Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ;
Για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης  είχε γράψει, μεταξύ άλλων   η Χριστίνα Ταχιάου:
Η «Κίνηση Πολιτών Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν», όπως μας πληροφορεί ο εκπρόσωπός της, είχε οργανώσει την εκδήλωση της Σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και εκδήλωση στο Συνεδριακό Ι. Βελλίδης. «Τώρα διοργανώνουμε αυτό». Του επισημαίνουμε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη, ότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, και με διαβεβαιώνει ότι το ξέρει. Όσο για το οικονομικό; «Τα έξοδα μας τα καλύπτουν διάφοροι προσφερόμενοι, άγνωστοι, από τη Θεσσαλονίκη όλοι. Υπάρχει μεγάλη προσφορά των ανθρώπων και πληρώνουν κατευθείαν για τις υπηρεσίες. Από εμάς δεν περνάν χρήματα. Άλλος αναλαμβάνει το κόστος για 1.000 αφίσες, άλλος για 5.000 και κάπως έτσι πάει».
Είναι τόσο απλά τα πράγματα; Η Θεσσαλονίκη δεν έχει γεμίσει αφίσες, όπως θα υπέθετε κάποιος, αλλά γίνεται χαμός από διαφήμιση για το συλλαλητήριο στα ραδιόφωνα και ιδίως τα αθλητικά. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους ακροατές, ούτε από τους πολιτικούς της πόλης. Τα αθλητικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης έχουν πάρα πολύ μεγάλη ακροαματικότητα και τεράστια απήχηση.
«Είναι λες κι έχει πέσει γραμμή», μας λέει βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Κανείς δεν πιστεύει ότι όλοι όσοι έχουν μικρόφωνο στα συγκεκριμένα ραδιόφωνα μιλούν υπέρ του συλλαλητηρίου και «φυλάνε Θερμοπύλες» χωρίς να υπάρχει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα.


Όπως διαβάζω στο Reader.gr :
Στις αφίσες και το υπόλοιπο υλικό προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου δεν εμφανιζόταν η υπογραφή κάποιου φορέα. Φαίνεται πως τη «μαγιά» της συντονιστικής επιτροπής της διοργάνωσης, αποτέλεσαν μέλη της δημοτικής κίνησης «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν – Ακομμάτιστοι Πολίτες» που με τη σειρά της έχει δημιουργηθεί κυρίως από πρώην μέλη της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη.
Εις εξ αυτών, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Μαυροσκάς,  μια μέρα μετά την επιτυχία του συλλαλητηρίου, παρενέβη με εκτενέστατη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook καταγγέλλοντας τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε τόσο για τον ορισμό του κεντρικού ομιλητή, όσο και για τη χρηματοδότηση των αναγκών διαφήμισης του συλλαλητηρίου.
Σε αυτήν έγραφε:
 επισης την 14/1 συζητηθηκαν και οι οικονομικες αναγκες της εκδηλωσης. μ εκπληξη, ακουσα απο τα δυο προαναφερομενα μελη της επιτροπης, φαραωνικα σχεδια, για αεροστατα, 500.000 φειγ-βολαν, μικροφωνικες εγκαταστασεις που να καλυπτουν ολοκληρη την εκταση της παραλιας και το κυριοτερο.... διαβεβαιωσεις οτι ολα εχουν καλυφθει απο χορηγιες αλλα δεν ακουσα κανενα ονομα χορηγου!


Τέλος για το συλλαλητήριο της Αθήνας ο  εκπρόσωπος της διοργάνωσης, Μίλτος Κοτζαγερίδης γνωστοποίησε ότι:
«οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια». Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, συμπλήρωσε, «για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης».


Παρά το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει ονομαστικά ποιες οργανώσεις  και ποια και πόσα  άτομα χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν τα συλλαλητήρια, δεν πίστευα  ότι είναι θεωρητικά δύσκολο να βρεθούν τα λεφτά για εξέδρα και ηχητικές εγκαταστάσεις.
Ψύλλοι όμως στ΄ αυτιά μου άρχισαν να μπαίνουν όταν φίλος μου είπε πως θα πάει από τα Χανιά βόλτα στην Αθήνα, γιατί αντί για 80 ευρώ το εισιτήριο θα πληρώσει μόνο 40, λέγοντας ότι θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Το ίδιο θα κάνουν και πολλοί άλλοι όπως είδε στην κατάσταση που υπέγραψε.
Αντίστοιχα το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ειδήσεις σαν τις παρακάτω δύο, που ενδεικτικά αναφέρω:
Όπως είναι αυτονόητο τα πλοία και τα πούλμαν θα πληρωθούν για να μεταφέρουν τον κόσμο.


Ποιος όμως πληρώνει όλο αυτό το κόστος;
Ο Κικέρων στον λόγο του   Pro Roscio Amerino ανέφερε ότι ο περίφημος Ύπατος και Κήνσορας Lucius Cassius, που εθεωρείτο από όλους ως τίμιος και δίκαιος δικαστής  έθετε συχνά το ερώτημα cui bono? ( ποιος ωφελείται;)
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να αναρωτηθούμε και εμείς σαν τον Ρωμαίο Ύπατο, ποιος ωφελείται αν η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό παγώσει και τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.
Προφανώς όχι βέβαια η χώρα μας, γιατί αν το θέμα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες  απλά αυτό που θα έχουμε πετύχει θα είναι την πΓΔΜ στα επόμενα χρόνια να την αποκαλούν, όχι μόνο οι 130 χώρες, όπως σήμερα  σκέτο Μακεδονία, αλλά και  οι υπόλοιπες. 
Τι κερδίζει η πΓΔΜ αν συγκατανεύσει σε κάποιο όνομα που αποδέχεται και η χώρα μας;
Μπορεί να γίνει τότε δεκτή στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ποιος δεν θέλει αυτή την εξέλιξη;
Βασικά η Ρωσία που για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους και στην πΓΔΜ.
Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλεισθεί η χρηματοδότηση από αυτήν, μέσω διαφόρων διαύλων, του συλλαλητηρίου ώστε αυτό να έχει μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα  να προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση που έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε δημοσκοπική πτώση και φοβάται την κατάρρευση της, ώστε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις  ακόμα και αν οι Σκοπιανοί συμφωνήσουν στο σύνθετο όνομα, με το πρόσχημα τις αλυτρωτικές βλέψεις στο Σύνταγμα τους οι οποίες απ΄ότι φαίνεται δεν υπάρχουν!  (δες εδώ τις απόψεις δύο συνταγματολόγων και ενός νομικού)
Η εξέλιξη τις τελευταίες μέρες τόσο εκτεταμένης κινητοποίησης για το συλλαλητήριο της Κυριακής, για την οποία εμφανώς πλέον θα ξοδευτούν πανελλαδικά πολλά λεφτά, δεν μου φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει χωρίς κάποιο γερό χρηματοδότη προς  τα γενικώς άγνωστα πρόσωπα και σωματεία ακροδεξιάς ιδεολογίας που φέρονται ως οι διοργανωτές ,όπως διαβάζω εδώ.


Και ο ρόλος της εκκλησίας;
Η εκκλησία δεν είναι ο χρηματοδότης γιατί ως αρχή δεν έχει το δούναι αλλά το λαβείν. Έτσι χρήματα δεν πιστεύω ότι θα δώσει για το συλλαλητήριο. Θέλει  όμως να έχει γνώμη, ακόμα και για θέματα που δεν την αφορούν και να συμβαδίζει με το κυρίαρχο  ρεύμα της κοινωνίας, ιδίως βέβαια όταν αυτό συμβαδίζει με την «δεξιά του Κυρίου» που έλεγε και ο μακαρίτης ο  Χριστόδουλος.
΄Ετσι η εκκλησία από εκεί που ήταν κατά των συλλαλητηρίων, πριν 20 μέρες, πριν 2 μέρες βάσει της αρχής  όπου φυσάει ο άνεμος, αποφασίζει πως θα συμμετάσχει!
Εκτός δε των άλλων έχουν και τις ενδοοικογενειακές φαγωμάρες  τους γιατί  δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία  που έχει αποσχισθεί από το Πατριαρχείο της Σερβίας αλλά την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά δεν θεωρώ καθόλου πιθανό οι διάφοροι διοργανωτές των συλλαλητηρίων να δώσουν στην δημοσιότητα μετά την Κυριακή τους χρηματοδότες , τα ποσά που διέθεσε ο καθένας και το σύνολο των εξόδων που έγιναν γι΄αυτό. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου