Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΤΑ ΑΥΓΑ Ή ΤΟ ΜΠΕΪΚΟΝ!




Όταν η βαφτιστήρα ήταν μικρή είχε πάει στο σπίτι της γιαγιάς της και αυτή για να την ευχαριστήσει έβρασε πατάτες για να της φτιάξει πουρέ, όπως της είχε ζητήσει το παιδί.
Όταν η μικρή την είδε να ετοιμάζεται με τις πατάτες να κάνει τον πουρέ  άρχισε να φωνάζει σπαραχτικά:
Δεν θέλω με πατάτες, θέλω πουρέ σαν της μαμάς μου από το σακουλάκι!
Το παιδί μεγαλωμένο και αυτό σε αστικό περιβάλλον πίστευε πως ο πουρές γίνεται από τις βιομηχανοποιημένες νιφάδες του εμπορίου γιατί αυτό είχε δει στο σπίτι του!
Αντίστοιχα και εγώ γεννημένος και μεγαλωμένος στο κέντρο της Αθήνας πολλές φορές καταπλήσσομαι από τις γνώσεις της μεγαλωμένης σε χωριό της Κρήτης γυναίκας μου που ξεχωρίζει τα διάφορα δέντρα χωρίς να έχουν καρπούς επάνω ή και από τις γνώσεις της για το πώς φτιάχνονται διάφορα νόστιμα φαγώσιμα όπως η μαλάκα, το απάκι , η στάκα κτλ


Αποτελεί δε κλασσικό αστείο της παρέας μου, τακτικά επανερχόμενο προς γενική θυμηδία της, όταν νεώτερος τους εξέφρασα την απορία μου από πού βγαίνουν τα στραγάλια τα οποία προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι ήξεραν  πως δεν βγαίνουν από κάποια σταγαλιά αλλά είναι ψημένα ρεβίθια!
Βέβαια, προς υπεράσπιση μου, το γεγονός είναι ότι στο πατρικό σπίτι δεν τρώγαμε ποτέ ρεβίθια και η πρώτη φορά που έφαγα είναι αυτή που περιγράφω στο ποστ μου  Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 1- ΝΑΥΤΗΣ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ  ΣΤΟΥ "ΠΑΛΑΣΚΑ"
Γι΄αυτό και δεν κοροϊδεύω τα ευρήματα  της αγγλικής έρευνας  που διενέργησε ο οργανισμός  Linking Environment and Farming της Αγγλίας σε 2000 άτομα.


Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα στις ηλικίες 16-23 ετών πάνω από το 1/3 , (36%) δεν ξέρει πως το μπέικον προέρχεται από χοίρους και 4 στους 10, (40%) δεν συνδέουν το γάλα με την αγελάδα ενώ το 7% το συνδέει με το σιτάρι!


Μόνο το 41% γνωρίζει ότι το βούτυρο προέρχεται από την γαλακτοπαραγωγική αγελάδα ενώ το 7% ότι προέρχεται γενικά από τα βοοειδή.
Η πιο χονδροειδής άγνοια ήταν ότι το 1/3 δεν γνώριζε  ότι τα αυγά προέρχονται από τις κότες (το γνώριζαν το 67%) ενώ το 11% πίστευε ότι προέρχονται από σιτάρι ή καλαμπόκι!
Η μελέτη διαπιστώνει πως τέσσερις στους 10 νέους ενήλικες (43%) πιστεύουν πως γνωρίζουν από  πού προέρχονται τα τρόφιμα, τα αποτελέσματα όμως αποκάλυψαν μια "συγκλονιστική" έλλειψη γνώσης σχετικά με θέμα αυτό.
Οι ίδιοι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι 3 στους 10 που έχουν γεννηθεί την 10ετια του 1990 τα τελευταία 10 χρόνια, ή και καθόλου στην ζωή τους, δεν έχουν επισκεφτεί μια φάρμα.
Πριν να περιγελάσουμε για την άγνοια των νεαρών της Αγγλίας για την προέλευση των τροφίμων ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε και εδώ μια αντίστοιχη έρευνα γιατί πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε ανάλογα αποτελέσματα.
Πριν λίγο καιρό άκουσα μια νέα γυναίκα στην λαϊκή να ρωτάει με φυσικότητα αυτόν που πούλαγε αχλάδια:
-Είναι θερμοκηπίου;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου