Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ













Μερικές σκέψεις βάσει της κοινής λογικής για τα διλήμματα που προκύπτουν σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.

Δίλημμα :Να καταψηφίσω το μνημόνιο ή να ψηφίσω αυτούς που είναι κατάλληλοι για την αυτοδιοίκηση άσχετα αν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου;

Μπερδεμένος διαβάζω λοιπόν:
....ο πρωθυπουργός εκβιάζει με τις πρόωρες εκλογές.
οι υποψήφιοι της ΝΔ για τις περιφέρειες Αττικής Βασίλης Κικίλιας και Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος.

Εκβιασμό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς.
Να καταψηφίσουν την πολιτική του μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές κάλεσε τους πολίτες.... Αντώνης Σαμαράς

Εκβιασμό χαρακτήρισε και η Αλέκα Παπαρήγα το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε το λαό να μην υποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός εκβιάζει για εκλογές που δεν έχει σκοπό να κάνει.
Ο Γ. Καρατζαφέρης

"οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα πέσουν στο κενό".
ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Συμπεραίνω πως για να μιλάνε συνέχεια για ΕΚΒΙΑΣΜΟ όλοι αυτοί κάτι θα πρέπει να ξέρουν περισσότερο από μένα.
Σκέφτηκα λοιπόν και εγώ, βρε μπας και δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η λέξη ΕΚΒΙΑΖΩ;
Για να δούμε λοιπόν πως ερμηνεύει την λέξη το Ελληνικό λεξικό των Τεγόπουλου- Φυτράκη:

Εκβιάζω χρησιμοποιώ αθέμιτα μέσα για να επιτύχω ιδιοτελείς σκοπούς.

Δηλαδή προφανώς στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εκλογές είναι τα αθέμιτα μέσα και το αποτέλεσμα τους ο ιδιοτελής σκοπός.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν μπροστά στο δίλημμα τι να ψηφίσουμε να δούμε ποιές είναι οι πιθανότητες σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αυτές είναι 3:
1-Να κερδίσουν τις εκλογές οι κυβερνητικοί υποψήφιοι οπότε η κυβέρνηση απλά θα συνεχίσει θριαμβευτικά την πολιτική της με το μνημόνιο .
2-Να βγάλει ένα αξιοπρεπή αριθμό υποψηφίων που όμως να απέχει από την επιτυχία του "ιδιοτελούς" σκοπού οπότε όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές .
3-Να τις χάσει οπότε δεν θα έχει πετύχει τον "ιδιοτελή σκοπό" της και να αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές.
Άλλωστε πως θα μπορούσε να κυβερνήσει σε αυτή την περίπτωση έχοντας συνασπισμένους όλους τους άλλους οι οποίοι θα λένε καθημερινά ότι ο λαός έχει καταψηφίσει την πολιτική της;
Δεν είναι λοιπόν παράλογο αυτό που είπε κυβερνητικός παράγοντας πως ο πρωθυπουργός «θέλει καθαρή εντολή και δεν μπορεί να σέρνεται όταν θα χρειασθεί στους επόμενους μήνες να πάρει δύσκολες αποφάσεις...».
Ας δούμε λοιπόν τι θα γίνει στην αποτυχία του "ιδιοτελούς" σκοπού της κυβέρνησης και πραγματοποιηθεί εκ των πραγμάτων ο "εκβιασμός", δηλαδή εκλογές.
Οι πιθανότητες λοιπόν και εδώ είναι 3.
1-Να τις κερδίσει η κυβέρνηση οπότε αυτή μεν θα θριαμβολογεί για την επιτυχία της όλοι δε οι άλλοι θα λένε ότι πέτυχε ο εκβιασμός αλλά δεν θα λένε ότι αυτά τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που την ψήφισαν είναι ψοφοδεείς ψηφοφόροι που υπέκυψαν στον εκβιασμό γιατί στις επόμενες εκλογές από αρκετούς από αυτούς θα περιμένουν να πάρουν ψήφους.
2-Να τις χάσει η κυβέρνηση όποτε σε αυτή την περίπτωση η αντιπολίτευση θα λέει πως ο περήφανος ελληνικός λαός δεν υπέκυψε στον εκβιασμό!
Σε αυτή πάντως την περίπτωση υπάρχουν δύο πάλι πιθανότητες.
α-Να έχει αυτοδυναμία η ΝΔ οπότε το αγγούρι θα το αποκτήσει ο Σαμαράς που ή θα πρέπει να συνεχίσει την αντιμνημονιακή του πολιτική ,όπως διακηρύσσει στο εσωτερικό ή να αναγκαστεί να πει πλέον, όπως στις Βρυξέλλες, ότι στηρίζει «τα µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης» και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή με άλλα λόγια να συνεχίσει το μνημόνιο και την ίδια πολιτική.
Ο παμπόνηρος λοιπόν Καρατζαφέρης έχει δίκιο όταν λέει: Ο πρωθυπουργός του πετάει την καυτή πατάτα των εκλογών και δεν την πιάνει. Η ΝΔ δεν θέλει εκλογές και αυτό μου κάνει εντύπωση. Αν ήμουν στη θέση του μπορεί να μην έπιανα την καυτή πατάτα, αλλά τουλάχιστον δεν θα την πάταγα» !
β-Να μην έχει κανένας αυτοδυναμία, οπότε θα πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε αυτή την περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει "δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας"
Από όλους τους άλλους μόνο ο Καρατζαφέρης είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με οποιονδήποτε ,ακόμα και με το ΚΚΕ!
Βασικά θα ήθελε συνεργασία με τους ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας αλλά και με το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα.
Όμως από ότι φαίνεται θα είχε το ΠΑΣΟΚ που θα έβλεπε πολλούς από τους δικούς του να αποχωρούν σιχτιρίζοντας γιατί δεν θα θέλουν την πολιτική τους αυτοκτονία .
Όλοι οι άλλοι της αριστεράς , δεν θέλουν καμιά συνεργασία με κανένα όταν δεν μπορούν ως γνωστόν να τα βρούν ούτε μεταξύ τους, άσε που άμα συμμετέχεις στην εξουσία δεν θα μπορείς πλέον μόνο να καταγγέλλεις και να συμπαραστέκεσαι σε κάθε λογικό και παράλογο αίτημα.
Παρά το ότι δεν έχω την δυνατότητα να κάνω προβλέψεις σε αυτήν την περίπτωση θα διακινδυνεύσω μία!
Ότι και να γίνει, και όποιες συνεργασίες και να προκύψουν, το μόνο που βλέπω να είναι ανοικτό σε υποχρεωτική συνεργασία με όποιον είναι στην εξουσία είναι το μνημόνιο!
Αλλά είπα να δώ και στο ίδιο λεξικό ποιός είναι ο ορισμός του διλήμματος.
Λοιπόν δίλημμα είναι: σύνθετος συλλογισμός που περιέχει δύο αντιθετικές προτάσεις οι οποίες όμως οδηγούν στο ίδιο καταδικαστικό για τον προβληματιζόμενο, συμπέρασμα !!
Επίσης :δύσκολη περίσταση κατά την οποία βρίσκεται κανείς σε αμηχανία προκειμένου να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξ ίσου επικίνδυνες αποφάσεις.
Όχι το λεξικό δεν γράφτηκε πρόσφατα αλλά το 1993!
Τελικά από ότι βλέπω εκτός από μένα και άλλοι έχουν ακριβώς τα ίδια διλήμματα .
Διαβάζω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Προεκλογικά διλήμματα: Είμαι κατά εκείνων που είναι υπέρ, αλλά δεν με εμπνέουν και αυτοί που είναι κατά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ Ε-30-10-10

Εντάξει πρέπει να βγάλω τον Καμίνη, αλλά πρέπει να βγάλω και τον Τατούλη;
ΣΤΑΘΗΣ Ε 2-11-10
Πάντως γι΄ αυτόν δεν έχω κανένα δίλημμα!
Ψηφίζοντας στην Α΄ Αθηνών θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και για τον λόγο αυτό σας βάζω και τις αφίσες που ένθερμοι οπαδοί του του έχουν φτιάξει και στις οποίες εκθειάζουν το έργο του!







ΥΓ Για όσους δε πουν ότι όλοι σκατά είναι, δεν θα πάω να ψηφίσω κανένα, σε αυτούς ο υποψήφιος που είναι επικρατέστερος στην περιοχή τους κανονικά πρέπει να τους στείλει ευχαριστήριο επιστολή!
Το γιατί μπορούν να το διαβάσουν στο ποστ μου ΠΡΙΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟ

O Πιτσιρίκος λέει το ίδιο πράγμα από την δική του σκοπιά!
Όσο ψήφιζα, ήμουν πάντα με τους χαμένους. Όταν σταμάτησα να ψηφίζω και προσχώρησα στο κόμμα της αποχής, βρέθηκα για πρώτη φορά ανάμεσα στους νικητές.

20 σχόλια:

  1. Άψογη εξήγηση και φιλοσόφημα των πιθανοτήτων μπροστά μας. Λογικά καμία από αυτές δεν είναι θεμιτή οπότε η μόνη πεφωτισμένη δράση μετά την συνειδητοποίηση της αλήθειας των παραπάνω είναι για πολλούς από τους Έλληνες, αύριο το πρωί, να πληρώσουν ο καθένας όσα χρωστάνε στην εφορία, να πουλήσουν το Καγιέν, από τα έσοδα να αγοράσουν ένα Φιατάκι και να δώσουν τα υπόλοιπα στον λογαριασμό σωτηρίας της Ελλάδας, να ζητάν έγκυρη απόδειξη για κάθε αγοροπωλησία, να αποσυνδέσουν την κόρνα του αυτοκινήτου, να ακολουθούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, και να αρχίσουν να δίνουν ανατροφή και κοινωνική αγωγή στα παιδιά τους, για αύριο... Και μια που δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από αυτά μένουμε στο να διαλέξουμε απλά με ποιόν τρόπο θα σκάσει το αερόστατο μας και με πια μέθοδο θα δραπετεύσει ο ζεστός αέρας ο κοπανιστός τον οποίον περνάγαμε για υφή Ευρωπαϊκής Ελλάδας. Δεν έχω τις οικονομικέ ς γνώσεις του Locus ή το λέγειν και επιχειρηματολογία του Αθεόφοβου, αλλά συμφωνώ και με τους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω κάτι: εκβιασμός γίνεται με κάτι πολύτιμο. Π.χ. λέει ο μπαμπάς στο γιο "αν δεν διαβάσεις τα μαθήματα δεν έχει βόλτα"!

    Τώρα ο Γιώργος λέει: "αν δεν ψηφίσετε τους περιφεριάρχες μου κάνω εκλογές κι αν χάσω φεύγω"!

    Προφανώς η αντιπολίτευση θεωρεί "πολύτιμη" την παραμονή του Γιώργου στην εξουσία, γι' αυτό και θεωρεί το δίλημμα "εκβιαστικό"!

    Η μπλακ λιστ των υποψηφίων γράφει "Νικήτας-Ζορό-Γκιουλέκας"!
    Αν δεν απαλάξουμε Αθήνα-Σαλονίκη από ένα σάπιο καθεστώς 25 χρόνων, είμαστε άξιοι την μοίρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Αθεόφοβε, όλα αυτά τα καταπληκτικά διλήμματα και φιλοσοφικές θεωρήσεις, εμείς εκεί στη γενέτειρα (πληροφορούμαι δια τηλεφώνου), τα λύσαμε με πρακτικό τρόπο. Θα ψηφίσουμε τον ξάδελφο, ο οποίος είναι σένιο παληκάρι, πολιτεύεται σε αντιμνημονιακη πλατφόρμα για να ψηφιστεί, και αποτελεί τη νέα γενιά της αντίστασης. Προσδοκούμε δέ, όταν με το καλο βγεί, και σε περιφεριακό πράσινο δάνειο.

    Βέβαια τον ρωτήσαμε μήπως γίνει καμμιά στραβή και τη Δευτέρα το ΔΝΤ ανακοινώσει παύση εκταμίευσης, αλλά ο ξάδελφος φαίνεται θετικός, αποκλείεται λέει, το ΔΝΤ δεν μασάει απο εκλογές, και συνεχίζει ακάθεκτο. Δυστυχώς δεν ζούμε Αθήνα, να βοηθήσουμε τον κ. Κακλαμάνη, καθότι εμείς ξέρεις ψηφίζουμε μαζικά (με ενα τηλέφωνο 200). Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thinks-
    Μόλις γύρισα από το Μουσείο της Ακρόπολης και η μαυρίλα που με διακατείχε από την όλη κατάσταση της χώρας, μου έφυγε γιατί είδα, ότι εκτός από την Ελλάδα του παρελθόντος που σχεδόν όλοι την καπηλεύονται, και της σημερινής Ψωροκώσταινας, υπάρχει παράλληλα και μια άλλη Ελλάδα που καταφέρνει να δημιουργεί κάτι τόσο ωραίο ώστε να μας κάνει περήφανους.
    Βλέποντας τον Παρθενώνα να στέκει πανέμορφος εκεί, παρ΄όλα τα δεινά που έχει περάσει στην ιστορία του, σκέφτηκα πως αυτές οι κολώνες κατάφεραν να μείνουν εκεί ακλόνητες τόσους αιώνες με ένα βασικό σκοπό, για να μας αναπτερώνουν βλέποντας τες το ηθικό και να υπενθυμίζουν πως πάντα υπάρχει αυτή η άλλη Ελλάδα της δημιουργίας, της ομορφιάς, της τέχνης και της προόδου.
    Ας ελπίσουμε πως τελικά αυτή η Ελλάδα θα καταφέρει να επικρατήσει και να απομακρύνει την σημερινή αθλιότητα που ζούμε.
    Συγγνώμη για την παραπάνω συναισθηματική μελούρα, αλλά είχα να νιώσω έτσι από τότε που επισκέφτηκα το μουσείο της Βεργίνας που θεωρώ πως είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχω δει στην ζωή μου.

    Ασκαρδαμυκτί-
    Προφανώς η αντιπολίτευση θεωρεί "πολύτιμη" την παραμονή του Γιώργου στην εξουσία, γι' αυτό και θεωρεί το δίλημμα "εκβιαστικό"!

    Με αυτή την πρόταση τα είπες όλα!

    Locus Publicus-
    Εγώ δυστυχώς δεν έχω ξάδελφο υποψήφιο για να ψηφίσω, αλλά μπορώ να μην ψηφίσω τον μοναδικό και ανεπανάληπτο Ψινάκη;
    Ο δήμος έχει ανάγκη από τέτοιους άνδρες με όλη την σημασία της λέξεως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ βάλσαμο σκέψη Αθεόφοβε, και πράγματι υπάρχει αυτή η άλλη Ελλάδα. Υπάρχει και μέσα στα σύνορα, κομματιασμένη και υπό διωγμό αλλά δυνατή, και υπάρχει εκτός συνόρων εκεί που οι Έλληνες φτιάχνουν το βιός τους δίπλα στους άλλους, και συχνά καλύτερα απ' τους άλλους. Μένει μόνο να έρθει η ώρα. Και τότε θα φανεί πάλι, έστω για λίγο, η Ελλάδα που "δημιουργεί κάτι τόσο ωραίο ώστε να μας κάνει υπερήφανους". Θα έρθει η ώρα, μα πρώτα υπάρχουν κι άλλα που πρέπει πρώτα να συμβούν.

    Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά
    στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά
    κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται
    μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται

    Κάνει να πάρει πέτρα την επαρατά
    κάνει να τη σκαλίσει βγάνει θάματα
    μπαίνει σ' ένα βαρκάκι πιάνει ωκεανούς
    ξεσηκωμούς γυρεύει θέλει τύρρανους

    Όμορφη και παράξενη πατρίδα
    ω σαν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε αθεόφοβε συνήθως το δίλημμα της αποχής είναι το εξής:

    Ψηφοφόρε έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο βλαστό και στον πάσαρη. Πρόσεξε όμως διότι εάν δεν κατέβεις να ψηφίσεις θα ενισχυθεί ο πάσαρης γιατί έχει ισχυρότερο ρεύμα απο το βλαστό.

    Εάν ζούσα στην αθήνα θα ψήφιζα τον Καμίνη γιατί μου μοιάζει αξιοπρεπής επιλογή. Εάν όμως κανείς απο τους υποψηφίους δεν σε εμπνέει γιατί ντε και καλά να ψηφίσεις;

    Ετσι κι αλλιώς κάποιο λαμόγιο θα εκλεγεί. Εάν δεν έχεις υπόψη σου κάποια αξιοπρεπή επιλογή καλύτερα να απέχεις.

    Με αυτό τον τρόπο:

    α.Δεν θα χρειαστεί μεθαύριο να αυτοφασκελώνεσαι και να λές καλά εγώ τον ψήφισα αυτόν;

    β.Στελνεις ένα μήνυμα αηδίας για την ποιότητα των συμμετεχόντων στη διαδικασία.

    γ.Απονομιμοποιείς το πολιτικό σύστημα και το αναγκάζεις να περιορίσει την αλαζονεία του διότι δεν θα μπορεί τοσο εύκολα να κομπάζει ότι σε εκπροσωπεί. Φαντάσου εκλογές με αποχή 80%. Να κυβερνάς δηλαδή με το 40% του 20% του συνόλου δηλαδή με πραγματικό ποσοστό 8%. Ουσιαστικά δεν εκπροσωπείς τίποτε παρά μόνο τον κομματικό σου στρατό.

    Ας το δούμε κι αλλιώς. Εάν πας σε χασαποταβέρνα που σερβίρει σάπια κρέατα καλύτερα να μη φας καθόλου και ας μην υπάρχει άλλη στην περιοχή. Καλύτερα να κλείσει και αυτή η μοναδική.

    Η ψήφος δεν είναι το ισχυρότερο όπλο του πολίτη όπως νομίζουν ορισμένοι. Η απαξίωση είναι απείρως ισχυρότερη.

    Παρακολούθησε μόνο με πόση αγωνία οι πολιτικοί καλούν το λαό να ψηφίσει και μάλιστα μέχρι πρόσφατα η αποχή είχε και ποινικές συνέπειες. Ξέρουν πολύ καλά, ότι χειρότερο και απο το να μην εκλεγεί το κόμμα τους είναι να τους αφαιρέσεις την νομιμοποιηση της εκλογής. Εμένα με ψήφισε ο λαός κομπάζουν μόλις τους στριμώξεις. Φαντάσου να τους στερήσεις το επιχείρημα.

    Εδώ βέβαια έρχεται συνήθως στην κουβέντα το πρόβλημα της ακυβερνησίας. Και τι θα γίνει σου λέει ο άλλος δεν θα έχουμε κυβέρνηση; Φυσικά και θα έχουμε. Κάποιος θα εκλεγεί. Οσο όμως η νομιμοποίηση αυτου του κάποιου μειώνεται τόσο λιγοτερο αλαζόνας θα είναι και τόσο αυξάνονται οι πιθανοτητες να ξεπηδήσει κάτι καλύτερο απο τα σπλάχνα της κοινωνίας.

    Με αυτό το σκεπτικό ψηφίζω μονο εφόσον έχω πειστεί για την αξία κάποιου, διαφορετικά αποχή δαγκωτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. thinks -
    Ήδη με το ποίημα που έγραψες επιβεβαίωσες αυτό που είπα για την αυτήν την άλλη Ελλάδα, την όμορφη και παράξενη πατρίδα, στην οποία ανήκουν τόσο ο Ελύτης όσο και ο Λάγιος.

    Yosemite Sam-
    Αγαπητέ μου Yosemite Sam εάν ήταν να διαλέξουμε μεταξύ Βλαστού και Πάσαρη τότε θα έπρεπε όλοι μαζί να πάμε να πνιγούμε .
    Δύο είναι για μένα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ψυχοσύνθεσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
    Οι μεγαλύτερης ηλικίας να θεωρούν χειρότερους από αυτούς τους νεώτερους σε ηλικία και μεγάλος αριθμός πολιτών να αμφισβητεί την οποιαδήποτε ηγεσία έχει.
    Για να μην πιάσω από την αρχαιότητα απλά σκέψου στην εποχή τους τι αντιμετώπιση είχαν πχ ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Καποδίστριας, ο Τρικούπης, ο Βενιζέλος κτλ
    Δεν μπορεί λοιπόν από τόσους υποψήφιους με τόσο διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις να είναι όλοι ίδιοι με τον Βλαστό και τον Πάσαρη.
    Αυτό λοιπόν που έκανα εγώ, πριν από λίγο μάλιστα, αφού αποφάσισα ποιό συνδυασμό θα ψηφίσω έκατσα και διάβασα τα βιογραφικά ΟΛΩΝ των υποψηφίων, μιας και δεν ξέρω κανένα από αυτούς προσωπικά και δεν έχω και καμία δέσμευση με κανένα από αυτούς, και διάλεξα αυτούς που κατά την γνώμη μου είναι οι πιο αξιόλογοι.
    Βεβαίως και μπορεί να έχω διαλέξει λάθος αλλά πχ και αυτοί που χωρίζουν όταν παντρεύτηκαν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη;
    Αυτό που ξέρω είναι ότι σε αυτή την ζωή πρέπει να δοκιμάζεις γιατί αν δεν το κάνεις κάποιοι άλλοι θα το κάνουν στην θέση σου.
    Όσο για την αποχή εκτός που, όπως έχω γράψει ευνοεί τον επικρατέστερο, οπότε έμμεσα τον ΨΗΦΙΖΕΙΣ άσχετα αν σου γυρνάει τα άντερα, σε όλη την παγκόσμια ιστορία δεν αποδώσει πουθενά αυτά που πιστεύεις.
    Στις ευρωεκλογές του 2009, 213 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δηλαδή το 57% δεν ψήφισε.
    Είδες να ίδρωσε κανενός το αυτί;
    Τον Μάρτιο του 2010 στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, η αποχή στον πρώτο γύρο έφτασε στο 53,5% , είδες να ιδρώνει το αυτί του Σαρκοζί;
    Στις ΗΠΑ το σύνηθες ποσοστό αποχής είναι στο 50%,με αποτέλεσμα να επικρατούν συχνά οι πιο αντιδραστικοί υποψήφιοι.
    Τέλος δεν καταλαβαίνεις την αντίφαση όταν από την μια υποστηρίζεις την αποχή και από την άλλη γράφεις ότι με αυτήν " αυξάνονται οι πιθανοτητες να ξεπηδήσει κάτι καλύτερο απο τα σπλάχνα της κοινωνίας." !!
    Που θα βρεθούν αυτοί ,θα πέσουν από τον Άρη; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθεόφοβε καλημέρα,

    Χτες βράδυ κατά τη διάρκεια μίας ασταμάτητης μπυροποσίας στα στενά πλησίον του Προστάτη του City ένας γνωστός μας ανέλυε γιατί αν γίνουν εκλογές η χρεωκοπία μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Σήμερα διάβασα ότι το ίδιο αναλύει και ο Economist σε ένα του άρθρο.

    Θεωρω πολύ κακό να γίνουν εθνικές εκλογές στην παρούσα φάση, αλλά από την άλλη αν η κυβέρνηση χάσει την λαικη νομιμοποίηση όπως ακριβώς υποστηρίζει ο Τσίπρας και ο Σαμαράς ότι έγινε από τη στιγμή που υιοθετήθηκε το Μνημόνιο, τότε πρέπει να πάμε σε εκλογες. Δεν είναι δυνατόν να έχει η οποαδήποτε χώρα μία κυβέρνηση που δεν υποστηρίζεται από τον κόσμο.

    Εδώ έχουμε ένα παράδοξο φαινόμενο. Εδώ και 6 μήνες οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης να λένε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την λαική νομιμοποίηση και μόλις ο ΓΑΠ απάντησε "αν την έχασε να κάνουμε εκλογές" άρχισαν την πιπίλα του εκβιασμού. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνουν εκλογές όχι επειδή μπλοφάρει ο ΓΑΠ, αλλά επειδή θα κερδίσει καθαρά. Και εννοώ ότι θα πάρει πάνω από το 50% των περιφερειών. Βέβαια μόνο η ήττα στην Αττική μπορεί να τον οδηγήσει σε εκλογές. Αλλά ακόμα και εκεί διατηρώ επιφυλάξεις.

    Οσο για τον Καμίνη ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Μπουτάρη. Μακάρι, να εκλογούν και για τον Μπουτάρη διατηρω κάποιες ελπίδες, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα δοκιμάσεις λοιπόν με βάση τα βιογραφικά όπως λες (ανεπαρκέστατο κριτήριο) και ότι κάτσει.

    Εάν στατιστικά δεχθούμε ότι στην πολιτική την παρούσα περίοδο κατέρχονται κατα 95% άχρηστοι, ψώνια, φανφαρονοι, ιδιοτελή λαμόγια κλπ έχεις ένα 5% πιθανότητα να πιάσεις το στόχο σου.

    Αν δεν τον πιάσεις έχεις συμμετάσχει στην εκλογή ενός άχρηστου.

    Ας υποθέσουμε όμως οτι ξεπερνάς αυτο το σκόπελο και εστιάζεις στο 5% (αν υπάρχει κι αυτό βέβαια στο σημερινό σκηνικό) που πραγματικά εμφορείται απο την επιθυμία της προσφοράς.

    Ενας τέτοιος υποψήφιος θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν έχει πάρει λεφτά κάτω απο το τραπέζι, δεν έχει υπογράψει προεκλογικά γραμμάτια, δεν έχει το σοι του στην αναμονή για να το βολέψει κλπ.

    Αυτός ο αδάμαντας λοιπόν, κύκνος εν μέσω κοράκων πρόκειται να δεχθεί την δική σου ψήφο (ίσως και 5, 6 άλλων που ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια) και το βράδυ της κυριακής θα ανακαλύψεις ότι τζάμπα πετάχτηκες μέχρι το εκλογικό τμήμα.

    Ας το προσπεράσουμε και αυτό όμως και ας υποθέσουμε ότι φωτισμένοι ψηφοφόροι θα πάρουν τον άξιο στους ώμους τους και θα τον εκλέξουν δικαιώνοντας και τους δικούς σου κοπους να κάθεσαι να διαβάζεις βιογραφικά.

    Ο τύπος αυτός λοιπόν μετά τις εκλογές θα βρεθεί εν μέσω ενός περιβάλλοντος που ειτε θα τον αναγκάσει να τα παρατήσει απο τον πρώτο μηνα είτε να συμβιβαστεί με το κόμμα, διότι το κόμμα σου έκανε την τιμή να σε επιλέξει και δεν θα ήσουν εδώ χωρίς την στήριξη του κομματος και χ..ε μέσα.

    Αυτή κατα 99,9% είναι η αναμενόμενη πορεία των πραγμάτων.

    Οσο για τους υποψήφιους απο τον άρη υπαινίσσεσαι έμμεσα ότι θα πρέπει για πάντα οι ηγέτες μας να προκύπτουν απο τους υπάρχοντες απαξιωμένους κομματικούς σχηματισμούς γιατι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

    Μόνο που το πασόκ και η νέα δημοκρατία δεν ιδρύθηκαν στην επανάσταση του 21.Μπορούν να διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθησαν και πρέπει να διαλυθούν γιατί έχουν απαξιωθεί πλέον παντελώς στη συνείδηση του έλληνα. Η αποχή βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί αποτυπώνει την αηδία του εκλογικού σώματος και ενθαρρύνει την δημιουργία του καινούργιου. Που την βλέπεις την αντίφαση;

    Εγώ δεν είπα μην ψηφίζετε γενικώς αλλά ψηφίστε μόνο εάν έχετε διαμορφώσει θετική άποψη για κάποιον.Διαφορετικά αποχή χωρίς τύψεις. Και σε τελική ανάλυση φίλε αθεόφοβε χ.. η φοράδα στο αλώνι αν θα ψηφίσεις εσύ η εγώ την κυριακή. Η δική σου η η δική μου απόφαση θα προσμετρήσουν μόνο εάν και εφόσον υπάρξει μία αξιόπιστη πρόταση συλλογικού χαρακτήρα που θα εμπνεύσει σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης. Ψηφίζοντας τον ένα η τον άλλο δημοτικό συμβουλο των απαξιωμένων κομμάτων απλά πετάμε βοτσαλάκια στα βοθρολύματα της πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και μπορείς παρεπιμπτόντως να μας πεις τι είναι αυτά τα παίξε πόκερ τώρα που πετάγονται σαν pop up όπου και να κάνεις κλικ στο blog σου;

    Μήπως σου τα χώνει κανένας υποψήφιος με φρουτάκια και θέλεις να μας στείλεις ντε και καλά στην κάλπη; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To δίλημμα περιληπτικά είναι 'Μνημόνιο σκέτο' ή "Μνημόνιο μετά εκλογές"...Τα αλλα είναι επιστημονική φαντασία...Πάντως,πρωθυπουργός εκλεγμένος 1 χρόνο, δεν νομιμοποειται να βάζει την χώρα στον ντορβά επειδή ψαλιδίστηκε η δημοτικότητα τους σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσπαθούν να μας εκφοβίσουν οι πολιτικοί και να πετάξουν την κατάντια της χώρας στα πόδια μας!
    Δεν έχω κανένα σκοπό να τους κάνω την χάρη όπως τα'καναν ας βρούν άκρες!

    Καλό ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NdN -
    Βασικά συμφωνώ με όσα γράφεις. Αν δε στην Θεσσαλονίκη βγει ο Μπουτάρης θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση στην επόμενη συνάντηση να πεί στον Άνθιμο: και όμως τελικά βγαίνει δήμαρχος και χωρίς την στήριξη σου !

    Yosemite Sam -
    Οι χιλιάδες υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα αγαπητέ μου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντανάκλαση αυτής της κοινωνίας που ζούμε και δεν μπορεί να είναι, κατά 95% όπως γράφεις, "άχρηστοι, ψώνια, φανφαρονοι, ιδιοτελή λαμόγια κλπ" γιατί είναι πολύ αριστοκρατική αντίληψη να τοποθετείς μετριοφρόνως εσένα και μένα εκ των πραγμάτων στο 5% του λαού.
    Λέω και μένα γιατί προφανώς δεν θα συνδιαλεγόσουν με ένα άχρηστο ψώνιο, φανφαρόνο ή ιδιοτελές λαμόγιο!
    Όσο για την δημιουργία νέων κομμάτων δεν θα είχα καμία αντίρρηση μόνο που αυτό νομοτελειακά είναι αποτέλεσμα διεργασιών που γίνονται στην κοινωνία σε συνδυασμό με τις κατάλληλες προσωπικότητες που μπορούν να εμπνεύσουν και να συσπειρώσουν τον κόσμο και όχι από την ύπαρξη ή όχι αποχής.
    Τα τελευταία 60 χρόνια αυτό έγινε μόνο 4 φορές.
    Με τον Καραμανλή η ΕΡΕ και η ΝΔ, με τον Γεώργιο Παπανδρέου η ΕΚ και με τον Αντρέα το ΠΑΣΟΚ.
    Όσο για το pop up που κατά καιρούς μου εμφανίζονται και μετά μόνα τους εξαφανίζονται, έχω την εντύπωση ότι προέρχονται από τον μετρητή της widgeo που έχω βάλει.

    squarelogic-
    Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα μπορούσε να αντέξει μια κυβέρνηση που καθημερινά σε όποιο μη δημοφιλές μέτρο έπαιρνε σύσσωμη η αντιπολίτευση θα της έλεγε ότι δεν αντιπροσωπεύεις τίποτα γιατί σε έχει μαυρίσει ο λαός πρόσφατα;

    zoyzoy-
    Αγαπητή μου zoyzoy αν έχεις σκοπό να μην ψηφίσεις πιστεύοντας ότι οι πολιτικοί θα βρούν μόνοι τους τις άκρες σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως που θα αφήσεις σε μένα να διαλέξω με την ψήφο μου ποιοί από αυτούς είναι ικανοί να το κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εάν υποθέσουμε ότι το μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων είναι ψώνια και ιδιοτελείς αυτό προβάλλεται ευθέως σε αντίστοιχο ποσοστό στο εκλογικό σώμα;

    Δηλαδή μία μάζωξη της ιταλικής μαφίας έχει το ίδιο ποσοστό διεφθαρμένων με μία μάζωξη ας πούμε μιας οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών;

    Δεν είπα ποτέ ότι το 95% της κοινωνίας είναι διεφθαρμένο διότι σε τέτοια περίπτωση θα ειχαμε απο καιρό εξαφανιστεί απο το χάρτη και άλλωστε και στη διαφθορά υπάρχει κλιμάκωση. Διαφθορά είναι να λαδώνεις τον εφοριακο για να αποφύγεις το πρόστιμο, διαφθορά και να ρημάζεις τα δημόσια ταμεία. Αλλης ποιότητας όμως. Η πολιτική στην ελλάδα έχει μαζέψει δυστυχως ένα κάρο αποβράσματα και είναι άδικο να συγκρίνουμε ευθέως την κοινωνία με αυτούς.

    Η κοινωνία έχει βέβαια τις ευθύνες της γιατί εκλέγει απατεώνες αλλά δεν θα βάλω στο ίδιο καντάρι τον παππού μου στο χωριό που ψηφίζει δεξιά γιατί τον κυνήγησαν κάποτε οι αντάρτες, με το λαμόγιο που εκλέγεται κοροιδεύοντας τον παππού μου και και τον κάθε αφελή έλληνα.

    Με κατηγορείς για αριστοκρατική αντίληψη επειδή δεν συμβιβάζομαι με τη λογική διάλεξε ποιά λαμόγια θα σε κυβερνήσουν. Τι να κάνουμε έχω υψηλές απαιτήσεις απο τους πολιτικούς της πατρίδας μου. θα τους ήθελα ανιδιοτελείς και με πραγματικό όραμα για τον τόπο τους. Εάν αυτό ειναι ελιτισμος ας είναι έτσι.

    Διακρίνω πάντως μία ενόχληση στην απάντησή σου και σταματάω εδώ. Κανενός δεν του αρέσει να του τσιγκλάνε τις βεβαιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Yosemite Sam-
    Κατ΄αρχάς να ξεκαθαρίσω πως καμία από τις απαντήσεις μου δεν εμπεριέχει ενόχληση. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση να αντιπαραθέτω τις απόψεις μου σε θέματα που κάποιος άλλος έχει μια τελείως διαφορετική από μένα αντίληψη των πραγμάτων . Άλλωστε και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μου αρέσει το μπλογκάρισμα γιατί δεν θα υπήρξε πιο πληκτικό πράγμα από το να συμφωνούμε σε όλα όλοι.
    Απλά διαφωνώ πλήρως με την υπόθεση σου πως " το μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων είναι ψώνια και ιδιοτελείς" λες και αυτοί προέρχονται από μια συγκεκριμένη μαφία. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι είναι αντανάκλαση της κοινωνίας που ζούμε. Όσο μεγαλώνει κανείς και γνωρίζει περισσότερο κόσμο διαπιστώνει ότι και στην κοινωνία κυκλοφορούν ένα σωρό κατ΄ όψιν μόνο "ευυπόληπτοι κύριοι" που δεν είχαν ούτε έχουν καμία σχέση με την πολιτική και πολλές φορές είσαι και αναγκασμένος από την δουλειά σου να συνεργαστείς μαζί τους παρά το ότι σου γυρίζουν τα άντερα που τους βλέπεις.
    Θα συμφωνήσω δε απολύτως μαζί σου στο : "Τι να κάνουμε έχω υψηλές απαιτήσεις απο τους πολιτικούς της πατρίδας μου. θα τους ήθελα ανιδιοτελείς και με πραγματικό όραμα για τον τόπο τους" και βέβαια αυτό δεν είναι καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ελιτισμός.
    Τέλος μόνο μια βεβαιότητα έχω για τους πολιτικούς και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός πως η εξουσία τείνει μεν να διαφθείρει τους ανθρώπους αλλά πως υπάρχουν και αρκετοί που παραμένουν καθαροί και αυτούς πάντα κοιτάζω να ψηφήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε αθεόφοβε δεν θεωρητικολογώ.Εχω ζήσει τους μηχανισμούς εξουσίας απο μέσα και έχω πλήρως αποκωδικοποιήσει τις διαδικασίες που ανεβάζουν τους άχρηστους και τους αδίστακτους στον αφρό.

    Σε αφήνω με ένα μικρό διάλογο απο τον "μεταμφιεσμένο πρίγκηπα" του Μαριβώ:

    -Ποιος δεν θα επιθυμούσε να κυβερνήσει;
    -Αυτός που θα ήταν άξιος να το κάνει.
    -Αυτός που θα ήταν άξιος;
    -Ναι. Είναι ο άνθρωπος, η αρετή του οποίου είναι ισχυρότερη απ’ τη φιλοδοξία και τη φιλοχρηματία. Για έναν τέτοιον άνθρωπο η διακυβέρνηση δεν είναι παρά μόνο μόχθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Yosemite Sam-
    Ο διάλογος του Μαριβώ μου θύμισε μια συζήτηση που είχα κάνει με ένα φίλο μου όταν μετά από μια κυβερνητική αλλαγή διορίστηκαν σε κάποιες θέσεις άτομα που και οι δύο δεν τα θεωρούσαμε ικανά να αποδώσουν εκεί.
    Όταν του είπα :Αυτούς βρήκαν να βάλουν;
    μου απάντησε με την αναπάντεχη ερώτηση:
    Εσύ θα πήγαινες; γιατί ήξερε ότι πράγματι δεν θα πήγαινα!
    Βέβαια η αμφισβήτηση των πολιτικών και όσων είναι στην εξουσία είναι διαχρονική ,αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και ο Ευριπίδης από την Σαλαμίνα έλεγε από τότε :
    Δεν έχει να φοβάται η χώρα από το Λαό , αλλά από αυτούς που κυβερνούν.
    Είναι δε γνωστό ως "Peter's principle" το απόφθεγμα του Καναδού συγγραφέα Laurence J Peter, πως σε μια ιεραρχία, κάθε μέλος τείνει να ανέλθει μέχρι το επίπεδο της ανικανότητάς του, αλλά ακόμα και αν είναι έτσι τα πράγματα, ότι και να κάνουμε σε αυτή την ζωή όλα είναι πολιτική, και γι΄αυτό πάντα θυμάμαι τον Μάνο Χατζηδάκι που είχε πει : Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού:
    ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός και γι΄ αυτό προτιμώ, έστω και με την ψήφο μου, να κάνω κάτι, γιατί πάντα μου ερχεται στην μνήμη αυτό που είχε γράψει Ο Καιρός πριν από χρόνια στην Ε : Αυτοί που δεν έκαναν τίποτε συνήθως κατηγορούν τους άλλους ότι δεν τα έκαναν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αφού το γυρίσαμε στα αποφθέγματα θα σου πω κι εγώ μερικά:

    Για τη μέθοδο επιλογής σου με τα βιογραφικά:

    I'm never gonna let my plane take off unless i'm sure I'm going to win the fight.

    Για το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα δανειστώ τη φράση του henry ford:

    Any customer can have a car painted any color that he wants so long as it is black.

    Και για όσους επιλέγουν την αποχή μία ατάκα του peter o toole απο τον λωρενς της αραβίας όταν τον ρώτησαν:

    what is it that attracts you in the desert?

    It's clean.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μόλις γύρισα από ένα άκρως επιτυχή συνδυασμό αρχικά ψήφου και μετά ταβέρνας.
    Όσο λοιπόν για το πρώτο απόφθεγμα σου θα έλεγα ότι η μόνη βεβαιότητα που έχουμε στην ζωή δεν είναι παρά μόνο η τελική μας πορεία στα θυμαράκια.
    Όσο για το Ford T στην αρχή βγήκε μόνο σε μαύρο γιατί στέγνωνε πιο γρήγορα το χρώμα αλλά μετά βγήκε μέχρι και σε κόκκινο!
    Τέλος η έρημος μπορεί να ήταν καθαρή αλλά δεν την έβγαλε καθαρή όταν τον έπιασαν οι Τούρκοι και δοκίμασε το οθωμανικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελείς εν ευθυμία βλέπω. Ετοιμάσου τους επόμενους μήνες για οθωμανικό σε ΔΝΤ edition. Αναμένεται συλλεκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή