Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΙΙΙ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΥΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ- ΟΥΡΦΑ ΚΑΙ ΧΑΡΡΑΝ





1-Ούρφα.Το κάστρο.

.

Όπως σας έχω ξαναγράψει το ταξίδι στην Ανατολία ήταν ένα ταξίδι στην Ελληνική ιστορία και στην μυθολογία της Βίβλου.
Μια λοιπόν από τις πιο όμορφες πόλεις που επισκεφτήκαμε ήταν και η Ούρφα.
Η πόλη αυτή, γνωστή από τον 4ο αιώνα πΧ, όπως μερικοί αλλάζουν πουκάμισα έτσι και αυτή αλλάζει ονόματα ανάλογα με το ποιος την κατέχει. Ξεκίνησε ως Ούρχαι στα Αραμαϊκά, έγινε Ρίχα στα Συριακά, Αλ Ρούχα στα Αραβικά, Όρρα ή Ορρόα ή Καλλιρρόη ή Αντιόχεια επί Καλλιρρόης στα Ελληνικά. Επί Βυζαντίου έγινε Ιουστιανόπολη αλλά τελικά το πιο γνωστό όνομα που απέκτησε στο παρελθόν ήταν επί Σελευκιδών που ονομάστηκε Έδεσσα.
Με τους τούρκους ονομάστηκε Ούρφα αλλά την έπιασε ζήλια από την μετονομασία των διπλανών της πόλεων που είναι το Αντέπ και το Μαράς και τα οποία έγιναν Γκαζιαντέπ (Γκάζι=βετεράνος) και Καχραμανμαράς (Καχραμαν=ηρωϊκός).
Έτσι λοιπόν το 1984 απέκτησε την τελική της ονομασία Σανλιούρφα (δηλαδή ένδοξη Ούρφα)
Η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές και από ότι φαίνεται την εποχή του Βυζαντίου είχε πολλές εκκλησίες, σχολεία και μοναστήρια.
Η Ούρφα θεωρείται ότι είναι η γενέτειρα του Ιώβ αλλά και του Αβραάμ, που είναι για τους Μουσουλμάνους προφήτης του Ισλάμ και πρόγονος του Μωχάμετ. Για τον λόγο αυτό στο κέντρο της ,εκεί που πιστεύουν ότι γεννήθηκε ,έχει κτιστεί το τζαμί του Halil-ur-Rahman το 1211.Στην αυλή του υπάρχει η λίμνη των Ιερών ψαριών ενώ γύρω του υπάρχουν μεγάλοι και καλαίσθητοι κήποι.
Τα τεράστια χρυσόψαρα της λίμνης θεωρούνται ιερά γιατί σύμφωνα με τον μύθο ο Νιμρόδ είχε σκοπό να θυσιάσει τον Αβραάμ στην πυρά αλλά ο καλός θεός φρόντισε και έκανε την φωτιά νερό και τα κάρβουνα ψάρια.Χάρις στον μύθο λοιπόν τα ψάρια εδώ την περνάνε κοτσάνι και τα τάζουν όλοι αγοράζοντας τροφή από τους μικροπωλητές ενώ μια αστυνομικός δεν μας επέτρεψε να τους ρίξουμε ψίχουλα από ένα σάντουιτς.


2-Οι κήποι μπροστά στο τζαμί.

3-Η λίμνη με τα ιερά ψάρια.
4-Το τάισμα των ψαριών από γυναίκες καλυμμένες ολόκληρες. Η Ούρφα είναι από τις πιο συντηρητικές και θρησκευόμενες πόλεις.


5-6 Το τζαμί.
..
Πάνω από το κέντρο της πόλης υπάρχει το κάστρο της ,που τα τείχη του κατασκευάστηκαν από τους Αμπασίδες το 814μΧ. Μιλάμε για την εποχή του Χαλιφάτου των Αλ-Μομούν, που υπήρξε μεγάλη άνθιση των γραμμάτων και των επιστημών και η οποία σημαδεύεται από τη μετάφραση στα αραβικά της ελληνικής, ελληνιστικής, περσικής και ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύγχρονη ίδρυση μεγάλων βιβλιοθηκών στη Βαγδάτη και τη Μουσουλμανική Αυτοκρατορία.

7-Το παζάρι.

8-Παραδοσιακός χαλκοποιός

9-Η κεντρική πλατεία του παζαριού που μαζεύονται κυρίως άνδρες και παίζουν ένα παιχνίδι που μοιάζει με ντόμινο.
10-Έτσι ντυμένο μηχανάκι έχετε ξαναδεί;
..
Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα από τα γραφικότερα παζάρια της Ανατολής στη δε κεντρική πλατεία του που ήπιαμε καφέ, μας έπιασε την κουβέντα αφήνοντας το φαγητό του στην μέση, ένας νεαρός Τούρκος, ξεναγός το επάγγελμα, ενθουσιασμένος γιατί για πρώτη φορά έβλεπε να φθάνουν Έλληνες σ΄ αυτή την πόλη. Η γενέτειρα του ήταν η Τροία και μπορώ να πω ότι έτσι όμορφος και γοητευτικός που ήταν, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι είναι κατ΄ ευθείαν απόγονος του Πάρη .
Μιλήσαμε αρκετή ώρα για την ιστορία της χώρας και την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού εκεί και μπορώ να πω ότι ήταν γνώστης, βέβαια λόγω και του επαγγέλματος του ,της Ιστορίας και η οπτική του γωνιά ήταν αντικειμενική και με θαυμασμό για τον Ελληνικό πολιτισμό.
Στην Ούρφα κάναμε και ένα μοναδικό γλέντι σε ένα κέντρο που ήταν σε ένα πανέμορφο παραδοσιακό αρχοντικό κουρδικό σπίτι καθισμένοι αλα Τούρκα στην εσωτερική του αυλή. Μια ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα και ένα καταπληκτικό τυμπανιστή που έδινε τον ρυθμό ξεσήκωσε όλη την παρέα του γκρούπ που του έδωσε και κατάλαβε όταν άρχισαν τα τσιφτετέλια και οι καρσιλαμάδες.
Ήταν τέτοιο το κέφι που ακόμα και η κ. Αθεόφοβου, κλασσικός εκπρόσωπος των καρεκλάτων, σηκώθηκε όταν την κάλεσαν να χορέψει ,υπό τα έκπληκτα βλέμματα της κόρης της που δεν είχε ξαναδεί την μουρόχαυλη μάνα της να χορεύει το μοναδικό στην ζωή της τσιφτετέλι!
11-Το κέντρο με την παραδοσιακή ορχήστρα στο παλιό αρχοντικό.

12-Η διακόσμηση από τα δωμάτια του παραδοσιακού σπιτιού-κέντρου.


13-14- Ένας από τους ιδιόκτητες χορεύει με ένα ταψί με γλυκό που για ώρα το μάλαζε για να μπορεί να σερβιριστεί.(Ήταν όμως άνοστο)
15-Η βραδιά είχε και αναπαράσταση κουρδικού γάμου μετά χορού!
...
Κοντά στα σύνορα με την Συρία ,42 χιλιόμετρα από την Ούρφα είναι το Χαρράν μια πόλη της Μεσοποταμίας ,από τις αρχαιότερες του κόσμου που κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 3000 χρόνια Εδώ έζησε σύμφωνα με τον μύθο ο Αβραάμ πριν να πάει στην Χαναάν και από εδώ πέρασαν ο Αδάμ και η Εύα όταν πήραν πόδι από τον Παράδεισο.
Και από εδώ πέρασαν όλες οι φυλές του Ισραήλ.
Το 331πΧ τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατέλαβαν την πόλη και μετά τον θάνατο του έγινε μέρος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.
Στην εποχή των Ρωμαίων εδώ έγινε το 53πΧ η μάχη του Χαρράν στην οποία οι Πάρθοι νίκησαν 3 ρωμαϊκές λεγεώνες και συνέλαβαν τον ηγέτη τους Κράσσο.
Εδώ επίσης αιώνες μετά ο αυτοκράτωρ Καρακάλας μετέβη εις τους ουρανούς κρατώντας στο χέρι του ότι πολυτιμότερο έχει ένας άνδρας στην ζωή του. Τον δολοφόνησαν ενώ κατουρούσε!
Κατά την εποχή του αραβικού Χαλιφάτου των Ομεϋαδών με τον χαλίφη Marwan ΙΙ έγινε η έδρα του χαλιφάτου που εκτείνονταν από την Κεντρική Ασία μέχρι την Ισπανία.
Κατά τον 8ο και 9ο αιώνα στο Χαρράν έγινε το πρώτο ουσιαστικά Πανεπιστήμιο του Ισλάμ το Ulu Cami. Εδώ μεταφράστηκαν αρχικά από τα Ελληνικά στα Συριακά και μετά στα Αραβικά έργα με αστρονομία, φιλοσοφία, φυσικές επιστήμες και ιατρική.
Υποτροφίες για φυσικές επιστήμες ,αστρονομία και ιατρική είχαν δοθεί ακόμα και σε Ασσύριους που δεν ήσαν ¨Άραβες ούτε οπαδοί του Ισλάμ ,μεταξύ των οποίων πιθανώς και στον αλχημιστή Geber που θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της Χημείας
Το 1260 η πόλη καταστράφηκε από τους Μογγόλους.
Σήμερα το Χαρράν που κατοικείται από Άραβες εκτός από τα ερείπια του πανεπιστημίου και του κάστρου του παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα σπίτια του μόνο από πλίνθους που έχουν το σχήμα κυψέλης χωρίς την χρήση ξύλου. Η τεχνική αυτή διατηρήθηκε για 3000 χρόνια αναλλοίωτη. Στην κορυφή τους έχουν μια τρύπα και έτσι ο ζεστός αέρας που ανεβαίνει ψηλά διαφεύγει από κει και έτσι διατηρείται ο χώρος δροσερός. Πολλά από τα σπίτια έχουν χρησιμοποιήσει υλικό από τα ερείπια του Πανεπιστημίου.
Βέβαια σήμερα τα περισσότερα από τα σπίτια αυτά είναι για να τα βλέπουν οι τουρίστες και οι κάτοικοι μένουν σε κανονικά σπίτια στο κοντινό χωριό.


16-17-18 Τα ερείπια του πανεπιστημίου με τον μιναρέ ύψους 40 μέτρων.

19-Τα παραδοσιακά σπίτια του Χαράν. Μπροστά τα στρογγυλά είναι σβουνιά που ξεραίνει στον ήλιο
20-Η αυλή ενός σπιτιού.


21-22- Ο εξαερισμός των σπιτιών στην κορυφή από έξω και από μέσα.
23-Το λίβινγκ ρούμ του σπιτιού !

24-3 νεαρές τουρκάλες τουρίστριες ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες για να τις βγάλουν φωτογραφία .

25-26-Το κάστρο του Χαρράν.

27-Η εικόνα του χωριού από το κάστρο.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ



ΙΙ- ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟΘΥΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΓΗΝΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ, ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ
VII-(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)ΚΟΡΑΜΑ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

11 σχόλια:

  1. Όποιος πει πως δεν σε ζηλεύει για τα ταξίδια και τους τόπους που επιλέγεις, θα είναι ψεύτης αθεόφοβε.
    Να κάνω μόνο δυό παρατηρήσεις: 1)Μην είσαι σίγουρος για την τελική ονομασία της Ούρφα. Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί αύριο οι οπαδοί του Άνθιμου και των λοιπών Μακεδονοτέτοιων να εκστρατεύσουν και να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη, οπότε το όνομα πάπαλα!
    2)Μην είσαι απόλυτος στη διαπίστωση σου για το πολυτιμότερο όργανο του άντρα.
    Πολλοί άντρες πολυτιμότερο όργανο δεν θεωρούν αυτό που κατουράνε αλλά το άλλο που...βρίσκεται στην πίσω μέρος του σώματος!
    Κατά τα λοιπά, μου πήρε λίγο χρόνο να διαβάσω αυτό και το προηγούμενο ποστ αλλά άξιζε το κόπο.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά το βιβλίο του Ντάριμπλ "στη σκιά του Βυζαντίου" τα ποστ του αθεόφοβου με παρακινούν για ένα ταξίδι στα όρια του ελληνίδας ανατολής.

    Φανταστικά ποστς, αγαπητέ αθεόφοβε. Μία απογείωση στο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. syneas-
    1-Λες να ξεκινήσει ο Άνθιμος μια νέα σταυροφορία με ιππότες θεούσους και θεούσες;
    2-Ευτυχώς που ακόμα η πλειονότητα θεωρεί πολυτιμότερο εκ των τριών το μακρύτερο!

    vasikos metoxos-
    Εαν το αποφασίσεις θα είναι ένα ταξίδι που σε κάθε βήμα σου θα έρχεσαι σε επαφή με την ιστορία.
    Είναι πολύ ενδιαφέρον να βρίσκεσαι σε μέρη που κάτι έχεις διαβάσει γι΄ αυτά στο παρελθόν και να βλέπεις με τα μάτια σου την διαχρονική τους εξέλιξη μετά το περασμα από εκεί τόσων ανθρώπων και πολιτισμών.

    βαρδακας-
    Θεωρώ ότι αν και έχω πετύχει μερικά πράγματα στην ζωή μου,ένα πράγμα δεν κατάφερα δυστυχώς.
    Να γίνω ένας ανεπάγγελτος εισοδηματίας,αν και ήταν ένα από τα νεανικά μου όνειρα όπως έχω περιγράψει σε παλαιότερο μου ποστ.
    ( http://atheofobos.blogspot.com/2006/07/blog-post_14.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθεόφοβε
    Εύχομαι γρήγορα να πραγματώσεις το όνειρό σου αυτό. Ποιος άλλωστε δεν θα το ήθελε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γίνε εσύ τα μάτια μας αθεόφοβε, μια και εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την μεγαλούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο/Η Elias είπε...
    Γίνε εσύ τα μάτια μας αθεόφοβε, μια και εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την μεγαλούπολη.

    30/5/2008 11:16 μμ

    *****

    Το βγάζω φωτοτυπία και το στέλνω κι εγώ, ως συν-εγκλωβισμένος, πηγμένος αλλά ευτυχισμένος!

    Μου άρεσε πολύ το ...μηχανάκι!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. niemandsrose-
    Nαι ιδίως στην 12 έχει ιδιάιτερη φωτογένεια !

    elias-
    Υπομονή, κάποτε έρχεται η ώρα που μπορεί κανείς να λασκάρει και να ταξιδέψει.

    doctor-
    Εσύ τώρα ταξιδεύεις μεταξύ πάνας και μπιμπερού και το μόνο που μπορείς να μελετάς πλέον εμβριθώς είναι τι χρώμα έχει το σκώρ του μωρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ζηλεύω για άλλη μια φορά...
    δε χορταίνω να κοιτάζω τις φωτογραφίες!!
    το μηχανάκι τέλειο βέβαια!!!χα!
    Η Χαρραν είναι ίδια με τη Χαραάν εκεί που πήγε ο Ιακώβ για να μη τον φάει λάχανο ο αδελφός του όταν του πήρε τα πρωτοτόκια...??
    να είσαι καλά,να ταξιδεύεις!!!
    ;0))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς αυτή είναι.
    Σε επόμενο ποστ από το ταξίδι θα σας δώσω και άλλη ιδέα πως μπορείτε να ντύσετε το μηχανάκι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή