Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ GEORGE CARLIN ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ





Ο George Carlin (1937-2008) ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. 
Ήταν ένας μοναδικός stand-up κωμικός, ηθοποιός , κοινωνικός κριτικός και συγγραφέας.
Με το μαύρο χιούμορ που τον διέκρινε, είχε σατιρίσει τα πάντα, από την αγγλική γλώσσα μέχρι την θρησκεία, την πολιτική, τον αμερικανικό τρόπο ζωής κτλ μη θεωρώντας ταμπού κανένα θέμα, έχοντας ως πανίσχυρο όπλο του, εκτός από το χιούμορ, την κοινή λογική.
 Ο George Carlin είχε κερδίσει  5 Βραβεία Grammy.
Το 2004 το   Comedy Central , κατατάσσοντας τους 100 καλύτερους  stand-up κωμικούς, τον κατέταξε 2ο μετά τον Richard Pryor ενώ στην 3η θέση βρίσκεται ο Lenny Bruce   και στην 4η ο Woody Allen.
Η ελευθεροστομία του, του είχε δημιουργήσει και δικαστικές εμπλοκές.



Το 1972 ηχογράφησε το άλμπουμ του Class Clown   στο οποίο ένα κομμάτι ήταν το "Seven Words You Can Never Say on Television"
Οι λέξεις αυτές ήσαν cocksucker, cunt, fuck, motherfucker, piss, shit, tits.
Τον ίδιο χρόνο σε παράσταση που έλεγε τις 7 λέξεις τον συνέλαβαν αλλά ο δικαστής  δήλωσε ότι η γλώσσα ήταν μεν άσεμνη, αλλά ο Carlin είχε την ελευθερία να τις χρησιμοποιεί όσο αυτές δεν προκαλούσαν ενόχληση στους ακροατές.
Το 1973 ένας ακροατής ραδιοφώνου κατήγγειλε στο ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (FCC ) ότι άκουσε το παιδί του από ραδιοφωνικό σταθμό  τον Carlin να χρησιμοποιεί ακατάλληλες λέξεις. Το Συμβούλιο παρεπέμψε  τον σταθμό γιατί  παραβίασε τους κανονισμούς που απαγορεύουν την μετάδοση «άσεμνου» υλικού. Η υπόθεση έφτασε στο  Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αυτό  έκανε δεκτή την προσφυγή του FCC με ψήφους 5-4, κρίνοντας ότι η εκπομπή ήταν «απρεπής, αλλά όχι  άσεμνη» και ότι η FCC είχε εξουσία να απαγορεύσει τις εκπομπές αυτές κατά τις ώρες, όταν τα παιδιά ήταν πιθανό να είναι ανάμεσα στο κοινό.
Σχετικά με αυτή την υπόθεση μιλάει στο παρακάτω βίντεο


Στα 3 παρακάτω βίντεο, που έχουν ελληνικούς υπότιτλους ο Carlin σατιρίζει, με τον απολαυστικό τρόπο που τον διακρίνει, την θρησκεία και τις κραυγαλέες αντιφάσεις της,  με απλούς λογικούς συλλογισμούς.
Πριν δει κανείς το πρώτο βίντεο ίσως είναι χρήσιμο να διαβάσει τις σύντομες επεξηγήσεις που έχω βάλει κάτω από αυτό , για όσους δεν τους είναι οικία πρόσωπα και πράγματα της αμερικανικής κοινωνίας.






1:55' Holy shit! Ιδιωματισμός που εκφράζει έκπληξη, δέος, τρόμο       
7:26' Joe Pesci (1943-)  Ο γνωστός δευτεραγωνιστής  από τις  ταινίες Φονικό Όπλο  2,3,4 Τα Καλά Παιδία, Μόνος στο Σπίτι, Οργισμένο Είδωλο κτλ 
8¨32' mojo man Άτομο με το οποίο έχει κανείς  μια παράξενη αλλά ισχυρή σχέση λόγω κοινωνικών  ή πολιτικών  παραγόντων, ή έχουν κοινή προοπτική για τη ζωή και τις  προσωπικές προτιμήσεις.
         voodoo lady Είναι μια γνωστή μάγισσα από ένα παιχνίδι.

           
9:14' Ο  Humpty Dumpty είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στις αγγλοσαξωνικές χώρες, από ένα παραδοσιακό παιδικό τραγουδάκι.
Παρουσιάζεται σαν ένα ανθρωπόμορφο αυγό που κάθεται σε ένα τοίχο αλλά πέφτει, σπάει και  δεν μπορούν να τον ξανακολλήσουν.

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses and all the king's men
Couldn't put Humpty together again

Το δεύτερο βίντεο είναι ηχητικό απόσπασμα από το 4ο και προτελευταίο βιβλίο του με τίτλο When Will Jesus Bring the Pork Chops?
Εμπνεύστηκε τον τίτλο, επειδή με χιουμοριστικό τρόπο, στοχεύει συγχρόνως και στις τρεις μεγάλες θρησκείες (Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό και Ισλάμ).

 Στο εξώφυλλο του βιβλίου, απεικονίζεται  ο Carlin σε μια διασκευή του πίνακα του Da Vinci, "The Last Supper" (Το τελευταίο δείπνο). Ένα ομώνυμο ηχητικό βιβλίο (audio book) κυκλοφόρησε το ίδιο έτος. 



Το τρίτο βίντεο είναι η ευφυής και απολαυστική αποδόμηση και μείωση,  με  κοινή λογική,των 10 εντολών σε δύο!



                                                      

2 σχόλια:

  1. Μοιραία κάνει κανείς τη σύγκριση με τους θλιβερούς δικούς μας stand-up κωμικούς (Λαζόπουλους, Σεφερλήδες κ.λπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή