Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.




Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς  με τους βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήσαν μια ποτέ κάποια λύσις.
 
Με μερικές τροποποιήσεις, το γνωστό ποίημα του Καβάφη εκφράζει πλήρως την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.
Η βάρβαρη εισβολή του σημερινού Τσάρου της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα, στην ουσία για να την κατακτήσει, προκάλεσε μια απρόβλεπτη, προφανώς γι αυτόν, στην έκτασης αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήδη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ενέκρινε κατά την έκτακτη σύνοδό της ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  και ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από το έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, πέντε κατά και 35 να δηλώνουν αποχή.
Συγκεκριμένα, καταψήφισαν Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Συρία. Της ψηφοφορίας απείχαν συνολικά 34 χώρες, περιλαμβανομένων Κίνας, Ιράκ, Ιράν, Ινδίας και Πακιστάν.
Προσωπικά έχω την εντύπωση πως όπως όλοι οι δικτάτορες ο Πούτιν περιβάλλεται από άτομα που δεν τολμούν να του εκθέσουν την πραγματικότητα εάν υποψιάζονται πως αυτή δεν θα του είναι αρεστή.
Την εντύπωση αυτή μου την επιβεβαίωσε η εικόνα τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν στην σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Δευτέρας, όταν τόλμησε να εκφράσει άποψη διαφορετική από του Πούτιν και αυτός τον ανάγκασε, τελικά εξευτελισμένο πλέον να συμφωνήσει μαζί του.



Υποψιάζομαι λοιπόν πως πιθανώς να του έλεγαν, πως όπως με την προσάρτηση της Κριμαίας οι αντιδράσεις της Δύσης ήταν αρκετά υποτονικές, το ίδιο θα γίνει αν εισβάλλει στην Ουκρανία, μια χώρα με πρόεδρο πρώην ηθοποιό ο οποίος θα διαφύγει, όπως και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Γιανουκόβιτς με ελικόπτερο, ενώ ο κόσμος θα τους υποδεχτεί λίγο πολύ σαν ελευθερωτές. Επίσης πως  όσοι προβάλλουν αντίσταση θα είναι λίγοι και αντιμετωπίσιμοι, ενώ ταυτόχρονα οι απώλειες στον στρατό του θα είναι λίγες, όπως και το ίδιο θα είναι οι ελάχιστες παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.
Δεν ξέρουμε βέβαια ακόμα σήμερα τι είχε στο μυαλό του ή τι πίστευε διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία. Το γεγονός όμως είναι ένα. Τίποτα από όσα υπολόγιζε δεν του βγήκε.
Η εισβολή ήδη μέχρι προχθές έχει, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Ρώσων  498 νεκρούς στρατιώτες και 1597 τραυματίες. Οι Ουκρανοί μιλάνε για 7000 νεκρούς Ρώσους και πάνω από 2000 αμάχους.
Προφανώς δε, δεν θα ήταν στις προθέσεις του να έχει νεκρούς από τον άμαχο πληθυσμό, γεγονός που έχει δυσμενή επίδραση τόσο στους  Ρώσους όσο και στους ρωσόφωνους της Ουκρανίας, αλλά και στους στρατιώτες του που βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρώπους που μιλούν την γλώσσα τους, έχουν και την ίδια θρησκεία και πιθανώς μερικοί να έχουν και συγγενείς τους εκεί.
Η ζωή βέβαια των Ρώσων στρατιωτών αποτιμήθηκε από τον Πούτιν σε 70.000 ρούβλια τα οποία θα δοθούν στους συγγενείς τους.
Και οι νεκροί αυτοί είναι πριν ακόμα να καταληφθεί η πλειονότητα της χώρας και η πρωτεύουσα της.
Ο πρόεδρος  δε της Ουκρανίας παρέμεινε σε αυτήν και αποδείχτηκε ότι έχει πολύ τσαγανό με αποτέλεσμα να ενθαρρύνει και να εμψυχώνει τους Ουκρανούς να αντισταθούν στον εισβολέα.
Αλλά το χειρότερο για τον Πούτιν είναι ότι με την παρανοϊκή αυτή εισβολή κατάφερε αυτό που η Ευρώπη για χρόνια προσπαθούσε να επιτύχει και αποτύγχανε.
Την ενοποίηση της και την για πρώτη φορά ομόθυμη και ταχεία αντίδραση της στην εισβολή με διάφορους τρόπους, ακόμη δε και με την αποστολή, πλην δύο χωρών, στρατιωτικής βοήθειας.
Δεν πιστεύω δε πως περίμενε τόσο άμεση και ταχεία επιβολή οικονομικής ασφυξίας στην χώρα του από την Δύση.
Πέτυχε δε επίσης την νεκρανάσταση του «νεκρού εγκεφαλικά ΝΑΤΟ» όπως το είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο Μακρόν, στο οποίο δείχνουν θερμές να προσχωρήσουν οι μέχρι τώρα υπέρ της ουδετερότητας Σουηδία και Φιλανδία, μετά τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον τους ο Πούτιν.
Κανονικά δε θερμές ευχαριστίες σε αυτόν θα πρέπει να του απευθύνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν  και ο Μακρόν.
Ο Μπάιντεν με την αποφασιστική στάση του κατά της εισβολής είδε να αυξάνει σημαντικά η δημοφιλία του, σε αντίθεση με τον θιασώτη και υποστηρικτή του Πούτιν Τραμπ που μπορεί τελικά να αναγκάστηκε να καταδικάσει την εισβολή και να χαρακτηρίσει «γενναίο» τον Ζελένσκι, ενώ προηγουμένως είχε αποκαλέσει «πολύ έξυπνο» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και «ιδιοφυείς» τις κινήσεις του στην Ουκρανία !
Αντίστοιχες ευχαριστίες θα πρέπει να του απευθύνει επίσης και ο Μακρόν που κατάφερε να εμφανιστεί ως η πιο ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης στις δύσκολες αυτές στιγμές, και σίγουρα αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές στην Γαλλία.
Μόνο στην Ελλάδα, λόγω της από την εποχή του Κολοκοτρώνη ρωσοφιλίας, η εισβολή προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό σε ένα ποικίλο φάσμα από την αριστερά και τον αντιαμερικανισμό της, μέχρι την ακροδεξιά  που πιστεύει πως το ξανθό γένος θα σώσει την Ελλάδα από τον Τούρκο, θα ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη από τον αντίχριστο και θα μας δίνει και ρούβλια για να ζούμε!
Το τι μέλει γενέσθαι είναι ακόμη άγνωστο.
Αλλά αν τα οικονομικά μέτρα θίξουν τις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι παρά το ότι μπορεί να είναι και δημιουργήματα του  Πούτιν, αν δουν τις περιουσίες τους να μειώνονται ,καθώς η Ρωσία θα μπαίνει σε μια «σμίτνοε βρέμια», μια ταραγμένη περίοδο , οι Βογιάροι είναι αυτοί που τελικά καταλήγουν να τρώνε τον Τσάρο.

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου