Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

I-ΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΦΟΒΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΚΙΝΑ



Πριν να γράψω σχετικά με τα διάφορα μέρη που είδα στο ταξίδι θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα που είναι χαρακτηριστικά του λαού και των πόλεων εκεί.
Παρά τα όσα έχουν τραβήξει μέχρι πρόσφατα οι λαοί του Βιετνάμ, του Λάο (έτσι το λένε οι ίδιοι) και της Καμπότζης αυτό που τους διακρίνει είναι μια έμφυτη ευγένεια και ηρεμία.
Όλες αυτές τις μέρες δεν είδαμε πουθενά να γίνεται ένας καυγάς ή μια φασαρία.
Οι Λαοτινοί είναι οι πιο γελαστοί από τους υπόλοιπους.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι δεν βλέπεις χοντρό άνθρωπο, προφανώς αποτέλεσμα της διατροφής τους με αρκετές φυτικές τροφές αλλά και της φτώχειας που υπάρχει. Διατροφή όμως που λειτούργησε αποτελεσματικά στο έντερο των περισσοτέρων δυσκοίλιων κυριών του γκρούπ.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το μπόι τους. Εκεί με το γιγάντιο παράστημα μου του 1,66 αισθανόμουνα σαν μπασκετμπολίστας μπροστά τους.
Οι ίδιοι όμως δεν έχουν πρόβλημα και πρακτικοί όπως είναι για να βολεύονται έχουν καρέκλες του γύφτου σε μικρότερο μέγεθος από το δικό μας. Όλα τα καταστήματα που είναι για ντόπιους έχουν μόνο τέτοια καθίσματα.
Στις επαρχιακές δε πόλεις εκτός από αυτά τα καθισματάκια πολλά καφενεία έχουν και αιώρες δίπλα στα καθίσματα οπότε βλέπεις παρέες οι μισοί καθιστοί και οι άλλοι αραχτοί στην αιώρα.

Στο Βιετνάμ κυρίως αλλά και στις άλλες δύο χώρες επίσης, αυτό που είναι μοναδικό είναι ο αριθμός από τα μηχανάκια που κυκλοφορούν. Στην τέως Σαϊγκόν και νυν Χο Τσι Μινχ με 8.000.000 κατοίκους κυκλοφορούν 4.000.000 μηχανάκια αλλά με ένα καταπληκτικό συντονισμό μεταξύ τους ,που θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει σαν μοντέρνα χορογραφία, καταφέρνοντας να μην τρακάρουν , με τα αυτοκίνητα ,με τα ποδήλατα ή τα τουκ-τουκ που είναι ανάκατα μαζί τους και χωρίς να πολυτηρούν τα φανάρια !
Τα αυτοκίνητα απλά κορνάρουν ειδοποιώντας όταν περνάνε δίπλα τους και κανένας δεν εκνευρίζεται ,ούτε χειρονομεί.
Επειδή το μηχανάκι αποτελεί βασικό μεταφορικό μέσο βλέπεις να κινούνται μερικά ακόμα και με 5 απάνω κάθε ηλικίας .Στο δε Βιετνάμ, που το κράνος είναι υποχρεωτικό, βλέπεις να φοράνε κάτι ελαφρά κράνη που ανάθεμα τι θα προφυλάξουν σε πιθανή πτώση.
Βλέπει κανείς να κυκλοφορούν από αιθέριες υπάρξεις,όπως αυτή


μέχρι έγκυες οδηγόντας οι ίδιες η πίσω από το σύζυγο
Τα παιδιά μεταφέρονται και αυτά από μωρά είτε στην αγκαλιά τους
είτε σαν σάντουιτς μεταξύ των γονιών
Πίσω μπορεί κανείς να διακρίνει πως το μηχανάκι γίνεται ταξί και μεταφέρει 4-5 άτομα και με τέντα για να μην βρέχονται ή να λιάζονται!

είτε μπρος και πίσω τα μεγαλύτερα ακόμα και αν είναι τρία

ή αμα δεν έχεις μηχανάκι με το ποδήλατο και ας είναι και δύο!


Άμα δεν κουβαλάνε παιδιά κουβαλάνε τα εμπορεύματα !

και βέβαια ο τέταρτος στο μηχανάκι κρατάει και το καρότσι με τα εμπορεύματα!

Έτσι και ανοίξει το φανάρι αρχίζει η επέλαση του μηχανοκίνητου στρατού.

και βέβαια δεν έχετε ξαναδεί φέρυ-μποουτ να είναι γεμάτο μόνο με μηχανάκια!
.
Ιδιαίτερη αστυνόμευση δεν βλέπεις στους δρόμους και λέγεται ότι αρκετές τροχαίες παραβάσεις διευθετούνται με την κλασσική μέθοδο-λάβετε αγαπητέ μου τα δέοντα προς διεκπεραίωση της υποθέσεως.
Και στις 3 χώρες είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει μια εμφανής ανάπτυξη και δεν υφίστανται ορατά ίχνη από τις πολεμικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατα παρελθόν.
Με τον ιδιόρρυθμο καπιταλιστικό κομουνισμό που έχουν σε λίγα χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού που εμφανίζουν, πιστεύω ότι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την φτώχια που υπάρχει σήμερα.
Αυτό που οι Αμερικάνοι δεν πέτυχαν με τις βόμβες το πέτυχαν με το δολάριο. Είναι εντυπωσιακό ότι και στις τρεις χώρες παντού το δολάριο είναι δεκτό ισότιμα και επίσημα με το τοπικό νόμισμα. Παντού βρίσκεις καταστήματα με είδη πολυτελείας παντός είδους.
Στην Πνομ Πενχ βλέπεις να κυκλοφορούν πάρα πολλά SUV πολύ μεγάλου κυβισμού με κυριαρχούσα μάρκα τα Lexus !
Είναι δε ενδιαφέρον ότι από ότι φαίνεται η ανάγκη κοινωνικής προβολής οδηγεί τις αντιπροσωπείες να εισάγουν αυτοκίνητα με γραμμένη την μάρκα με μεγάλα γράμματα στο πλάι.(Εμ να μην ξέρει το πόπολο με τι αμαξάρα κυκλοφορείς;)
Λέγεται ότι υπάρχει αυτός ο μεγάλος αριθμός από ακριβά αυτοκίνητα γιατί οι αξιωματούχοι δεν πληρώνουν φόρο για την εισαγωγή του.(Απόλυτα σωστό, γιατί αλλιώς γιατί να είσαι αξιωματούχος σε ένα κομουνιστικό κράτος με καπιταλιστική οικονομία και βασιλιά;)


Στο Βιετνάμ αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τα σπίτια έχουν πολύ μικρή πρόσοψη.
Άκουσα δύο εξηγήσεις για αυτό.
Η μία γιατί από την εποχή των Γάλλων υπήρχε φόρος ανάλογα με την πρόσοψη στο δρόμο του ακινήτου,η δε άλλη ότι λόγω των πολλών παιδιών που είχε η οικογένεια μοίραζαν το οικόπεδο έτσι ώστε όλοι να έχουν πρόσοψη στον δρόμο έχοντας το δικό του σπίτι ο καθένας.
Πάντως αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ δεν θα δεις να είναι ίδια δύο σπίτια ακόμα και αν είναι δίπλα-δίπλα.Θα διαφέρουν δε από τα παράθυρα μέχρι τα μπαλκόνια !






Βέβαια στις μεγάλες πόλεις ο πρώτος όροφος έχει μια θαυμάσια θέα από αναρίθμητα καλώδια του τηλεφώνου γιατί όλα είναι υπέργεια!
Στις πόλεις δε δεν υπάρχει πεζοδρόμιο που να μην είναι η έδρα επιχείρησης του ποδαριού από φαγάδικα παντός τύπου , μικροπωλητές των πάντων, κουρέα, μέχρι βουλκανιζατέρ για τα μηχανάκια.








Τέλος ,όπως θα δείτε αργότερα με τις παγίδες που έστηναν οι Βιετκόγκ στους Αμερικανούς ,οι Βιετναμέζοι είναι και πολυμήχανοι μια και η φτώχεια απαιτεί φτηνές λύσεις.
Παρατηρείστε στις παρακάτω φωτογραφίες τι πατέντες έχουν φτιάξει οι καπετάνιοι αυτών των πλοιαρίων!
Ο πρώτος με το αριστερό πόδι τεντώνει ένα καλώδιο που ρυθμίζει το γκάζι, στα πόδια του έχει την μπαταρία, κάτω από το κάθισμα το μεγάφωνο και στο κομμένο πλαστικό μπουκάλι το μικρόφωνο για τους ξεναγούς !
Ο δεύτερος έχει βάλει τιμόνι αυτοκινήτου στο σκάφος και το γκάζι ρυθμίζεται με αλυσίδα ποδηλάτου!



ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ


 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

15 σχόλια:

  1. Αθεόφοβε μου καλέ,
    το απόλαυσα το κείμενο σου. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας έδωσες. Ιδίως αυτή με τα μηχανάκια.
    Να σαι καλά, θα σου ξανάρθω, περιμένω κι άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθεόφοβε :-)

    Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες με το πλήθος των μηχανακίων αλλά και τα υπέργεια καλώδια.....

    Μου έκανε εντύπωσ η κι αυτό με τις προσόψεις των σπιτιών, αλλά και τα SUV... αυτή η μεγαλομανία (μεγέθους) πια.

    Το Βιετνάμ ως τοπία είναι τόσο όμορφο όσο έχω ακούσει να λένε;

    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθεόφοβε σε ζηλεύω.Πολύ θα ήθελα να μας πείς αν είναι καθαρά στο Laos.Βρίσκομαι εδώ και 3 εβδομάδες στην Bangkok και ελπίζω να μπορέσω να κλέψω λίγες ημέρες στον Απρίλιο για να το επισκευθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Den mporo na sxoliaso... me exei piasei h nostalgia :)

    Mia fora odigisa ke ego mixanaki sthn apo anatolh ke me sinelavan (den eixa diploma)! Etixe na einai h mera ton genethlion mu omos ke mu thn xarisan (proigithike arketo klama, for real).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. meropi-
    Θα ακολουθήσουν αρκετά,να είσαι εδώ :))

    vassia-
    Πράγματι το Βιετνάμ έχει εξαιρετική φύση με μεγάλη ποικιλία τοπίων.Θα δείς.

    κωσταντίνος-
    Και οι τρείς χώρες είναι απόλυτα καθαρές εκεί που κινείται ο τουρίστας.
    Για προφύλαξη όμως πίνεις εμφιαλωμένο νερό και αποφεύγεις τα ωμά λαχανικά.Από το γκρούπ δεν έπαθε ουσιαστικά τίποτα κανένας από την διατροφή.
    Μερικοί φοβόντουσαν να φάνε αυγά και κοτόπουλα λόγω της νόσου των πτηνών.
    Εγώ που δεν φοβόμουνα και έτρωγα σχεδόν καθημερινά δηλώνω ότι ωραιότερα αυγά δεν έχω φάει στην ζωή μου προφανώς από αλανιάρες κότες!
    (Αύριο θα μετρήσω την χοληστερίνη!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mhxeirotera-
    Γράφαμε ταυτόχρονα.
    Δεν είδα πουθενά να κάνουν έλεγχο παρά μόνο σε μία Αγγλίδα με μηχανάκι στο Λάος.
    Φαίνεται ότι κάνουν όταν βλέπουν ξένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μελαγχόλησα αθεόφοβε αφάνταστα...
    Τα αμέτρητα μηχανάκια, τα ατέλειωτα καλώδια, ο ξυπόλυτος οδηγός του πλοιαρίου, το πλαστικό μπουκάλι στήριγμα του μικροφώνου...
    Μαζικά μέσα μεταφοράς (λεωφορεία τρένα κλπ) δεν υπάρχουν;
    Πιστεύω πως θα ακολουθήσουν και ποστ με πληροφορίες γύρω από την εκπαίδευση, την υγεία και το (επίκαιρο) ασφαλιστικό, τους μισθούς, την ανεργία, ώστε να κάνουμε συγκρίσεις...
    Αναμένω με ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πέρασες υπέροχα,έτσι??
    και του χρόνου!!!
    ...πάντως για να δεις τόσα μηχανάκια μπορούσες να πας και κάπου πιο κοντά...
    έλα καλοκαίρι στην Αίγινα να δεις...της τρελλής γίνεται...όλες οι ηλικίες με μηχανάκια κυκλοφορούν...την πιο μεγάλη πλάκα την έχουν οι γιαγιάδες με την καπελαδούρα δεμένη στο κεφάλι και το τιμόνι γεμάτο σακκούλες απο σούπερ μαρκετ...βολίδα πάνε!
    Άσε που μοιάζει η Αίγινα με την Ινδοκίνα.. ακόμα και στην αστυνόμευση.....από ανύπαρκτη μέχρι που τη στήνουν τα όργανα σε γνωστά σημεία του νησιού που όλοι τα ξέρουν και όλοι τα αποφεύγουν...
    Ακόμα και τα πλοιάρια που σε πάνε απέναντι,στη Μονή, ίδια είναι...φουλ στις πατέντες!!!

    σ΄ευχαριστώ για τη βόλτα!!!
    ;0))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τυφλα ναχει η Σόλωνος ή η Δροσοπούλου δηλ.Αθεόφοβε!!!
    Αναγκαστική λυση για τους μη εχοντες τα μηχανάκια,αλλα φοβερή πληγή για τους δρόμους και τα νευρα τόσο των περιοίκων,όσο και των αλλων που κυκλοφορουν στον δρομο.
    Το καλοκαίρι ειχα την ευκαιρια να θυμηθώ για λιγες μερες ποσο λιγότερο αγχωτική ειναι η ζωη σε μια πολη (Βιέννη)χωρίς σχεδον καθολου μηχανάκια...πρέπει κανείς να το ζήσει για να το καταλάβει.
    Από ατυχήματα πως πάνε εκει?
    Σακατεύονται ολοκληρες πόλεις όπως εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. syneas-
    Μερικά στοιχεία θα γράψω στο επόμενο ποστ.

    maika-
    Έχω πολλά χρόνια να πάω στην Αίγινα και έχω ακόμα την εικόνα από την ταινία Διακοπές στην Αίγινα στο μυαλό μου!

    squarelogic-
    Ή κίνηση στις πόλεις με τα μηχανάκια είναι σαν να βλέπεις μια τέλεια στημένη χορογραφία.
    Καταφέρνουν να κινούνται στον πόντο χωρίς να τρακάρουν ποτέ αλλά το περάσεις από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο είναι μια ειδική διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή.
    Να σκεφτείς ότι φεύγοντας από ένα καλό εστιατόριο μας συνόδευσαν 3-4 άτομα για να σταματήσουν την κίνηση και να μπούμε στο πούλμαν.
    Μόνο μια φορά είδα έναν πεσμένο κάτω.
    Δεν ξέρω όμως πόσα ατυχήματα έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. maika
    περιμένω κατάλογο με τα ...γνωστά σημεία της τροχαίας,καθως προβλέπεται να περάσω κανα 15μερο εκει το καλοκαίρι...μην πάμε κι άσχετοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λοιπόν, ένας αθεόφοβος είναι ότι πρέπει για να μας μάθει να βλέπουμε όταν ταξιδεύουμε.
    Με μελαγχόλησε όμως, αυτό που είπες, ό,τι δεν κατάφεραν οι αμερικάνοι με τις ναπάλμ , το κατάφεραν με το δολλάριο.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. squarelogic
    το νου σου λοιπόν!!!
    σημείο ένα.. λίγο πριν το σινεμά Ακρογιάλι...τη στήνουν έξω απο μια καντίνα (παραλιακός δρόμος από το λιμάνι με κατεύθυνση προς την Πέρδικα)
    σημείο δύο...στη διασταύρωση (Αφαίας),έξω απο τις παλιές φυλακές της Αίγινας...
    Όταν τη στήνουν στην παραλιακή όλοι πάνε απο το μέσα δρόμο,όταν τη στήνουν στο μέσα δρόμο (Αφαίας)όλοι πάνε απο παραλιακή...
    Ελπίζω να μη σε τσακώσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα μικρά σπίτια έστω με ελάχιστη πρόσοψη με εντυπωσίασαν, πως δεν τους έπιασε η μεγαλομανία των τεράστιων εργατικών πολυκατοικιών του τέως ανατολικού μπλόκ.
    Τα δυο σχόλια της maika ως γηγενής μηδείσας τα προσυπογράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θελω να παω ινδοκινα μηπως κανεις ξερει κατι περισοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή