Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




Στα 17 χρόνια που γράφω αυτό το μπλογκ έχω γράψει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από ποστ σχετικά με τις εκλογές.
Για τον λόγο αυτό σήμερα απλά θα σας υπενθυμίσω μερικά από αυτά παραθέτοντας και το ζουμί τους.
Έτσι τον Οκτ 2006 στο  ΠΡΙΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟ εξηγούσα ότι όσοι ρίχνουν λευκό ή άκυρο απλά ενισχύουν το πρώτο κόμμα και στις 23-8-2007 εξηγούσα  ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
Στις 3/9/2007 στο ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΡΙΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ; σχολίαζα ότι κανένας από αυτούς που προτείνουν αποχή, λευκό κτλ δεν μας λέει ΤΙ ΠΡΟΤEIΝΕΙ σαν εναλλακτική λύση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία που υπάρχει στην χώρα μας.
Θεωρούν όλους τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με την πολιτική , άχρηστους, διεφθαρμένους και λαμόγια (λέξη που είναι και της μόδας!) ενώ αυτοί ζουν σε μία κοινωνία αγίων και συναναστρέφονται μόνο με άτομα τίμια, έξυπνα και δημιουργικά που προφανώς ήρθαν από τον Άρη τα οποία οι υπόλοιποι δυστυχώς δεν τα έχουμε συναντήσει.


Τον Οκτ 2009 δημοσίευσα το ενδιαφέρον ποστ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Τον Οκτ 2009 επίσης είχα γράψει στο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ  ότι όσες φορές  η απλή αναλογική έχει εφαρμοστεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ήταν απογοητευτικά.
Από τις εκλογές της 31-3-1946 μέχρι τις εκλογές της 5-3-1950 ,δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια είχαμε 10 κυβερνήσεις συνεργασίας και μέχρι τις επόμενες στις 9-9-1951,δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 1 ½ χρόνο άλλες 4 !

Ένα άλλο ενδιαφέρον άρθρο τον ίδιο μήνα ήταν Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 Όπως γράφει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ,Κώστας Χρυσογόνος : Η κρυφή (;) γοητεία την οποία ασκεί η δυναστική ιδέα στους ψηφοφόρους δεν είναι ούτε νέο ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Πολιτικές «δυναστείες» υπήρχαν στην Ελλάδα από το 19ο αιώνα και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή….


Τον Ιούλιο του 2015 στο ποστ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑΙ! έγραφα προφητικά πριν την kolotuba μετά το ΟΧΙ, ότι:
Παρά την συνεχή διάψευση ΟΛΩΝ των ανέφικτων προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν πως αν θα ψηφίσουν ΟΧΙ την άλλη μέρα θα πάει ο Τσίπρας στην Ευρώπη θα τον δεχτούν με ανοικτές αγκάλες και θα του πουν :πάρε αγόρι μου όσα λεφτά θέλεις και όποτε έχει ευκολία μας τα επιστρέφεις!
Στο  ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ γράφω γιατί έγινε το δημοψήφισμα.
 Η χθεσινή λοιπόν ψηφοφορία απέδειξε την αλήθεια αυτού που είπε ο Τσακαλώτος στον ΣΚΑΙ ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και προκρίθηκε η επιλογή του δημοψηφίσματος από αυτή των εκλογών! Δεν δίστασαν δηλαδή οι πολιτικοί αυτοί αγύρτες να φέρουν την χώρα στο χείλος του γκρεμού για να διασώσουν το κόμμα!
Στις 21/9/2015 στο ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ γράφω:
Οι άχρηστες λοιπόν αυτές εκλογές το μόνο θετικό που προσέφεραν στην χώρα ήταν ότι η κυβέρνηση και η Βουλή απαλλάχτηκε από όλο αυτόν τον  αδιανόητο αχταρμά της Πλατφόρμας του Λαφαζάνη που, όπως γράφει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος , περιλαμβάνει σήμερα στην Λαϊκή Ενότητα  το δραχμολάγνο Λαπαβίτσα, την ακροδεξιά παραληρούσα Ραχήλ Μακρή, το ζωντανό τοτέμ του νεοφασισμού Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλους ευκατάστατους καφενόβιους του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλήθηκαν που τους διέκοψαν το όνειρο.
Επιτέλους φέτος για πρώτη φορά  θα ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού  γιατί Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΌ ΤΟ 1843!


Τέλος τον Σεπτ 2022 έγραψα για ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΤΟΥ.
Στην προσπάθεια του να θέσει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΝΔ προς τα δεξιά και ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά, ο Ανδρουλάκης έκανε το καθοριστικό σφάλμα να πει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα  έρθει πρώτο με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.
Το σφάλμα είναι καθοριστικό για το ΠΑΣΟΚ όπως έγραψα, γιατί κανένας από τους ψηφοφόρους των  δύο αυτών  κόμματων, όποιο και αν έρθει πρώτο , δεν πρόκειται να αποδεχθούν  ένα τέτοιο παραλογισμό, άλλον να ψηφίζουν και άλλος να γίνεται πρωθυπουργός.
Όποτε η μόνες λύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση  είναι μόνο δύο.
Η πρώτη, στην πιθανότερη εκδοχή να είναι πρώτη η ΝΔ, να αναγκαστεί ο Ανδρουλάκης να κάνει γαργάρα ότι δεν συνεργάζεται με τον Μητσοτάκη και η δεύτερη  με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει επίσης γαργάρα ότι δεν συνεργάζεται με τον Τσίπρα ενώ ταυτόχρονα  πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας και ο Γιάνης με ένα Ν, αν έχει εκλεγεί.
Το ΚΚΕ με κάθε τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά την συνεργασία του Φλωράκη για σχηματισμό κυβέρνησης, προτιμά να παραμείνει στο μετέπειτα δόγμα του «όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια»
Αν τελικά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, στις επόμενες  με την ενισχυμένη αναλογική, καθώς το πρώτο κόμμα θα έχει το μπόνους των 40 εδρών το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί με μείον μερικούς βουλευτές σε σχέση με αυτούς που θα έχει εκλέξει με την απλή.
Ουσιαστικά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Ίδωμεν!
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου