστο μετάξι στην Λυών, ντυμένο εσωτερικά και εξωτερικά με καουτσούκ.
Διαθέτει από κάτω σκάφος σε περίπτωση που τυχόν το αερόστατο πέσει στην θάλασσα. Το πανί του μετακινεί το αερόστατο. Διαθέτει ακόμα και δρομόμετρο! (L)
Στην κορυφή του έχει ένα κόκορα, σύμβολο της επαγρύπνησης και μέσα του είναι η θέση του παρατηρητή ενώ δίπλα υπάρχει και τηλεσκόπιο. Τα φτερά είναι διακοσμητικά.
Η επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων μερών του γίνεται με σκάλες από μετάξι (c)
Κάτω από το σκάφος κρέμεται ένα μεγάλο βαρέλι που είναι η αποθήκη του νερού, του κρασιού και όλων των τροφίμων, ενώ  ταυτόχρονα είναι και το αντίβαρο στο μπαλόνι.
Η κουζίνα είναι χωρίς καμινάδα, και πολύ μακριά από το μπαλόνι και είναι το μόνο μέρος όπου επιτρέπεται να ανάβουν φωτιά. (Ε)
Υπάρχει ειδικό μέρος για τις γυναίκες ώστε να μην περισπούν την προσοχή των επιστημόνων! (G)
Αίθουσα αναψυχής και γυμναστικής! (Μ), και μπροστά της κανόνι για σινιάλα.
Εκκλησία!, αίθουσα μουσικής!, άλλη αίθουσα για τους επιστήμονες, αίθουσα μελέτης, γραφείο φυσικής κλπ, εργαστήριο χημείας, Εργαστήριο ξυλουργικής, πλυντήριο, κλπ.
Υπάρχουν επίσης τέντες για την φρουρά! (Χ) και  μικρό μπαλόνι που γεμίζει από το μεγάλο, κάτι αντίστοιχο με την βάρκα ενός πλοίου.(Τ)
Τέλος αλεξίπτωτο βάρους 9 κιλών και διαμέτρου 6 μ. θα πρέπει να φοράει κάθε επιβάτης καθ΄όλη την διάρκεια του ταξιδιού. (W)
 Όταν πέθανε το 1837 τάφηκε στο  Κοιμητήριο Περ Λασαίζ του Παρισιού και ανάγλυφο στον τάφο του θυμίζει την φαντασμαγορία για την οποία έγινε γνωστός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου