Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.




Στην Ελλάδα, από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία των Ρώσων στρατιωτών του Πούτιν, ο πάντα λαλίστατος κόσμος των καλλιτεχνών μας, αλλά και των διανοούμενων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τηρεί μια ντροπιαστική σιγή σχετικά με αυτήν.
Το γεγονός αυτό φαίνεται πως οφείλεται σε ένα διαχρονικό φιλορωσσισμό που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα το 2016 η δημοτικότητα του Πούτιν στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 74% ! 
Μπορεί παρά την δικτατορική του διακυβέρνηση στην Ρωσία, την φυλάκιση των πολιτικών του αντιπάλων ή και τις δολοφονίες τους με δηλητηρίαση με πολώνιο και πυροβολισμούς, να μειώθηκε το 2018 στο 58% αλλά γεγονός είναι πως ακόμα και μετά την εισβολή στην Ουκρανία 1 στους 5 Έλληνες τον υποστηρίζει!  (το ποσοστό δημοφιλίας του είναι 19%, 8% τον αντιμετωπίζουν θετικά και 11% μάλλον θετικά)
Βλέποντας την εκπληκτική αναισθησία του καλλιτεχνικού κόσμου για την εισβολή στην Ουκρανία εύλογα αναρωτιέται η Πέπη Ραγούση:


Τι έγινε ρε παιδιά; Νομίζω πως ξέρω τι έγινε. Η συγκεκριμένη, υποτίθεται, κομματικοποιημένη καλλιτεχνική κοινότητα έχει παβλοφικές αντιδράσεις. Μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τον «εχθρό». Όπως αυτόν τον ορίζει η κομματική αντίληψη. Και εδώ κολλάμε. Γιατί ο εχθρός, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη είναι πάντα ένας. Ίδιος και απαράλαχτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο Αμερικάνος, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δύση, ο καπιταλισμός. Δεν πα΄να έχει καταρρεύσει ο υπαρκτός σοσιαλισμός, να έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, εκείνοι αυτόν τον εχθρό ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται. Ο Γκαίτε και το «ο κροκόδειλος που έφαγε τον εχθρό σου δεν σημαίνει πως έγινε φίλος σου» είναι εκτός κομματικών συντεταγμένων. Έτσι στην αφίσα για την αντιπολεμική συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου που θα γίνει την Δευτέρα στο Σύνταγμα, το σύνθημα είναι «Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας». Με αυτή την σειρά. Σαν το τελευταίο να έχει μπει κατά λάθος.
Αντίθετα στην ίδια την Ρωσία σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού της χώρου δεν εξέφρασαν μόνο λεκτικά την αντίθεση τους στην εισβολή αλλά παραιτήθηκαν από τις σημαντικές θέσεις που κατείχαν! 


«Φίλοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραιτούμαι» ανάρτησε στο Facebook η Ελένα Κοβάλσκαγια, διευθύντρια του θεάτρου Meyerhold Center. «Δεν μπορείς να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι από αυτόν.
Την ίδια ώρα, το θέατρο – που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο Ρώσο θεατρικό συγγραφέα Vsevolod Meyerhold - έκανε επίσης ανάρτηση στο Facebook, λέγοντας πως η αδυσώπητη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία «έχει έρθει τώρα σε τραγική σύγκρουση με την αποστολή μας. Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί σε όλο αυτό. Μας μένει μόνο αυτό να πούμε: ‘Όχι στον πόλεμο’. Ο πόλεμος είναι πολλά περισσότερα από ασέβεια για ένα άτομο, και είναι πολύ πιο φρικιαστικός. Ο πόλεμος είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου, η δολοφονία ανθρώπων». Το θέατρο ευχαρίστησε τέλος την Κοβάλσκαγια για το «κουράγιο» της.
Αλλά δεν είναι η μόνη που έδειξε την αντίθεση της μέσα στην ίδια την Ρωσία. Βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών πολιτιστικών ιδρυμάτων εκεί.


Με αντίστοιχη ανάρτηση του στο Instagram ανακοίνωσε την παραίτηση του ο αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου Πούσκιν Βλαντιμίρ Οπρεντελένοφ , αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος VAC Φραντσέσκο Μανακόρντα.
Επίσης παραιτήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Cosmoscow  Σάιμον Ρις και πήγε στο Βίλνιους της Λιθουανίας και  ήδη στην Βιέννη βοηθάει στην μεταστέγαση προσφύγων από την Ουκρανία.
Την Κυριακή παραιτήθηκε και ο μουσικός διευθυντής και βασικός μαέστρος του θεάτρου Μπολσόι Τούγκαν Σακίεφ.
Ακόμη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις, αλλά και Ρίμας Τουμίνας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του. Μάλιστα, πρόκειται να επιστρέψει στο Βίλνιους στη Λιθουανία από την οποία κατάγεται.
Ο Νταβίντ Μότα Σοάρες, ο διάσημος Βραζιλιάνος χορευτής των μπαλέτων Μπολσόι (είναι σε αυτά από 12 ετών!)ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα τα θύματα του πολέμου.
Με κείμενο που έχει δημοσιευθεί στο Artists at Risk καλλιτέχνες και επιστήμονες τάσσονται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία αποκαλούν «ντροπή».
 
«Συμπατριώτες!
 
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ΝΤΡΟΠΗ.
 
Αυτή είναι η ντροπή ΜΑΣ, αλλά δυστυχώς, τα παιδιά μας, γενιές πολύ νέων και αγέννητων Ρώσων, θα πρέπει επίσης να φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε μια επιθετική χώρα για να ντρέπονται που ο στρατός τους επιτίθεται σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρωσίας να πουν ΟΧΙ σε αυτόν τον πόλεμο.
Δεν πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται υπό την εξουσία των «ναζί» και πρέπει να «απελευθερωθεί». Απαιτούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος!».
Καλά κανένας από αυτούς δεν έχει καταλάβει πως για τον πόλεμο δεν φταίει ο Πούτιν αλλά ο ιμπεριαλισμός, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ;
Πρέπει να τους στείλουμε την Μποφίλιου να τους το εξηγήσει;

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου