Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Δ΄ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ



Στο ταξίδι στις ΗΠΑ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα διάφορα μουσεία που είδαμε.
Στην Νέα Υόρκη το Μητροπολιτικό Μουσείο (φωτ 1) διαθέτει ένα πλήθος από εκθέματα που καλύπτουν όλα τα είδη του πολιτισμού από όλο τον κόσμο.
Χαρακτηριστικά στο μουσείο μπορεί να δει κανείς ολόκληρο αιγυπτιακό ναό, τον ναό Dendur, του 15 π.Χ., δωρεά της Αιγύπτου στο μουσείο (φωτ 2), ολόκληρη αίθουσα με έργα τέχνης που διακοσμούσαν κτήρια της πόλης που γκρεμίστηκαν, μέσα δε σε αυτήν την αίθουσα έχουν μεταφέρει ακόμα και την πρόσοψη ολόκληρου κτηρίου(φωτ 3).
Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και για την επίμαχη πολυκατοικία μπροστά στο μουσείο της Ακρόπολης.


Βέβαια το μουσείο διαθέτει σημαντικά έργα ,ευρωπαϊκής ζωγραφικής(πχ η Σαλώμη(1870) του Henri Regnault,φωτ 4 ), γλυπτικής από την ρωμαϊκή εποχή μέχρι την πρόσφατη, όπως πχ τους αστούς του Καλαί του Rodin, (φωτ 5, 6), όπως επίσης και έργα ασιατικής τέχνης (φωτ 7).



Δυστυχώς δεν μας έπαιρνε ο χρόνος να δούμε τα εκθέματα , εκτός από την αρχιτεκτονική του δομή, του μουσείο Guggenheim στην 5η Λεωφόρο(φωτ 8), που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Frank Lloyd Wright του μεγαλύτερου αμερικανού αρχιτέκτονα όλων των εποχών, κατά το Αμερ. Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων.
Το άλλο σημαντικό μουσείο της Νέας Υόρκης είναι το ΜΟΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης)Εδώ μπορεί να δει κανείς ένα πλήθος από έργα καθοριστικά για την μοντέρνα τέχνη όπως πχ του Jackson Pollock( φωτ 9),ή τον τροχό ποδηλάτου(1913),του Marcel Duchamp, (φωτ 10),διάφορων εξπρεσιονιστών όπως του George Grosz (φωτ 11), μέχρι την πρόσφατη εγκατάσταση «Waste Not» του Song Dong με τα σκουπίδια της μαμάς του(φωτ 12)!



Το τρίτο σημαντικό μουσείο της πόλης είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που διαθέτει την πληρέστερη συλλογή από σκελετούς ζώων από την προϊστορική εποχή.(φωτ 13,14)

Στην Ουάσινγκτον είδαμε επίσης ένα καταπληκτικό μουσείο, το Smithsonian Αεροναυτικής και διαστήματος.(φωτ 15)
Εκεί εκτίθενται όλα τα μέσα με τα οποία ο άνθρωπος σηκώθηκε πάνω από την γη.
Από τους θαλαμίσκους για το διάστημα και τα πρώτα αεροπλάνα μέχρι τα προπλάσματα συσκευών που σχεδίασαν στο παρελθόν ευφάνταστοι εγκέφαλοι.(φωτ 16,17)
Βέβαια πιο ευφάνταστοι εγκέφαλοι του Χόλυγουντ γύρισαν τις ταινίες Μια νύχτα στο Μουσείο Ι και ΙΙ ,με τον Μπέν Στιλλερ την πρώτη στο μουσείο Φυσικής ιστορίας και την δεύτερη στο Smithsonian.


Στο Σικάγο το Μουσείο Τέχνης διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό έργων από όλα τα ρεύματα της ζωγραφικής και της γλυπτικής από όλο τον κόσμο.
Εκτός από τα γνωστά έργα Ευρωπαίων ζωγράφων πχ όπως του Ρενουάρ (φωτ18, οι δύο αδελφές στην ταράτσα ,1881) ή το δωμάτιο του Βαν Γκόγκ (φωτ 19,1889) στο μουσείο αυτό υπάρχει και ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή έργα Αμερικανού ζωγράφου του Grant Wood, το , American Gothic (φωτ 20,1930).
Πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε κεντρικό σημείο της πόλης στήθηκε ένα γλυπτό ύψους 25 ποδιών, του Steward Johnson ,που ονομάζεται God Bless America (φωτ 21), βασισμένο στον πίνακα, με την διαφορά ότι στα πόδια τους έχουν μια βαλίτσα με ταξιδιωτικές ετικέτες από όλο τον κόσμο!



Πάντως αυτό που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν ένα μοναδικό γλυπτό του Αμερικανού Lorado Taft με τίτλο The Solitude of the Soul.Το άγαλμα έχει δύο άνδρες και δύο γυναίκες εναλλάξ, που το κάθε άτομο έχει επαφή με τους διπλανούς του!
Ο γλύπτης εξήγησε το έργο του με την φράση:"The thought is the eternally present fact that however closely we may be thrown together by circumstances . . . we are unknown to each other."(Φωτ 22-25)



Βέβαια θα ήταν ιεροσυλία να βρεθεί κανείς στο Broadway και να μην δει ένα μιούζικαλ. Έτσι λοιπόν και εγώ είδα εκεί το Φάντασμα της Όπερας μια άψογη παράσταση που απευθύνεται κυρίως σε όλο το πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη.
Στο Σικάγο είδα άλλη μια παράσταση μιούζικαλ που παίζεται συγχρόνως και στο Broadway το The Jersey boys βασισμένο στην ζωή του FrankieValli και των 4 Seasons.
Τέλος στο Λας Βέγκας είδα στο τεράστιο θέατρο του ξενοδοχείου-καζίνου μια παράσταση με τον Criss Angel και το Cirque du Soleil. Ο Criss Angel είναι κάτι αντίστοιχο με τον «μάγο» David Copperfield .
Όταν ο Criss Angel έδειξε ένα βίντεο με την μάνα του καταλάβαμε τότε ότι είναι Έλληνας και ονομάζεται Σαραντάκος!
Βέβαια η Ελλάδα είναι λίγο πολύ παντού παρούσα και όχι μόνο στις ελληνικές συνοικίες των πόλεων(φωτ 26), που βρίσκεις από σουβλατζιδικα (φωτ 27) μέχρι ακόμα και καταστήματα με καντήλια και στέφανα για τις κηδείες.

Η Ελλάδα υπάρχει κυρίως σε σημαντικά δημόσια κτήρια που εμπνέονται από την κλασσική αρχαιότητα, όπως το μνημείο του Λίνκολν (φωτ 28), ή το πανεπιστήμιο της Κολούμπια(φωτ 29,30) ή ακόμα και στο Άρλινγκτον στον τάφο του Κένεντυ(φωτ 31).
Στο ίδιο νεκροταφείο βλέπεις στον τάφο κάποιου Έλληνα τιμητικά θαμμένου εκεί, ότι ακόμα και ο θάνατος δεν τον χώρισε από την γυναίκα του(φωτ 32).
Υπάρχει ακόμα και σε γήπεδα όπως η παλιά πρόσοψη του γηπέδου Soldier Field στο Σικάγο(φωτ 33) ή και σε καταστήματα όπως στο Σαν Φραντζισκο και ας πουλάνε ιταλικά προϊόντα της φίρμας Αρμάνι !(φωτ 34)
Στο μουσείο της καμπάνας της Ελευθερίας στη Νέα Φιλαδέλφεια η λέξη ελευθερία είναι γραμμένη σε όλες τις γλώσσες με πρώτη την ελληνική (φωτ 35).
Βέβαια είναι σαφές ότι τα Ελληνικά είναι γι΄ αυτούς όπως τα κινέζικα για μας!( φωτ 36)








Ένα μεγάλο θέμα για την Αμερική είναι οι άστεγοι και οι πάμφτωχοι σε μια κοινωνία αφθονίας που όμως αρκετές φορές το ψωμί βγαίνει αρκετά δύσκολα και επικίνδυνα (φωτ 37) ακόμα δε άλλες φορές μαζεύοντας και κουτιά από τα σκουπίδια(φωτ 38)!

Περίμενα να δω περισσότερους άστεγους από όσους συνάντησα, περπατώντας ή διασχίζοντας τις πόλεις με το πούλμαν , αλλά πιθανόν τα μέρη που κινήθηκα να μην είναι και τα πιο συνήθη για να τους δεις.(39,40,41)
Είδα τρείς-τέσσερεις με χάρτινη πινακίδα πεινάω-είμαι άστεγος αλλά θεώρησα απάνθρωπο και ντρεπόμουνα να σταματήσω να τους φωτογραφίσω. Πάντως είδα και ένα με πινακίδα που έγραφε: αντί να λέω ψέματα δώστε κάτι για μια μπίρα! ,όποτε και η φωτογραφία αυτή από το διαδίκτυο πρέπει να είναι πραγματική!(φωτ 42)



Στις ΗΠΑ επιβεβαίωσα πλέον το γεγονός ότι σε λίγο διάστημα η μουσική θα διακινείται σε λίγο χρόνο ουσιαστικά μόνο μέσω του διαδικτύου. Πουθενά πλέον δεν βλέπεις σε κεντρικά σημεία των πόλεων δισκάδικα και στο Σαν Φραντζίσκο μόλις είχε κλείσει ένα πολύ μεγάλο της Virgin (φωτ 43).
Τελειώνοντας αυτά τα ποστ με τις εντυπώσεις μου από αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι θα έλεγα ότι με τις λίγες, όπως ήταν αναπόφευκτο, επαφές με τον κόσμο οι Αμερικανοί είναι απλοί και ανοικτοί σαν άτομα, όπου δε Έλληνοαμερικανοί μας άκουγαν να μιλάμε κατά τον συνήθη τρόπο φωνάζοντας, πάντα μας πλησίαζαν και μας ρώταγαν από πού είμαστε και πως βρεθήκαμε εκεί. Αισθανόντουσαν δε ιδιαίτερη συγκίνηση όταν διαπίστωναν ότι είχαν κοινό τόπο καταγωγής με κάποιον από μας.
Επίσης ,τουλάχιστον στις πόλεις που πήγαμε, δεν είδαμε να υφίστανται εμφανείς πλέον φυλετικές διακρίσεις ,βλέπεις δε χαρακτηριστικά να υπάρχουν και αρκετά μεικτά ζευγάρια από διάφορες φυλές.
Αυτό βέβαια που μου προκάλεσε αρκετή θλίψη ήταν η σύγκριση της εικόνας των Πανεπιστημίων εκεί, με την γνωστή μας εικόνα των Ελληνικών πανεπιστημίων.
Δυστυχώς όχι μόνο έχεις την αίσθηση ότι βρισκόμαστε χρόνια πίσω και στάσιμοι, έχοντας αναγάγει ως σημαντικά πράγματα που είναι στην ουσία ασήμαντα, αλλά ότι πλέον έχουμε χάσει και την ελπίδα για οποιαδήποτε βελτίωση βουλιάζοντας μέσα σε μια δίνη αλληλοδιαπλεκομένων μικροσυμφερόντων και μικροπολιτικής.
Για να γράψω όλα αυτά τα ποστ για το ταξίδι της Αμερικής έφαγα αρκετές ώρες, αρχικά να ταξινομήσω τις πάνω από 1100 φωτογραφίες , να δω επίσης τις περίπου 3 ώρες βίντεο που τράβηξα και να διαβάσω σχετικά πολλά πράγματα από διάφορες μεριές για να είναι έγκυρα αυτά που γράφω.
Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να χρειάζομαι πλέον ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ οπότε γι΄ αυτό το λόγο ακούγοντας το άσμα –άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη, το αποφάσισα.
Φεύγω πάραυτα αύριο μετά της κ. Αθεόφοβου και εκλεκτής παρέας για Χίο, οπότε θα τα ξαναπούμε πλέον ξανά ανανεωμένοι μάλλον γύρω στο 15γουστο.
Ν΄αστε καλά και να περάσετε καλά !

.ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ

Όσοι θέλουν να διαβάσουν με την σειρά τα ποστ από αυτό το ταξίδι τα λινκ είναι αυτά:

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

10 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!
    ΖΗΛΕΥΩ!!
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΤΑΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Η ΤΟ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ? ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ?
    ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!
    ΒΙΛΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό ταξείδι λοιπόν! Μπόλικη μαστίχα!

    Ιδιαίτερα συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο και το μεγάλο θέμα που αντιπροσωπεύει για πολλά πόστ.

    Πάντα έλεγα ότι η αξία μίας κοινωνίας μετριέται από την ποιότητα της Υγείας και της Παιδείας που παρέχει στους πολίτες της -και ότι δυστυχώς στην Αμερική δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο, εκτός άν είσαι εκατομμυριούχος.

    Τα συστήματα υπάρχουν, αλλά οι λειτουργοί μας τελειώνουν. ΠΧ. όταν ο γιός μου στη τάξη είπε ότι το Βιετνάμ ήταν στο Ζενίθ το 1968 η δασκάλα τον διώρθωσε ότι το Βιετνάμ άρχισε το 1975. Και η δασκάλα Υγιηνής συλλάβισε την λέξη "kafeen" (ήθελε νε γράψη caffeine) -και πληρώναμε και $6.000 τον χρόνο ιδιωτικό για να αποφύγουμε τις σύριγγες στους διαδρόμους.

    Τα πανεπιστήμια είναι καλύτερα αλλά εστιασμένα στο αντικείμενο. Ο όρος ακαδημαική μόρφωση είναι σχεδόν άγνωστος. Ασε που τα πανεπιστήμια είναι πάνω από $35.000 τον χρόνο.

    Ενα ομοσπονδιακό σώμα προτεινε 50% έκπτωση για τον γιόι μου, το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να κόψει δεκάρα, έγραψα μιάμιση σελίδα γράμμα ένσταση και του δ΄ςσανε υποτροφία $40.000 -πράγμα που σημαίνει ότι η λογική και πραγματικότητα του κόστος τής παιδείας στην Αμερική΄είναι κάπου μεταξύ του Ταξειδιού στ'αστέρια και το Οσα Παίρνει ο Ανεμος, ή ότι η συγγραφική μου ικανότητα αξίζει $40.000 την ώρα -χμμμ, μάλλον το πρώτο.

    Στην Ελλάδα ίσως να υπάρχει ελπίδα ακόμα γιατι μπορει η παιδεία να έχει καταρεύση, αλλά τουολάχιστον πολλοί άμθρωποι το συνηδητοποιού, συμπεριλαμβανομένων και νέων ανθρώπων...

    Και κανείς καλύτερος να χτίση ένα αύριο απο τους νέους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βίλλη-
    Thinks-
    Το προγραμμα ήταν οργανωμένο από γραφείο αλλά δεν θέλω να γράψω από ποιό για να μην θεωρηθεί ΄πως ότι γράφω είχε σκοπό την διαφήμηση του.
    Για το θέμα των πανεπιστημίων επειδή σε λίγο φεύγω δεν προλαβαίνω να γράψω ότι θα ήθελα.
    ϊσως αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπηξα!
    Θα επανέλθω υπομονετικότερος.
    Καλά να (που θα, κατά πώς φαίνεται) περάσετε.


    Υ.Γ.
    Πρόσεξα όμως και κάτι άλλο:

    Το «ϊσως»... έτσι ακριβώς γραμμένο, λίγο πιό πάνω, αντί για το σωστό «Ίσως»...

    Κάνουμε το ίδιο λάθος...

    Πατάμε κεφαλαία πρίν από τον τόνο... οπότε βγαίνουν τα διαλυτικά...
    Μετά αφήνουμε τα κεφαλαία και το φωνήεν βγαίνει "πεζό", όχι κεφαλαίο.


    Κοίτα να δεις, φίλε μου, η ανθρώπινη ...φυλή τί κουσούρια έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ' αυτό το ποστ σου θυμήθηκα και το δικό μου ταξίδι στη Ν.Υ. το 2000. Κάποια μέρα θα ξαναπάω γιατί γοητεύτηκα από αυτή την πόλη. Πρέπει να συμπληρώσω και την επίσκεψη μου στο Μουσείο Μετροπόλιταν, το οποίο περιδιάβηκα μια ολόκληρη μέρα και παρόλα αυτά δεν είδα παρά ελάχιστα.
    Να σαι καλά Αθεόφοβε μου που μου το θύμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαυμάσια η «συλλογή» και η περιγραφή.

    Μήπως είστε φωτορεπόρτερ και δεν το ξέρετε;;;

    Κατά τα άλλα...

    Καλές και ...αδιάκοπες Διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από αξιόπιστες πηγές, η Τσόκλη βρίσκεται σε απόγνωση, ο αθεόφοβος την εκθρόνησε!
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε και πάλι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφες οι ταξιδιωτικές σου αναρτήσεις!
    Ήταν σαν να ταξιδέψαμε μαζί σου!
    σ' ευχαριστουμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθεόφοβε ταξίδεψα μαζί σου σε κάποια από τα μέρη που είχα επισκεφτεί το 2000 στην Ν.Υ. Είχα εντυπωσιαστεί τότε, ίσως επειδή δεν είχα δει ξανά κάτι παρόμοιο. Τώρα πια δουλεύοντας σε κάτι τέτοιους πύργους στο Λονδίνο δεν θα εντυπωσιαζόμουν τόσο. Η πόλη ωστόσο γενικά με ξετρέλανε. Από το Hyde Park μέχρι την Wall Street από το Soho, Noho, την Little Italy, την Chinatown και φυσικά μία νυχτερινή ζωή καταπληκτική.

    Θα ήθελα επίσης, κάποτε να κάνω το ταξιδί από την μία άκρη των US στην άλλη με το αυτοκίνητο.

    Εύχομαι να περάσεις καλά στη Χίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο...μάλλον άνθρωπος-
    Πράγματι έτσι είναι.

    meropi-
    Αυτό το μουσείο πράγματι θέλεις μέρες για να το δείς και να το ευχαριστηθείς.

    Ατρεύς-
    Ο κουμπάρος μου με φωνάζει αντι για φωτορεπόρτερ, ο Γιαπωνέζος με την φωτογραφική μηχανή!

    glam-
    Τσόκλη ; κάτι μου θυμίζει αυτό το όνομα ! :))

    marianaonice-
    Μα ταξιδεύετε μαζί μου γιατί πάντα όταν βλέπω κάτι ενδιαφέρον σκέπτομαι να σας το γράψω!

    NdN-
    Πράγματι το ταξίδι με το αυτοκίνητο στην ενδόχωρα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι συναρπαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή