Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ





Χειρότερος πρωθυπουργός, αγράμματος, τυχάρπαστος, ψεύτης και ανεύθυνος, δεν έχει υπάρξει από τη μεταπολίτευση και δώθε, πολύ σωστά επισημάνθηκε ότι περνάμε περίοδο πολιτικού «εκτσογλανισμού». Διόλου τυχαίο ότι μέσα σε ένα κλίμα απόλυτου παραλογισμού, όπου οι επιθυμίες μπερδεύτηκαν με την πραγματικότητα και το ψεύδος αναβαθμίστηκε σε αξία, πρωταγωνίστησαν παρά τω πρωθυπουργώ άσχημες και θλιβερές υπουργικές καρικατούρες που απαίτησαν και πήραν την προστασία της κυοφορούμενης νομενκλατούρας των επαγγελματιών πολιτικάντηδων της Κ.Ε, η οποία έσπευσε να καλύψει τα καμώματα των ψευτοεπαναστατών και των συγγενών τους, αποκαλύπτοντας ποιο ακριβώς είναι το όραμά τους, η σοβιετική ντάτσα στο Σούνιο, το ταχύπλοο της Ερείκουσας,  τα οικογενειακά προνόμια και το απυρόβλητο στην δημόσια κριτική. 
Δυστυχώς η παραπάνω περιγραφή του Αναγνώστη Λασκαράτου είναι μεν σκληρή αλλά αντανακλά απόλυτα την σημερινή πραγματικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας.(οι υπογραμμίσεις δικές μου)


Στις υπουργικές καρικατούρες που για 6 μήνες πρωτοστάτησαν στην καταβαράθρωση της χώρας ανήκει σαφώς και ο προσφυώς χαρακτηρισμένος από την Welt ως  «Κιμ Καρντάσιαν της διεθνούς πολιτικής» Γιάνης Βαρουφάκης
Μπορεί τα Ν στο όνομα του, οι κόκκινες ταινίες στα σακάκια ,τα πουκάμισα, τα οκλαδόν στην Βουλή,  οι αλληλοσυγκρουόμενες καθημερινές συνεντεύξεις του που τις διαψεύδει την άλλη μέρα, το απών στην Αίγινα που γίνεται Όχι και μετά Ναι και όλα αυτά τα καμώματα που ελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας  να απασχολούν και να σχολιάζονται από τον κόσμο , αυτό όμως που διαφεύγει από τους περισσότερους είναι πόσα και τι ουσιαστικότερα πράγματα κρύβονται από κάτω.


Ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης που έχει μιλήσει χωρίς περιστροφές για τον  Βαρουφάκη είναι  ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Πανούσης
 "Η αποσταθεροποίηση του νομίσματος και κατ' επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β' του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. αδίκημα εσχάτης προδοσίας).
Το θέμα λοιπόν είναι αν ο Βαρουφάκης την εσχάτη προδοσία, δηλαδή το συνωμοτικά σχεδιαζόμενο plan B  την ετοίμαζε μόνος του και για τον λόγο αυτό σπατάλησε όλους αυτούς τους μήνες των διαπραγματεύσεων που υποτίθεται πως έκανε καταρρακώνοντας την χώρα, ή ενεργούσε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Τσίπρα.
Στην πρώτη περίπτωση πιθανώς με  μαγνητοφώνηση συνεδριάσεων στου Μαξίμου (αντίστοιχες με αυτές που έκανε στις Βρυξέλλες) κρατάει στο χέρι τον Τσίπρα με πράγματα που αυτός έχει πει.
Και οι δύο περιπτώσεις δικαιολογούν την πλήρη αναδρομική κάλυψη που του έδωσε ο Τσίπρας λέγοντας: «Εγώ προσωπικά είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη να ετοιμάσει το plan B».
Το ότι αν μπορούσε θα εφάρμοζε το plan B  την στιγμή που θα έκλειναν η τράπεζες, το έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Δεν ξέρω αν η ανικανότητα του Τσίπρα να καταλάβει τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας της ΕΕ ή οι ιδεοληψίες περί δραχμής ενός μεγάλου τμήματος του συνονθυλεύματος που αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον επηρέαζαν τόσο  ώστε να αφήσει φτάσουν   τα πράγματα στο παρά 5΄του Grexit με τις "διαπραγματεύσεις" του  Βαρουφάκη.
Γεγονός πάντως είναι, όπως γράφτηκε, ο Γιάνης και η  ομάδα του  λειτουργούσαν στο ΥΠΟΙΚ και εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «μοναχικοί λύκοι» αφού ακόμη και ο σκληρός Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα εισηγούνταν στον Τσίπρα να υιοθετήσει το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο πενταετές Grexit, ενώ όπως σημειώνουν σε πρόσφατη ανακοίνωση ο Γιάνης ήταν άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα και δεν συμμερίζονταν ποτέ τις απόψεις του.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Βαρουφάκης πολύ πιθανόν  συνειδητά σχεδίαζε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και αυτό ήταν από πολλά χρόνια στις προθέσεις του και στις ιδεοληψίες του και για να το πετύχει αυτό είχε από παλιά βάλλει ως στόχο να αποκτήσει πάσει θυσία  πρόσβαση στην εξουσία.


Όντας γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας με αριστερό πατέρα ,επίκουρο Καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Χαλυβουργικής, και ακροδεξιά μητέρα, όπως φρόντισε ο ίδιος να την χαρακτηρίσει μη σεβόμενος την μνήμη της, είχε την δυνατότητα να αποκτήσει ευχερή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Αλλά ας δούμε σε συντομία, τις μακρόχρονες προσπάθειες του για πρόσβαση στην εξουσία, όπως τις αναφέρει το ΒΗΜΑ γράφοντας :

(ΒΗΜΑ)...την ιστορία του Γιάνη, του «γιου της χίτισσας» (όπως έγραψαν «Τα Νέα») αλλά και μέλους της ΕΓΕ και φίλης της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου. Του εκρηκτικού Γιάνη που η μητέρα του εξασφάλισε συστατική επιστολή από το ίνδαλμά του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να σπουδάσει μαθηματικός στο Εσεξ. 


Του ασυμβίβαστου Γιάνη που ήταν φίλος της κυρίας Ελισάβετ Λύρα, η οποία ήταν μνηστή του κ. Νίκου Παπανδρέου το 1998 και έτσι, επιστρέφοντας από το Σίδνεϊ όπου ήταν λέκτορας, μπήκε στο ΠαΣοΚ, τοποθετήθηκε το 2003 στην ομάδα των ομιλητών για την παρουσίαση της «Χάρτας Σύγκλισης» του κ. Κώστα Σημίτη, συνεργάστηκε με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο που ήταν επικεφαλής της ομάδας κατάρτισης του προγράμματος του ΠαΣοΚ για τις εκλογές του 2004, συγκρούστηκε με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη το 2005, γνώρισε την ακαδημαϊκή περιφρόνηση του κ. Ηρακλή Πολεμαρχάκι το 2006, τάχθηκε υπέρ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το 2007, αναζήτησε ακροατήριο στους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος το 2012 και κατήγγειλε με ανοιχτή επιστολή τον κ. Ι. Στουρνάρα ξεχνώντας ότι ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν εκείνος που τον υποστήριξε για να εκλεγεί καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποχώρησε (παρότι παραμένει καθηγητής με αναστολή) έχοντας διαταράξει τις σχέσεις του σχεδόν με όλους τους συναδέλφους του. Περιπλανήθηκε από το Σίδνεϊ ως το Τέξας προτού επιστρέψει ως υπουργός. «Είμαι ένας καλός δευτεροκλασάτος οικονομολόγος» έχει παραδεχθεί. Πουθενά αλλού δεν είναι καθηγητής εκτός από την Ελλάδα. Παραμένει παντού ένας αιώνιος λέκτορας με σποραδικές δημοσιεύσεις δευτερεύουσας επιστημονικής σημασίας που συνδυάζει το απύθμενο έλλειμμα προσοχής για την ουσία των θεμάτων με την ακόρεστη δίψα για την προσοχή των άλλων.

Ας δούμε όμως σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ποιοι είναι οι συνεργοί του για την έξοδο από το ευρώ.

Το απόγευμα της 26ης Ιουνίου, μόλις μαθεύτηκε ότι ο Πρωθυπουργός εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στην Αθήνα, οι ουρές μεγάλωσαν απότομα στα ATM ολόκληρης της χώρας προτού ακόμη προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Ο 54χρονος κ. Γιάνης Βαρουφάκης  αδιαφόρησε, παρότι γνώριζε ότι η προκήρυξη θα προκαλούσε «σοκ αναλήψεων» και κλείσιμο τραπεζών. 


Παρέμεινε στις Βρυξέλλες και κατά τις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) εμφανίστηκε σε ένα αρχοντικό 100 ετών, που έχει μετατραπεί σε μπρασερί, στο Ettangs Mellaerts, στις παρυφές της πόλης, δίπλα σε μια μικρή λίμνη. Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που προετοίμαζε να ενεργοποιήσει ήταν η πραγματική αιτία της επιδεικτικής αδιαφορίας του για τη βέβαιη κατάρρευση του κανονικού τραπεζικού συστήματος.


Την ίδια ώρα στο Τρόντχαϊμ, μια πόλη 175.000 κατοίκων στο κέντρο της Νορβηγίας, o 68χρονος κ. Τροντ Αντρεσεν, μηχανολόγος, λέκτορας Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου στο τοπικό Νορβηγικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και αυτοδίδακτος ερευνητής των «χρηματοοικονομικών δυναμικών», έχει τελειώσει την απογευματινή βόλτα του με το ποδήλατο και παρακολουθεί τις ελληνικές εξελίξεις. Πλησιάζει η ημέρα που η «επαναστατική» μελέτη του για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα θα εφαρμοστεί σε μια χώρα της ευρωζώνης. Ο γενειοφόρος Τροντ «εφηύρε» το 2010 το «μαγικό» ηλεκτρονικό νόμισμα που αποκάλεσε «Emergency Currency» («Νόμισμα Εκτάκτου Ανάγκης»). Ένα νόμισμα με το οποίο το κράτος θα εξυπηρετεί δαπάνες (μισθούς, συντάξεις, οφειλές προς προμηθευτές) και θα αποδέχεται φορολογικά έσοδα - μια κρίσιμη ιδιότητα που δεν το καθιστά εντελώς άχρηστο.  


Η πρώτη μοιραία συνάντηση του Γιάνη με τον Τροντ συνέβη το 1997 στην Αυστραλία. Ο οραματιστής Τροντ άφησε τη Νορβηγία για να «συνεργαστεί» για ένα εξάμηνο με τον «νεοκεϊνσιανό» καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και οπαδό των θεωριών του Μίνσκι Στιβ Κιν (φωτογραφία) επάνω στα νομισματικά μακροοικονομικά μοντέλα. Ο κ. Κιν, φίλος του κ. Βαρουφάκη από το 1988, ανέλαβε τις συστάσεις ανάμεσα στους δύο «οραματιστές». 


Μετά το 2013 ο εφευρέτης κ. Αντρεσεν συνεργάζεται για την τελειοποίηση του παράλληλου νομίσματος με τον Ρόμπερτ Παρέντο, συνεργάτη ερευνητή του Ινστιτούτου Levy του Κολεγίου Bard, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Υόρκης και το οποίο διοικεί από το 1986 ο 69χρονος Θεσσαλονικιός κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.


Το 2014 ο κ. Παπαδημητρίου όχι μόνο επικρότησε την πρόταση του τότε επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank κ. Τόμας Μάγερ για την κυκλοφορία ενός παράλληλου «ελληνικού ευρώ» (geuro), αλλά έφθασε να ισχυρίζεται δημοσίως ότι με 3,5 δισ. ηλεκτρονικά geuro η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει αμέσως 550.000 θέσεις εργασίας προσλαμβάνοντας όλους (!) όσοι επιθυμούν να εργαστούν (!).


(Προσθήκη δική μου: Ο εικονιζόμενος Τόμας Μάγερ έχει δηλώσει ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ REAL NEWS(17/9) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ την Κυριακή  17  Μαίου  2015: Επισκέφτηκα στην Αθήνα ιδιωτικά. Μιλήσαμε για πολλά θέματα και με τον πρωθυπουργό. Η ιδέα μου για παράλληλο νόμισμα, που είχε δημοσιοποιηθεί ήδη το 2012, αναφέρθηκε αλλά δεν ήταν το μόνο θέμα.)


(ΒΗΜΑ) Την ουτοπία αυτή έσπευσε να υλοποιήσει η 55χρονη σύζυγός του κυρία Ράνια Αντωνοπούλου. Η πρώην καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εγκατέλειψε τον Ιανουάριο μια θέση συμβούλου για θέματα ισότητας φύλων στα Ηνωμένα Εθνη για τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ορκίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόσφατα απέκτησε την τιμή να συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με τον κωμικό ηθοποιό και νέο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Παύλο Χαϊκάλη. Το νεοϋορκέζικο ζεύγος «κέρδισε» οριστικά τον Πρωθυπουργό όταν διοργάνωσε την ομιλία του στο Brookings Institute στις 22 Ιανουαρίου 2013.


Άτυπο ρόλο συντονιστή αυτού του ατελείωτου «οργίου της δραχμής» είχε ο καθηγητής κ.Τζέιμι Γκαλμπρέιθ, ερευνητής του Ινστιτούτου Levy και συνεργάτης της εταιρείας οικονομικών συμβούλων IDEA (Institute of Dynamic Economic Analysis) του Σιάτλ.

(Προσθήκη δική μου: Ο Γκαλμπρέιθ που συμμετείχε τακτικά στα συμπόσια της Σύμης του Γιώργου Παπανδρέου, παρά το ότι οι οικονομολόγοι του ΠΑΣΟΚ τον θεωρούσαν ως δεύτερης κατηγορίας οικονομολόγο (απλώς ο γιος του μπαμπά του), ήταν αυτός που θα δώσει το 2013 την ευκαιρία στον Τσίπρα, ως προσκεκλημένος ομιλητής να αποκτήσει προφίλ αρχηγού με ακτινοβολία εκτός συνόρων.
Δεν αποκλείεται αυτή η εισαγωγή του σε ένα διεθνές περιβάλλον πανεπιστημιακών, χάρις στον Βαρουφάκη, να εντυπωσίασε τον Τσίπρα που η μόνη σχέση του με Πανεπιστημιακές σπουδές ήταν τα 10 χρόνια που έκανε για να πάρει πτυχίο, όντας αιώνιος φοιτητής και σύμφωνα μάλιστα με καθηγητές του, σπάνια εμφανιζόταν  στις αίθουσες του Πολυτεχνείου, ασχολούμενος με καταλήψεις και αγώνες και προφανώς κάνοντας παρέα με αντίστοιχους όπως ο νυν γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο  φυγόστρατος,  ανεπάγγελτος και επί 22ετία (!) φοιτητής   Κορωνάκης που όμως ανήκε στους διαπραγματευτές για το μνημόνιο!


Πάντως στις 3-8-2015 ο Γκαλμπρέιθ  αρνείται ότι ήταν μέλος μιας «εγκληματικής οργάνωσης» που είχε σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ αλλά παραδέχεται ότι  ήταν εξέχον μέλος μιας πενταμελούς ομάδας, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, που κατάστρωνε το περιβόητο Plan B και ότι δούλευε πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο επί πέντε μήνες, μέχρι τον Μάιο, ότι το έκανε αμισθί, ενώ και ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ποια ήταν τα άλλα μέλη της ομάδας.)

Επανέρχομαι στο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ:
(ΒΗΜΑ) Ο επικεφαλής του IDEA κ. Αλαν Χάρβεϊ επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση «παράλληλο νόμισμα».


Θυμίζουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης συνεργάστηκε το 2012 με τον πρώην σχεδιαστή των Windows της Microsoft και νυν επικεφαλής της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Valve του Σιάτλ των ΗΠΑ κ. Γκέιμπ Νιούελ (φωτογραφία) στη μελέτη εικονικών οικονομικών και νομισματικών (!) συστημάτων. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη αποκάλυψη του «Βήματος» (20.7.2015) για την επικοινωνία του κ. Βαρουφάκη για το ζήτημα του παράλληλου νομίσματος με τον βέλγο χρηματοοικονομικό σύμβουλο κ. Βίλι Ντάνενμπεργκ.


(Προσθήκη δική μου:Η εταιρεία PayServices.com στην οποία ο Βίλι Ντάνενμπεργκ (φωτογραφία) είναι αντιπρόεδρος, στις  αρχές Φεβρουαρίου, όταν ακόμα δεν είχαν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικια, προφανώς με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος,  ετοίμασε  παρουσίαση με το  σχέδιο της εταιρείας του για ευρωδραχμή, δηλαδή παράλληλο νόμισμα που θα λειτουργούσε σαν αποκλειστικό νόμισμα. Αυτή  προωθήθηκε σε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων προκειμένου να προωθηθεί στον Βαρουφάκη, κατά δήλωση του Βίλι Ντάνενμπεργκ .)

(ΒΗΜΑ) Πολλοί θα έλεγαν ότι «ο Βαρουφάκης και τα άλλα ούφο», ένα μπουνιουελικό όργιο τσαρλατάνων, λίγο έλειψε να καταστρέψουν τη χώρα. Και ότι όποιος διαθέτει πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί δυνητικά να τις μετατρέψει σε ιλιγγιώδη κέρδη. Ασφαλώς δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Θα είχε ενδιαφέρον ωστόσο η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των emails του κ. Βαρουφάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών που ενεπλάκησαν στη μυστική επιχείρηση.


Στους «εντιμότατους φίλους» του τέως υπουργού ας προσθέσουμε τον 73χρονο λόρδο Νόρμαν Λαμόντ, συντονιστή των δύο κλειστών εκδηλώσεων στις οποίες ο τέως υπουργός προσέφερε ενημέρωση σε μια πολυπληθή ομάδα κερδοσκόπων του Λονδίνου. Η πρώτη «εξομολόγηση» έγινε live στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και η δεύτερη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16 Ιουλίου 2015. 
Ο Νόρμαν Λαμόντ είναι ο υπουργός Οικονομικών του βρετανού πρωθυπουργού  Τζον Μέιτζορ που ευθύνεται για την κατάρρευση της στερλίνας τη «Μαύρη Τετάρτη» 16 Σεπτεμβρίου 1992 και την αποχώρησή της από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, μια εξέλιξη που ο κ. Σόρος είχε  προεξοφλήσει με αποτέλεσμα να κερδίσει πάνω από 1 δισ. στερλίνες.


 Εδώ και πέντε χρόνια η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα αντίστοιχο «στοίχημα» πάνω από το οποίο παραμονεύουν όλοι οι κερδοσκόποι του κόσμου. Και κάποιοι καλοθελητές, ίσως ασυναίσθητα, φροντίζουν να «βοηθήσουν» τα γεγονότα να συμβούν… 

Σχετικά με τις σχέσεις του Βαρουφάκη με τον Σόρος The Huffington Post έχει γράψει:
Θα πρέπει να μάθουμε ποια είναι η επαφή του με τον «μεγαλοεπενδυτή» κ. Τζωρτζ Σόρος, με τον οποίο μάλιστα δείπνησε στο ξενοδοχείο "Aldon" του Βερολίνου τη Μεγαλοβδομάδα. Σε εκείνο το δείπνο παραβρέθηκαν κι άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, όπως οι καθηγητές κ.κ. Τζόζεφ ΣτίγκλιτςΤζέιμς Γκαλμπρέιθ και Τζέφρεϋ Σακς.(στην φωτογραφία)


Οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν σε δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες και διαψεύστηκαν με μια λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε από το υπουργείο Οικονομικών.
Στη φρενήρη ολίσθηση της χώρας προς το Μνημόνιο, από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2009, αυτοί οι τρεις καθηγητές ήταν άτυποι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά και την κ. Έλενα Παναρίτη. Οι συμβουλές όλων αυτών μάλλον δεν ήταν επιτυχείς αφού τελικώς η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ και μπήκε στην περιπέτεια των Μνημονίων.
Η εξήγηση του γεγονότος ότι οι Γκαλμπρέιθ, Σάκς, Κρούγκμαν και Στίγκλιτς από παπανδρεϊκοί  υποστηρίζουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στα ακραία ενδεχόμενα της μονομερούς χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, που ο Παπανδρέου και οι επόμενες κυβερνήσεις είχαν αποκηρύξει ως καταστροφική, είναι κατά την άποψη πρώην υπουργού  η εξής:
..είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα όχημα για τις απόψεις τους χωρίς να ξέρουν τι εστί ΣΥΡΙΖΑ. Προσεγγίζουν το κυβερνών κόμμα με την μέθοδο του cherry picking τσιμπολογάνε από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ τα κεφάλαια που κουμπώνουν με την δική τους ατζέντα, όπως το χρέος και η λιτότητα,"αγνοώντας τα υπόλοιπα όπως ας πούμε η εχθρικότατα του ΣΥΡΙΖΑ προς την επιχειρηματικότητα "

(ΒΗΜΑ) Φτάνουμε λοιπόν τελικά , όπως γράφει το ΒΗΜΑ, τη νύχτα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αριστερά της κυρίας εισόδου ακούστηκε η εξής στιχομυθία:
-Γιάνη, μπορείς να εγγυηθείς ότι το παράλληλο νόμισμα θα πετύχει;
- Αλέξη, δεν εγγυώμαι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάρρευση μιας νομισματικής ένωσης χωρίς εξωτερική βοήθεια, αλλά έχουμε τον ελληνικό λαό μαζί μας και πρέπει να τολμήσουμε.
Ο «Αλέξης» ευτυχώς δεν «τόλμησε», αφού μόλις είχε πληροφορηθεί πως δεν υπήρχε ίχνος «εξωτερικής βοήθειας». 

Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με τα γεγονότα που ζήσαμε και τις προθέσεις αλλά και τις συνέπειες των πράξεων τόσο του Βαρουφάκη όσο και του Τσίπρα .


Μερικά σπαρταριστά αποφθέγματα για τους οικονομολόγους υπάρχουν στο ποστ μου: ΔΩΣΤΟΥΣ SPREAD ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ ΤΗΝ ΨΥΧH !


8 σχόλια:

  1. Αμάν,αδερφέ,τα μισά να αληθευουν,τυφλα νά'χουν οι Ιλουμινάτι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνοντας σαν βασικό κορμό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ που μας δίνει τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων προσώπων, προσέθεσα και πληροφορίες και δηλώσεις που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στις εφημερίδες που αν δεν ξέρεις πρόσωπα και πράγματα δεν συνειδητοποιείς την βαρύτητα που έχουν..
      Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το plan B από την αρχή που ανέλαβε ο Βαρουφάκης αφορούσε στην μετάβαση στην δραχμή έχοντας και την βοήθεια όλου αυτού του συρφετού των διεθνών οικονομολόγων που έβλεπαν την χώρα μας σαν πεδίο εφαρμογής των διάφορων οικονομικών θεωριών τους.
      Το θέμα λοιπόν είναι αν εσκεμμένα για τον λόγο αυτό ο Βαρουφάκης τορπίλιζε τις διαπραγματεύσεις, έχοντας και την συναίνεση του Τσίπρα για να καταλήξουμε σε αυτήν, οπότε θα είχε και με το μέρος του και το υπόλοιπο κόμμα, μιας και δεν θα είχε υπογράψει μνημόνιο, αλλά τελικά ο Τσίπρας κατάλαβε που οδηγούσε την χώρα και έκανε πίσω, ή όλα αυτά γίνονταν πίσω από την πλάτη του.
      Και στις δύο περιπτώσεις ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος πρώτα γιατί τον έκανε υπουργό και μετά γιατί τον κάλυψε εκ των υστέρων παρά το ότι ο Βαρουφάκης με συνεχείς δηλώσεις και συνεντεύξεις τον εκθέτει.
      Τον κρατάει στο χέρι με κάτι ή με την στήριξη που του προσφέρει προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφική πολιτική του που καταρράκωσε την χώρα τους τελευταίους 6 μήνες;

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση του αποσπάσματος σε ένα τόσο εμπεριστατωμένο άρθρο.
    Λασκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να δώ παρόμοιες αναρτήσεις και για τα δεξιά λαμόγια.
    Ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να πουν ότι μεροληπτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα δεξιά λαμόγια σε παραπέμπω σε πλήθος αναρτήσεων μου που έχω γράψει όταν αυτά ήσαν στην εξουσία.

      Διαγραφή
  4. Στο ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο "Έχει ποινικές ευθύνες ο κ. Βαρουφάκης"; αναπτύσσει τις απόψεις του ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

    Έχει άραγε ποινικές ευθύνες ο κ. Βαρουφάκης; Πάνω σε αυτό το επίπεδο θα ήθελα να διατυπώσω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
    1. Εσχάτη προδοσία. Το ενδεχόμενο της κατάφασης ποινικών ευθυνών του κ. Βαρουφάκη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας θα μπορούσε μόνο να νοηθεί λόγω της έκνομης προσπάθειας εισαγωγής ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος», δηλαδή της υποκατάστασης «εκ των άνω» κάποιων κρατικών οργάνων και του σφετερισμού των αρμοδιοτήτων τους!
    Ομως κανείς δεν γνωρίζει εάν ο ευφάνταστος κ. Βαρουφάκης «κατασκεύαζε» απλώς φαντασιακά μια πραγματικότητα ή εάν υπήρχε όντως ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, του οποίου άλλωστε η αποδεικτική θεμελίωση είναι εξαιρετικά δυσχερής. Για αυτό δεν θα πρέπει να γίνει ποινική διερεύνηση για αυτό το ζήτημα.
    2. Κακουργηματική απιστία. Το ενδεχόμενο κατάφασης παρόμοιων ποινικών ευθυνών για τον κ. Βαρουφάκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εντελώς αποκλεισμένο, όμως προσκρούει σε ένα εμπόδιο: Το έγκλημα τούτο έχει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη διαχειριστικής εξουσίας εκ μέρους του δράστη (ή την ύπαρξη διαχειριστικών πράξεων). Ομως εδώ είχαμε να κάνουμε με πολιτικές επιλογές.
    Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να αποδειχθεί η γνώση του κ. Βαρουφάκη, δηλαδή ότι με την εισαγωγή ενός «κρυφού τραπεζικού συστήματος» ή με το κλείσιμο των τραπεζών ο πρώην υπουργός Οικονομικών σκόπευε να βλάψει τη δημόσια περιουσία.
    3. Τέλος, πρέπει σίγουρα να γίνει ποινική διερεύνηση σε ό,τι αφορά την υποκλοπή ή την απόπειρα υποκλοπής απόρρητων φορολογικών δεδομένων (μέσα από την κρυφή και δήθεν «επαναστατική» εισαγωγή της δραχμής). Ομως όλα αυτά πρέπει να γίνουν προσεκτικά, ώστε να μην «ποινικοποιηθούν» κάποιες ιδεολογικές επιλογές! Πάνω απ' όλα είναι ανάγκη να αξιολογηθεί η κοινωνικοπολιτική «φιγούρα» του κ. Βαρουφάκη που μοιάζει εκπληκτικά με εκείνη του αρχαίου Αλκιβιάδη, όπως την έχει σκιαγραφήσει έξοχα η Ζακλίν ντε Ρομιγί.
    Όταν δηλαδή συνυπάρχουν τα μεγέθη της ευφυΐας και του τυχοδιωκτισμού, συνήθως επικρατεί ο τυχοδιωκτισμός. Ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν ο κλασικός τυχοδιώκτης, αλλά λαχταρούσε απίστευτα να προβάλλει τον εαυτό του στα παγκόσμια media!
    Έτσι, έχει δίκιο ο Michael Roberts όταν λέει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν περισσότερο εκκεντρικός παρά μαρξιστής (more erratic than Marxist)!
    Σίγουρα ο κ. Βαρουφάκης «συναντά» παράδοξα τη σκέψη του Μαρξ σε ένα σημείο: Δηλαδή κατά την εφαρμογή της κλασικής παραδοχής του μεγάλου φιλοσόφου, ότι «οι υλικές συνθήκες της ζωής προσδιορίζουν και τη συνείδηση ενός ανθρώπου».
    Με απλά λόγια: δεν μπορείς να παριστάνεις τον «επαναστάτη» και ταυτόχρονα να κάνεις αριστοκρατικές διακοπές στην πολυτελή σου βίλα!
    Έτσι δεν διαμορφώνεις «συνειδήσεις πολιτών»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και γιατί θα ήταν εγκληματικά όλα αυτά; Προδοσία είναι να κρίνουμε (από τα αποτελέσματα) ότι κακώς απεμπολήσαμε τη νομισματική μας ανεξαρτησία και πρέπει να την ανακτήσουμε; Κακό είναι να καταστρώνουμε σχετικά σχέδια για την περίπτωση που δεν θα μπορούμε ή δεν θα μας συμφέρει να μείνουμε στην ΟΝΕ; Κακό είναι βεβαίως ο οικονομολόγος που πιστεύει ότι δεν μας συμφέρει η παραμονή στην ΟΝΕ να είναι ο κύριος διαπραγματευτής μιας κυβέρνησης που λέει ότι ακριβώς γι'αυτό πασχίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Θα μου πεις βέβαια ότι και οι ομοφυλόφιλοι μητροπολίτες μιλούν κατά της ομοφυλοφιλίας

      Διαγραφή