Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Α΄ΜΕΡΟΣ –ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ NOVARTIS.




Ο καθηγητής της Φαρμακολογίας  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης  στην αρχή του άρθρου του Φαρμάκι στην Δημοκρατία επεξηγεί  σε λίγες γραμμές που βρίσκεται η  ουσία  του οικονομικού πάρτυ στην υγεία, μέρος του οποίου αποτελεί το σκάνδαλο της Novartis:
Η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis αναδεικνύει πολλές από τις παθογένειες του οικονομικού και πολιτικού συστήματος της χώρας. Η συμπεριφορά της εταιρείας στην αθέμιτη προώθηση των φαρμακευτικών της προϊόντων και στον υπερπολλαπλασιαμό των κερδών της είναι μια συνήθης διεθνής πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών: οικονομικός εκμαυλισμός των συνταγογραφούντων γιατρών για υπερσυνταγογράφηση με μικρά και μεγάλα δωράκια (ταξίδια, αγορά οικοσυσκευών, μαύρος χρηματισμός, κ.λπ.), πίεση στην πολιτεία για υπερκοστολόγηση με πρόσχημα τον ακριβό τους δανεισμό από τις τράπεζες για να καλύψουν την καθυστέρηση της πληρωμής τους από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, τεχνητή πρόκληση αναγκών σε εμβόλια και φάρμακα κ.ά.



Πριν να βρεθεί στο προσκήνιο η υπόθεση της Novartis, ήδη από το 2009 όταν τα έξοδα για την υγεία είχαν πλέον απογειωθεί,  είχα ασχοληθεί με την φαρμακοβιομηχανία και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης  και έγραφα συγκεκριμένα:
Η φαρμακοβιομηχανία λοιπόν για να αυξήσει τις πωλήσεις της και τα κέρδη της προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμαυλίσει τους γιατρούς που τους έχει ανάγκη για να προωθήσουν τα προϊόντα της.
Εδώ λοιπόν δοκιμάζονται οι αντιστάσεις του καθενός και οι περισσότεροι γιατροί ευτυχώς ανθίστανται ουσιαστικά στον εκμαυλισμό, αν και δεν θα έπρεπε να εκτίθενται καν σε αυτόν τον πειρασμό αν οι κυβερνήσεις αντίστοιχα έκαναν σωστά την δουλειά τους.
Γιατί ένα κράτος δεν μπορεί να βασίζεσαι στην καλή προαίρεση των ατόμων.
Παντού ,πλην της Ελλάδος υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που προασπίζουν το κράτος και τους πολίτες από κάθε αχρείο που θα ήθελε να εκμεταλλευτεί την θέση του.
Στην Ελλάδα ούτε οι γιατροί αλλά ούτε και κανένα άλλο επάγγελμα ελέγχεται για το τι κάνει και τι αποδίδει στην δουλειά του και η οποιαδήποτε αξιολόγηση θεωρείται από τους Έλληνες αντιδημοκρατική.
Επίσης:
Επί κυβερνήσεως δε Καραμανλή ο ανεκδιήγητος σημερινός δήμαρχος και ο μετέπειτα αποτυχών όχι μόνο σαν υπουργός αλλά και ως δελφίνος, (δηλ.Κακλαμάνης  και Αβραμόπουλος)  κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν (αύξηση 120,49%) τις δαπάνες για την υγεία, αύξηση που αποδίδεται στην κατάργηση της λίστας φαρμάκων, που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να κτυπήσει την κατευθυνόμενη συνταγογραφία .


Για την άνευ λόγου συνταγογραφία ευθύνονται, κατά κύριο λόγο βεβαίως οι ιατροί, αλλά και μια μεγάλη μερίδα του κοινού που θεωρεί καλό γιατρό αυτόν που τους γράφει φάρμακα, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του λαμόγιου στο ΙΚΑ που γράφω εδώ το 2010.
Τον ίδιο χρόνο στο ποστ μου ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ! έχω μεταφέρει όλη την σειρά των άρθρων που  με πολύ χιούμορ αλλά επίσης και με πολλά αδιάσειστα στοιχεία έχει γράψει ο Έρμιππος, γνώστης προφανώς εκ των έσω των πραγμάτων σχετικά με τις προμήθειες  ιατρικών υλικών.
Το 2011 στο ποστ μου ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ επισημαίνω και το θέμα της σπατάλης που γίνεται στα νοσοκομεία:
Οι συνολικές δαπάνες πάντως που επιβαρύνουν τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, ανέρχονται περίπου στα 4 δις € το 2009.Οι λειτουργικές δαπάνες ήσαν το 35% και η μισθοδοσία το 65%.Σύμφωνα με αδρές εκτιμήσεις το 30-40% των ετησίων δαπανών αποτελούν σπατάλες.


Έπρεπε να έρθουν τελικά τα μνημόνια για να ψηφιστεί το 2012 επί  υπουργίας Λοβέρδου ο νόμος  4052 για τα γενόσημα και για το οποία γράφω στο ποστ  ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.
Οι προσπάθειες για μείωση της υγειονομικής δαπάνης του κράτους  συνάντησαν  την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τα γενόσημα και την ηλεκτρονική συνταγογραφία, όσο ακόμα και σε θέματα που υπάρχουν διεθνώς επικρατούσες οδηγίες, όπως πχ η συχνότητα εκτέλεσης Pap test, όπως σχετικά γράφω στο ποστ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  :
 ..καθαρά λαϊκίστικη αντιμετώπιση είχε γίνει και με τα γενόσημα υποδαυλίζοντας τις φοβίες του κόσμο για την αποτελεσματικότητα τους όπως πχ η ερώτηση  του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα : Επικίνδυνη για την υγεία των χρονίως πασχόντων η εφαρμογή του Νόμου για τα γενόσημα ή η πρόταση του για οριζόντιες μειώσεις τιμών όταν έγιναν  μειώσεις στις τιμές χιλιάδων γενόσημων φαρμάκων, παραβλέποντας  τον σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων για 2 συγκεκριμένους λόγους. 
Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε 16 χώρες παγκοσμίως.
Σε κάθε μείωση κατά 10% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώλεια παγκοσμίως 2 δισεκατομμύρια δολάρια.  Για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις, πολύ απλά, θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα, με την απότομη μείωση των τιμών. Επίσης όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά με οριζόντιες περικοπές οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις , όπως το έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν.


Στο ποστ μου του 2014 Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ  έχω μεταφέρει στοιχεία από μελέτη, την οποία συνέταξαν ερευνητές του ΟΟΣΑ και του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία αναφέρεται;
Είναι σαφές ότι από 2005-2009  η δημόσια δαπάνη υγείας σημείωσε άλμα 73%, ενώ η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79%, από 3,9 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ! Παράλληλα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 3,6 δισ. ευρώ το 2006 σε 5,2 δισ. το 2009, σημειώνοντας άλμα 44%. Η αύξηση έφτανε τα 600 με 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο... (ο σχετικός πίνακας από εκεί)


Στο ίδιο δε ποστ υπάρχει και το στοιχείο πως:
Αποδεδειγμένα στην τετραετία 2004-2009 το 50% της αύξησης του δημοσίου χρέους παρήχθη στον τομέα της Υγείας, ο οποίος ακριβώς εξαιτίας εκείνης της οργανωμένης σπατάλης υφίσταται σήμερα τη μεγαλύτερη πίεση σε βάρος βεβαίως της υγείας των ελλήνων πολιτών.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το μεγάλο πάρτυ στην υγεία έγινε επί πρωθυπουργίας Καραμανλή και ξέφυγε από κάθε μέτρο επί υπουργίας Αβραμόπουλου.


Ο μόνος λοιπόν πολιτικός όλη την περίοδο που η φαρμακευτική δαπάνη τραβούσε προς  την ανηφόρα είναι ο Αβραμόπουλος,  ενώ στην κατάθεση του μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη ο Καραμανλής  θεωρείται  ότι «τελούσε εν αγνοία» και παρασύρθηκε από τον Αβραμόπουλο στην αγορά εμβολίων για τον Η1Ν1.
Η κατηγορία δε για τον Αβραμόπουλο είναι μόνο η προσωπική  άποψη του μάρτυρα  πως θεωρεί :αντίθετο στην λογική  των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας  ο υπουργός  Υγείας  Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ!


Δικαιολογημένα λοιπόν γράφει η Ρέα Βιτάλη:
Με μια γρήγορη ματιά θα θεωρούσα, τουλάχιστον ακάλυπτη την κοινωνία, εξηγήσεων από τον Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό του, Αβραμόπουλο για την περίοδό τους. Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά, και επ΄αφορμή της Novartis, ο μεν αναφέρει ως επιχείρημα ότι «ο Καραμανλής δεν είναι παιδάκι» και ο Καραμανλής, ήτοι «οι συνεργάτες Καραμανλή» υπερασπίζονται τα λόγια του Αβραμόπουλου.
Αγαπητοί αναγνώστες, περιέργως, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Κώστας Καραμανλής δεν είδε τον εαυτό του στις τηλεοπτικές εκπομπές, με το NOVARTIS ως τίτλο και στοιχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, ως καταζητούμενοι του Φαρ Ουέστ ή ως αφίσα του «Τόλμη και γοητεία».  Εν αντιθέσει προς, για παράδειγμα, τον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό του, Αδωνι Γεωργιάδη, που κατόρθωσαν την ύψιστη μείωση της Δημόσιας φαρμακευτικής Δαπάνης.


Εύλογα επίσης  αναρωτιέται ο Σπύρος Βλέτσας:
Υπάρχει όμως μια απορία: Ο ανώνυμος μάρτυρας λέει για την υπόθεση των εμβολίων το 2008-2009 μπροστά στους εισαγγελείς ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αναβάθμισε τον κίνδυνο από τον ιό Η1Ν1 σε πανδημία για να πάρει ο Αβραμόπουλος εμβόλια από τη Novartis: «...με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της». Ο μάρτυρας αυτός δεν ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς για το πώς είναι σε θέση να γνωρίζει το τι έγινε μέσα στην κυβέρνηση. Η κατάθεση ότι ο Καραμανλής παρασύρθηκε γίνεται δεκτή σαν ο μάρτυρας να λέει το πιο φυσιολογικό πράγμα και δεν του ζητούνται διευκρινήσεις.


Και δεν ξεχνάμε βέβαια πως στους συνεργάτες  του Καραμανλή  ήσαν ο μεν πρόεδρος της Δημοκρατίας  ως υπουργός του, αλλά και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης  Παπαγγελόπουλος , τότε  διοικητής της  ΕΥΠ,  ο οποίος πριν να κατατεθούν  στην Βουλή τα έγγραφα για την Νοβάρτις έλεγε  πως: «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (πως άραγε το γνώριζε;)
Όλα αυτά είναι που δημιούργησαν την υπόνοια ότι οι μάρτυρες έχουν καθοδηγηθεί καταλλήλως ώστε να μην θιγούν πρόσωπα με τα οποία  στελέχη της κυβέρνησης  έχουν ιδιαίτερους δεσμούς μαζί τους από το παρελθόν και να κατηγορηθούν πολιτικοί τους αντίπαλοι με προσωπικές κρίσεις και απόψεις ελλείψει  αποδείξεων

Σύντομα η συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου