Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ!




Είναι γνωστή η φράση «Μας πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες»!
Λέγεται για μικροαπατεωνιές και ψιλοεξαπατήσεις, όταν κάποιος μας πλασάρει σαβούρα για καλό πράμα ή όταν κάποιος λέει μεγάλα λόγια για να φαίνεται σημαντικός χωρίς να είναι.
Και αυτό γιατί οι μεταξωτές κορδέλες είχαν σαφώς μεγαλύτερη αξία από τα φύκια που δεν είχαν καμία.
Η παραπάνω όμως φωτογραφία με έκανε να αναθεωρήσω αυτή την άποψη όταν την είδα και με περιέργεια έψαξα να δω τι παρουσιάζει.
Στην φωτογραφία βλέπουμε υποθαλάσσιες καλλιέργειες φυκιών!
Οι πιο εκτεταμένες υποθαλάσσιες φυτείες φυκιών βρίσκονται στην Κίνα, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες αλλά επίσης μεγάλες υπάρχουν στην Νότιο και Βόρειο Κορέα την Μαλαισία και την Τανζανία. 
Οι πρώτες φυτείες στις Φιλιππίνες ήταν με φύκια Laminaria και σε βάθος 1 μέτρου κατά την άμπωτη.
Στο πόστ μου Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ γράφω που χρησιμοποιούταν η λαμινάρια.
Σήμερα με νέες μεθόδους μπορούν να καλλιεργούν φύκια και σε βάθος 7 μέτρων.


Τα φύκια  χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά  προϊόντα στη φαρμακευτική βιομηχανία,  στη βιομηχανία καλλυντικών αλλά και  απευθείας ως τροφή, ως συστατικό στις ζωοτροφές και ως πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα.
Δύο είναι τα κύρια παράγωγα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για φαρμακευτική χρήση, η καραγενάνη και το άγαρ.
 Τα φύκια  Eucheuma, και Kappaphycus alvarezii, καλιεργούνται για την παραγωγή καραγενάνης.
Η καραγενάνη είναι  πολυσακχαρίτης, που χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων. Η κύρια χρήση της είναι στα γαλακτοκομικά και στα προϊόντα κρέατος, εξαιτίας των ισχυρών δεσμών της με τις πρωτεΐνες των τροφίμων.  Στην Ευρώπη απαγορεύεται η χρήση της για οργανικά ή άλλα προϊόντα για βρέφη για προληπτικούς λόγους.
Το άγαρ βγαίνει από τα φύκια Gracilaria ενώ τα φύκια  Saccharina japonicaUndaria pinnatifidaPyropia και  Sargassum fusiforme καλλιεργούνται για τροφή.
Βασικά η καλλιέργεια των φυκιών δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες. Δημιουργούν επίσης οικότοπους που ενισχύουν την βιοποικιλότητα και την καταφυγή σε αυτά ψαριών  και ασπόνδυλων και τέλος συμβάλλουν στην διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων. 


Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς πως ουδέν καλόν αμιγές κακού. Για τις  καλλιέργειες αυτές κόβονται πολλά δέντρα Μαγγρόβια γιατί από αυτά κατασκευάζονται πάσσαλοι για να δεθούν τα σχοινιά για τις φυτείες. Επίσης από τις φυτείες ξεριζώνουν  το χελόχορτο που αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ισορροπία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος. 
Μια μελέτη που διεξήχθη στις Φιλιππίνες, έδειξε ότι αγροτεμάχια περίπου ενός εκταρίου θα μπορούσαν να έχουν καθαρό εισόδημα από την καλλιέργεια Eucheuma 5 έως 6 φορές μεγαλύτερο από τον κατώτατο μέσο μισθό ενός εργάτη στη γεωργία. Στην ίδια μελέτη, είδαν επίσης μια αύξηση στις εξαγωγές φυκιών από 675 μετρικούς τόνους (MT) το 1967 σε 13.191 τόνους το 1980, που διπλασιάστηκαν σε 28.000 τόνους έως το 1988.


Η παγκόσμια παραγωγή εκτρεφόμενων υδρόβιων φυτών, με συντριπτική πλειοψηφία τα φύκια, αυξήθηκε σε όγκο παραγωγής από 13,5×106 τόνους το 1995 σε λίγο περισσότερο από 30×106 τόνους. Από το 2014, τα φύκια ήταν το 27% του συνόλου των θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών.
Μόνο στην Ιαπωνία, η ετήσια αξία παραγωγής του nori (είναι ένα αποξηραμένο βρώσιμο φύκι που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα) ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και είναι μια από τις πιο πολύτιμες καλλιέργειες στον κόσμο που παράγονται από την υδατοκαλλιέργεια. Η υψηλή ζήτηση για παραγωγή φυκιών παρέχει άφθονες ευκαιρίες και δουλειά στην τοπική κοινωνία.
Είδατε λοιπόν γιατί τα φύκια αξίζουν περισσότερο από τις μεταξωτές κορδέλες;
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου