Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ



Όταν ήμουνα στο σχολείο θυμάμαι ότι οι μεταφράσεις που είχαμε για τα αρχαία έγραφαν στην πρώτη σελίδα :Έκδοση βελτιωμένη και επαυξημένη .
Έτσι και αυτό το επίκαιρο ποστ που το είχα πρωτοδημοσιεύσει πέρυσι
(με 27 ενδιαφέροντα σχόλια) το βελτίωσα και πρόσθεσα αρκετά νέα στοιχεία που πήρα κυρίως, αλλά όχι μόνον, από το βιβλίο της Ε, 1821 Οι αθέατες όψεις.
Σύντομα αμέσως μετά την 25η Μαρτίου η συνέχεια για το Βιετναμ.


Το εικοσιένα ,έχουμε ως την ώρα την ιστορία του;
Φοβάμαι πως όχι.
Την μυθολογία του ;
Φοβάμαι πώς ναι.


Κωστής Παλαμάς


Η παρόρμηση για να γραφτεί αρχικά το ποστ αυτό ήταν μια δήλωση του μακαρίτη πλέον Χριστόδουλου που είχε πει τότε κάτι που είχα συμφωνήσει πλήρως μαζί του.
Είχε πεί: Είναι απαράδεκτο τα παιδιά μας να διδάσκονται παραχαραγμένη ιστορία ..και είπα και εγώ ,ν΄ αγιάσει το στόμα σου μεγάλε! (μετά σκέφτηκα ότι αν δεν είναι αγιασμένο το δικό του ποιανού θα είναι ,το δικό μου;)
Μετά όμως θυμήθηκα την παραπάνω εικόνα με τον Χριστόδουλο να σηκώνει το λάβαρο της Αγίας Λαύρας σαν γνήσιος επαναστάτης ,τότε που αγωνιζόταν για τις ταυτότητες, έχοντας την συμπαράσταση του νυν Πρωθυπουργού , της χειρουργού συζύγου του και του γκαντέμη.
Προφανώς τον καιρό που σπούδαζε στην Χούντα ο μακαρίτης δεν είχε διαβάσει τίποτα για το πότε ξεκίνησε και από ποιους η Επανάσταση ,ούτε ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν σήκωσε κανένα λάβαρο στην Αγία Λαύρα για ένα απλό λόγο :δεν ήταν εκεί!
Θα αναρωτηθεί κανείς :ποιος κακοήθης Ανθέλλην προδότης τα λέει αυτά, ενώ εμείς στο σχολείο μάθαμε άλλα τα οποία και είναι τα σωστά και τα όποια και πρέσβευε και ο Χριστόδουλος;
Γιατί αν δεν τα πίστευε θα έφερνε από την Αγία Λαύρα το ένδοξο λάβαρο της κήρυξης της επανάστασης για να κηρύξει την επανάσταση των ταυτοτήτων ;
Δεν είμαστε με τα καλά μας!
Τα γράφει όμως ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών στα απομνημονεύματα του που τα έγραφε κατά την διάρκεια του Αγώνα!
Όχι μόνο λοιπόν δεν αναφέρει ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αλλά γράφει πως από αρκετές μέρες πριν είχε φύγει για τα Νεζερά και από τις 24 Μαρτίου και μετά βρισκόταν στην επαναστατημένη Πάτρα.
Αλλά ας δούμε τι είχε προηγηθεί της απελευθέρωσης της Πάτρας.
Όλα ξεκινούν όταν στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Υψηλάντης περνά τον Προύθο και για πρώτη φορά ακούγεται η κραυγή «Ζήτω η Λευτεριά»
Ο στρατός του Υψηλάντη αποτελούνταν από αρχικά από Αλβανούς, Σέρβους και Βούλγαρους μισθοφόρους που είχαν πληρωθεί καλά και είχαν πολεμική εμπειρία και Έλληνες ήσαν μόνο οι διοικητές .Ο Ιερός Λόχος βέβαια που σχηματίστηκε αργότερα ήταν καθαρά Ελληνικό σώμα.
Στις 24 Φεβρουαρίου στο στρατόπεδο του Ιασίου ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ την Επανάσταση και αρχίζει την προκήρυξη του με την φράση «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» και τελειώνει με την φράση «ΕΙΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΟΙ ,Η ΠΑΤΡΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ»
Ουσιαστικά λοιπόν η Επανάσταση τότε αρχίζει.
Ο πρώτος μάρτυρας της Επανάστασης είναι ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΠΑΣ, φιλικός, που όταν τον έπιασαν οι Τούρκοι ,σε αποστολή που τον είχε στείλει ο Υψηλάντης , προτίμησε να πέσει σε ένα βάραθρο και να πεθάνει παρά να τον βασανίσουν και να φανερώσει τα μυστικά της Εταιρείας.

Στις 16 Μαρτίου με διαταγή του Παπαφλέσσα ο Νικόλας Σολιώτης χτύπησε στο Αγρίδι Τούρκους. Ο Παπαφλέσσας φοβόταν προδοσίες από τους προεστούς και γι΄ αυτό εξώθησε τα πράγματα ώστε να μην μπορούν αυτοί να κάνουν πίσω.
Για τον λόγο αυτό ο Σολιώτης ονομάστηκε «πυροδότης του Αγώνα»
Στο λιμάνι του Αρμυρού είχε φθάσει ένα πλοίο με πολεμοφόδια που έστελναν οι Φιλικοί της Σμύρνης. Ο Παπαφλέσσας ζήτησε από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που ήταν διστακτικός, να ζητήσει να άδεια εκτελωνισμού από τους Τούρκους έτσι ώστε αν έπαιρναν χαμπάρι τι ήταν το φορτίο να έχει εκτεθεί και να μην μπορεί να κάνει πίσω.
Στις 17 Μαρτίου οι αρχηγοί της Μάνης με επικεφαλής τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη αναγκάζονται πλέον, μετά από σύσκεψη στην Αρεόπολη(τότε Τσίμοβα), να επαναστατήσουν.
Στις 18 Μαρτίου οι αδελφοί Χονδρογιανναίοι με την έγκριση του Ασημάκη Ζαΐμη χτυπούν τον Τούρκο Σεϊντή και του παίρνουν τα χρήματα του ντοβλετιού που είχε, για να χρηματοδοτήσουν τον Αγώνα.(σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Όθωνας το 1836 τους αποκεφάλισε στο Ανάπλι !)
Στις 20 Μαρτίου οι Πετμεζέοι με τους μανιάτες και στις 21 οι Χαραλάμπης, Σολιώτης και Παπαδόπουλος πολιορκούν τον Βοεβόδα των Καλαβρύτων Ιμπραήμ Αρναούτογλου.
Οι Τούρκοι των Πατρών την ίδια μέρα κλείνονται στο Κάστρο και χτυπάνε τους Έλληνες με την ελπίδα ότι θα προλάβουν την εξέγερση.
Τότε ένας απλός τσαγκάρης ο Παναγιώτης Καρατζάς ξεσηκώνει τον λαό και καταφέρνει να ελευθερώσει την Πάτρα και έτσι αυτή είναι η πρώτη ελεύθερη πόλη που υψώθηκε ή σημαία της Επανάστασης.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα απομνημονεύματα του γράφει για την μύηση στην Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα του Νικόλαου Σολιώτη και του Παναγιώτη Καρατζά :..Και εις μεν τον πρώτον βαθμόν εισήγαγον τους χυδαίους και απαίδευτους, εις δε τον β΄τους επισημοτέρους…
Η ανδρεία και η εντιμότητα του «χυδαίου και απαίδευτου» Καρατζά ανταμείφτηκε δεόντως. Οι πατρινοί κοτζαμπάσηδες ,που δεν τους άρεσε η λαϊκή αποδοχή που είχε ,έβαλαν δικούς τους και τον σκότωσαν στις 24 Αυγούστου!
Στις 22 Μαρτίου ο αδελφός του Πετρόμπεη ,Κυριακούλης Μαυρομιχάλης ύψωσαν την επαναστατική σημαία στο Μαραθονήσι-Γύθιο αφού προηγουμένως είχαν διασπείρει την φήμη ότι έρχονται ευρωπαϊκές δυνάμεις οπότε δημιουργήθηκε πανικός στους Τούρκους οι οποίοι εγκατέλειπαν τους πύργους τους.
Στις 23 Μαρτίου μετά από μεγάλη προσπάθεια του Παπαφλέσσα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε την επανάσταση στη Μάνη και με 2500 άνδρες μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα ,τον Αναγνωσταρά ,τον Νικηταρά και πολλούς οπλαρχηγούς της Δυτικής Μάνης καταλαμβάνει την Καλαμάτα που γίνεται η δεύτερη ελεύθερη πόλη του Αγώνα χωρίς να δώσει μάχη γιατί παραδόθηκε με αντάλαγμα την διασφάλιση της ζωής των Τούρκων
Το ίδιο μεσημέρι μπροστά στις όχθες του χειμάρρου Νέδωνος έγινε η σύσταση της επαναστατικής επιτροπής της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» και ο Πετρόμπεης ονομάστηκε «αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων»
Την ίδια μέρα έστειλε και το πρώτο ουσιαστικά διπλωματικό έγγραφο της Ελλάδας την «προειδοποίησιν είς τας ευρωπαϊκάς αυλάς» που ζητούσε την βοήθεια τους.
Στις 24 Μαρτίου ,και αφού η Πάτρα είχε ήδη ελευθερωθεί ήδη πριν 3 μέρες, μπαίνουν στην πόλη από τα Νεζερά καμαρωτοί καβαλαραίοι με τους ενόπλους τους ο Ζαϊμης , ο Χαραλάμπης ,ο Λούτος , ο Ρούφας και ο Γερμανός και αγνοώντας τον Καρατζά φτιάχνουν το Επαναστατικό η Αχαϊκό Διευθυντήριο.
Βέβαια χάρις σε αυτή την απόλεμη εξουσία η Πάτρα ξανάπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι κοτζαμπάσηδες την κοπάνησαν και μόνο ο Καρατζάς μέσα στην γενική σφαγή που επακολούθησε κράτησε μια θέση κοντά στην πόλη και υπερασπίστηκε τα γύρω χωριά.
Όχι μόνο λοιπόν δεν σήκωσε κανένα λάβαρο ο Γερμανός ,ούτε και ήταν στην Αγία Λαύρα, αλλά και δεν είχε και καμία διάθεση προηγουμένως για εξέγερση.
Όταν τον Ιανουάριο του 1821 στην συνάντηση στη Βοστίτσα (Αίγιο), στο σπίτι του κοτζαμπάση Ανδρέα Λόντου, ο Παπαφλέσσας προσπαθούσε να ξεσηκώσει τους προεστούς και τους δεσποτάδες δείχνοντας τους το συστατικό γράμμα του Υψηλάντη, όλοι αρνήθηκαν και ο Γερμανός γράφει στα απομνημονεύματα του:
Ο δε Δικαίος ,άνθρωπος απατεών και εξωλέστατος περί μηδενός άλλον φροντίζον ειμή τίνι τρόπω να ερεθίση την ταραχήν του έθνους ,δια να πλουτίση εκ των αρπαγών ,τους εβεβαίωνε, ότι τα πάντα είναι έτοιμα.
Εδώ που τα λέμε ο Παπαφλέσσας τους είπε, με τον πειστικό τρόπο που είχε ,ένα σωρό ψέματα και υπερβολές. Έλεγε ότι η έναρξη της Επανάστασης είναι θέληση του Τσάρου ,ότι έχουν ήδη σταλεί στην Ύδρα τρεις χιλιάδες τουφέκια, τριακόσια βαρέλια μπαρούτι, τριακόσια σπαθιά και εξακόσιες χιλιάδες ρούβλια και ότι έρχεται και ένα παρόμοιο φορτίο για την Πελοπόννησο!
Φεύγοντας ο Παπαφλέσσας για την Μάνη φρόντισε να βάλει μερικούς φιλικούς να κάνουν επεισόδια που θα εξέθεταν τους προκρίτους στους Τούρκους. Μερικοί κοτζαμπάσηδες πρότειναν να τον καταδώσουν στους Τούρκους ενώ άλλοι να τον δολοφονήσουν για να ξεμπερδεύουν από αυτόν αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί ποτέ δεν κυκλοφορούσε μόνος του. Η απειλή όμως του «εξωλέστατου» Παπαφλέσσα ότι θα ξεκινούσε την Επανάσταση με τους «χυδαίους» και «απαίδευτους» και ..σεις δε κάμετε ότι θέλετε με τους Τούρκους… έθετε σε κίνδυνο την εξουσία των κοτζαμπάσηδων στις επαρχίες γιατί έτσι και αλλιώς η οθωμανική διοίκηση θα τους θεωρούσε υπεύθυνους για την εξέγερση.
Από την άλλη μεριά οι Τούρκοι πίστευαν ότι χωρίς αυτούς καμία εξέγερση δεν ήταν δυνατή και γι΄ αυτό ο τοποτηρητής του Χουρσίτ Πασά κάλεσε τους κοτζαμπάσηδες και τους αρχιερείς στην Τριπολιτσά. Σχεδόν όλοι οι κοτζαμπάσηδες και αρχιερείς της Αχαΐας αρνήθηκαν να πάνε, όποτε έχοντας πλέον εκτεθεί στην τουρκική διοίκηση κατέφυγαν στην Αγία Λαύρα(10ή 13 Μαρτίου) για να δουν τι θα κάνουν. Εκεί πείστηκαν και οι επιφυλακτικοί ότι δεν έχουν πλέον δυνατότητα να αναβάλουν ή να αποτρέψουν την επανάσταση και σκόρπισαν στα Νεζερά ,στην Κερκινή,στην Ζαρούχλα και στο Διακοφτό ώστε να συντονίσουν την δράση τους με τα διάφορα ένοπλα σώματα που υπήρχαν πλέον στην περιοχή.

Πως όμως δημιουργήθηκε η πλαστογράφηση της ιστορίας με τον μύθο της 25 Μαρτίου ;
Μέχρι το 1834 δεν είχε κυκλοφορήσει τίποτα .
Άρχισε να κυκλοφορεί το 1840 και εδραιώθηκε το 1851 με την απόλυτα φανταστική ζωγραφική σύνθεση του Θ. Βρυζάκη.
Ήδη από την αρχή ο θρύλος αυτός διαψεύδεται από τους ιστορικούς της εποχής εκείνης όπως ο Σπυρίδων Τρικούπης ο Φιλήμων και ο Finlay.
Ακόμα και το διάταγμα του Όθωνα της 15-3-1838 που καθιέρωσε την 25 Μαρτίου 1821 σαν ημέρα έναρξης του Αγώνα δεν καθορίζει τον τόπο έναρξης.
Βέβαια ο Υψηλάντης ήδη από το 1820 είχε οραματιστεί την έναρξη της επανάστασης την 25η Μαρτίου για να έχει τον συμβολισμό ότι μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου γίνεται και ο ευαγγελισμός του έθνους.
Όμως η πραγματικότητα τελικά ήταν διαφορετική. Ο Υψηλάντης αναγκάστηκε να την ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα αντί για την Πελοπόννησο από τα ανατολικά σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ,στο Ιάσιο ,γιατί είχε πληροφορίες ότι η Πύλη είχε πληροφορίες σχετικά με την σχεδιαζόμενη επανάσταση.
Έτσι από τότε το ιερατείο και οι κοτζαμπάσηδες της εποχής δημιούργησαν τον μύθο της Παναγίας ως υπερμάχου στρατηγού που ξεκίνησε τον Αγώνα με ηγέτη τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και όλα αυτά που άλλού ;στην μονή της Αγίας Λαύρας!
Όπως λέει και ο Κορδάτος : Η εθνική γιορτή έχανε τον επαναστατικό της χαρακτήρα και έπαιρνε θρησκευτική απόχρωση.
Τώρα ήδη από τον Γεννάδιο τον Β ,τον Σχολάριο μέχρι τον Γρηγόριο τον Ε το ιερατείο θεωρούσε θεόδοτη την δουλεία των Ελλήνων στους τούρκους και προσπαθούσε να τους πείσει ότι: Η αντίσταση ενάντια των Τούρκων είναι πόλεμος κατά του Θεού. Τους δε αγωνιστές τους χαρακτήριζε απονενοημένους φυγάδες και αποστάτες ,παραβάτες θείων νόμων και κανονικών διατάξεων.
Παρ΄ όλα αυτά , μετά την επικράτηση της, κατάφερε να εμφανίσει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της.
Ήδη την 23-3-1821 ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε αφόρισε την επανάσταση.
Εκδόθηκε «συνοδικό επιτίμιο» (αφορισμός) κατά του Μιχαήλ Σούτσου και του Αλέξανδρου Υψηλάντη το οποίο συνυπέγραψε και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πολύκαρπος.
Ακόμα και αν θεωρήσουμε τον αφορισμό της Επανάστασης από το Γρηγόριο τον Ε ως προσπάθεια να αποτρέψει την σφαγή των Ελλήνων στην Πόλη και αλλού, ένα είναι το γεγονός ,η εκκλησία δεν είχε συμμετοχή στην κήρυξη της Επανάστασης του 21 αλλά εκ των υστέρων έκανε κάθε προσπάθεια να την οικειοποιηθεί.
Είναι προφανές πάντως ότι ο Γρηγόριος ο Ε΄ δεν είχε και ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα επαναστατικά ρεύματα της εποχής που σε μεγάλο βαθμό τα ενέπνεε η πρόσφατη Γαλλική Επανάσταση με τον έντονα αντικληρικό της πνεύμα.
Ήδη σε εγκύκλιο του προς τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων ήταν καταδικαστικός για την Γαλλική Επανάσταση και προέτρεπε τους Επτανησίους να βοηθήσουν την απελευθέρωση τους από τους άπιστους Γάλλους και να δεχτούν την Ρωσική διοίκηση(προφανώς γιατί οι Ρώσοι ήσαν ορθόδοξοι).
Αν λοιπόν οι Έλληνες αρχίσουν να μαθαίνουν την αληθινή ιστορία θα μάθουν και την πραγματικότητα για τον μύθο της έναρξης του αγώνα στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, για τον μύθο του κρυφού σχολειού, και για τον μεγάλο μύθο του ένδοξου Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και θα καταλάβουν τότε γιατί το ιερατείο επιμένει φανατικά στην διατήρηση τους παραχαράσσοντας για τόσα χρόνια την ιστορία.

57 σχόλια:

  1. Να αγιάσει το στόμα σου (με την καλή έννοια). Ο Καρατζάς σήκωσε ένα λάβαρο φτιαγμένο από μια βράκα. Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, τα κρυφά σχολειά και ο ρόλος της εκκλησίας είναι μπούρδες. Ας διαβάσουν λίγο Κορδάτο. Μαζί με τους κοτσαμπάσηδες, κρατούσαν υπόδουλο τον κοσμάκη απολαμβάνοντας τα προνόμια. Ο Γρηγόριος ο Ε, ηρωοποιήθηκε μετά το θάνατό του, που επήλθε όταν δεν μπόρεσε να σταματήσει την επανάσταση όπως υποσχόταν στους Τούρκους (την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη ουδείς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Αθεόφοβε μου,
    πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου. Ήξερα βέβαια ότι η σημαία στην Αγία Λαύρα που την ανύψωσε δήθεν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είναι μύθος που προφανώς δημιουργήθηκε εκ των υστέρων από την Εκκλησία για να ταυτίσει την θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού και την Εκκλησία γενικότερα με το χαρμόσυνο μήνυμα της Επανάστασης, αλλά όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μας παραθέτεις δεν τις γνώριζα.
    Όσο για τον Πατριάρχη Ε΄ τι να πω! Εκτός από τον αφορισμό του Σούτσου και του Υψηλάντη είχε παλαιότερα εκφραστεί με περιφρόνηση και για το Ρήγα Φεραίο αναφέροντας ότι "το έργο του είναι πλήρες σαθρότητας… και προξενεί κοινή βλάβη". Βέβαια μετά τον σκότωσαν με απαγχονισμό οι Τούρκοι…Άδικα άραγε ή βοήθησε έστω κρυφά την Επανάσταση;;; Ιδού η απορία.
    Τέλος η ύπαρξη "κρυφού σχολειού" δεν αντέχει στη λογική. Και τούτο γιατί είναι δυνατόν να λειτουργούν φανερά και απρόσκοπτα Ανώτερες Ελληνικές Σχολές, όπως η Μεγάλη Σχολή του Γένους, οι σχολές της Πάτμου, των Ιωαννίνων κ.α και συγχρόνως να απαγορεύονται τα σχολεία στοιχειώδους Εκπαίδευσης; Προφανώς σε μικρά χωριά, ελλείψει δασκάλων, την εκπαίδευση να ανέλαβαν οι Παπάδες και από αυτό δημιουργήθηκε ο μύθος.
    Καλό βράδυ Αθεόφοβε μου και πάλι συγχαρητήρια για την ανάρτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σημαντικότερη ίσως ωφέλεια , από τις ενέργειες του μακαριστού, να ήταν οι αντιδράσεις που προκαλούσε !!!
    ( Π.χ. πόσοι Έλληνες θα είχαν πληροφορηθεί την αληθινή ιστορία για το λάβαρο, αν δεν έκανε την μ.......)

    Σαν να τα έκανε επίτηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Αθεόφοβε,

    καταπληκτικό το ρεπορτάζ απο το ταξείδι σου!

    Ούτε ο Χριστός γεννηθηκε στις 25 Δεκεμβρίου. Πολλές ιστορικές ημερομηνίες είναι απλώς ημερομηνίες, δηλαδή απλώς γιορτές.

    Για να μπορεί ο κόσμος να θυμάται κάτι και να ξεφεύγει απο την μαύρη και άραχνη και άχρωμη καθημερινότητα.
    Δεν είναι κακό αυτό!

    Μια επανάσταση, δεν γίνεται ΠΟΤΕ σε μια μέρα. Ξεκινάει χρόνια πριν και χρόνια μετά απο την ημερομηνία που κάποιος την σημαδεύει και την εορτάζει.
    Σωστά είναι αυτά που λές, αλλά δεν είναι αυτο ιστορία. Γιατι την ιστορία τη κινούν οι ανθρώπινες μάζες και είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία απο απλή εξιστόριση ημερομηνιών και γεγονότων.
    Η παραχάραξη της ιστορίας γίνεται πάντα απο την άρχουσα τάξη.

    Σήμερα Δεν θέλουμε ιστορία γιατι δεν θέλουμε κοινωνία, δεν θέλουμε εθνικά κράτη, γιατί το κεφάλαιο και οι δομές εξουσίας είναι καθισμένες στον μη τόπο, στο πουθενά και χρειάζονται εργάτες χωρίς μνήμη, χωρίς δεσμούς, χωρίς ιστορία εν ολίγοις.
    Και επειδή όλους εμάς τους ελεύθερα σκεπτόμενους, μας εξιτάρει η "αλήθεια", πολλές φορές ξεχνάμε να ρωτήσουμε: Ποιός τα λέει αυτά και γιατι τα λέει?
    Ξέρω, ότι θα διαφωνήσεις μαζί μου, αλλά......τα είπα τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο άλλος-
    Πάντως για να είμαστε αντικειμενικοί ο αμφιλεγόμενος Γρηγόριος ο Ε΄δεν είχε και πολλές εναλακτικές λύσεις ζώντας στην Πόλη και όπως εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ούτε ο αφορισμός τον έσωσε.

    meropi-
    Σαφώς και ο Γρηγόριος δεν αποτελούσε και δεν μπορούσε να αποτελεί καποια προοδευτική προσωπικότητα.Διαφύλαγε τα κεκτημένα από τους Τούρκους προνόμια του ιερατείου.

    glam-
    Ό μακαρίτης ήξερε τι έκανε.Πόσοι νομίζεις ότι σήμερα ξέρουν την αληθινή ιστορία;

    ange-ta-
    Η ιστορία δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικειμενική,έχει πάντα τον υποκειμενισμό αυτού που την γράφει.
    Το γεγονός όμως είναι γεγονός.
    Αυτό που γράφω εγώ είναι ότι ένα τελείως φανταστικό γεγονός για χρόνια πλασάρεται και διδάσκεται σαν πραγματικό ιστορικό γεγονός για συγκεκριμένους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απολύτως με όλα τα ανωτέρω. Θα ήθελα απλά να θυμίσω ότι για πολλά χρόνια δεν ήταν λίγοι εκείνοι πυο στηρίζονταν στην αυτοπροβολή των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη και εκεί στηρίζονται πολλά λάθη. Παράλληλα, η παραχάραξη της ενότητας της ελληνικής ιστορίας κατά το 19 ο αιώνα και οι ιδιαόμορφες πολιτικές μας συνθήκες διαμόρφωσαν όλη αυτή τη μυθολογία. Βέβαια νάλογα περιστατικά συναντάμε σε όλους τους λαούς (ειδικά όταν είναι να τονίσουμε σφαγές αμάχων που πάντα χάνονται από τα σχετικά βιβλία του σχολείου). Ευτυχώς όμως η Ιστορία δε μένει στη σχολική προπαγάνδα και εξελίσσεται και όλα αυτά τα ζητήματα τα έχει λύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτές τις μέρες βλέπω στο ίντερνετ πως η τότε Ιερά Σύνοδος ήταν μεταξύ αυτών (και μάλιστα ενθουσιωδώς) που οδήγησαν ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος - τον Ιωάννη Συκουτρή - στην αυτοκτονία. Και μάλιστα σε ηλικία μόλις 36 ετών. Οι... εγγονοί τους σήμερα, αποκαλούν τις ανύπαντρες Ελληνίδες πόρνες. Θλίψη μου προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό πόστιον όπως πάντα, ενισχυμένο και διευρυμένο, να ξεστραβώνεται ο κοσμάκης.
    (Το 'σικσα στο λαϊκίστικο)

    Άντε και το χρόνου με ενισχυμένη έκδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθεόφοβε, συγχαρητήρια.
    Με την ευχή ότι κάποια στιγμή η αλήθεια θα διδάσκεται και δεν θα εξακολουθούμε να είμαστε μαθητές στο "κρυφό σχολειό".

    Πάντως, για μία ακόμη φορά, η προσφορά των Ιερωμένων ήταν κραυγαλέα.

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ.
    Πέρα από το τι έγινε και ποιος έκανε την Επανάσταση του 1821 μήπως σήμερα πρέπει να αφιερώσουμε μερικές σκέψεις στους Κλέφτες του Μωρηά;
    Στα ανήμερα εκείνα θεριά, δράκοι ήσαν και όχι άνθρωποι!!, που όταν έπεφταν ξαφνικά σαν κεραυνός σε κολώνες Τουρκοαλβανών (αγέρωχων, αρειμάνιων και ικανών πολεμιστών) τους σκόρπιζαν όπως μια αγέλη μερικών λύκων σκορπίζει τρομαγμένο ένα ολόκληρο κοπάδι από πρόβατα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αθεόφοβε, άσε μας να ζούμε το μύθο μας...
    Πριν έρθω εδώ άφησα ένα σχόλιο στον ¨Άλλο¨,ο οποίος ασχολείται με το ίδιο θέμα.
    Εκεί,αναφέρθηκα στο στρατηγό Μακρυγιάννη και στην ομώνυμη περιοχή κοντά στην Ακρόπολη που του δόθηκε από το κράτος,σαν ανταμοιβή για την προσφορά του στον αγώνα και πως ακόμα ο Καπετάνιος μετά την απελευθέρωση επιδίδονταν στην τοκογλυφία…
    Επειδή δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει,εσύ που γνωρίζεις περισσότερα (είναι σίγουρο),μήπως θυμάσαι ποιος και που το αναφέρει αυτό;
    Βέβαια, με τίποτα δεν θέλω με αυτό να μειώσω την προσφορά του Μακρυγιάννη στον αγώνα,αλλά χρήσιμο είναι να θυμόμαστε πως οι απλοί αγωνιστές θα μένουν πάντα ανώνυμοι και πάντα αμειβόμενοι με ψιχία-και αν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχως ο πολύς κόσμος θα θεωρούσε ανάθεμα αυτά αν τα διάβαζε διοτι εχει εγγραφεί ανεξιτηλα η σχολική προπαγάνδα,η οποία κολακεύει κιολας το "μεγαλείο" της φυλης...

    Πως να θεωρήσει μετα ο Νεοέλλην τον εαυτουλη του μελος του περιούσιου λαού αν αποδεχτεί οτι η Επανάσταση ξεκινησε με μισθοφόρους στρατιώτες,οτι οι πρόκριτοι της Πελοποννησου εβαζαν πανω απ'ολα την προσωπικη τους κονόμα και στην ουσια συρθηκαν απ τον πανεξυπνο Παπαφλέσσα στον πόλεμο,κι οτι το Ιερατείο προσπάθησε ν'αποτρεψει την ανατροπή του βολικού γιάυτους στατους?

    Καλό θα ηταν να αναφερεις και τις πηγες για ενα τοσο ευαίσθητο θεμα.
    Συγχαρητηρια για το τολμηρό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αθεόφοβε, να αγιάσει το στοματάκι σου... καλά που βρίσκονται κάποιοι και τα λένε να ξεστραβωνόμαστε.
    Συμφωνώ με το σχόλιο της προλαλήσασας Τετράγωνης Λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αψογος !! και ως νεος αναγνωστης ενθουσιασμενος γενικως
    See you

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δείμος-
    Εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις.

    gerasimos-
    Τον Συκουτρή τον είχε γνωρίσει η μάνα μου και έτσι στα 17 μου διάβασα την μετάφραση που είχε κάνει στο Συμπόσιο του Πλάτωνα που νομίζω ότι της το είχε δώσει ο ίδιος.

    polsemannen-
    Λες να κάνουμε νέα έκδοση και του χρόνου; :))

    vassia-
    Πάντα ή ιστορία θα διδάσκεται «διορθωμένη».
    Απλά όσοι ενδιαφέρονται θα ψάχνουν για να βρούν την αλήθεια.

    βαρδακας-
    Πάντως το Ελληνικόν κράτος δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στην λέξη κλέφτες και γι΄αυτό επειδή η λέξη Greek έχει και αυτή την έννοια έβαλε στα διαβατήρια την λέξη Hellenic στην υπηκοότητα!

    syneas-
    Εχει τεθεί το ερώτημα πως ο Μακρυγιάννης από πτωχός που ήταν βρέθηκε σε μικρή ηλικία (το 1821 ήταν 27 ετών)να αγοράζει την περιοχή που είναι ή ομώνυμη συνοικία.
    Σου μεταφέρω ένα επώνυμο σχόλιο σχετικά με το ερώτημα σου που είχε δημοσιευθεί στο http://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/04/
    Δεν εχω προσωπικά ασχοληθεί με το θέμα.

    Κώστας Παντόπουλος λέει:
    Απρίλιος 28, 2007 σε 5:47 μ.μ
    Υπάρχει και αντίθετη άποψη για το Μακρυγιάννη, η οποία τεκμηριώνεται στο βιβλίο του Γεράσιμου Κακλαμάνη “Η Ελλάς ως κράτος δικαίου”. Εκτενής σχολιασμός υπάρχει και στο βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη “Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974¨ (δεν είναι scholar book αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία). Σύμφωνα με την “αιρετική” θεώρηση, ο Μακρυγιάννης είναι ο χαρακτηριστικός πονηρός, καπάτσος και ημιμαθής Ρωμιός που έχει αποκτήσει τεράστια περιουσία (βλέπε χτήματα κάτω από την Ακρόπολη) με τουλάχιστον αδιαφανή τρόπο (κατηγορείται έμμεσα και για αρχαιοκαπηλεία). Το περίφημο “γι αυτά πολεμήσαμε” υποδηλώνει πλήρη επίγνωση της εμπορικής αξίας των αρχαίων σε μία εποχή άνθησης του δυτικοευρωπαϊκού ρομαντισμού και έντονης ζήτησης “σουβενίρ”. Το πόθεν έσχες του Μακρυγιάννη δεν έχει γίνει αντικείμενο εκτενούς συζήτησης.

    Ενώ η στρατιωτική συνεισφορά του στην επανάσταση του 21 ήταν σχετικά μικρή, κατόρθωσε να αποκτήσει σχεδόν ισότιμο status με ήρωες σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη.
    Η συμμετοχή του στο κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν μάλλον ιδιοτελής και εξέφραζε το (πλειοψηφικό) ρεύμα της κοινωνίας που ήταν αντίθετο στον εξευρωπαϊσμό του κράτους και είχε ως πρώτη προτεραιότητα τη νομή της εξουσίας και τον πλουτισμό. Το αίτημα για σύνταγμα ήταν ένα προπέτασμα καπνού στην εξέγερση όσων θεωρούσαν ότι είχαν αδικηθεί και βρίσκονταν εκτός νυμφώνος.

    Το βιβλίο του “Οράματα και Θάματα¨ θεωρείται μνημείο θρησκοληψίας, ανορθολογισμού και λαϊκισμού. Χαρακτηριστική είναι η εναντίωσή του στους μορφωμένους Έλληνες της διασποράς που προθυμοποιήθηκαν να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό. Στο Μακρυγιάννη αποδίδεται η σχετική φράση από ομιλία στην πρώτη Εθνική Συνέλευση (Βουλή) του 1843-1844: “Αν είναι να μείνουμε εμείς νηστικοί, ας πάει στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα” (από το βιβλίο “Η Ελλάς ως κράτος δικαίου”). Ο Ραφαηλίδης θεωρεί την απομυθοποίηση του Μακρυγιάννη θέμα εθνικής προτεραιότητας. Ίσως να είναι λίγο υπερβολικό, αναλογιζόμενοι ότι τόσοι άλλοι εθνικοί μύθοι παραμένουν ανέγγιχτοι και οποιαδήποτε προσπάθεια κριτικής θεώρησης του παρελθόντος προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις.

    squarelogic-
    αόρατη μελάνη-

    Δυστυχώς δεν έχω την μεθοδικότητα και την υπομονή του doctor ώστε να βάζω και όλη την βιβλιογραφία κάθε φορά,άσε που το ποστ θα γινόταν τεράστιο.
    Παντως όλα αυτά αν ανατρέξει κανείς σε μία κάπως εκτενή ιστορία θα τα βρεί εύκολα δεν είναι τίποτα πρωτότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. skinious-
    Τα όσα γράφεις δεν έρχονται σε καμία αντίθεση με όσα αναφέρει το ποστ.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο Π.Π ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΕΝ ΥΨΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ.
    Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΤΙ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΛΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ.
    ο Π.Π.ΠΑΤΡΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ Ο ΔΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΦΟΡΙΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟ.
    Αλλωστε αυτή την θρησκοληψία θέλησε και ο Υψηλάντης να εκμεταλλευτεί και ήθελε η επανάσταση να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου.
    Το ότι οι κοντζαμπάσηδες και ο ανώτερος κλήρος φοβόντουσαν ότι με την επανάσταση θα χάσουν τα προνόμια τους ΄και ήσαν διστακτικοί ή και αντίθετοι δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανένα.
    Δεν αναφέρω πουθενά ότι οι απλοί παπάδες δεν ευλογησαν τα όπλα όπου έγινε εξέγερση αλλά και να μην θέλαν δεν θα ήταν εύκολο να το αρνηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διαβάστε καλά, πολύ καλά για την επανάσταση του 1821 (τρομάρα μας) και θα καταλάβετε γιατί σήμερα βρισκόμαστε βουτηγμένοι στα σκατά (με το μπαρδόν). Τιποτε δεν άλλαξε στην ουσία. Η Εκκλησία οτι εκανε τοτε κανει και τωρα (παραμένει αρνητική) και οι κοτζαμπάσηδες υπάρχουν και τωρα απλά με αλλο design.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μα ποιό είναι το πρόβλημα? Επειδή τα ευλόγησε μια μέρα νωρίτερα? Δεν ξέρεις ότι (στο έγραψα) ότι όλοι οι αγωνιστές πρώτα τρέχανε στην εκκλησία για ευλογία και μετά στο γιουρούσι?
    Μη τάσσεσαι με το πλευρό των εθνομηδενιστών.

    Για κοτζαμπάσηδες, Γρηγόριο, συμφωνώ.
    Το ότι οι Τούρκοι δίνανε προνόμια στον κλήρο, ήταν το μεγάλο τους "σφάλμα". ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ το Εθνος. Αλλά ούτε και τόλμησαν να βάλουν χοντρό χέρι στην εκκλησία, διότι ξέρανε ότι θα βρούνε τους ραγιάδες απέναντί τους. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

    Καλώς ή κακώς οι Ελληνες μεγαλώσαμε με τους αρχαίους μας προγόνους, τους αγίους μας και τους ήρωές μας.

    ΑΝ αγαπάς την πατρίδα σου, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι αυτά τα τρία είναι ο συνεκτικός μας ιστός έως τώρα. Αν τα απαξιώσουμε, διαλυθήκαμε.

    Εκτός αν το τελευταίο το επιθυμείς, οπότε πάσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Αθεόφοβος
    "βαρδακας-
    Πάντως το Ελληνικόν κράτος δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στην λέξη κλέφτες και γι΄αυτό επειδή η λέξη Greek έχει και αυτή την έννοια έβαλε στα διαβατήρια την λέξη Hellenic στην υπηκοότητα!"
    Μπορεί οι Έλληνες Πολιτικοί (κλέφτες σε μεγάλο ποσοστό!) να μη σέβονται τους Κλέφτες (του 18211) αλλά να τους μιμούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. skinious-

    Γράφεις:
    Καλώς ή κακώς οι Ελληνες μεγαλώσαμε με τους αρχαίους μας προγόνους, τους αγίους μας και τους ήρωές μας.

    Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους αλλά που μεγάλωσαν με την φράση του Σολομού
    Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές.

    Γράφεις:
    Μα ποιό είναι το πρόβλημα? Επειδή τα ευλόγησε μια μέρα νωρίτερα?

    ΕΥΛΟΓΙΣΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΦΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ.
    Αν εσύ τώρα θεωρείς εθνικόν τον ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΟ αντι για την ιστορική πραγματικότητα ,παω πάσο.

    Οσο για τον ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση, ο ανώνυμος αλλά σύγχρονος του αγώνα συγγραφέας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ τον περιγράφει πλήρως.
    Μεταφέρω μερικά αποσπάσματα από το το ποστ που έχω γράψει με τίτλο
    ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
    http://atheofobos.blogspot.com/2007/05/blog-post_20.html

    Στο κεφάλαιο λοιπόν για τους Συνεργούς της Τυραννίας δύο θεωρεί ως αιτίους, το αμαθές ιερατείον και την απουσία των αρίστων συμπολιτών.(βλέπετε κανένα συσχετισμό με το σήμερα;)
    Η Σύνοδος αγοράζει τον πατριαρχικόν θρόνον από τον οθωμανικόν αντιβασιλέα δια μίαν μεγάλην ποσότητα χρημάτων, έπειτα τον πωλεί ούτινος της δώση περισσότερον κέρδος, και τον αγοραστήν τον ονομάζει πατριάρχην.
    Με αγοροπωλησία στην συνέχεια, γινόταν η πλήρωση των κατωτέρων θέσεων και τελικά όλα αυτά τα λεπτά τα εισέπρατταν από τον κοσμάκη αφορίζοντας για ψύλλου πήδημα τους πιστούς, οι οποίοι μετά πλήρωναν για τους αποσύρουν τον αφορισμό , και μετά με αγιασμούς και μνημόσυνα.
    Και τέλος πάντων ,το μεγαλείτερον κέρδος των είναι αι κληρονομίαι και τα χαρίσματα.
    Οι ιερείς, αγαπητοί μου, φυλάττοντες ένα σκοπόν, καθόλου διάφορον από τους λοιπούς συμπολίτας, πάντοτε επροσπάθησαν με το μέσον της θεότητος να καταδυναστεύσουν τους συμπολίτας των καθώς μέχρι της σήμερον με την αμάθειαν και κακομάθησιν επέτυχον του σκοπού των. Αυτοί, καλύπτοντες με τίτλον αγιότητος τα πλέον φανερά ψεύματα, εγέμισαν τους αδυνάτους νόας του λαού από μίαν τοσαύτην δεισιδαιμονίαν, ώστε οπού αντί να ονομάσουν ψεύμα το αδύνατον, το ονομάζουν άγιον. Και ούτως αδιστάκτως πιστεύουσιν εις κάθε τους λόγον, ούτε τολμούσι να εξετάσωσι το παραμικρόν, μάλιστα δε τους είναι εμποδισμένον.
    Με αυτή την αθλία και φοβερά κατάσταση του ελληνικού ιερατείου τι κήρυγμα για απελευθέρωση της Ελλάδας μπορεί να περιμένει κανείς από αυτό;
    «Πως θέλεις, λοιπόν, να εξυπνήσουν οι Ελληνες από την ομίχλη της τυραννίας;»
    Αυτοί οι αμαθέστατοι, αφού ακούσουν ελευθερίαν, τους φαίνεται μία αθανάσιμος αμαρτία.
    Οι ιεροκήρυκες αρχινούν από την ελεημοσύνην και τελειώνουν εις την νηστείαν.
    Ο Θεός,αδελφοί, μας έδωσεν την τυραννίαν εξ αμαρτιών μας, και πρέπει, αδελφοί, να υποφέρωμεν με καλήν καρδίαν και χωρίς γογγυσμόν, και να ευχαριστηθώμεν είς ότι κάμνει ο Θεός. Και ύστερα από τέτοια ξυλολογήματα λέγουσιν και το ρητόν «όν αγαπά Κύριος παιδεύει»

    Σχετικά με το θέμα έχει γράψει και ο Νικος Δήμου
    http://nikosdimou.blogspot.com/2006/03/blog-post_24.html

    το μωλυ-
    Ευχαριστώ για το πολύ ουσιαστικό σου σχόλιο.
    Φαίνεται ότι ότι και σύ έχεις γαλουχηθεί με τις «εθνομηδενιστικές», όπως γράφει ο φίλος skinious, απόψεις του Σολομού.

    βαρδακας-
    Αυτό το έθνος έχει συνέχεια και τηρεί τις παραδόσεις του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να συνεισφέρω στο καταπληκτικό ποστ αναφέροντας ότι "πατέρας" του μύθου της Αγίας Λαύρας είναι ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ που το 1824 έγραψε την ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως. Περιγράφει με φανταστικές λεπτομέρειες την ευλογία των όπλων, τον λόγο που εκφώνησε ο δεσπότης Γερμανός, την ορκωμοσία των παλικαριών κτλ.
    Ο Πουκεβίλ ήταν ο ίδιος πρόξενος στα Γιάννενα και στην Πάτρα μέχρι το 1818. Αντικαταστάθηκε από τον αδελφό του ο οποίος στήριξε τους εξεγερμένους στην Πάτρα το 1821, σε αντίθεση με τον Άγγλο πρόξενο που τους παρότρυνε να κάτσουν φρόνιμα.

    Νομίζω ότι είναι ανούσιο να σπαταλάμε το χρόνο μας για το ρόλο της εκκλησίας στον αγώνα. Η εκκλησία ως μεγάλος ιδιοκτήτης γης συμπεριφέρθηκε όπως όλοι οι κοτζαμπάσηδες. Με επιφύλαξη. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του '21 είχε βαθιά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο απόηχος της επανάστασης των Γάλλων αστών και των Αμερικάνων, καθώς και η ανάγκη για ανακούφιση της υπαίθρου από τους φεουδάρχες κοτζαμπάσηδες όπλισαν τα χέρια των Ρωμιών.

    Ο ρόλος της εκκλησίας ήταν ουσιαστικός για τη συνοχή του έθνους μέσα από τη διατήρηση της γλώσσας των ευαγγελίων.

    Η μορφή του παπά επαναστάτη Παπαφλέσσα (παρά τα λάθη του) νομίζω ότι καλύπτει τον παπά-αντάρτη που όλοι θέλουμε να έχουμε στο μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σου κύριε αθεόφοβε.
    Πάντα αγαλλιάζει η ψυχούλα μου όταν σε διαβάζω, είτε πρόκειται γιά ιστορία, είτε για ταξίδια.
    Όχι μόνο για τα γεγονότα,που αναμφίβολα είναι η αλήθεια, αλλά για το μοναδικό τρόπο που μας τα σουτάρεις.
    Έχω όμως μιά μικροένσταση.
    Όπως εγώ, και φαντάζομαι και σύ τα μάθαμε , αλλιώς , μέσα από ένα μύθο, που μάς άρεσε(τουλάχιστο στο δικό μου το σχολείο) ,όταν ήμασταν παιδιά.
    Μα ακόμα από τότε που τα μαθαίναμε στο σχολείο, δεν μας άρεσε ο ρόλος των κοτζαμπάσηδων-ούτε του αχωνεύτου Όθωνος- και κανένας μαθητής δεν τους γουστάριζε.
    Αργότερα διαβάσαμε και μάθαμε την αλήθεια.
    Εγώ δεν έπαθα τίποτα ούτε ούτε από το μύθο, ούτε από την αποκάλυψη της αλήθειας.
    Ούτε τα παιδιά μου πάθανε.
    Μπορεί να μη ξέρουνε με τόσες λεπτομέρειες την αρχή της απελευθέρωσης απο τους Τούρκους αλλά σε πολλά είναι υποψιασμένα.
    Επίσης από αυτά τα λίγα που έχω διαβάσει ,ξέρω πως δεν είναι προνόμιο της ελληνικής επανάστασης όλη αυτή η ίντριγκα, μιά και είναι γνωστό τοις πάσι, πως η ανώτερη τάξη ποτέ και πουθενά δε νοιάστηκε γιά τίποτα άλλο παρά το χρήμα και την εξουσία της.
    Όποια επανάσταση και να πάρεις , τα ίδια σκατά είναι και μέσα, και πίσω.
    Πόσες όμως απ αυτες τις επαναστάσεις, δεν μας δώσανε φτερά στα 15 χρόνια μας ,άντε και στα 20 μας;
    Θέλω να πω ,
    πως η αλήθεια χρειάζεται πάντα.
    Με την προυπόθεση όμως , πως θα πρέπει νάχεις και τα εφόδια για να τη διυλίσεις.
    Σε μερικές ηλικίες χρειάζεται και ο μύθος.
    Γιά όλα τα πράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αγαπητε Demetrat, ο μυθος ειναι οντως χρησιμος και διδακτικός. Ο Ηρακλης και η Λερναια Υδρα πχ
    Εδω ομως δεν προκειται για μυθο αλλα για παραχαραξη . αλλοίωση της αλήθειας δηλαδη συνειδητη και οχι αλληγορία.Και μαλιστα με συγκεκριμενο στόχο: Τ αγγεια γινηκαν Θυμιατα και τα σκατα λιβάνι!!!
    Ο Καραισκακης, οταν τον στριμώξανε καποτε και του ζητήσανε να παραδοθει απαντησε "αρωτσα (ρωτησα) τον μπουτζον μ πασα μ κι μι ειπι ΟΧΙ" Τα παληκαρια του, οταν μπηκανε στο Μωρια βαλανε τον Παλαιων Πατρων στο "γαιδαρο καβαλα" τον διαπομπευσανε δημοσιως δηλαδη. Κατι παραπανω ξερανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τον Καραισκακη και τον Κολοκοτρώνη τους πηρανε φαλαγγι οι φαναριωτες οι δεσποτάδες και οι καραβοκυραίοι
    τουλαχιστον περασαν στη συλλογική μνημη και η Ιστορια τους δικαιωσε. ειδατε πουθενα αγαλμα του Καρατζα ή του Οικονομου που ξεσηκωσε την Υδρα κοντρα στους εφοπλισταδες της εποχής??? Ειδατε πουθενα αγαλματα και τιμες στους παραπανω??? Τον Παλαιων Πατρων κουτσουλανε τα περιστερια καθως καθεται συλλογισμένος και σκεφτεται πως θα ξεκανει τον Παπαφλέσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @sxolio.gr
    εδώ που τα λέμε υπάρχει και μεγαλύτερη ξεφτίλα απο το να σέ χέζουν νυχθημερόν και ακαταπαύστως περιστέρια και νυχτερίδες;
    άλλο λέω πάντως.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. vasikos metoxos-
    Είναι απολύτως σωστά αυτά που γράφεις.

    demetrat-
    Κανένας δεν παθαίνει τίποτα από ένα μύθο.
    Οι άλλοι παθαίνουν γιατί από τους μύθους δημιουργείται ή αντίληψη ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από τους Αλβανούς πχ,οι Εβραίοι καλύτεροι από τους Άραβες,οι Άγγλοι από τους Ιρλανδούς,οι λευκοί από τους μαύρους κτλ.

    sxolio.gr-
    Έχεις δίκιο,δυστυχώς τους ταπεινούς τελικά όλοι τους ξεχνάνε.
    Αυτός ήταν και ένας λόγος που έγραψα αυτό το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ καλό το ποστ. Αν αρχίσουμε και προτιμάμε συνειδητά τον μύθο από την ιστορική αλήθεια, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "Μύθος" στα αρχαία ελληνικά σημαίνει "λόγος", "διήγηση", "παράδοση". "παράδοση" = καθετί που μεταδίδεται προφορικά από γενιά σε γενιά. "παραδόσεις" = συνήθειες, ηθικές αντιλήψεις, αρχές καθιερωμένες (Μπαμπινιώτης).

    Το "παρά-" ως πρώτο συνθετικό λέξεων σημαίνει: α) θέση ή κίνηση παραπλεύρως ή πλαγίως β) εναντιότητα, παράβαση, υπέρβαση γ) επίταση, υπερβολή, και δ) υποκατάσταση (ό.α.)

    Άλλο, λοιπόν, οι "μύθοι" κι άλλο τα "παρα-μύθια"! Λεπτή, αλλά διακριτή η διαφορά τους.(Πρβλ. "Φιλολογία" - "παρα-φιλολογία").

    ΓΕΙΑ + ΧΑΡΑ, σε όλους!


    ΥΓ. "Αθεόφοβε", ...φοβερό ψευδώνυμο, ειδικά γι' ανάλογα ποστ! Πολύ καλή κι η συν-ζήτηση.
    Χάρηκα για την γνωριμία κι ευχαριστώ για την Φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια χαρά κ από εμένα.
    Με προτροπή της "αόρατης" ανακάλυψα αυτό το πραγματικά πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μήπως έχουμε καμία πρόταση σε ιστορικά βιβλία για το θέμα αυτό ή κάποιους συγκεκριμενους συγκραφείς - ιστορικούς; Διότι όπως λέει κι ο ποιητής λαός, "τρώγοντας, έρχεται η όρεξη..."
    εκ "νέων" Πατρών ορμόμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο vasikos metoxos http://vasikosmetoxos.blogspot.com/ δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον Καρατζά σε ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ.
    Επίσης άρθρο και στην Πατρινή εφημερίδα Ημέρα http://www.imeranews.gr/detail.php?id=44394

    Σας δίνω ένα απόσπασμα που συμπληρώνει το ποστ μου:
    Ο Καρατζάς όμως δεν το έβαλε κάτω. Ξεκίνησε νυχτερινές επιθέσεις στην Πάτρα, τρομοκρατώντας την φρουρά και πρωτοστάτησε στην κατάληψη της στρατηγικής θέσης της μονής του Γηροκομειού στους πρόποδες του Παναχαικού, έξω από την Πάτρα. Με την μεγάλη του τόλμη και ικανότητα κατάφερε να πατήσει το Γηροκομειό στις 2 Αυγούστου 1821 και να επιτρέψει την εγκατάσταση του στρατοπέδου των επαναστατών. Από εκεί πολιόρκησαν την Πάτρα αργότερα, οι μονάδες του Κολοκοτρώνη.
    Η σημαντική αυτή επιτυχία του Καρατζά προκάλεσε τον φθόνο των άλλων οπλαρχηγών και των προκρίτων. Ιδιαίτερα η οικογένεια των οπλαρχηγών Κουμανιωταίων τον κατηγόρησαν σαν υπεύθυνο για τον θάνατο του αδελφού τους Σταμάτη στις 24 Μαρτίου στην μάχη της Πάτρας. Ο δεσπότης Γερμανός και οι πρόκριτοι δεν εμπόδισαν την διαμάχη αποβλέποντας στη διάσπαση των οπλαρχηγών και στην αποδυνάμωσή τους.
    Ο Παναγιώτης Καρατζάς δολοφονήθηκε άνανδρα στις 4 Σεπτέμβρη 1821, πυροβολημένος πισώπλατα από τον Τσαλαμηδά, πρωτοπαλίκαρο του Θανάση Κουμανιώτη, σε ενέδρα που του έστησαν στο αχαικό μοναστήρι του Ομπλού. Τάφηκε εκεί και ο τάφος του υπάρχει ακόμα και σήμερα στον χώρο της μονής. Η δολοφονία του Καρατζά προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στους επαναστάτες που έλυσαν την πολιορκία της Πάτρας. Η παλικαροσύνη του υμνήθηκε από τη λαική μούσα. Η μνήμη του έμεινε αθάνατη στα βουνά του Μωριά μέσα από το δημοτικό τραγούδι.

    Επίσης και κάτι που δεν ήξερα:
    Ο τίτλος του "Παλαιών Πατρών" είναι βυζαντινός και έχει να κάνει με τον διαχωρισμό της Παλαιάς με την Νέα Πάτρα που ίδρυσαν οι βυζαντινοί, την σημερινή Υπάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. zaphod-
    Πράγματι!

    το μωλυ-
    Εδώ μάλλον πρόκειται για παραμύθια!
    Καλώς ήρθες!

    melikratis-
    Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό τα εξής βιβλία:
    Παπαρηγόπουλος Ιστορία του Ελληνικού Έθνους- Η Επανάσταση
    Δ.Κόκκινος-Η Ελληνική επανάσταση
    Γ.Κορδάτος-Η κοινωνική σημασια της Ελλ.Επαναστάσεως
    Τ.Βουρνάς-Σύντομη Ιστορία της Ελλ.Επανάστασης
    Β.Τσιμπιδάρος-Το 1821 χωρίς δάφνες και στεφάνια
    Κ.Σιμόπουλος Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του 21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λοιπόν γέμισε η ελληνική μπλογκόσφαιρα έκπληκτους έφηβους που βλέπουν την πρώτη τους τσόντα και εντυπωσιάσμενοι τα βάζουν με τους φίλους τους, οι οποίοι τους τα είχαν πει λάθος. Ετσι και η κακόμοιρη η ελληνική ιστορία, που την ανακάλυψαν πολλοί όψιμα με τις αναμενόμενες συνέπειες: όσο μεγαλώνεις τόσο πιο δύστροπος γίνεσαι.

    Το μόνο που αποδεικνύει το ποστ σου, αθεόφοβε, είναι πόσο αμόρφωτοι είμαστε σαν γενιά -για συγκεκριμένους λόγους που σου τους αφήνω ως κουίζ.

    Παραχάραξη θα ήταν το κράτος ή η εκκλησία ή άλλος να είχε επέμβει στις πηγές.
    Ομως κι εσύ το λες: οι πηγές είναι εκεί απλώς δεν τις είχαμε διαβάσει.

    Οσο για τη συγκρότηση του εθνικού μύθου είναι άλλη ιστορία που εκφεύγει των τετριμμένων και αποτελεί μια άλλη συζήτηση:

    Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν δουλοκτήτες, ο Λένιν ήταν ένας πληρωμένος πράκτορας και εκείνος ο Γάλλος που τον σκότωσε η Κορντέ στο μπάνιο του παίζει να ήταν η πρώτη φορά που πλενόταν, μετά την κατάληψη της Βαστίλλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. βοιωτός-
    οι πηγές πράγματι είναι εκεί αλλά δεν είναι προσιτές στους περισσότερους απλούς πολίτες,σε αντίθεση με αυτά που, παραχαράσοντας την ιστορία, του μαθαίνει το σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σχετικά με το θέμα πολύ ενδιαφέροντα ποστ υπάρχουν εδώ:
    http://panosz.wordpress.com/2008/03/24/aforismos-2/#comment-35493

    http://roides.wordpress.com/2008/03/25/25thmarch08/#comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου πάντως, δείτε και την άποψη του κ. Σταματόπουλου στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου (http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=22.03.2008,id=81930656) που σας βεβαιώνω δεν είναι καθόλου της εκκλησίας άνθρωπος.

    Κατά τα λοιπά έχω καλυφθεί από ορισμένους από τους προλαλήσαντές (άλλο οι εθνικοί "ιδρυτικοί" μύθοι, άλλο η επέμβαση στις πηγές - κι ο μακαρίτης Γρηγόριος Ε' έκανε αυτό που μπορούσε και βρέθηκε επιπλέον στο Βόσπορο).

    Επιτρέψτε μου να πω πάντως, αν δε σας προσβάλλω, ότι σιγά την καινοτομία - μες στη μόδα είναι να την πέφτει κανείς στην εκκλησία. Ειδικά τον καιρό του Χριστόδουλου μάλλον του συρμού...

    Α, ναι, για την ιστορία, το "κρυφό σχολειό" έχει πάψει να διδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και το "κακό" βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' τάξης (δηλ. αυτό που αντικατέστησε πέρσι το "καλό" βιβλίο της κ. Ρεπούση) το αναφέρει ως μύθο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. β-
    Το άρθρο του Σταματόπουλου το είχα διαβάσει και το σωστό λινκ για όσους θέλουν να το διαβάσουν είναι το εξής:
    http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=22.03.2008,id=81930656

    Σημασία δεν έχει ποιός πρωτοκατασκεύασε τον μύθο, σημασία έχει ποιός τον εκμεταλλεύτηκε κατά κόρον μέχρι τις μέρες μας.
    Δεν ύψωνε ο Χριστόδουλος το λάβαρο λέγοντας ότι αυτό ΔΕΝ υπήρχε το 1821 αλλά ώς νέος ΠΠ Γερμανός το κράδαινε κηρύσσοντας την δική του επανάσταση για τις ταυτότητες.
    Όσο για το κρυφό σχολειό πάλι αυτή την μυθολογία η εκκλησία την συντηρεί μέχρι τις μέρες μας.
    Νομίζω,αν θυμάμαι καλά, μάλλον κάπου έξω από το Περτούλι σε μια εκκλησία που δεν είναι ούτε 50 χρόνων δείχνουν πάνω από την είσοδο το κρυφό σχολειό!!
    Δεν έχω δε ακούσει ποτέ από όλη αυτή την ρασοφόρο μαυρίλα που εμφανίζεται στην τηλεόραση για ψύλλου πήδημα, με γνώμη επί παντός επιστητού να παραδέχεται ότι όλα αυτά είναι μυθολογία.
    Όσο για αν είναι μόδα να την πέφτει κανείς στην εκκλησία η εκκλησία ή ίδια επιθυμεί να επιβάλλει σε όλο τον κόσμο την μόδα της οπότε είναι αναπόφευκτο να μην είναι όλοι διατεθειμένοι να την δεχθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Όπως και στον β και σε μένα δεν ξέρω γιατί o blogger κόβει το λινκ το οποίο μετα το 22.03. είναι 2008,id=81930656

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ωραίο ποστ, τα συγχαρητήρια μου!
    Πόσα δεν ξέρουμε για εκείνες τις μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Έχω μίαν μικράν εντύπωση ότι είμαστε το μόνο έθνος που η ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία είναι διαφορετική με την ακαδημαϊκή ιστορία.

    Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με το παπαδαριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. κ. Αθεόφοβε, το για ποιον λόγο ο Υψηλάντης επέλεξε την 25 Μαρτίου δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς υποθέσεις, ούτε να μεταμορφωνόμαστε σε καφετζούδες της γειτονιάς, για να το μαντέψουμε. Μας το λέει ο ιστορικός Τρικούπης: Για να συμβολίζει την τον "ευαγγελισμό" της ελευθρίας του ελληνικού έθνους. Αλλά το θέμα δεν είναι το γιατί ο Υψηλάντης επέλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τα χυδαία ψέματα που μας έλεγαν μέχρι τώρα οι αποδομητές ιστορικοί: Ότι δηλαδή η ημερομηνιά αυτή επιλέχθηκε σχεδόν είκοσι χρόνια μετά από τον Όθωνα και τους Βαυβαρούς, κάτω από την πίεση της εκκλησίας.

    Για όλα αυτά έχω γρ΄ψει δύο αρκετά τεκμηριωμένες μελέτες, που θα τις βρεί στις εξής διεθύνσεις:

    http://www.antibaro.gr/society/kekaumenos_mu8oi.php

    http://www.antibaro.gr/national/kekaumenos_25martiou.php

    http://www.ardin.gr/blog/?p=139

    Όπως επίσης, την μία, και στο περιοδικό Άρδην, στο τρέχον τεύχος.

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Υ.Γ.

    Το λάβαρο της επανάστασης είχε ευλογηθεί την πρώτη μέρα στην Μολδοβλαχία, όταν ο μητροπολίτης Ιασίου Βενιαμίν ευλόγησε, στις 26 Φεβρουαρίαου, το λάβαρο της επανάστασης στον ναό των τριών Ιεραρχών και περίζωσε τον Υψηλάντη με το ξίφος του.

    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. προς B.B Chris
    ολα τα εθνικά κρατη δημιουργούν και εκμεταλευονται εθνικούς μύθους. Για τους εγγλεζους πχ υπάρχει μονο θετική επιροη στους Σκοτζεζους και στους Ιρλανδους. Οι σκωτσεζοι και κυριως οι Ιρλανδοι εχουν τελειως διαφορετική άποψη και εμπειρια. Για να μην πάμε σε χώρες όπως η Τουρκία πχ ή να μην θυμηθουμε τις σκοπιανες υπερβολές.
    Σε γενικές γραμμές η επίσημη ιστορία δεν συντιθεταιμε βάση τηνλήθεια ή τις πηγές αλλά με βάση πολιτικές και "εθνικές" αναγκαιοτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. chris-
    Όλα τα έθνη κατασκευάζουν τους δικούς τους μύθους,δεν έχουμε ευτυχώς μόνον εμείς την αποκλειστικότητα.

    Γ.Κ.-
    Τα πέρί Υψηλάντου τα αναφέρω στο ποστ και για την εκμετάλλευση του μύθου από την εκκλησία στίς διάφορες απαντήσεις των σχολείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τώρα πως τα σχόλια έγιναν σχολεία αν ήμουνα δημοσιογράφος θα έλεγα τυπογραφικό λάθος,φταίει ο διορθωτής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κουβέντες σαν ετούτη εδώ είνα πάντα χρήσιμες.Το ότι γίνονται είναι κι αυτό μια πρόοδος.
    Όταν πριν 30 χρόνια και βάλε, ο Σκαρίμπας έβγαλε το βιβλίο του "το ΄21 και η αλήθεια" το θάψανε εντελως (το συστήνω ανεπιφύλακτα)και ούτε λογος για δημόσια κουβέντα επι του θέματος.
    Κατά τ΄άλλα όσοι γουστάρουν τους μύθους καλά κάνουν. Κι εμένα μ΄αρέσουν.Να ξέρουν όμως πως είναι μύθοι,όχι ιστορία.
    Κι αφού απ΄ότι φαίνεται δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αποκτήσουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας "ιστορική" αλήθεια, προτείνω στους γονείς με ένα μαρκαδόρο, μπροστα απο το "ιστορία" (της όποιας τάξης), να γράψουν τη λέξη "μυθολογική"
    Τουλάχιστον να ξέρουν τα παιδιά τους πως αυτό που θα μάθουν δεν είναι ακριβώς ιστορία.Άσε που μπορεί να ευαισθητοποιηθούν και μερικοί δάσκαλοι να αρχίσουν να μαθαίνουν ιστορία.
    ΜΑΡΚΑΔΟΡΟς λοιπόν.(ανεξήτιλος ε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Σε όλα θα συμφωνήσω εκτός από το ότι όταν κυκλοφόρησε το 21 και η αλήθεια το θάψανε.
    Αντίθετα έκανε πάταγο και ίσως από αυτό το έργο έγινε γνωστός και στο ευρύτερο κοινό ο Σκαρίμπας.
    Απλά ήταν την εποχή της χούντας και δεν ήταν τόσο εύκολο να κτυπηθεί η πατριδοκαπηλεία στην οποία διέπρεπε το καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Το 21 και η αλήθεια, εγώ το ανακάλυψα μέσα δεκαετίας ΄80.Τύχαία στο ράφι ενός βιβλιοπολείου.
    Μέχρι τότε ούτε είχα ακούσει τίποτα γι ΄αυτό απο πουθενά.
    Φίλοι και γνωστοί επίσης το αγνοούσαν αν και γνώριζαν άλλα έργα του Σκαρίμπα.Το θείο τραγί πχ, το είχαν ακούυσει κι αυτοί που δεν διάβαζαν Σκαρίμπα.
    Μ΄αυτή την έννοια λέω ότι θάφτηκε.
    Στην πορεία των χρόνων θα ήταν σωστότερο να πω. Εξάλλου και σήμερα δε νομίζω να το γνωρίζουν πολλοί.Αν και σήμερα βρίσκεις εύκολα να διαβάσεις για τέτοια ζητήματα.Τότε όμως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Η ανάδειξη ηρώων είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε επανάσταση και για να μπορέσει να κολλήσει μαζί ένα νεοϊδρυθέν έθνος. Οι Παπαφλέσσες, τα κρυφά σχολειά, οι Μακρυγιάννηδες είναι απαραίτητοι στα πρώτα χρόνια. Έτσι χρειάζεται να φανεί η σύμπνοια των επαναστατών (όλοι μαζί στον κοινό αγώνα, ο αλτρουισμός σύμπνοια εκκλησίας και έθνους κ.α.), η άμεση υϊοθέτηση του σκοπού της επανάστασης από όλες τις τάξεις. Και βέβαια η αποσιώπηση του αλληλοφαγώματος. Δυστυχώς, οι αυτοβιογραφίες των μεγάλων του '21 εχουν αποκλειστεί σχεδόν από τα σχολικά εγχειρίδια. Τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη που θα έπρεπε να είναι γλωσσάρι αλήθειας, έχουν παραγκωνισθεί. Προσωπικότητες δευτερευούσης σημασίας έχουν αναδειχθεί σε πρωτεργάτες.

    Δυστυχώς, χρόνια μετά, αδυνατούμε να δούμε με καθαρή ματιά την ιστορία μας. Ούτε η αληθινή ιστορία του '21 θα γραφτεί ποτέ και βέβαια ούτε η αντίστοιχη του '44-'49. Η αλήθεια πονάει και τσουζει σε ένα έθνος που προτιμάει να εθελοτυφλεί, παρά να πλύνει τα μάτια του από τις τσίμπλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Να αγιάσει το στόμα σου, τα δάκτυλά σου και τέλος πάντων ότι άλλο χρησιμοποιείς για επικοινωνία. Και το λέω γιατί ξέρω τί σημαίνει να τα λες αυτά στην Ελλάδα του 2000+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @hypocrite lecteur πρέπει μκάποια στιγμη΄αν σέβεσαι αυτά που φοράς να απαντήσεις στο μπλογκ σου τεκμηρίωμένα όμως όπου αυτή τη φορά δε δίνεις πια το δικαίωμα της απάντησης σε ανώνυμους και δικαίωμά σου. Χρωστάς μια απάντηση για τυπικούς λόγους το είχες υποσχεθεί άλλωστε από μέσα Μαρτίου. Το δικό μου τελευταίο μηνυμα έχει να κάνει με το θέμα ιστορίας και εμπλοκή των μαρεικανών σε τέτοιου είδους ζητήματα.Τα υπολοιπα δεν είναι δικά μου. Αν εννοείς τα δικά μου μην γραφικά τότε σου επιστρέφω τον σχολιασμό. Δέχθηκες ότι για το coe είπες πατάτες για τα υπολοιπα και την ταμπακιέρα τέλος. Όταν στριμωχνόμαστε ρίχνουμε σιωπητήριο και μετά φίμωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Προς τους περισσότερους

    Η ανωριμότητα του να γκρινιάζεις 30-40 χρονώ άνθρωπος για τον Γερμανό που (δεν) ήταν στην Αγία Λάυρα, για τον ξεσηκωμό που (δεν) έγινε στις 25 Μαρτίου και τους πρώτους στρατιώτες του Υψηλάντη που (δεν) ήταν έλληνες, είναι εφάμιλλη της ανωριμότητας του να γκρινιάζεις 30-40 χρονώ άνθρωπος επειδή η κοκκινοσκουφίτσα των παιδικών σου παραμυθιών, οι power rangers των παιδικών σου προγραμμάτων και ο Αγιος Βασίλης των παιδικών σου χριστουγέννων ήταν ψέμματα και δεν υπήρξαν ποτέ.

    Όταν ξεπεράστε την ανωριμότητά αυτή ξανασυζητήστε το ζήτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Παιδιά, διαβάστε και μάθετε. Και ο λαός στον Χριστό στηριζόταν, και οι αγωνιστές. Η εκκλησία κράτησε την παιδεία, κράτησε το έθνος, κράτησε τα πάντα.

    Τι κι αν κάποιοι κληρικοί μπορεί να μη στάθηκαν στο ύψος τους; Το ίδιο έγινε και με πολλούς αγωνιστές, και με πολλούς πολίτες.

    Κρατήστε την ουσία. Ορθοδοξία, ελληνικός πολιτισμός είναι ένα. Ο λαός και ο παπάς του είναι ένα. Ρωμιοσύνη, βυζάντιο είναι ένα. Οικουμενικός πολιτισμός: ελληνικός πολιτισμός, και η αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Θεού. Αυτό είμαστε και αυτό θα πρέπει να κρατάμε.

    Παραμερίστε τις παρεκτροπές που έγιναν, που γίνονται και που θα γίνονται και κρατήστε την ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αν η αλήθεια, στην ιστορία, δεν είναι η ουσία τότε, ποιά η ουσία είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. αγαπητέ αθεόφοβε,

    πολύ επιμορφωτική η ανάρτηση σου, όπως και η συζήτηση που ακολούθησε. Η ιστορία συνέχεια μας διδάσκει πράγματα, ενώ εγώ ποτέ δεν ήμουν ταγμένος υπέρ της, εκτός από τα τελευταία χρόνια. Έχω πολλά να μάθω, και θα ξεκινήσω με κάποια από τα βιβλία που συστήνεις σε ένα από τα σχόλια σου.

    Καλή συνέχεια, και ... Χρόνια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. προς Analytis και ...όλους

    Δεν είναι γκρίνια αγαπητέ.
    Την κοκκινοσκουφίτσα αυτοί που την λένε και αυτοί που την ακούνε ξέρουν απ΄την αρχή πως είναι παραμύθι. Κι αν κανένα παιδάκι - όπως η κόρη μου πρόσφατα - φοβηθεί με τον κακό λύκο, του εξηγούμε πως είναι φανταστικός ήρωας και πως τα παραμύθια υπάρχουν για την διασκέδασή μας και - μεγάλοι πια το καταλαβαίνουμε αυτό - για κάποιου τύπου προβληματισμό.
    Όταν διδάσκουμε και διδασκόμαστε ιστορία ψάχνουμε την αλήθεια. Και δεν είναι μόνο η Λαύρα, το κρυφό σχολειό, οι ξένοι μισθοφόροι, η στάση της εκκλησίας ή το ότι άλλαζαν καθε τρεις και λίγο στρατόπεδο οι επαναστατημένοι Έλληνες - ανάλογα με τα οφέλη τους.
    Είναι πολλά, είναι πάρα πολλά. Δεν είναι θέμα γκρίνιας να μιλάει κάποιος την αλήθεια.
    Τσαντιζόμαστε - ως περήφανο έθνος - με το Χόλυγουντ, όποτε καταπιάνονται με την ελληνική μυθολογία ή ιστορία αλλά γουστάρουμε να βλέπουμε την ελληνική εκδοχή της ιστορίας μας στις απίστευτες εγχώριες "ιστορικές" ταινίες.
    Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι ήταν και τι δεν ήταν ο Κολοκοτρώνης, αν υπήρχε ή όχι κρυφό σχολειό, ή αγια Λαύρα κλπ. Το πρόβλημα είναι το σκεπτικό αυτών που επέλεξαν την παραχάραξη. Αυτοί χειραγωγούν έναν ολόκληρο λαό για κάποιους δικούς τους, σκοτεινούς λόγους.
    Είναι οι ίδιοι που κρατούν την παιδεία στα όρια της α-παιδείας και τους λαούς σε αποχαύνωση και έτοιμους να τα δώσουν όλα - και τη ζωή τους και τη μάνα τους - όταν η πατρίδα τους καλέσει.
    Μια πατρίδα που αν ξέραμε την πραγματική της ιστορία δεν υπήρχε περίπτωση να πεθάνουμε γι΄αυτήν και για κανέναν πούστη που μας βάζει να πεθάνουμε για την κλίκα του - σιγά μην έχουν πατρίδα οι καριόληδες και οι κλίκες τους.
    Όταν κατάλαβα πως δεν υπάρχει Αη Βασίλης δεν γκρεμίστηκε δα κι ο κόσμος γύρω μου.
    Όταν κατάλαβα όμως - εκεί γύρω στα 19- 20 πως όχι μόνο δεν είχα ιδέα απο ελληνική ιστορία αλλά κι αυτά τα λίγα που ήξερα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμύθια έπαθα ένα σοκ που ακόμα δεν το έχω ξεπεράσει. Έχω ακόμα έναν θυμό που δεν ξέρω πως να τον διαχειριστώ.
    Και τρελαίνομαι που ψηφοφόροι ανιστόρητοι, που γκρινιάζουν μόνο στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου και του Ευαγγελάτου , που τρώνε ότι παραμύθι τους σερβίρουν, που θεωρούν αυθεντίες τους παπάδες και τους δασκάλους που ξεκαυλώνουν στα σκυλαδικα,
    τέτοιοι ψηφοφόροι έχουν τόσο σημαντικό λόγο στην ζωή μου. Έχουν τέτοια δύναμη να κάνουν κακό που ούτε οι ίδιοι τη γνωρίζουν.
    Αν την γνώριζαν βέβαια δεν θα ήταν ψηφοφοράκια. Και ούτε ένα ολόκληρο σύστημα θα πόνταρε τόσο στην αμορφωσιά τους, που το ίδιο συντηρεί και προάγει.
    Ελπίζω όμως - το πιστεύω - πως με τις "γκρίνιες" μας και το διαδύκτιο, η νέα γενιά θα μαθει καλύτερη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Προς όσους αγανακτούν όταν γράφεται η αλήθεια για την ιστορία μας την απάντηση την έχει δώσει ο Σολωμός με 4 λέξεις:
    ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Εξαιρετικό άρθρο! Με αφορμή αυτό Θα προσθέσω μερικές ακόμη γραμμές στην ιστορία που θα δώσω να διαβάσει η κόρη μου όταν μεγαλώσει. Αλήθεια και μια απορία. Το 1821 με βάση τον μύθο κάποιος παπα-τάδε σήκωσε-ευλόγησε-έπλυνε-σιδέρωσε το λάβαρο. Στους επόμενους πολέμους δεν υπήρχε κάποιος άλλος παπα-τέτοιος να σηκώσει πάλι το λάβαρο? Ήταν μιας χρήσης έτσι για να κατασκευαστεί ένας ακόμη μύθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή