Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΕΙΑΣ ΦΥΛΗΣ





Το πρώτο ορεινό σανατόριο (2013) είναι ένα λεύκωμα, την επιμέλεια του οποίου έχουν κάνει οι ΚΙ Γουργουλιάνης και η Αννίτα Κορδατζή-Πρασσά και περιέχει  έγγραφα από το αρχείο του Γιώργου Καραμάνη που υπάρχουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Μαγνησίας και την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Μαγνησίας.


Ο Γιώργος Καραμάνης (1873-1964) γόνος αρχοντικής οικογένειας από την Δράκεια του Πηλίου, αρχικά έγινε δάσκαλος αλλά σύντομα διαπίστωσε  ότι η κλίση του είναι να γίνει γιατρός και έτσι το 1895 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μάστιγα της εποχής ήταν η φυματίωση και γι΄αυτό και αποφάσισε σε  ηλικία 35 χρονών και ίδρυσε το 1909 στα Χάνια του Πηλίου το πρώτο ιδιωτικό και ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα και στο οποίο αφιέρωσε τελικά όλη την ζωή του.
Θα ασχοληθώ ίσως άλλη φορά με αυτόν το αξιόλογο και αφιλοκερδή γιατρό γιατί εκτός του αγώνα που έδωσε για την θεραπεία της φυματίωσης έχει ενδιαφέρον και η τρυφερή σχέση που διατήρησε τόσο με την γυναίκα του Άννα όταν χώρισαν όσο και με τον επόμενο σύζυγό της , που δεν άλλος από τον Άγγελο Σικελιανό!


Αυτό που μου έκανε εντύπωση καθώς ξεφύλλιζα το λεύκωμα ήταν ότι ανάμεσα στα χαρτιά του αρχείου του βρέθηκε και  η παραπάνω βεβαίωση του 1943 από το Γερμανικό Προξενείο του Βόλου ότι είναι άρειος* και όχι Εβραίος!



Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία στο λεύκωμα εκτός από τον φάκελο που βρέθηκε η βεβαίωση.
Είναι πολύ περίεργος ο λόγος που εκδόθηκε αυτό το πιστοποιητικό το 1943.
Η υπόνοια που έχω είναι ότι το πιστοποιητικό αυτό του ήταν αναγκαίο για να μπορέσει να πάρει πίσω κάποτε τα πράγματα που του είχαν πάρει από το σανατόριο οι Γερμανοί.
 Το 1942 το σανατόριο είχε καταληφθεί από τα ιταλικά στρατεύματα και στις 6 Αυγούστου είχε ανατιναχτεί η ηλεκτροπαραγωγός μηχανή του.
 Μετά την αναχώρηση των Ιταλών, γερμανικά αεροπλάνα στις 16 Σεπτεμβρίου 1943 το βομβάρδισαν ανηλεώς για τεσσεράμισι ώρες, ευτυχώς χωρίς να υποστεί μεγάλες ζημιές. Ακολούθησαν νέες καταστροφές και λεηλασίες μέχρι την αναχώρηση των Γερμανών στις 20 Οκτωβρίου 1944.
Είναι δεδομένο εκ των πραγμάτων,ότι  δεν είχε ζητήσει ο Καραμάνης  το πιστοποιητικό για λόγους φιλοναζιστικής ιδεολογίας.
 Μετά την απελευθέρωση και την επαναλειτουργία  του σανατορίου  η ισραηλινή οργάνωση  American  Joint  Distribution Committee συνεργάστηκε μαζί του και κάλυψε την νοσηλεία  δεκαέξι Εβραιών, δεκατριών από τη Θεσσαλονίκη και τριών από την Αθήνα, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν το 1947 εκεί.



Στην φωτογραφία είναι ο Καραμάνης εν μέσω αυτών των ασθενών.
Το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί στις 21-12-1943 δηλαδή 3 μήνες μετά την αναχώρηση των Ιταλών από το Σανατόριο και δύο μήνες μετά τον βομβαρδισμό του από την Γερμανική Αεροπορία.
Να είχε επίσης άραγε φοβηθεί ο Καραμάνης ότι οι Γερμανοί το είχαν βομβαρδίσει γιατί το θεώρησαν ότι ανήκε σε Εβραίο;
Δεν είχα ξαναδιαβάσει για έκδοση τέτοιου πιστοποιητικού στην Ελλάδα πλην της περίπτωσης του  Κάραγιαν που είχε ζητήσει πιστοποιητικό για τους προγόνους του  ότι είναι Άρειοι από τον δήμο Κοζάνης  για να κρατήσει τη θέση του στη φιλαρμονική του Βερολίνου.
 Ο προπάππους του είχε γεννηθεί στην Κοζάνη και έφυγε για την Βιέννη το 1769.
Ο Κάραγιαν ήταν μέλος του Ναζιστικού κόμματος στο Σάλτσμπουργκ από το 1933.


Ήδη από τις 7 Απριλίου 1933 στην Γερμανία μπαίνει παντού  η Arierparagraph, που είναι μια ρήτρα που αποκλείει από τις  δημόσιες υπηρεσίες, τις εταιρείες, στις πράξεις για ακίνητα, κτλ τους μη Αρείους, κυρίως δε τους Εβραίους  ή όσους είναι εβραϊκής καταγωγής.
Εκτός από τους Εβραίους δεν συμπεριλαμβάνονται στους Αρείους οι Πολωνοί, οι Σέρβοι, οι Ρώσοι και οι Σλάβοι.
  Η ρήτρα αυτή  έγινε αποδεκτή σε μεγάλο βαθμό χωρίς διαμαρτυρία από τον λαό , εκτός από ένα μέρος της  Ευαγγελικής Εκκλησίας που αποσχίστηκε ως  Ομολογούσα Εκκλησία.
Το 1935 με τους νόμους της Νυρεμβέργης  μόνο όσοι είχαν γερμανικό αίμα θεωρούνται πολίτες του Ράιχ, ενώ όλοι οι άλλοι θεωρήθηκαν αντικείμενα του κράτους χωρίς πολιτικά δικαιώματα!
Στο διάγραμμα καθορίζεται πως χαρακτηρίζεται ένα άτομο ανάλογα με το πόσο εβραϊκό αίμα έχει από τους προγόνους του σύμφωνα με τους νόμους της Νυρεμβέργης .


Το πιστοποιητικό πάντως που πήρε ο Καραμάνης  δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι ισχυρό στην ναζιστική Γερμανία γιατί εκεί τα πιστοποιητικά Αρείας φυλής (Ariernachweis), που ήταν αναγκαία από το 1933 για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς, ήσαν δύο τύπων:
-Μικρό πιστοποιητικό Αρείας φυλής (Kleiner Ariernachweis):
1- Έπρεπε να υπάρχουν 7 πιστοποιητικά γέννησης ή βάπτισης (το άτομο, οι γονείς του και οι παππούδες του) και 3 πιστοποιητικά γάμου (γονέων ή παππούδων) ή επικυρωμένες αποδείξεις τους.
2- Διαβατήριο προγόνων (Ahnenpaß) δηλαδή το γενεαλογικό δέντρο τους.
3-Πιστοποιημένος πίνακας  γενεαλογικού  δέντρου.( Αhnentafel )




-Μεγαλύτερο πιστοποιητικό Αρείας φυλής.( Großer Ariernachweis)
Ήταν απαραίτητη  προϋπόθεση   του νόμου για την κληρονομιά γης (Reichserbhofgesetz) για να διαφυλαχτεί η αγροτική κοινότητα ως πηγή αίματος  του γερμανικού λαού (!!)
Επίσης ήταν απαραίτητο για την  συμμετοχή στο ναζιστικό κόμμα.
 Στο πιστοποιητικό αυτό έπρεπε να έχει το  γενεαλογικό δέντρο μέχρι το 1800 (και το 1750 για τους αξιωματικούς των SS).


Σύμφωνα με την ιδιαίτερα αυστηρή ρύθμιση του νόμου αυτού, που είχε ως  στόχο "τη διατήρηση της καθαρότητας του γερμανικού αίματος"  ήταν επιλέξιμοι μόνο εκείνοι  οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδείξουν από την  1η Ιανουαρίου 1800 και μετά  ότι  από τους προγόνους του πατέρα τους ή της μητέρας τους  κανένας δεν είχε εβραϊκό ή έγχρωμο(!!)  αίμα.
Προφανώς και ο Κάραγιαν για την απόκτηση αυτού του πιστοποιητικού είχε ζητήσει  από τον δήμο Κοζάνης την έκδοση του πιστοποιητικού για τους προγόνους του.
Μπορεί πλέον όλη αυτή η εποχή της ναζιστικής φρίκης να έχει περάσει  στην ιστορία και τους περισσότερους  από μας να μην απασχολεί γιατί ένας μακαρίτης γιατρός στο Πήλιο πριν από 72 χρόνια έβγαλε ένα πιστοποιητικό ότι ανήκει στην Αρεία φυλή.
Όμως αυτές τις ξεπερασμένες τερατώδεις και αντιεπιστημονικές απόψεις φυλετικής υπεροχής φαίνεται ότι τις ενστερνίζονται σήμερα στην χώρα μας 379.581 Έλληνες , δηλαδή το 7% του εκλογικού σώματος που ψήφισε ενσυνείδητα πια,ένα γνήσιο ναζιστικό κόμμα. 


Και αν πιστεύει κανείς ότι από την εποχή που δημοσίευαν αυτό το άρθρο έχουν απαλλαγεί από τις ναζιστικές τους καταβολές, μπορεί να ακούσει τον πυρηνάρχη της ΧΑ Σαλαμίνας τον Φεβρουάριο του 2013 στην τοπική οργάνωση Νίκαιας. Στον παραληρηματικό λόγο του, ο Μιχάλης Παπαδημητρίου μιλάει ανοιχτά για τριτοκοσμικά σκουπίδια και τον «υπέρτατο στόχο της διακυβέρνησης αυτού του τόπου από τις εθνικιστικές δυνάμεις της Χρυσής Αυγής», πρώτο μέλημα της οποίας είναι η «διαφύλαξη της φυλετικής καθαρότητας», άποψη που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ιδέες της ναζιστικής Γερμανίας.
Όπως επίσης όταν λέει, μεταξύ άλλων:
«Με το να προσπαθούμε να ελληνοποιούμε τους γύφτους ή να εκχριστιανίζουμε τους Πακιστανούς δημιουργούμε μιγάδες, οι οποίοι έστω και αν πιστέψουν κάποια στιγμή ότι είναι Ελληνες ποτέ μα ποτέ δεν θα αποκτήσουν πραγματικό ελληνικό χαρακτήρα και ποτέ πραγματική ελληνική συνείδηση. Ταυτόχρονα και ακόμα χειρότερα κατεβάζουμε έτσι την ποιότητα και καθαρότητα ολόκληρης της ελληνικής φυλής»,



ΣΗΜ. * Διατήρησα για ομοιομορφία την παλαιότερη γραφή της λέξης.

6 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση
    Μια ακομα τραγικη ιστορια στο ιδιο ιστορικο πλαισιο ειναι αυτη της οικογενιας τοπαλη απο τα γειτονικα λεχωνια του πηλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως πάντα πολύ ενδιαφέρουσα και αυτή η ανάρτηση.
    Μια ψιλοάσχετη παρατήρηση. Αν δεν υπάρχει λάθος με τις ημερομηνίες και έκανα σωστά τον υπολογισμό, ο Γιώργος Καραμάνης σε ηλικία 22 ετών (1895 -1873=22) πρόλαβε και έγινε δάσκαλος, αλλά και γιατρός.
    Μπορείς να μας φωτίσεις για το εκπαιδευτικό καθεστώς της εποχής ή αν έπαιξε ρόλο το ότι ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας του Πηλίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα στοιχεία αναγράφονται στο Λεύκωμα και μάλιστα γράφει επακριβώς:
      Αρχικά έγινε δάσκαλος, αλλά μη όντας μόνιμος, (όπως ίσχυε εκείνη την εποχή που οι δάσκαλοι ήταν στο έλεος των κομμάτων και των κομματαρχών) έχασε την θέση του και αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Νοέμβριο του 1895 έλαβε το πτυχίου του....
      Στην εποχή του ο εκπαιδευτικός κύκλος αποτελείται από το δημοτικό σχολείο με τετραετή φοίτηση, το Ελληνικό σχολείο με τριετή φοίτηση και τέλος το Γυμνάσιο με τετραετή φοίτηση δηλαδή συνολικά 11 χρόνια .
      Ο πατέρας μου, γεννηθείς το 1911 κέρδισε μια τάξη στο σχολείο και έτσι το τελείωσε 16 ετών.
      Η πρακτική αυτή έφτασε και στις μέρες μου και έτσι και εγώ από την 1η Δημοτικού, κάνοντας στο σπίτι τα μαθήματα της 2ας, πήγα κατευθείαν στην 3η Δημοτικού.
      Το 1873 που γεννήθηκε ο Καραμάνης μάλλον αυτό θα ήταν αρκετά κοινή πρακτική στις πιο εύπορες οικογένειες που μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους για ανώτατες σπουδές.
      Υποψιάζομαι ότι με τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στα χωρία χρέη διδασκάλου θα έκαναν και απόφοιτοι του Γυμνασίου και γι΄ αυτό και δεν ήταν μόνιμος.
      Οι ελλείψεις είναι προφανείς αν δει κανείς ότι το 1895, ο νόμος “Περί στοιχειώδους ή δημοτικής εκπαίδευσης” διαιρεί τα σχολεία σε κοινά, με έναν δάσκαλο όταν έχουν μέχρι 80 μαθητές, και πλήρη με δύο δασκάλους όταν έχουν μέχρι 140 μαθητές. Όταν οι μαθητές είναι μέχρι 200 το σχολείο είναι τριθέσιο και για περισσότερους από 200 τετραθέσιο. Όπου δεν ήταν δυνατόν να ιδρυθούν κοινά (μονοθέσια) σχολεία προβλεπόταν η ίδρυση γραμματοδιδασκαλείων που απευθύνονταν στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.
      Πιθανώς σε κάποιο τέτοιο ήταν δάσκαλος ο Καραμάνης.
      Αντίστοιχα η Ιατρική Σχολή ήταν τότε λίγο παραπάνω από 5 χρόνια και γι΄ αυτό και ο πατέρας μου 21 ετών ήταν πτυχιούχος.
      Κάτι ανάλογο φαντάζομαι ότι έγινε και με τον Καραμάνη και έτσι έγινε πτυχιούχος 22 ετών.

      Διαγραφή
  3. Πρώτη φορά είδα πιστοποιητικό Αρείας φυλής.
    Εύχομαι να μη χρειαστεί στο μέλλον να αιτηθούν την έκδοση του τα παιδιά μας ή άλλος συνάνθρωπος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προ ετών λίγο έξω από την ασφαλτο προς το χιονοδρομικό στο Πήλιο αφού έβγαλα φωτογραφίες έναν καρβουνιαρη μέσα στο δάσος έπεσα πάνω σε ένα ερειπιο που έμοιαζε με ξενοδοχείο μετά κάπου διάβασα ότι ήταν Σαντορίνη.

    Πάντως βομβαρδισμενο δεν έμοιαζε μπορεί να κάνω και λάθος όμως.

    Μαλλον για αυτο πρόκειται.

    ΥΓ. Πώς στο καλό βάζουμε όνομα σ' αυτή την φόρμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή