Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΓΑΠ




Με την χθεσινή απόφαση του ΓΑΠ για δημοψήφισμα, μου ήρθε στην μνήμη η αντίστοιχη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που πέτυχε ο πατέρας του, όταν το 1985 αντί να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Καραμανλή πρότεινε τον Σαρτζετάκη.
Έτσι τώρα με την κίνηση του αυτή ο ΓΑΠ, που ουσιαστικά με την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης  και την κοινωνική αποδόμηση που έχει επέλθει στην Ελλάδα από τα οικονομικά μέτρα, εκεί που η μόνη διέξοδος, όπως έγραψα και στο προηγούμενο μου ποστ, ήταν οι εκλογές, με δεδομένο τον καταποντισμό του ως αποτυχημένου εν μέσω γενικής καταφρόνησης, πέταξε το μπαλάκι της ψήφου εμπιστοσύνης και του δημοψηφίσματος σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Πρώτος στόχος είναι όλοι  όσοι διαμόρφωσαν την κοινή γνώμη να θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, σε ποσοστό 59%, αλλά να θεωρεί  επίσης σε ποσοστό 54,2% πως η δανειακή σύμβαση πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα, το οποίο αν γίνει θα την καταψηφίσει το 45,5% (δημοσκόπηση Κάπα Reesearch)
 Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα υποστηρίξουν τα κόμματα, που αν η δανειακή σύμβαση ερχόταν στην Βουλή, σίγουρα θα την καταψήφιζαν,  όταν η καταψήφιση της σημαίνει στην ουσία επιστροφή στην δραχμή που την επιθυμεί όμως μόνο το 19,5% του λαού γιατί όλοι οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν τι θα σημαίνει αυτό. (το έχει αναλύσει λεπτομερώς ο Γ.Μαρίνος στο άρθρο του Αν επιστρέψουμε στην δραχμή)
Δεύτερος στόχος είναι οι βουλευτές του κόμματος του, που με διάφορες δηλώσεις τους αντιδρούν, για λόγους προσωπικής επιβίωσης, στην ψήφιση του.
Αν δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάμε για εκλογές μεν, αλλά όχι σαν κυβέρνηση που έπεσε από την λαϊκή καταφρόνηση, αλλά σαν κυβέρνηση που έπεσε από αποστάτες με όλη την βαρύτητα που έχει από το παρελθόν ο όρος  αυτός.
Τρίτος στόχος είναι και ο ίδιος ο λαός.
 Αν καταψηφίσει την συμφωνία αναλαμβάνει και την ευθύνη των συνεπειών της ψήφου του, ενώ αν την εγκρίνει δεν θα μπορεί να απεργεί και να διαδηλώνει εναντίον αυτού που ψήφισε ό ίδιος.
Τέταρτος στόχος οι δανειστές μας στην Ευρώπη οι οποίοι μέχρι σήμερα αδιαφορούσαν για τις συνέπειες που είχαν τα οικονομικά μέτρα στην χώρα μας και θεωρούσαν ίσως και ως δεδομένο ότι ο  ΓΑΠ πιεζόμενος από τις άμεσες ανάγκες για χρήμα θα ήταν συνεχώς δεκτικός στις αποφάσεις τους .
 Είναι σαφές ότι κανένας τους δεν επιθυμεί να χρεοκοπήσει μια χώρα του ευρώ, γιατί στην ουσία κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα επακολουθήσει και το παράδειγμα της χρεοκοπίας της  Leaman Brothers είναι ακόμα πρόσφατο και τραυματικό.  
Πέμπτος στόχος το ξεκαθάρισμα μιας κατάστασης, που ιδίως και μετά τα τελευταία γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, δεν μπορούσε να τραβήξει άλλο.
Αν την Παρασκευή δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τότε θα γίνουν εκλογές, όπως επιθυμούν οι αντιπολιτευόμενοι, αν όμως πάρει, τότε πλέον  όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν στον λαό αν συμφωνούν με την δανειακή συμφωνία και τι θα κάνουν σε περίπτωση που λένε ότι θα την καταψηφίσουν.
Στην  περίπτωση  όμως που εγκριθεί σε δημοψήφισμα από τον λαό η δανειακή συμφωνία τότε πλέον δεν θα υπάρχει λόγος η κυβέρνηση του να μην εξαντλήσει, εκτός άλλου απροόπτου, την 4ετια.   
Στην δημοκρατία  δεν υπάρχουν εκβιασμοί ή διλήμματα , όπως ισχυρίζονται μερικοί, όταν καταφεύγει κανείς στον λαό.
Άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί με την παραίτηση όλων των βουλευτών της να προκαλέσει εκλογές χωρίς αυτό βέβαια να μπορεί να θεωρηθεί εκβιασμός αλλά σαν πολιτική κίνηση- απάντηση στον αιφνιδιασμό του ΓΑΠ.
Όσο για την ανοησία που ακούστηκε να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει στο δημοψήφισμα ο αμερικανός  κριτικός λογοτεχνίας  George Jean Nathan (1882-1958) είχε πει εύστοχα : Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς ανθρώπους που δεν πάνε να ψηφίσουν.
Βέβαια αρκετοί πολίτες θεωρούν πως ότι και να διαλέξουν -είναι μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Ο  Γούντι Αλεν, έχει πει το ίδιο με εύσχημο τρόπο:
 «Στεκόμαστε σήμερα σ' ένα σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος οδηγεί στην απόγνωση και την απόλυτη απελπισία. Ο άλλος οδηγεί στην ολοκληρωτική εξαφάνιση. Αφήστε μας να πιστεύουμε ότι έχουμε τη σοφία να κάνουμε τη σωστή επιλογή»

31 σχόλια:

  1. Από τις πιο ψύχραιμες αναλύσεις της κατάστασης που έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Δεύτερος στόχος είναι οι βουλευτές του κόμματος του, που με διάφορες δηλώσεις τους αντιδρούν, για λόγους προσωπικής επιβίωσης, στην ψήφιση του.
    Αν δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάμε για εκλογές μεν, αλλά όχι σαν κυβέρνηση που έπεσε από την λαϊκή καταφρόνηση, αλλά σαν κυβέρνηση που έπεσε από αποστάτες με όλη την βαρύτητα που έχει από το παρελθόν ο όρος αυτός': ε δε νομίζω να δει κανείς (πλην του ΓΑΠ) σαν αποστάτες βουλευτές που θα αρνηθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τέτοια κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KitsosMitsos-
    Προσπάθησα να δω τα πράγματα όσο πιο πολύ μπορούσα αποστασιοποιημένος.

    gerasimos-
    Στους οπαδούς του αυτή θα είναι η εικόνα όταν μάλιστα θα έχουν ρίξει την κυβέρνηση του κόμματος τους.
    Εκτός των άλλων η πολιτική τους επιβίωση σε άλλους χώρους έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι δεν έχει αίσιο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές.
    Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε πει επιγραμματικά:
    Όποιο πρόβατα φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν ενας Forrest Gump κάνει αναποδα τιμόνια τι να περιμένεις?
    Και ειδικά όταν δεντα καταφέρνει...ούτε ε το ποδήλατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοίτα που ένας Καζάκης "ξεβρακώνει" τους δήθεν αντιμνημονιακούς:

    "Οι μάσκες ήδη πέφτουν και όλος ο λαός διαπιστώνει πόσα απίδια χωρά ο σάκος. Γι’ αυτό και ορισμένοι μιλούν για «αποχή». Τι δυστυχία αλήθεια. Τόσο παρασκήνιο, τόσες δολοπλοκίες με στόχο τις εκλογές, τόσα μαγειρέματα για να τους τα χαλάσει ένα δημοψήφισμα. Να ποιοι μιλούν και καλούν σε «αποχή»: αυτοί που όλο αυτό το διάστημα μαγείρευαν την «εθνική συνεννόηση» μακριά και έξω από τον λαό, χωρίς να θίγονται τα κυρίαρχα διλήμματα του χρέους και του ευρώ. Αυτοί που δήθεν καίγονταν για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, αλλά δεν βγάζουν κουβέντα για την αποικιοκρατία του ευρώ. Είναι όλοι αυτοί της δήθεν αντιπολίτευσης, της αποκαλούμενης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης που όλο αυτόν τον καιρό έριχναν κροκοδείλια δάκρια για την δανειακή σύμβαση, για την απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας, για το ξεπούλημα της χώρας, αλλά μόλις φάνηκε η δυνατότητα στον λαό για να αποφανθεί συγκεκριμένα γι’ αυτά, ανακάλυψαν ότι το δημοψήφισμα είναι έως και «αντισυνταγματικό»!”

    Καλά λένε οτι από τρελλό και από …μικρό μαθαίνεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. squarelogic -
    Δεν φανταζόμουνα πως είσαι θαυμαστής του ΓΑΠ για να τον παρομοιάζεις με τον Forrest Gump !
    Αν θυμάσαι την ταινία ο Forrest Gump μπορεί να είχε χαμηλό ΙQ αλλά πάντα πετύχαινε αυτό που ήθελε!

    zepos -
    Ο Καζάκης έχει γράψει και κάτι άλλο που δεν το είχα σκεφτεί:

    Πώς θα μπορέσει να πει ο κ. Σαμαράς μετά από εκλογές ότι δεσμεύεται από τις υπογραφές των προκατόχων του, όταν ο λαός θα έχει τις απορρίψει με δημοψήφισμα; Πώς θα συνεχίσει την ίδια πολιτική όταν τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού θα έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στις κεντρικές επιλογές που και ο ίδιος υπηρετεί; Γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς, όπως και το σύνολο του πολιτικού συστήματος θέλει εκλογές και όχι δημοψήφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεταφέρει την δημόσια συζήτηση στην ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το τι θέλουμε ως λαός: Ευρώ ή Δραχμή

    Μέχρι τώρα η συζήτηση ήταν με όρους του παρελθόντος, δλδ τι υποσχέθηκε προεκλογικά, ποιος έφταιξε περισσότερο, ποιοι τα πήραν κλπ

    Μας υποχρεώνει να απαντήσουμε, μετά από πολλά χρόνια ξανά, στο παλιό αλλά πάντα επίκαιρο ερώτημα : Θέλουμε να ανήκουμε στην δύση ή όχι;

    YG. Στο τέλος βέβαια θα χάσει στις εκλογές , όταν γίνουν, αλλά δεν θα πάει τζάμπα...
    glam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. glam-
    Θέτεις το θέμα σε σωστή βάση.
    Όπως βλέπω να εξελίσσονται όμως τα πράγματα, δεν θα φτάσουμε στο δημοψήφισμα γιατί θα έχει χάσει την αυτοδυναμία ή ο Σαμαράς θα παραιτήσει τους βουλευτές του με αποτέλεσμα εκλογές.
    Έτσι ο Σαμαράς θα μπορέσει να λέει ότι αναγκάζεται να ακολουθήσει την πολιτική και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το βρακί του αλλιώς!
    Και έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και εμείς θα πληρώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί όμως δεν έκανε νωρίτερα τέτοιες κινήσεις; Γιατί περίμενε μέχρι τώρα; Και ποιό θα είναι το αποτέλεσμα, αν λάβουμε υπ' όψη ότι και πριν 2 χρόνια έπαιζε με ένα "γεμάτο πιστόλι" που τελικά εκπυρσοκρότησε επάνω μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Darthiir the Abban-
    Δεν διαφωνώ ότι θα έπρεπε να είχε κάνει δημοψήφισμα πριν 2 χρόνια το οποίο βέβαια είναι σίγουρο ότι θα το κέρδιζε.
    Όμως τότε δεν είχε την σημερινή κοινωνική απαξίωση και αναταραχή από τα οικονομικά μέτρα.
    Ουσιαστικά η υπάρχουσα κατάσταση μαζί την πολιτική που ακολουθούν και τα άλλα κόμματα καθιστούν αδύνατη πλέον την διακυβέρνηση της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αθεόφοβε ήταν αδύνατο να κάνει δημοψηφισμα πριν δύο χρόνια με πρωτογενές ελειμμα 24 δις και κραταιά την Ευρώπη να μας κουνάει το δαχτυλο.Η Ελλάδα θα γινόταν κρανίου τόπος.Τώρα λίγο-πολύ μάζεψε το ελειμμα και τα πράγματα είναι καλύτερα.
    Επίσης δεν μιλάει κανείς για την 6η δόση που μάλλον μας την έφαγαν καθότι δεν αφορά χρέος,μας εκβίασαν ,μας ξέσκισαν ,διαλύθηκε η χώρα ,πήραμε τα χειρότερα μέτρα αλλά τα λεφτά δεν τα έδωσαν.Αφού δεν έγινε κούρεμα 8% με την προηγούμενη συμφωνία πως είναι σίγουρο ότι θα γίνει 50% με την τελευταία. Αυτοί δεν έχουν σκοπό να δώσουν λεφτά διότι δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο απο αυτό που μας δανείζουν, οι Τράπεζες δεν δέχονται το κούρεμα αλλά τα μέτρα να τα παίρνουμε.Αλλωστε το τελευταίο κούρεμα το επέβαλε το ΔΝΤ και αυτή την στιγμή η Ευρώπη είναι διαλυμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρηκα μια ψυχραιμη αναλυση και μπήκα,εχω χάσει τον μούσουλα,βρε αθεόφοβε!Εκεινη πάλι η ξαφνική αλλαγή στις ενοπλες δυνάμεις λες να εχει καμιά σχεση με τα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα και τεκταινόμενα;
    Την καλημερα μου και...καλωσόρισα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμο-
    Τώρα λίγο-πολύ μάζεψε το έλλειμμα και τα πράγματα είναι καλύτερα.

    Δυστυχώς δεν μάζεψε το έλλειμμα.Αντιγράφω από εδώ :
    Το 2009, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τα χρέη του Δημοσίου ήταν περίπου 250 δισ. ευρώ. Ολα ήταν προς ιδιώτες-τράπεζες. Εκτοτε, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εξ αυτών τα 40 δισ. τα έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη δευτερογενή αγορά. Οπότε, έμειναν 210 δισ. περίπου προς ιδιώτες και 40 δισ. στα χέρια της ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, ως αποτέλεσμα του περσινού Μνημονίου (Μνημόνιο 1), το χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 110 δισ. Οπότε το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και θεσμικό- ανήλθε στα 350 δισ. ευρώ.
    Τώρα, μετά το «κούρεμα» των 100 δισ., η χώρα επανέρχεται στα 250 δισ., που ήταν το χρέος το 2009, όταν ανέλαβε το μάνατζμεντ της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου με την «παρέα» του. Η μόνη διαφορά είναι ότι η σύνθεση του χρέους έχει αλλάξει σήμερα προς το χειρότερο για τη χώρα, γιατί το μεγάλο μέρος μετατράπηκε, κακώς, από ιδιωτικό σε θεσμικό-κρατικό, με αποτέλεσμα οι πιστωτές μας -αντίθετα, από τις τράπεζες, που ήταν στο έλεος των υφιστάμενων προγενέστερα συμβάσεων- να έχουν πάρει πλέον απόλυτα την ελληνική εθνική κυριαρχία στα χέρια τους. Ετσι, η νέα σύνθεση του χρέους είναι: τα 105 δισ. προς ιδιώτες (210-105), τα 40 δισ. προς την ΕΚΤ και τα 110 δισ. προς ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας
    .

    VAD-
    Καλώς ήρθες.
    Η αλλαγή στις ΕΔ πιστεύω πως αποσκοπεί στο να υπάρχει φιλική ηγεσία προς την νυν κυβέρνηση στην περίπτωση που προχωρήσουμε σε εκλογές με την σίγουρη εναλλαγή στην εξουσία μετά από αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αθεόφοβε μιλάω για το πρωτογενές έλειμμα και όχι για το χρέος,δηλ.έσοδα-δαπάνες του έτους μείον τόκους για το χρέος.
    Ο συντάκτης της Ελευθεροτυπίας που με παραπέμπεις έκτός του ότι είναι άσχετος με τα οικονομικά έχει και τρικυμία εν κρανίω.Εκτός του ότι τα στοιχεία του είναι όλα λάθος το χρέος δεν δουλευει έτσι.Από τα 110 δις του πρώτου μνημονίου μας έχουν δώσει ήδη μονο 55 δισ σε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ παλαιότερων ομολόγων χρέους που έληξαν ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌ ΕΠΙΤΌΚΙΟ.
    Το έλειμμα κάθε χρόνου προστίθεται στο προηγούμενο χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος-
    Δεν είμαι οικονομολόγος ώστε να έχω απόλυτα σαφή εικόνα όλου αυτού του οικονομικού αλισβερισιού .
    Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως παρά το κούρεμα σε 10 χρόνια θα βρισκόμαστε πάλι να χρωστάμε τα ίδια με αυτά που ξεκινήσαμε.
    Αισθάνομαι πως γεμίζουμε τον πίθο των Δαναΐδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το βασικό ζητούμενο αθεόφοβε, είναι η δραματική μείωση των ετήσιων πρωτογενών ελλειμμάτων, δηλαδή αυτά που χρειαζόμαστε για τις εγχώριες δαπάνες, εκτός τοκοχρεωλύσιων, να είναι ίδια ή και λιγότερα από αυτά που εισπράτει ως καθαρά έσοδα από εγχώριες πηγές, δηλαδή εκτός των δανείων.
    Τα ετήσια ελλείμματα είναι το τέτρας που ροφοδοτεί την εκθετική αύξηση του συνολικού εξωτερικού χρέους.
    Το γενικό έλλειμμα του 2009 ήταν 36 ολόκληρα δισ - 15,6% του ΑΕΠ - και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24 δισ. Δηλαδή χρειαστήκαμε 36 δισ νέα δάνεια και από αυτά τα 24 ήταν για πληρωμές εγχώριες..

    Το 2010 μετά από σχετικά μικρές θυσίες και αρκετές περικοπές δαπανών και σπατάλης, το γενικό έλλειμμα μειώθηκε στα 23 δισ - 10,6% - 5 μονάδες δηλαδή γεγονός πρωτοφανές και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν κοντά στα 12 δισ, δηλαδή στο μισό!

    Από κει και μετά, χάλασε η συνταγή.. Ζαλίστηκαν οι πολίτες από την συνειδητοποίηση των περικοπών, άρχισε το καθημερινό πιπίλισμα για "άδικες θυσίες", για καλύτερο δρόμο, για άλλη λύση και τελικά ξεκίνησε ένα ΔΕΝ πληρώνω, δεν δουλεύω κλπ.... Οι μισοί πασοκοι - περίπου - άρχισαν να ανησυχούν για την καρέκλα τους και ξεκίνησαν τα μου-σου-του, οι άλλοι μισοί ψήφιζαν νόμους που έμειναν στα χαρτιά μόνο και μόνο για να μας δίνουν τις δόσεις να μη φαλίρουμε, και ήρθαμε να κοντεύουμε να "πετύχουμε" να μην αυξηθεί από πέρσυ το έλλειμμα εκεί που ήταν στόχος να το μειώσουμε στο 7,5%..
    Προσπάθεια έγινε, αλλά!
    Αν δεν κατανοήσουμε ΟΟΙ οτι χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια, ένας ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ μείωσης των ελλειμμάτων, μας βλέπω να κάνουμε δίαιτα για αδυνάτισμα αναγκαστική!


    Αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όσο για το ποσοστό του χρέους;
    Εάν δεν ήταν το κούρεμα, και με την προϋπόθεση οτι όλα θα πήγαιναν καλά και σύμφωνα με τους στόχους του περασμένου προγράμματος, το συνολικό μας χρέος το 2020 θα ήταν 173%... και βάλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. zepos-
    Eυχαριστώ για τις σαφείς σου επεξηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του πρώτου στόχου που γράφω είναι το άρθρο του Τάκη Μίχα Όραμα μετά το δημοψήφισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια άλλη απολαυστική ανάλυση περί δημοψηφίσματος εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νομίζω ότι αποκλειστικός στόχος της τρελλής κινήσεως είναι η σωτηρία της φαμίλιας.
    Famiglia uber alles..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Πάντως οι Γερμανοί δεν θεωρούν πως είναι τρελλή κίνηση ούτε ότι έγινε με στόχο την Famiglia uber alles και ουσιαστικά διακρίνουν και αυτοί τους στόχους που γράφω πιο πάνω:
    Ο Spiegel έγραψε:

    «Μπράβο κ. Παπανδρέου» είναι ο τίτλος στο κεντρικό άρθρο του site του Spiegel, τονίζοντας πως «η Ευρώπη σοκαρίστηκε καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας». «Ο πρωθυπουργός ποντάρει σε ένα και μοναδικό χαρτί. Η απόφασή του είναι σωστή».
    Φυσικά επισημαίνεται ότι «ο κίνδυνος να πουν οι Έλληνες όχι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει», αλλά η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται ως «ορθή».

    Τρεις καλοί λόγοι για αυτή την απόφαση

    α) Ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή. Εκλέχθηκε πριν την κρίση. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Σε καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας.

    β) Η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Μέσω του δημοψηφίσματος υπάρχει η ελπίδα ότι θα λάβει τη σωστή θέση για το πως βλέπει το μέλλον της Ελλάδας.

    γ) Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα της οικονομικής πολιτικής, πολλοί δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους και καταφεύγουν σε απεργίες. Στη περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χάραξε η κυβέρνηση ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Ως συνέπεια οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν την οποια νομιμοποίησή τους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αθεόφοβε
    Δυστυχώς για τον ΓΑΠ οι εξελίξεις δεν φαίνονται να δικαιώνουν την ιδιοτελή και τυχοδιωκτική του κίνηση. Παίζει την Χώρα σε μιά ζαριά για να παραμείνει η οικογένεια νομεύς της εξουσίας!
    Πιθανόν να είναι παρελθόν μέχρι το βράδυ δεδομένου ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (και οι Έλληνες βουλευτές εν γένει αλλά στο Πασοκ περισσότερο) έχουν αποδείξει ότι έχουν ισχυρά ανακλαστικά και έντονο αίσθημα επιβιώσεως..
    Έρριξε τα ζάρια αλλά τουν βγήκαν ντόρτια και όχι εξάρες..
    Όσο για τον ανεκδιήγητο κ. Μόσιαλο που βεβαίωνε τον Ελληνικό Λαό ότι η απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπήρξε ομόφωνη έχω να πω το εξής.
    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρκεί να είναι ψεύτης. (Τέτιοι υπαρχουν πολλοί στην χώρα που ανθίζει η φαιδρά πορτοκαλέα)!
    Πρέπει να είναι και καλός ψεύτης..
    Και καλός ψεύτης είναι μόνον εκείνος που δεν μπορεί να διαψευσθεί τόσο κατηγορηματικά και τόσο γρήγορα!!
    Σε μία σοβαρή Χώρα θα έλεγαν για τον κ. Μόσιαλο "Αιωνία του η μνήμη!!"
    Ζητείται νέος ψεύτης λοιπόν. Αλλά καλός! Κάτι σαν τον Ηλιόπουλο στο ομότιτλο φιλμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αθεόφοβε
    Και πριν αλέκτωρ φωνήσει τρις
    Δήλωση του ΓΑΠ.
    "Μετά το πράσινο φως που άναψε ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο εν εξελίξει υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε: «Χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα για να αποδεχθεί ο Σαμαράς το αίτημα για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»!
    Πάρτον και στον γάμο σου σου να σου πεί και του χρόνου!!
    Αν και λίαν αμφίβολο ότι θα τον παρετε στον γάμο σας διότι είσθε (δυστυχώς) παντρεμένος και έτσι θα γλυτώσετετ το κακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εφόσον:
    α. η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και
    β. οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος
    γ. ο ΓΑΠ ξεκίνησε προχτές με μια δανειακή συμφωνία (σύμβαση δεν είναι ακόμα) που κινδύνευε να καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο και κατέληξε σήμερα με την ίδια συμφωνία να ψηφίζεται (μάλλον) απο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΥΣΥ. Δωράκι παίρνει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ζητούσε από τον Ιούνιο και ο Σαμαράς χλεύαζε...
    Άρα:
    Ο ΓΑΠ δικαιώθηκε ή όχι?

    ΥΓ Αθεόφοβε σε παρακολουθώ χρόνια και σε ευχαριστώ για τις απολαυστικές αναρτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Απολαυστική και ψύχραιμη ανάρτησις. Πιάσατε τον ΓΑΠ στο φτερό.

    Για πάρτη του καλά έκανε και μάλλον ψιλοωφελήθηκε. (Μέχρι νεωτέρας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Παρακολουθώντας μέχρι τώρα τα τεκταινόμενα έχω την εντύπωση πως οι δύο καππαδόκες παρά τις σπουδές στο Χάρβαρντ έχουν κάνει πολύ καλύτερες σπουδές στην μικροπολιτική ζωή της Ελλάδας.
    Ο μεν Σαμαράς έπρεπε με τον μικροπολιτικό του καιροσκοπισμό να φτάσουν τα πράγματα στο αμήν για να παραδεχτεί αυτό που μέχρι τώρα έκανε τον τζάμπα μάγκα για να κερδίσει μερικούς αφελείς που θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι αν εκλεγεί θα τους ελαφρώσει τα οικονομικά βάρη.
    Ο δε Παπανδρέου αφού έφερε εδώ τα πράγματα κοιτάει με κάθε μικροπολιτικό ελιγμό να παραμείνει στην εξουσία χωρίς να κατανοεί πως είτε του αρέσει είτε όχι, εκ των πραγμάτων, όπως έχω γράψει από αρκετές μέρες πριν, θα γίνουν αναπόφευκτα εκλογές που θα τις χάσει.

    Internist-
    pølsemannen-
    Ο Παπανδρέου πέτυχε με την κίνηση του για δημοψήφισμα να πετύχει μερικούς από τους στόχους του αλλά ο εξευτελισμός των Καννών τον έβγαλε από το πολιτικό παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμφωνούμε ότι μετά τη σφαλιάρα των Καννών , κατ εμέ πήρε και τους δύο μαζί ( ΓΑΠ-Σαμαρά) , απλά εδώ επιλέξαμε να μην δώσουμε τόση σημασία , έχει τελειώσει πολιτικά για την Ελλάδα , το θέμα όμως είναι ο τρόπος , άλλο φεύγω με το κεφάλι ψηλά ( με ρίξαν ενώ πάλευα για το λαό ) άλλο φεύγω με την ουρά στα σκέλια κυνηγημένος , μην ξεχνάς ότι ο πατήρ Παπανδρέου με σωληνάκια ήταν και κανείς δεν τόλμαγε να κάνει το οτιδήποτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και πάνω που ήμουν έτοιμος να ποστάρω την δική μου πεποίθηση για το πώς θα τον πατούσαν στις Κάννες, με πρόλαβαν οι υπαλληλίσκοι και τον έκαναν αλοιφή. Με το πόστ συμφωνώ, αυτά σκεφτόταν ο Γιώργος με εισήγηση του γίγαντα Καστανίδη.

    Ευτυχώς οι γονείς των νεαρών που μας κυβερνάνε, είχαν λεφτά και τους έστειλαν στο Χάρβαντ. Φανταστείτε να είχαν τελειώσει ας πούμε, μόνον τα ΤΕΙ Πρέβεζας.

    Φίλε Αθεόφοβε, ο Γιώργος τελείωσε. Ας ξεκουμπιστεί το απίθανο αληταριό όσο υπάρχει ακόμα χρόνος. Το επόμενο στάδιο ξεσηκωμού θα μοιάζει με την κόλαση του Δάντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. eparxiakosaloni2-
    Locus Publicus-
    Οι απαντήσεις στα σχόλια σας υπάρχουν στο σημερινό μου ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή