Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ




Διαβάζοντας  την σχετική ειδησεογραφία με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί για τα πλαστά πτυχία με τα οποία έχουν διοριστεί άτομα στο Δημόσιο και τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ  προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι η αλήθεια και τι είναι  σωστό να γίνει.
Το 2005 διαπιστώθηκε πως ορισμένα ιδιωτικά Τεχνικά-Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια χορηγούσαν πτυχία με υψηλή βαθμολογία  σε μαθητές τους , ή ακόμα χειρότερα χορηγούσαν πτυχία σε άτομα που δεν είχαν καν παρακολουθήσει μαθήματα σε αυτά !
Έτσι όπως φαίνεται οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι απόφοιτοι αυτών των σχολών, ήσαν αντίθετοι με τις απόψεις περί αριστείας του Μπαλτά γιατί  κατέληγαν αριστούχοι!


Σαφώς η ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση βαρύνει την κρατική μηχανή που όφειλε με ελέγχους να μην αφήσει να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση.
Τελικά το Υπουργείο όταν πήρε χαμπάρι το τι γίνεται, ανέστειλε την λειτουργία αυτών των ΤΕΕ  και στο άρθρο 24 του ν.3577/2007 που πέρασε  τότε η Γιαννάκου προβλέπεται ότι  όσοι είχαν πάρει πτυχίο τα σχολικά έτη  2004−2005, 2005−2006, 2006−2007 και 2007−2008 από αυτά τα ΤΕΕ θα προσέλθουν σε πτυχιακές εξετάσεις και μόνο αυτοί οι βαθμοί θα ληφθούν υπόψη για το πτυχίο.
  Η λογική αυτής της διάταξης βασιζόταν  στο ότι δεν ήταν εφικτό να διαπιστωθεί εάν ένας πτυχιούχος από αυτές τις σχολές είχε:
1-Καλόπιστα εγγραφεί σε αυτήν, την είχε παρακολουθήσει και είχε βαθμολογηθεί με την αξία του
2-Είχε πληρώσει για να του βάλουν 20 ή
3-Δεν είχε καν παρακολουθήσει μαθήματα και είχε αγοράσει το πτυχίο!


Μαριέττα Γιαννάκου
10 Μαρτίου 2004    19 Σεπτεμβρίου 2007  
Ευριπίδης Στυλιανίδης
19 Σεπτεμβρίου 2007    8 Ιανουαρίου 2009  
Άρης Σπηλιωτόπουλος
8 Ιανουαρίου 2009    7 Οκτωβρίου 2009  
Άννα Διαμαντοπούλου  
7 Οκτωβρίου 2009    7 Μαρτίου 2012  
Γεώργιος Μπαμπινιώτης
7 Μαρτίου 2012    17 Μαΐου 2012    
(Από  11-11-2011 έως 17-5-2012 κυβ. Παπαδήμου)
Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου υπηρεσιακή
17 Μαΐου 2012    21 Ιουνίου 2012
 Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
21 Ιουνίου 2012 μέχρι 9-6-14
Ανδρέας Λοβέρδος
9-Ιουνίου 2014 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2015
Αριστείδης Μπαλτάς
27 Ιανουαρίου μέχρι 28 Αυγούστου 2015
Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου
28-8-2015 μέχρι 22-9-2015  Υπηρεσιακή
Νίκος Φίλης
23-9-2015 έως σήμερα
Οι παραπάνω είναι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας από τότε και  δεν εφάρμοσαν τον νόμο που θέλει να εφαρμόσει ο Φίλης τώρα.
Όπως δήλωσε η Γιαννάκου:
«Καταγγέλθηκαν επί θητείας μου σχολεία που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, το υπουργείο επελήφθη αμέσως, έκανε έλεγχο, βρήκε παρατυπίες και επιβλήθηκαν ποινές. Φαίνεται πως από τότε δεν είχε ξαναγίνει έλεγχος».
Η μη εφαρμογή του νόμου είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί (πόσοι άραγε ακριβώς; είναι 2500;) να διοριστούν στο Δημόσιο χρησιμοποιώντας τα πτυχία αυτών των σχολών. Βέβαια και ο υπουργός δεν ξεκαθαρίζει πόσοι είναι αυτοί που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο με ύποπτα πτυχία.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καταγγέλλει ότι ύστερα από σύγκριση των τίτλων σπουδών ιδιωτικών ΤΕΕ με τους πίνακες διορισθέντων του διαγωνισμού 5Κ/2015 (ΦΕΚ 6/27-10-2015) του ΑΣΕΠ,  διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών οι οποίοι διορίζονται σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας.
Το 2005 η ΟΙΕΛΕ είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση έκδοσης πάνω από 2.000 -«άριστων» μεν, πλαστών δε- τίτλων σπουδών από δύο ιδιωτικά ΤΕΕ της Αρτας.
Η υπόθεση αυτή συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άρτας, με την γνωστή ταχύτητα  των Ελληνικών δικαστηρίων και αυτό  με την απόφαση του 62/2012 ζητούσε την οριστική παύση της δίωξης των κατηγορουμένων λόγω παραγραφής των πλημμελημάτων!
Είναι λοιπόν λογικό, έστω και καθυστερημένα, να εφαρμοστεί ο νόμος και όσοι μετά από τις δημόσιες εξετάσεις  έχουν μεγαλύτερη από 2 μονάδες διαφορά από τον βαθμό του πτυχίου που κατέθεσαν και έχουν ήδη διοριστεί,να απολυθούν.
Επίσης και αυτοί  που ενώ είχαν πάρει πτυχίο από δημόσιο ΤΕΕ με χαμηλή βαθμολογία και χρησιμοποίησαν πτυχίο από τα ιδιωτικά με υψηλότερη βαθμολογία θα πρέπει να απολυθούν πάραυτα χωρίς εξετάσεις, και πιθανώς να διωχτούν και για απάτη.


Για τον Φίλη και την μέχρι σήμερα πορεία του δεν έχω και την καλύτερη ιδέα, αλλά όταν έχει δίκιο πρέπει αυτό να του το αναγνωρίζει κανείς.
Κάτι αντίστοιχο γράφω και στο ποστ μου:
Δεν μπορείς λοιπόν να τον κατηγορείς και ιδίως η ΝΔ, γιατί αποφάσισε, έστω και μετά 9 χρόνια αδρανείας,  να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει!
Προσωπικά δεν έχω σχέση με αυτές τις σχολές ούτε γνωρίζω και κανένα που να έχει πάρει από εκεί πτυχίο.
Αν ασχολήθηκα με αυτό το θέμα είναι γιατί  πιστεύω πως κάποτε σε αυτό το κράτος πρέπει σταματήσει ο άκρατος λαϊκισμός και η δημιουργία εντυπώσεων με κύριο σκοπό την  κομματική εκμετάλλευση.  



Θέλω τέλος να επισημάνω ότι χάρις στον λαϊκισμό που έχει δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία, από την παραπάνω λίστα όσων διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας μόνο δύο πέρασαν σημαντικά νομοσχέδια για την Παιδεία, η Γιαννάκου και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Και οι δύο είναι εκτός Βουλής και τα νομοσχέδια τους φρόντισαν οι επόμενοι να τα κατακρεουργήσουν για να εξυπηρετηθούν διάφορα και ποικίλα συμφέροντα.


3 σχόλια:

  1. Πριν αρκετά χρόνια το British Medical Journal είχε δημοσιεύσει το εξής περιστατικό για σχολιασμό και διάλογο, ως "δεοντολογικό πρόβλημα": ένας τελειόφοιτος Ιατρικής σχολής πιάνεται να αντιγράφει στα πτυχιακά του. Θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει τις σπουδές και να πάρει πτυχίο ή όχι; Υπήρξαν διάφορα σχόλια και επιχειρήματα στον online διάλογο που έγινε με τους αναγνώστες. Ένα σημαντικό μέρος υποστήριξε ότι αν κάποιος είναι ανέντιμος σε ένα τόσο δευτερεύον θέμα όπως είναι ένα διαγώνισμα, δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε να λειτουργήσει τίμια ως γιατρός. Μπορεί η άποψη να φαίνεται ακραία, την καταθέτω όμως για σύγκριση και για να δούμε πώς αντιμετωπίζουν άλλες κοινωνίες ανάλογα φαινόμενα πλαστογραφίας ή απάτης. Σε άλλη περίπτωση, χειρουργός που χρησιμοποιούσε τα αρχικά-τίτλο FRCS μετά το όνομά του χωρίς να έχει περάσει τις αντίστοιχες εξετάσεις διαγράφηκε οριστικά από τον ιατρικό σύλλογο και έχασε το δικαίωμα άσκησης της ιατρικής, όχι διότι ήταν "σκάρτος" σαν γιατρός, αλλά διότι δήλωνε τίτλο σπουδών που δεν κατείχε. Προς γνώσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την μεν αντιγραφή τουλάχιστον στην ελληνική πραγματικότητα αυτή μάλλον δεν αποτελεί "δεοντολογικό πρόβλημα"!
      Όσο για την χρήση τίτλου που είναι πλαστός αυτός που τον οικειοποιούσε σωστά διαγράφτηκε γιατί αυτό είναι απάτη.
      Στην περίπτωση όμως των πτυχίων που γράφω μετά από τόσα χρόνια δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αυτούς που ήσαν απατεώνες από όσους με την αξία τους είχαν βαθμολογηθεί σε αυτές τις σχολές.
      Μιας και λοιπόν η πολιτεία αποδείχτηκε ανίκανη να ελέγξει τότε τα πράγματα αντί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά ως λύση δεν απομένει παρά να εξεταστούν ξανά όλοι με πτυχία από αυτές τις σχολές που ήδη έχουν κλείσει.
      Εκτός των άλλων δε αυτό προβλέπει και η εν ισχύ υπάρχουσα νομοθεσία και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα ήταν παράνομη και θα οδηγούσε σε δικαστική δικαίωση όσων θα προσέφευγαν στα δικαστήρια.

      Διαγραφή
  2. Άσχετα από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ποστ, είναι ενδιαφέρον ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει πως 493 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν βρεθεί με πλαστά πτυχία και έχουν όλοι απολυθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα ανά έτος απολύθηκαν το 2013 46 υπάλληλοι, το 2014 243, το 2015 156 και το πρώτο τετράμηνο του 2016 48 δημόσιοι υπάλληλοι. Το υπουργείο στην ανακοίνωση του τονίζει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων με πλαστό πτυχίο είναι μόλις 0,08%, επί του συνολικού αριθμού. Σχετικά εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή