Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΜΕ ΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ 4 ΓΑΜΟΥΣ.




Όταν έγραψα το ποστ Η ΛΑΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 27 ΕΡΑΣΤΕΣ!  δεν γνώριζα ότι την είχε διαδεχτεί επάξια εκείνα τα χρόνια μια άλλη αγγλίδα αριστοκράτισσα που στην ζωή της είχε και αυτή πολλούς και επιφανείς άνδρες συζύγους και εραστές. Η Λαίδη Worsley (1758-1818) που έγραφα, προηγήθηκε μερικά χρόνια της Λαίδης Ellenborough (1807-1881) 

Η Λαίδη Ellenborough γεννήθηκε ως Τζέην Ελίζαμπεθ Ντίγκμπυ στο χωριό Μίντερν Μάγκνα στο Ντόρσετ της Αγγλίας και ήταν κόρη  του Άγγλου ναυάρχου Σερ Χένρυ Ντίγκμπυ και της  Jane Elizabeth Coke.

Ο πατέρας της στις 16 Οκτωβρίου 1799 κατέλαβε το ισπανικό πλοίο Santa Brígida και εισέπραξε το μερίδιο του από τον θησαυρό των 2,7 εκ ασημένιων ισπανικών νομισμάτων που μετέφερε αυτό. Το ποσό αυτό απετέλεσε ένα σημαντικό μέρος της  περιουσίας του. Το σπίτι τους ήταν του παππού της, Thomas Coke, από την πλευρά της μητέρας της, γνωστού πολιτικού και αγροτικού μεταρρυθμιστή.

Μόλις 17 ετών παντρεύτηκε ένα γέρο αριστοκράτη  τον Edward Law, Λόρδο του  Ellenborough, που έγινε αντιβασιλιάς της Ινδίας το 1824.
Απέκτησε ένα γιό, που όμως δεν ήταν του άντρα της, αλλά ενός ξαδέλφου της και ο οποίος πέθανε σε μικρή ηλικία.

Όμως εκτός από τον ξάδελφο απέκτησε ως εραστή τον επιτετραμμένο της αυστριακής πρεσβείας στο Λονδίνο ,Felix zu Schwarzenberg.  Ο δεσμός αυτός έγινε γνωστός  στην λονδρέζικη κοινωνία και το σκάνδαλο οδήγησε τον σύζυγό της μετά από 6 χρόνια γάμου να ζητήσει διαζύγιο (1830), ενώ ταυτόχρονα ζήτησε και πέτυχε την ανάκληση του Schwarzenberg από την Αγγλία.
Φεύγοντας αυτός από το Λονδίνο η Ντίγκμπυ τον ακολούθησε στην Αυστρία. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά, αλλά επειδή αυτός δεν την παντρεύτηκε τον άφησε μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της, λίγες εβδομάδες μετά την γέννηση του. Το πρώτο παιδί το μεγάλωσε η αδελφή του Felix.
Φεύγοντας από την Αυστρία για την Γερμανία  βρήκε εκεί νέον πεδίο ερωτικής απασχόλησης!
Αρχικά ανέπτυξε ερωτικό δεσμό με ένα Γερμανό πρίγκιπα, έζησε μαζί του για ένα χρόνο και μετά ένα συντομότερο με ένα δούκα.

Στην συνέχεια το 1831 βρέθηκε στο Μόναχο και  έγινε ερωμένη του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄(1786-1868) πατέρα του Όθωνα. Από αυτόν, γνωστό ελληνολάτρη, απέκτησε και αυτή αγάπη για την χώρα μας και φημολογείται ότι απέκτησε και ένα ακόμα παιδί την Μπέρθα που ήταν ψυχασθενής.

Ο Λουδοβίκος είχε τόσο πολύ γοητευθεί από αυτήν ώστε έβαλε τον  ζωγράφο Joseph Karl Stieler να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο της για να το αναρτήσει στην Πινακοθήκη των Καλλονών του Nymphenburg, που είχε συγκροτήσει.
Στο Μόναχο όμως η Ντίγκμπυ γνώρισε τον βαρώνο Karl von Venningen (1806-1874) τον οποίο και παντρεύτηκε το 1833 και απέκτησαν ένα γιο και μια κόρη.
Δεν πέρασαν παρά 5 χρόνια και η αχόρταγη λαίδη βρήκε ένα νέο εραστή που δεν ήταν άλλος από  τον νεαρό τότε Κερκυραίο ευπατρίδη Κόμη Σπυρίδωνα Θεοτόκη(1805-1880)  που σπούδαζε τότε στο Μόναχο.


Όταν το έμαθε ο άνδρας της κάλεσε τον Θεοτόκη σε μονομαχία και τον τραυμάτισε σε αυτήν. Ως πολιτισμένος άνθρωπος μετά την αποχώρηση της από το σπίτι τους φρόντισε αυτός για τα παιδιά τους, διατηρώντας καλές σχέσεις μαζί της.
Παρά το γεγονός ότι το διαζύγιο της με τον Venningen βγήκε το 1842 η Ντίγκμπυ βαφτίζεται ορθόδοξη και παντρεύεται το 1841 τον Θεοτόκη στην Μασσαλία. Ήδη πριν τον τρίτο της γάμο, το 1840 είχε αποκτήσει άλλο ένα γιό με τον Θεοτόκη και οι τρεις τους εγκαθίστανται στις Δουκάδες της Κέρκυρας σε ένα μικρό ανάκτορο. Δυστυχώς η θανάσιμη πτώση του 6χρονου γιού τους από ένα μπαλκόνι στην Τοσκάνη και η άτακτη ζωή του Θεοτόκη οδήγησε το ζεύγος στο διαζύγιο.
Ήδη από το 1843 η γαλανομάτα Ντίγκμπυ, τώρα πλέον  Τζένη Θεοτόκη έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα και έχει γοητεύσει τους Αθηναίους με την ομορφιά της, τους αριστοκρατικούς της τρόπους τον αυθορμητισμό της αλλά και τα άπταιστα ελληνικά της αλλά και τα αγγλικά, γερμανικά και τούρκικα που μιλούσε. Οι δεξιώσεις και οι χοροεσπερίδες που έδινε και στις οποίες έπαιζε η ίδια πιάνο έχουν μείνει στην ιστορία.

Το τριώροφο σπίτι της στην Αθήνα, στην Σωκράτους 67,  έργο του Σταμάτη Κλεάνθη, είχε κήπο με χουρμαδιές και μανταρινιές και είχε κέδρινα πατώματα, στα οποία σύμφωνα με την περιγραφή της Μαρίας Καρατζάστα οποία γλιστρούσε τόσο ελαφρά το ποδαράκι της Κοντέσσας! Η οικία Θεοτόκη γκρεμίστηκε το 1958. Στη θέση της, πριν από περίπου 65 χρόνια, χτίστηκε ένα πολυώροφο κτίριο, το οποίο στέγασε το ξενοδοχείο «Ambassadeur» Στέγασε αργότερα το Εφετείο και τώρα θα στεγάσει τις υπηρεσίες του  Υπ.Τουρισμού.
Η βασίλισσα Αμαλία στην αρχή την καλοδέχτηκε στον κύκλο της, αλλά όταν αυτή άρχισε να φλερτάρει με τον Όθωνα την απομάκρυνε. 

Το ίδιο έγινε και με την Δούκισσα της Πλακεντίας με την οποία συνδέθηκε φιλικά, αλλά μετέπειτα οι σχέσεις χάλασαν εξ αιτίας ενός νεαρού Αθηναίου.
Καθώς γύρναγε στην ελληνική επαρχία γνώρισε και ερωτεύθηκε παράφορα ένα φουστανελοφόρο ήρωα του 21 τον στρατηγό Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, που είχε χρηματίσει και υπασπιστής του Όθωνα. Πήγαινε μαζί του ιππασία, κυνηγούσε στα βουνά και έμεναν σε σπηλιές. 

Το σκάνδαλο όμως  που δημιουργήθηκε ήταν  μεγάλο και ο Χατζηπέτρος απολύθηκε από διοικητής του στρατιωτικού του σώματος. 
Της έκανε και απιστίες όποτε η Τζένη τα μάζεψε και αναχώρησε για την Μέση Ανατολή. Ήταν τότε 46 ετών και πηγαίνοντας στην Δαμασκό γνώρισε ένα βεδουίνο σεΐχη τον  Αμπντούλ Μεντζουέλ Ελ Μεζράμπ, 20 χρόνια νεώτερο της, τον ερωτεύθηκε και τον παντρεύτηκε, σύμφωνα με τον μουσουλμανικό νόμο, και είχε πλέον το όνομα Jane Elizabeth Digby el Mezrab.

Ο τέταρτος αυτός γάμος  ήταν απόλυτα επιτυχής και κράτησε 28 χρόνια μέχρι τον θάνατο της.
Ντυνότανε με την αραβική ενδυμασία και έμαθε αραβικά εκτός από τις άλλες 8 γλώσσες που γνώριζε . Τον μισό χρόνο ζούσαν ως νομάδες στην έρημο με κατσίκες και τον άλλο μισό σε μια ανακτορική βίλλα που είχε κτίσει στην Δαμασκό.

Πέθανε από δυσεντερία στη Δαμασκό στις 11 Αυγούστου 1881, και θάφτηκε στο Προτεσταντικό Κοιμητήριο. Θάφτηκε μαζί με το άλογό της. 
Η ταφόπλακα της είναι ένα κομμάτι ροζ ασβεστόλιθου από την Παλμύρα - με το όνομά της, γραμμένο στα αραβικά από τον άνδρα της και σκαλισμένο μετά από τεχνίτη.


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου