Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Είναι βέβαια η επιβεβαίωση της ρήσης «η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο», η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις πυρκαγιές. Σχεδόν με τα ίδια λόγια η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως ακριβώς η νυν κυβέρνηση, τότε αντιπολίτευση  κατηγορούσε στο παρελθόν την τότε κυβέρνηση, νυν αντιπολίτευση!
Εδώ ισχύει απόλυτα η Αισώπεια ρήση: των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε!
Και αυτό γιατί δυστυχώς  οι αντιπαραθέσεις αυτές δεν σβήνουν τις πυρκαγιές ούτε εξαλείφουν τους λόγους που προκαλούνται.
Με αυτές έχω ασχοληθεί αρκετά εκτενώς στο παρελθόν και γι΄αυτό και απλά σήμερα θα μεταφέρω μερικά δεδομένα από αυτά.


Το 2007 στο ποστ μου ΚΑΙΕΙ, ΜΑΝΑΡΑΜ΄ ΚΑΙΕΙ , ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΜΑΤΑΚΑΙΕΙ ! έχω μεταφέρει την προσωπική μαρτυρία του πως μια μικρή φωτιά από την Αθηνών-Κορίνθου, πριν τον Ισθμό, καταφέρνει και περνάει τον Ισθμό και επεκτείνεται στην Πελοπόννησο!
Και αυτό βέβαια χάρις στις κουκουνάρες, που όταν το είχε πει ο Ράλλης, το ΠΟΝΤΙΚΙ τον είχε τότε γελοιοποιήσει.
Η εξέλιξη αυτής της πυρκαγιάς ,που κατάφερε να περάσει τον Ισθμό με τις «κουκουνάγες», με έχει κάνει πολύ επιφυλακτικό να πιστέψω ότι όταν αναφέρονται πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς πρόκειται πάντα για πιθανό εμπρησμό.
Είναι χαρακτηριστική ή δήλωση που έκανε στις εφημερίδες ο υπεύθυνος του κέντρου που είναι στο ναό του Σουνίου όταν είχε πιάσει μια φωτιά πριν το Λαύριο.
«Βλέπαμε την φωτιά χιλιόμετρα μακριά και δεν καταλάβαμε πότε ήρθε ξαφνικά δίπλα μας»


Όπως  γράφω στο ποστ μου ΟΤΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ…..αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΥTE ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ... ο καθηγητής Μάργαρης είχε εξηγήσει πως οι κουκουνάρες από τα πεύκα πετάγονται σε 3πλάσια απόσταση από το ύψος του δέντρου, δηλ από ένα δέντρο 8 μέτρων θα πεταχτούν 24 μέτρα μακριά !
Επίσης από τις καύτρες η φωτιά μεταδίδεται χιλιόμετρα μακριά, όπως γράφει στην μελέτη του ο δρ δασολόγος-ερευνητής, ειδικός στις δασικές πυρκαϊές στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, κ Γαβριήλ Ξανθόπουλος .( Υπουργείο Γεωργίας -Γενική Γραµµατεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος)
 Πηγές δε της Δασικής υπηρεσίας, παρατήρησαν στις παλιότερες  φωτιές άγρια ζώα όπως αλεπούδες και λαγοί, να έχουν πιάσει φωτιά και να τρέχουν για να σωθούν. Ύστερα δε από λίγο εντόπιζαν εστίες φωτιάς σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων.
Στην μεγάλη φωτιά του Αγίου Όρους το 1990, ένα θερμοδυναμικό ρεύμα, από αυτά που αναπτύσσονται στις πυρκαγιές ,πήρε ένα φλεγόμενο κλαδί πουρναριού το μετέφερε σε απόσταση 800 και σε ύψος 100 μέτρων, το πέρασε από μιά... πόρτα και το κάρφωσε στην ξύλινη οροφή του τελευταίου ορόφου της μονής Σίμωνος Πέτρας. Οι καλόγεροι έσβησαν την φωτιά αλλά διατηρούν την τρύπα στην οροφή για να θυμούνται το θαύμα της σωτηρίας τους.
Αυτό εξηγεί και την εμφάνιση των πολλαπλών εστιών που εύκολα αποδίδονται σε εμπρησμό.


Διαβάζοντας το ποστ μου του 2007 ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ διαπιστώνει κανείς ότι  ο  Σταύρος Κοντονής και ο Παύλος  Πολάκης  δεν πρωτοτυπούν όταν κάνουν  λόγο για  οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κατά της κυβέρνησης. Και άλλοι στο παρελθόν τις ίδιες ανοησίες έλεγαν, όπως με γλαφυρό τρόπο γράφει σε επιστολή διαμαρτυρίας του, από το 1993, «άγνωστος εμπρηστής» αναφέροντας μάλιστα και τους συνεργούς του! Γι΄αυτό και  δημοσίευσα ολόκληρη αυτή την απολαυστική μεν αλλά με πικρές αλήθειες επιστολή  σε αυτό το ποστ.


Το 2009  στο ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ. έγραφα για  τα αίτια των πυρκαγιών, την μηδενική προσπάθεια πρόληψης τους  και την συνήθως ανεπαρκή αντιμετώπιση τους :
 Άσχετοι άνθρωποι μιλάνε και έχουν γνώμη για τα πάντα, κάτοικοι λένε ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης , πυροσβεστική με κακή εκπαίδευση, ανεπαρκή εξοπλισμό, οχήματα χωρίς νερό, οδηγοί που δεν ξέρουν την περιοχή που πρέπει να κινηθούν ,χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς δασικούς δρόμους, με ανεξέλεγκτες χωματερές , νομάρχες, δήμαρχοι ,αντιδήμαρχοι αντί να φροντίζουν για την περιοχή τους να περιμένουν να μιλήσουν στα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αρχές που δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να κινηθούν, κάτοικοι που δεν έχουν φροντίσει να κόψουν ούτε ένα χορτάρι έξω από το σπίτι τους, και όλοι να περιμένουν από τα αεροπλάνα την σωτηρία.
Εκτός από τα γαϊδούρια που πετάνε τα τσιγάρα τους από τα παράθυρα των αυτοκινήτων, πάντα ήμουνα περίεργος οι καπνιστές οδηγοί σε όλα αυτά τα μηχανάκια, που πετάνε τα τσιγάρα τους; Προφανώς στ μεγάλο τασάκι του δρόμου.
Δεν μπορώ να ξέρω πόσες από τις φωτιές που ζούμε είναι εμπρησμός και πόσες όχι.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότερες δεν είναι, και ο εμπρησμός είναι μια βολική δικαιολογία για να καλύψουν όλοι τις ευθύνες τους.
Σε κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό), όπως αναφέρεται στην μελέτη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1983-2008, οφείλονται μόνο το 11% των πυρκαγιών της χώρας οι οποίες ευθύνονται για το 18% των καμένων εκτάσεων. Πρωταγωνιστές σε εμπρησμούς είναι τα νησιά του Ιονίου με 22,3% και πρωταθλητής η Ζάκυνθος με 60%!
Η πραγματικότητα δε είναι ότι τα πευκοδάση έχουν ένα κύκλο ζωής περίπου ογδόντα ετών, θα καούν και μετά θα αναγεννηθούν από μόνα τους με την προϋπόθεση βέβαια ότι η καμένη περιοχή δεν θα βοσκηθεί, από γίδια. Ο χρόνος αναγέννησης τους είναι τα 10 χρόνια.
Στα Μεσογειακή κράτη, μια σημαντική αιτία αύξησης των πυρκαγιών είναι τα δάση στις νότιες περιοχές της Ευρώπης έχουν επεκταθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, με τη δασική κάλυψη να έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια αιώνων όπως φάινεται και στον σχετικό πίνακα.


Το 2009 στο ποστ μου ΠΩΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Γράφω για   τα διαπιστωμένα αίτια μερικών από τις μέχρι τότε πρόσφατες πυρκαγιές και τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000-2008 αλλά και για την πρωτότυπη ιδέα για αναδάσωση στην Χίο.
Σύμφωνα με  τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000-2008, το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλούνται από διάφορες γεωργικές δραστηριότητες (22%).
Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους εκδρομείς /ταξιδιώτες ακολουθούν με ποσοστό 14%.
Οι πυρκαγιές με άγνωστα αίτια κατέχουν το ίδιο ποσοστό (15%) στο σύνολο των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.
Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό (14%).
Ακολουθούν διάφορες άλλες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών σε μικρότερα ποσοστά όπως, το κάψιμο σκυβάλων, διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, δραστηριότητες κυνηγών και το βραχυκύκλωμα καλωδίων υψηλής τάσης.
Tο ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 11% επί του συνόλου των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.Και κατέληγα:
Αυτό λοιπόν που θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι είτε από εμπρηστές είτε από άλλες αιτίες οι πυρκαγιές είναι και θα είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες όπως πχ οι τεράστιες πυρκαγιές  στην Καλιφόρνια αλλά ακόμα και στην Αυστραλία λόγω του ζεστού χειμώνα.
ΟΥΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

           13-7-2009 ώρα 2:15΄την νύχτα. Η εικόνα  πυρκαγιάς από την βεράντα μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου