Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ «ΠΟΝΕΣΟΥΝ» ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ




Ο μεν Χίτλερ μπόρεσε να σταθεί στην εξουσία γιατί είχε την στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας του.  Ο Πούτιν κατά τον ίδιο τρόπο στηρίχτηκε στην οικονομική ολιγαρχία που δημιουργήθηκε στην χώρα του μετά την κατάρρευση της  Σοβιετικής Ένωσης και στους ολιγάρχες αρκετοί από τους οποίους είναι και δικά του δημιουργήματα.
Τώρα όμως μετά  τον οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που μάλλον δεν το προέβλεπε, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αγγούρια που έχει να αντιμετωπίσει και γί αυτό και  αναγκάστηκε να υπογράψει ένα διάταγμα, που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι τον οποίο αφού απέτυχε να τον σκοτώσει με το Πολώνιο τον φυλάκισε με ανύπαρκτες κατηγορίες.
Το διάταγμα προβλέπει ότι  οι αρχές έχουν δικαίωμα να δημεύσουν όλα τα χρήματα που θα βρεθούν σε λογαριασμούς αξιωματούχων, των μελών των οικογενειών τους, ακόμη και των ανήλικων παιδιών τους και τα ποσά είναι μεγαλύτερα των ετήσιων εισοδημάτων της οικογένειας.
Ήδη απαγορεύεται στους κατοίκους της Ρωσίας να μεταφέρουν συνάλλαγμα από τους λογαριασμούς τους ή στις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες και θα είναι δυνατή η ανάληψη μετρητών μέχρι 10 χιλιάδες δολάρια ή το ισόποσο αυτού του ποσού σε άλλα ξένα νομίσματα.
Επίσης η  ρωσική εταιρεία ορυκτελαίου Rosneft με έδρα στη Μόσχα, της οποίας Διευθύνων σύμβουλος  είναι ο Igor Sechin, (πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν) υπακούοντας στις διαταγές του, θέλησε να πληρώσει τους πιστωτές της σε ρούβλια, όμως, κανείς εκ των πιστωτών δεν διέθετε λογαριασμό σε ρούβλια, και 2 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ο λογαριασμός και αφορούσε εταιρικά ομόλογα.



Η δε Gazprom ( έχει μείνει ιστορική η υπόκλιση του Λαφαζάνη στον διευθυντή της ) πρέπει άμεσα να καταβάλει 1,3 δισ. δολάρια. 
Όσες δε θαλαμηγοί ολιγαρχών δεν έχουν καταφύγει στις Μαλβίδες και βρίσκονται σε λιμάνια της Δύσης κατάσχονται. (η θαλαμηγός Lady M Yacht, του ολιγάρχη Αλεξέι Μορντασόφ στο λιμάνι της Ιμπέρια, αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ και η θαλαμηγός Lena Yacht του ολιγάρχη Γενάντι Τιμσένκο στο λιμάνι του Σανρέμο αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ)
Αλλά υπάρχουν και σημαντικότερες οικονομικές κυρώσεις.
Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι στα λιμάνια της χώρας δεν θα μπορούν πλέον να προσεγγίζουν τα πλοία που φέρουν τη ρωσική σημαία ή είναι εγγεγραμμένα στον ρωσικό νηογνώμονα, που ανήκουν σε ρωσικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, σε πρόσωπα που εντάσσονται στους καταλόγους κυρώσεων, ή είναι ναυλωμένα από ρωσικές εταιρείες. Κοντολογίς τα βρετανικά λιμάνια είναι κλειστά για το ρωσικό δια θαλάσσης εμπόδιο.
Επίσης ποιο πριν οι Αμερικανοί επέβαλαν  κυρώσεις που απαγορεύσουν σε αμερικανικές εταιρείες να έχουν συναλλαγές με την τη ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot (γνωστή και ως SCF Group) η οποία έχει 108 τάνκερ και 14 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ενώ έχει επίσης υπό κατασκευή 32 πλοία τα περισσότερα για μεταφορά LNG συμπεριλαμβανομένων 1 5 παγοθραυστικών. 
Ταυτόχρονα οι μεγάλες εταιρείες διακίνησής εμπορευματοκιβωτίων αναστέλλουν τις μεταφορές προς την Ρωσία.


Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ήδη επιβάλλει κυρώσεις και σε πέντε πλοία που ανήκαν στην εταιρεία PSB Leasing που αποτελεί θυγατρική του ομίλου της τράπεζας Promsvyazbank. Μάλιστα, ήδη ένα πλοίο της εταιρείας το Baltic Leader κατασχέθηκε από τις γαλλικές αρχές στις 27 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα οι μεγαλύτερες δυτικές εταιρείες που ενεργοποιούνται στην Ρωσία αναστέλλουν την λειτουργία τους σε αυτήν όπως πχ  Daimler Truck Holding, η Volvo  ενώ  και η Volkswagen δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε προσωρινή παύση της πώλησης αυτοκινήτων Audi εξαιτίας της υποχώρησης του ρουβλιού.
Επίσης η BP ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το ποσοστό 20% που κατέχει στη Rosneft,  ενώ ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση αποχώρησης και της Shell.
Δυστυχώς οι Ρώσοι θα θυμηθούν επίσης και τις μέρες του αλήστου μνήμης σοβιετικού καθεστώτος γιατί αποσύρονται από την αγορά της  Ρωσίας οι πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard και μάρκες καταναλωτικών ειδών όπως γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma (100 καταστήματα),η Prada, η Zara (502 καταστήματα ) σταματώντας επίσης και τις διαδικτυακές πωλήσεις, η  Ikea, η Samsung κτλ
Υπάρχει όμως και ένα μέτρο που μάλλον θα συμβάλλει στην βελτίωση  της υγείας του ρωσικού λαού! Κλείνουν 850 καταστήματα της McDonald's!

Προσωπικά δεν πιστεύω πως όλοι αυτοί οι ολιγάρχες που έχουν στα χέρια τους την οικονομική ζωή της χώρας, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον παρανοϊκό Πούτιν για αρκετό διάστημα ακόμα.
Μόνο που φοβάμαι πως την πτώση του θα πληρώσει ακριβά και ο αμέτοχος ρωσικός λαός. 


Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου