Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ




Τα Χριστούγεννα είναι ένα θέμα που δεν ελκύει ως θέμα ιδιαίτερα τους έλληνες ζωγράφους, σε αντίθεση με τους ξένους.
Με τον παραπάνω πίνακα του, Τα κάλαντα, του 1872, ο Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904) από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολή του Μονάχου, θεωρείται δικαίως ως ο κυριότερος Έλληνας ζωγράφος των Χριστουγέννων.

Παρά το γεγονός πως και ο Γιώργος Ιακωβίδης (1853-1932) είναι και αυτός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολή του Μονάχου τα Χριστούγεννα του είναι ιδιαιτέρως ονειρικά.

Ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της ίδιας σχολής είναι και ο Σπυρίδων Βικάτος (1878-1960) και το έργο του Χριστουγεννιάτικο δέντρο δείχνει την εικόνα μιας ευρωπαϊκής πλέον αστικής οικογένειας.


Το κατ΄εξοχήν φρούτο των Χριστουγέννων απεικονίζεται στην νεκρή φύση με ρόδια του Ιακωβίδη αλλά και στην κάρτα του σύγχρονου μας ζωγράφου Γιάννη Σταύρου (1948-) 




Τέλος τα κάλαντα έχει απεικονίσει στον γνωστό του πίνακα ο Γιώργος Σικελιώτης  (1917-1984) αλλά και δύο σύγχρονοι ζωγράφοι, ο Γεώργιος Κόρδης (1956-) θεολόγος, αγιογράφος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και ο επίσης θεολόγος, μουσικός και αγιογράφος Κωνσταντίνος Κουτούμπας (1981-) με τα Χριστούγεννα στην Σκιάθο, τόπο καταγωγής του.
Στο εξωτερικό αντίθετα από την Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου και γι αυτό υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από ζωγραφικούς πίνακες πολλοί με οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Από πάνω προς τα κάτω:

-Eastman Johnson-Χριστούγεννα (επίσης γνωστό ως Η οικογένεια  Blodgett) (1864)

- Boris Smirnov Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ένα πλούσιο σπίτι (1909)

- Franz SkarbinaΚάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο (1892)

- Alan Maley Κύκλος αγάπης (1896)

- Hans Stubenrauch Χριστούγεννα (1900)

- Albert Chevallier Tayler Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (1911)

- Istvan Csok Zuzu Κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (1914)

- Antonio Garcia y Mencia Ανάμνηση των Χριστουγέννων (1850)

- Harry Bush To Χριστουγεννιάτικο δέντρο  (1933)

- Sandra Kuck Ημέρες Χριστουγέννων



 









Επίσης ενδιαφέρων είναι και ο πίνακας του Δανού ζωγράφου David Jacobsen του 1853 στον οποίο μπορούμε να δούμε την πώληση των χριστουγεννιάτικων δέντρων.


Από το 1891 έως το 1926 η εταιρεία σαπουνιών A & F Pears έβγαζε κάθε χρόνο διαφημιστικές καλόγουστες κάρτες με πίνακες γνωστών ζωγράφων. Μία από αυτές είναι η πολύ ωραία κάρτα του Frank Dadd, Καλά Χριστούγεννα, από το  Pears Annual, (1907)  με τον κόσμο να διασκεδάζει την ημέρα των Χριστουγέννων κάνοντας παγοδρομίες.


Όμως εκτός σπιτιού την μέρα των Χριστουγέννων οι περισσότεροι συνήθιζαν στο Παρίσι να βολτάρουν σε διάφορα μνημεία της πόλης τους όπως την Πύλη Σαιν Μαρτέν. 
Luigi Loir Η Πύλη Σαιν Μαρτέν τα Χριστούγεννα στο Παρίσι (1890)


Η γιορτή όμως των Χριστουγέννων ήταν ανέκαθεν μια σπιτική γιορτή και το συνηθισμένο γεύμα σε αυτή ήταν η γαλοπούλα.
Στους παρακάτω πίνακες απεικονίζεται η θριαμβευτική προσκόμιση της γαλοπούλας στο σπίτι και η προετοιμασία για το γεύμα.

Robert Braithwaite Martineau Το καλάθι των Χριστουγέννων. Μέσα 1800

George Hardy Ημέρα Χριστουγέννων (1867)



Τα Χριστούγεννα είναι η κατ΄ εξοχήν μέρα χαράς για τα παιδιά. Είναι επόμενο λοιπόν οι ζωγράφοι να επιλέγουν τα παιδιά σαν κεντρικό τους Χριστουγεννιάτικο θέμα. 
Από πάνω προς τα κάτω:

Theodor Hildebrandt Παιδιά που περιμένουν την γιορτή των Χριστουγέννων (1840)

George H.Yewell Παραμονή Χριστουγέννων (1863)

Hugo Oehmichen Χριστουγεννιάτικα δώρα (1882)

Frederick Daniel Hardy Χριστουγεννιάτικοι επισκέπτες (1869)

Karl Larson Πρωινό Χριστουγέννων (1894)






Τέλος μεταξύ 1958-1976 ο Νταλί ζωγράφισε 19 χριστουγεννιάτικες κάρτες οι οποίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία και απέτυχαν εμπορικά στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν ήσαν τότε ακόμη έτοιμες να αποδεχθούν την τέχνη του ιδιόρρυθμου αλλά μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.
Η Μαντόνα με το βρέφος είναι μια από αυτές και αρκετές άλλες μπορείτε να δείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου