Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ




 Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες .Στην χώρα μας ευτυχώς η αντίδραση ήταν άμεση, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τους πολιτικούς αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων. 
Εύστοχα η Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων:

H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση. Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη. Ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις.


Ήδη στην χώρα μας, οι εκτρώσεις, ευτυχώς για τις Ελληνίδες, ακόμα και προπολεμικά, με σιωπηλή αποδοχή από την Πολιτεία, γινόντουσαν από γιατρούς και σε κλινικές, μέχρι το 1986 που με υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά πέρασε από την Βουλή νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση τους.
Στο εξαιρετικό άρθρο  Η απόφαση του Σκότους ο φίλος Νίκος Σαραντάκος μας ενημερώνει πρώτα πως ο εύστοχος τίτλος στο κείμενο του οφείλεται στο ότι :SCOTUS είναι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (Supreme Court Of the United States).
Η δε νομολογία Roe v Wade, που αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημαίνει ότι :
όπου Roe το «όνομα» της προσφεύγουσας γυναίκας -ή πιο σωστά το ψευδώνυμο της προσφεύγουσας γυναίκας, που το πραγματικό της όνομα ήταν Norma McCorvey. Τα John Doe, Jane Doe, John Roe, Jane Roe, είναι τα συχνότερα αντρικά και γυναικεία ψευδονοματεπώνυμα που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ όταν πρέπει να καλυφθεί το πραγματικό ονοματεπώνυμο (όπως εδώ) ή όταν είναι άγνωστο ή αναφέρεται ως παράδειγμα (κατά το Ο. ΚΑΤΟΧΟΣ σε κάποιες διαφημίσεις πιστωτικών καρτών). Ο Henry Wade ήταν ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Ντάλας κατά του οποίου στρεφόταν η προσφεύγουσα δεδομένου ότι στο Τέξας, όπου ζούσε, οι εκτρώσεις ήταν απαγορευμένες.


Όπως σχολίασα στο παραπάνω άρθρο για να βάλουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις:
Η απόφαση αυτή δεν απαγορεύει σε όλες τις ΗΠΑ τις εκτρώσεις αλλά η κάθε πολιτεία μπορεί να ασκήσει την δική της πολιτική επί του θέματος.
Έτσι υπάρχουν 13 Πολιτείες΄, όλες τους ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν περάσει ρυθμίσεις που ονομάζονται «trigger laws» και τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αυτομάτως μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. ΟΙ πολιτείες αυτές είναι : Άρκανσο, Αϊντάχο Κεντάκι, Μισσισσιππή, Λουιζιάνα, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουαιόμιγνκ. Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων οι Πολιτείες που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι οι: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν.


πράσινο: επιτρέπεται
κίτρινο: επιτρέπεται με πολλούς περιορισμούς
πορτοκαλί: απαγορεύεται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις
γκρί: δεν υπάρχει νόμος
 
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Πολιτείες που θα διατηρήσουν ή ακόμη και θα επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση είναι: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάι, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νιου Τζέρσει, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσιγκτον, αλλά και η Κολούμπια
Ορισμένες Πολιτείες, επίσης, ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσίες προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες από άλλες Πολιτείες να ταξιδεύουν εκεί για να κάνουν άμβλωση. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από πολιτείες που η άμβλωση θα γίνει παράνομη. Το Όρεγκον υιοθέτησε πακέτο 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων για ασθενείς που έρχονται από άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, Δημοκρατικοί βουλευτές προωθούν νομοθετικό πακέτο για να ενδυναμώσουν τους νόμους της πολιτείας, ενώ οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία πολιτών από περιοχές όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες
Το μπάχαλο θα γίνει όταν πολιτείες, όπως το Μιζούρι περάσει νομοθεσία με την οποία θα επιτρέπει στους πολίτες του να υποβάλουν μήνυση σε οποιονδήποτε εντός Πολιτείας βοηθήσει κάτοικο να κάνει άμβλωση. Αντιθέτως η Νέα Υόρκη ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις Αρχές να βοηθούν και να παρέχουν πληροφορίες σε εκτός Πολιτείας έρευνες για αμβλώσεις . 


Ήδη ως άμεση αντίδραση στην αναχρονιστική αυτή απόφαση πολλές μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να καλύπτουν τα έξοδα ταξιδίου γυναικών που θέλουν να κάνουν έκτρωση σε πολιτείες που αυτή επιτρέπεται.
Μέχρι στιγμής σε αυτές τις εταιρείες ανήκουν μερικοί κολοσσοί όπως  οι :
Airbnb, Alaska Airlines, Amazon, Amalgamated Bank,  American Express, Apple, Bank of America, Block, Bumble, Buzzfeed, Citigroup, Chobani, Condé Nast, Dick’s Sporting Goods, Disney, DoorDash, Goldman Sachs, Gucci, Hims & Hers, Interpublic Group, Intuit, JPMorgan Chase,  Kroger, Levi Strauss, Lyft, Macy’s, Mastercard, Match Group, Meta, Microsoft, Netflix, Paramount Pictures, Patagonia, Paypal, Publicis Groupe, Power Home Remodeling, Reddit, Salesforce, Starbucks, Tesla, Uber, United Talent Agency, Warner Brothers, WPP, Yelp,Zillow.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν νομοθετεί. Γι΄αυτό και είναι απαράδεκτο ότι 50 τόσα χρόνια οι Δημοκρατικοί δεν είχαν περάσει ομοσπονδιακό νόμο που να κατοχυρώνει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και βασίστηκαν, για να αποφύγουν τις εντάσεις, στην απόφαση  Roe v Wade.
Στην Αμερική ο Πρόεδρος μπορεί να διορίσει, χωρίς κανένα αξιολογικό κριτήριο , τους Ανώτατους Δικαστές και αυτό και έκανε ο Τραμπ διορίζοντας άκρως συντηρητικούς δικαστές , οπότε αποτελεί μεγάλο σφάλμα του Μπάιντεν που δεν κατοχύρωσε με νόμο το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους.
Στην ουσία η απόφαση αυτή είναι βαθύτατα ρατσιστική, γιατί στις πολιτείες που θα απαγορεύεται, οι γυναίκες που κυρίως θα θιγούν θα είναι οι φτωχές, οι μαύρες και οι περιθωριοποιημένες, με αποτέλεσμα οι δύο συγκλονιστικές και ταυτόσημες  γελοιογραφίες του Αρκά και της Liberation να επαληθευτούν με τραγικά αποτελέσματα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι κρεμάστρες είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν στην απελπισία τους οι γυναίκες για να απαλλαγούν από μια ανεπιθύμητη κύηση. 




Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

 

2 σχόλια:

  1. «Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν νομολογεί»
    Προφανώς, «δεν νομοθετεί».

    «Γι΄αυτό και είναι απαράδεκτο ότι 50 τόσα χρόνια οι Δημοκρατικοί δεν είχαν περάσει ομοσπονδιακό νόμο που να κατοχυρώνει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση»
    Δεν νομίζω πως θα ήταν νομικά εφικτό. Το ποινικό δίκαιο στις ΗΠΑ είναι βασικά αρμοδιότητα των επί μέρους πολιτειών. Φυσικά, το ομοσπονδιακό Σύνταγμα κατοχυρώνει ορισμένα δικαιώματα, και εκεί στηρίχτηκε η αρχική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου — στον πολύ αμφισβητησιμο ισχυρισμό ότι το δικαίωμα του ανθρωπου να ορίζει το σώμα του (που δεν διακηρύσσεται ρητά στο Σύνταγμα, αλλά κρίθηκε ότι εμπεριέχεται στα θεμελιώδη δικαιώματα ζωής και ελευθερίας) υπερισχύει έναντι του οποίου δικαιώματος του εμβρύου να ζήσει. Δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί νόμος του Κογκρέσου που να απαγορεύει στις πολιτείες να απαγορεύουν τις αμβλώσεις• θα χρειαζόταν συνταγματική διάταξη, που δεν θα περνούσε ποτέ, αφού θα έπρεπε να κυρωθεί από τα 3/4 των πολιτειών. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορεί το Κογκρέσο να απαγορεύσει τις αμβλώσεις! Παρομοίως, η ποτοαπαγόρευση και επιβλήθηκε και καταργήθηκε με συνταγματική τροποποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την διόρθωση και για τις ουσιαστικές πληροφορίες που γράφεις.

      Διαγραφή