Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΑ!





Σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις έχω αναφερθεί  στο παρελθόν εκτεταμένα με τα παρακάτω ποστ μου:

Σε αυτά έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση και εκφράστηκαν από ορισμένους  αντιρρήσεις για την εικαζόμενη συναίνεση του θανόντος, όπως επίσης για το ότι με τον νόμο  3984 ΦΕΚ Α΄ 150/27 Ιουνίου 2011 δεν προβλεπόταν η συναίνεση της οικογενείας του θανόντος, γεγονός που το είχα και εγώ επισημάνει, αν και είχα τονίσει πως είναι αυτονόητο ότι  σε περίπτωση που οι άμεσοι συγγενείς του θανόντος δεν έδιναν την συγκατάθεση τους για λήψη οργάνων δεν επρόκειτο ποτέ  οποιαδήποτε ιατρική ομάδα να προέβαινε σε αυτήν.
Το θέμα αυτό ήδη έχει λυθεί  με την τροποποίηση του  άρθρου 9 του ν. 3984/2011,  με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012, ως εξής: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
Υπογραμμίζεται σαφώς από τον ΕΟΜ (Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων)
ότι ουδέποτε στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη ενυπόγραφη συναίνεση της οικογένειάς του.
Η εφαρμογή λοιπόν του νόμου ξεκινά από σήμερα 1 Ιουνίου 2013.
Η εικαζόμενη συναίνεση, προβλέπεται από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2010/53/EΕ και ισχύει εδώ και χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπως: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Όσοι επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων και να μην εξαρτάται αυτό από τις πιθανές αντιρρήσεις  των συγγενών τους, μπορούν να το δηλώσουν στον ΕΟΜ.
Το ίδιο επίσης μπορούν να κάνουν και όσοι  δεν επιθυμούν να ληφθούν όργανα τους μετά θάνατο.
Με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία η δωρεά οργάνων του εκλιπόντος, επαφιόταν στην απόφαση της οικογένειας του εκτός και αν είχε κάρτα δωρητή οργάνων.
Δηλαδή, σύμφωνα με το νέο νόμο, σε περίπτωση προϋπάρχουσας αρνητικής δήλωσης, ο εκλιπών δεν θα γίνει δότης οργάνων ακόμα και εάν η οικογένειά του το επιθυμεί.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Ε.Ο.Μ. συγκεντρώνει τις δηλώσεις των πολιτών που εκφράζουν την άρνησή τους με τη διαδικασία του άρθρου 9 παρ. 3, που προβλέπει έγγραφη δήλωση της άρνησης.
Η «αρνητική δήλωση» η οποία μπορεί να έχει τη μορφή Υπεύθυνης Δήλωσης ή της απλής δήλωσης που θα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή, αποστέλλεται στον Ε.Ο.Μ. ταχυδρομικά ή με φαξ, πρωτοκολλείται και καταχωρείται σε σχετικό αρχείο.
Επισημαίνουμε, ότι στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η άρνηση (π.χ. «σε περίπτωση θανάτου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανά μου προς μεταμόσχευση») ενώ θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας
Τα ανήλικα τέκνα συμπεριλαμβάνονται στην υπεύθυνη δήλωση του ενός γονέα, με τα ονόματά τους και την ημερομηνία γέννησής τους.

Οι δηλώσεις θα πρέπει να αποστέλλονται :

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων
Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα
Φαξ : 210 7255066

Μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού άρθρου (1/6/2013), θα αρχίσουν να αποστέλλονται ταχυδρομικώς οι σχετικές βεβαιώσεις σε όποιον έχει εγγραφεί στο αρχείο Αρνήσεων.
Επισημαίνεται, ότι η δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον, δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, ούτε λήγει μετά το πέρας της 1ης Ιουνίου 2013, οπότε και θα αρχίσει ισχύς άρθρου 9, του νόμου 3984 (ΦΕΚ 150/27-6-2011) περί ‘Εικαζόμενης Συναίνεσης’.
Είναι αυτονόητο ότι, οποιαδήποτε στιγμή κάποιος πολίτης το επιθυμεί, ακόμα και μετά τον Ιούνιο του 2013, θα μπορεί να δηλώνει την άρνησή του στην μετά θάνατον δωρεά οργάνων.

4 σχόλια:

  1. Στην υποθετική προς νεοέλληνα ερώτηση,"θέλετε να γίνετε δωρητής σώματος;" η απάντησις "πάρτε τ'@ρχίδι@ μου!" δύναται να θεωρθηθεί θετική ή αρνητική;:)

    Καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δωρεά ανυπάρκτων πραγμάτων δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική!
      Ξέρεις εσύ ενήλικο νεοέλληνα που να μην τον έχει ευνουχίσει πλήρως είτε η μάνα του είτε η σύζυγος;

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ μου κ. Αθεόφοβε έφαγα όλο το απόγευμα του Σαββάτου διαβάζοντας τα ποστ που έχεις δημοσιεύσει στο μπλογκ σου μαζί με τα σχόλια που έχουν γίνει.
    Το θέμα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί έχω πρόβλημα με τα νεφρά μου και όπως μου λένε οι γιατροί μου δεν αποκλείεται να χρειαστώ στο μέλλον μεταμόσχευση νεφρού.
    Τελικά παρά τα όσα διάβασα δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί υπάρχει στην χώρα μας αυτή η αντίδραση για ένα νόμο που ισχύει σε τόσες χώρες της Ευρώπης και έχει σκοπό να βοηθήσει τόσους πάσχοντες ανθρώπους .
    Πήγα και στο μπλογκ του θίνγκς με τον οποίο είχες διαφωνήσει και το μόνο και εξαιρετικά παράλογο επιχείρημα που γράφει είναι πως "να βάλεις τον εαυτό σου σε ειδική λίστα για να εξαιρεθείς, είναι απλά δικτατορικό και ουδεμίαν σχέση φέρει με εικόνα δημοκρατίας, ούτε καν Ελληνικής." Δηλαδή όλες οι Ευρωπαικές χώρες που το κάνουν είναι δικτατορικές;
    Προφανώς έχει αντιιατρικό μένος και αυτό φαίνεται από τις φράσεις του που γράφει "Κάποτε πρέπει να ντραπούν οι φανφαρόνοι που το παίζουν "ιατροί" ",ή "οι μέγιστοι "ιατροί" που ονειρεύονται ότι εξασκούν την ιατρική στο Ελλαδιστάν δεν σκαμπάζουν ως προς το αν είναι ή όχι δημοκρατικό να υπογράφεις για να βάλεις στο στήθος σου το Άστρο του Δαυίδ,"υπονοόντας πως αν γραφτείς στην λίστα των αρνητών είναι όπως οι Εβραίοι στα γκέτο λες και η λίστα θα δημοσιευτεί στις εφημερίδες!
    Αυτό όμως που υποψιάζομαι πως κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις για την λίστα είναι ότι όλοι αυτοί σκέπτονται πως αν τυχόν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και χρειαστούν μεταμόσχευση οργάνων ενώ έχουν αρνηθεί προηγουμένως να δώσουν τα δικά τους όταν πεθάνουν, με τι μούτρα θα το κάνουν;
    Δεν θα είχα πρόβλημα όσα έγραψα να τα υπογράψω με το πραγματικό μου όνομα αλλά έχω λίγους μήνες που με έχουν προσλάβει σε ένα κατάστημα στο οποίο βέβαια δεν έχω πεί τίποτα για το πρόβλημα που έχω με τα νεφρά μου γιατί φοβάμαι πως με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να με απολύσουν.
    Θα σχολίαζα και στου θινγκς αλλά δεν δέχεται ανώνυμα σχόλια.
    Δεν ξέρω αν έχεις σχέση με τις μεταμοσχεύσεις αλλά έχεις καλύψει απόλυτα τα σχετικά με αυτές και προσωπικά σε ευχαριστώ ιδιάτερα για την πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά να διευκρινίσω πως δεν έχω καμία σχέση με τις μεταμοσχεύσεις και όσα έχω γράψει μέχρι στιγμής προέρχονται από το ενδιαφέρον μου να καταλάβει ο κόσμος πόσο ηλίθιες και εξωπραγματικές είναι οι γνωστές μυθολογίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και σε ΜΜΕ, ότι σκοτώνουν παιδιά για να πάρουν όργανα, ότι θα πουλήσουν τα όργανά σου άμα πεθάνεις κτλ.
      Σχετικά με τον νόμο της εικαζόμενης συναίνεσης δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο από όσα έχω γράψει και δεν με ενδιαφέρει τι γράφει ο καθένας όπως είναι και δικαίωμα του .
      Όπως έχει πει ο Κλιντ Ίστγουντ οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες!
      Όλοι έχουμε από μία!
      Το δικαίωμα δε να εκφράζει και την πλέον απεχθή ή ανόητη άποψη ο οποιοσδήποτε, το έχω υπερασπιστεί και παλιότερα σε δύο μου ποστ με τίτλο:
      ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΤΑ ΠΑΝΙΑ! και
      ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ
      Θέλω επίσης να τονίσω ότι η λίστα των αρνητών καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο όπως το ίδιο συμβαίνει με ένα πλήθος από ιατρικά αρχεία που υπάρχουν σε νοσοκομεία, κλινικές, αγροτικά ιατρεία, ιδιώτες γιατρούς κτλ οπότε πλην των εξουσιοδοτημένων ατόμων κανένας δεν έχει πρόσβαση σε αυτό.
      Εάν δε χρειαστεί κανείς να υποβληθεί σε μεταμόσχευση η λήψη του μοσχεύματος αυτή είναι παντελώς άσχετη και δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το αν το άτομο έχει δηλώσει αρνητής για μεταθανάτια δωρεά οργάνων.
      Τέλος με την τροποποίηση του νόμου δεν έχει ανάγκη κανείς ούτε καν να δηλώσει αρνητής δωρεάς οργάνων, φτάνει να το έχει κάνει αυτό γνωστό στο οικογενειακό του περιβάλλον, το οποίο έχει το δικαίωμα να την αρνηθεί όταν τα τινάξει.
      Εκτός βέβαια αν τον έχουν άχτι και ενώ τους έχει δηλώσει να μην του πάρουν τίποτα μετά θάνατον, αυτοί πούνε :πάρτε τα του όλα!

      Διαγραφή