Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ




Κατά  πολύ περίεργο τρόπο όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Πούτιν στην Ρωσία βρίσκουν τον θάνατο με διάφορους τρόπους.
Ακολουθεί μια μικρή λίστα όσων αντιτάχθηκαν στον Πούτιν και κατέληξαν κακήν κακώς .


-Το 2003 ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πληροφοριών Σεργκέι Γιουσένκοφ, εκ των εντονότερων επικριτών του Κρεμλίνου δολοφονήθηκε ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του. Είναι το δεύτερο μέλος του κόμματος της Φιλελεύθερης Ρωσίας που δολοφονείται. Τον περασμένο Αύγουστο, το μέλος του κόμματος Βλαντίμιρ Γκολοβλιόφ είχε πυροβοληθεί θανάσιμα στο κεφάλι και ο Γιουσένκοφ είχε δηλώσει τότε ότι πιστεύει πως ο φόνος είχε πολιτικά κίνητρα.


-Το 2006 η διάσημη δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια πυροβολήθηκε θανάσιμα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της  στην Μόσχα τον Οκτώβριο του 2006, σε ηλικία 48 ετών. Η δουλειά της στην εφημερίδα Novaya Gazeta ήταν έντονα επικριτική προς τις πολιτικές του Κρεμλίνου στην Τσετσενία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.  
Χρόνια πριν σκοτωθεί είχε υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση, την οποία είχε αποδώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος ο Πούτιν την είχε αποκαλέσει «προδότρια των συμφερόντων του ρωσικού κράτους».


-Ο πρώην Ρώσος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Λονδίνο το 2006  και είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για την δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια. 
Δολοφονήθηκε με τσάι  που περιείχε ραδιενεργό πολώνιο-210 και πριν πεθάνει, υπέγραψε μια δήλωση όπου κατηγορούσε τον Πούτιν για τη δηλητηρίαση του.
Η βρετανική αστυνομία έχει κατονομάσει δύο Ρώσους, τους πρώην πράκτορες της KGB Αντρέι Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κότβουν, ως βασικούς υπόπτους. Και οι δυο αρνούνται τη συμμετοχή τους στην υπόθεση, και η Ρωσία αρνήθηκε να τους εκδώσει.


-Το 2009 ο Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, 34χρονος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πυροβολήθηκε μετά από μια συνέντευξη Τύπου που ως δικηγόρος της οικογένειας της Έλζα Κουνγκάεβα, μιας νεαρής Τσετσένας την οποία βίασε και δολοφόνησε ο Ρώσος συνταγματάρχης Γιούρι Μποντάνοφ  κατήγγειλε πως ο Μποντάνοφ πήρε εξιτήριο από τη φυλακή 15 μήνες πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας της ποινής του. Μαζί του σκοτώθηκε και η δημοσιογράφος Αναστασία Μπαμπούροβα. Για την επίθεση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας Ρώσος εθνικιστής. 


-Το 2009 η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η 50χρονη Νατάλια Εστεμίροβα απήχθη στην Τσετσενία τον Ιούλιο του 2009 και βρέθηκε νεκρή την ίδια ημέρα. Ήταν μια από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα της Τσετσενίας, και επικεφαλής του γραφείου που καταδείκνυε τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου.  
Ρώσοι ερευνητές, δήλωσαν το 2010 ότι δύο αδέλφια που ήταν μέλη ισλαμικής μαχητικής ομάδας σκότωσαν την Εστεμίροβα, ενώ οι ίδιοι έχουν εμπλακεί σε απαγωγές Τσετσένων αμάχων. 
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου όπου εργαζόταν η Εστεμίροβα, η ανάλυση των στοιχείων DNA έδειξε ότι οι δύο άνδρες - ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε το 2009 και ο άλλος έχει άσυλο στη Γαλλία - δεν διέπραξαν το έγκλημα.


-Το 2015 ο 55χρονος Μπόρις Νεμτσόφ, που υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά τη δεκαετία του 1990 και ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης του Πούτιν, πυροβολήθηκε θανάσιμα στη Μόσχα κοντά στο Κρεμλίνο. Η δολοφονία ήρθε λίγες ώρες αφού κατήγγειλε την «τρελή, επιθετική» πολιτική του Πούτιν και μια μέρα πριν ηγηθεί συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο Πρόεδρος Πούτιν «θα διατάξει τη δολοφονία του».
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, την ώρα του φόνου όλες οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή είχαν κλείσει για συντήρηση.  


-Το 2020 ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ , επέζησε, κατηγόρησε τον Πούτιν για την δηλητηρίαση και όταν επέστρεψε στην Ρωσία φυλακίστηκε.
Το CNN ηχογράφησε και μετέδωσε συνομιλία με τον Κονσταντίν Κουντριγιάφτσεφ να δηλώνει ότι ως στέλεχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB (διάδοχος της KGB) συμμετείχε στην αποστολή δηλητηρίασης του Ναβάλνι στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας .
Στη συνομιλία ο  Κουντριγιάφτσεφ ήταν αποκαλυπτικός διότι νόμιζε ότι μιλούσε με αξιωματούχο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο ίδιος ο Ναβάλνι, που φυσικά γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες που ο ίδιος βίωσε στο Τομσκ.
Ο Ρώσος πράκτορας παραδέχθηκε πως είναι μέλος του τμήματος τοξικών ουσιών της υπηρεσίας, και πως  η FSB έριξε το δηλητήριο, δηλαδή τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ, όχι στο τσάι του Ναβάλνι όπως είχε θεωρηθεί το καλοκαίρι, αλλά στα εσώρουχά του.
Βέβαια ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία παρακολουθεί μεν τον Ναβάλνι, αλλά εάν ήθελε να τον σκοτώσει θα το είχε ήδη κάνει, όπως είπε κυνικά. Η έρευνα του CNN έδειξε ότι η FSB έχει επί τρία χρόνια ακολουθήσει κατά πόδας τον Ναβάλνι με έως και 10 πράκτορες τη φορά.
 
Όπως σημειώνει πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των δολοφονημένων αντιπάλων του Πούτιν, των οποίων οι θάνατοι ερευνώνται ακόμα, βρίσκονται και άλλοι.
Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, πρώην ολιγάρχης, βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του στη Μεγάλη Βρετανία, σε ηλικία 67 ετών. Η ιατροδικαστική έκθεση πάντως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία και έτσι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. 
Στις 16 Νοεμβρίου του 2009 ο 37χρονος δικηγόρος με ειδίκευση στα οικονομικά   Σεργκέι Μανίτσκι πεθαίνει αφού αρνήθηκε θεραπευτική αγωγή σε φυλακή της Μόσχας, όπου βρισκόταν κατηγορούμενος για διαφθορά. 
Η δολοφονία του ερευνητή-δημοσιογράφου Πολ Κλεμπνίκοφ έξω από τα γραφεία του ρωσικού Forbes στη Μόσχα το 2004 παραμένει ανεξιχνίαστη, όπως και εκείνη του βουλευτή Σεργκέι Γιουσένκοφ το 2003.
 
Οι περισσότερες πληροφορίες έχουν ληφθεί από εδώ:
https://www.protothema.gr/world/article/455531/oles-oi-anexihniastes-dolofonies-adipalon-tou-poutin/
 
https://www.kathimerini.gr/world/561203569/rosos-praktoras-paradechetai-ti-dilitiriasi-navalni-apo-ti-moscha/
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου