Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η ΤΑΡΑΧΩΔΗΣ ΖΩΗ ΤΟΥ JERRY LEE LEWIS




 Ακόμα και στον θάνατο του ήταν απρόβλεπτος. 
Δεν πρόλαβαν να  διαψεύσουν, την προηγούμενη μέρα, την αναγγελία του θανάτου του και την επομένη, 28 Οκτωβρίου, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.
 Ο Jerry Lee Lewis βρίσκεται πια, μαζί με όλους τους άλλους μεγάλους, που στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έφεραν, με το πηγαίο ταλέντο τους, επανάσταση στην μουσική, το ροκ εντ ρόλ.
 Είναι γεγονός ότι το ροκ εντ ρολ στην ουσία ήταν η εξέλιξη της μουσικής των μαύρων του Νότου της Αμερικής και γι΄αυτό οι σημαντικότεροι από τους πρωτοπόρους του ήταν μαύροι.
 Ήταν όμως η μουσική που κατάφερε να μιλήσει και στην καρδιά της λευκής νεολαίας, επιτυγχάνοντας έτσι να καταφέρει, παρά τον φοβερό πόλεμο που αντιμετώπιζε από τούς συντηρητικούς WASP (White Anglo-Saxon Protestant) να σπάσει την κατεστημένη κατάσταση που διαχώριζε την μουσική, σε μουσική των λευκών και την race music  των μαύρων.  
Ο Elvis, o Bill Haley και ο Jerry Lee Lewis έχοντας αφομοιώσει τους ρυθμούς της  μαύρης μουσικής, των γκόσπελ και της country, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο στην ροκ, στην οποία πλέον η μουσική και όχι το χρώμα του καλλιτέχνη είχε σημασία.
Ο Lewis γεννημένος σε μια φτωχή κωμόπολη της Λουϊζιάνα, από μικρός έπαιζε πιάνο που του το είχαν αγοράσει  οι γονείς του βάζοντας υποθήκη την φάρμα τους!
Άρχισε από το 1949, σε ηλικία 14 ετών να δίνει  δημόσιες παραστάσεις, παίζοντας πιάνο και από το 1956 άρχισε να ηχογραφεί στην θρυλική Sun Records  του Μέμφις τραγούδια όπως το  «Great Balls of Fire», το «Whole Lotta ShakinGoinOn», «Breathless», «High School Confidential» που ανήκουν πλέον στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Η καταπληκτική παρουσία του επί σκηνής, απογείωσαν την καριέρα του και όταν ο Elvis πήγε στον στρατό ήταν ο σημαντικότερος λευκός μουσικός της ροκ που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.
22 ετών ο Jerry Lee Lewis βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας του και τον πλήρωναν με 10.000 δολάρια για κάθε εμφάνιση του, όταν ταξίδεψε στην Αγγλία μαζί με την γυναίκα του Myra,  για μια σειρά εμφανίσεων του εκεί.


Όταν είδε την Myra, ένας δημοσιογράφος ρώτησε πόσων ετών είναι και όταν μαθεύτηκε πως είναι μόνο 13 ετών, ξέσπασε εκεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που τον ανάγκασε, μετά μόνο από 3 συναυλίες, να ακυρώσει την 37μερη περιοδεία του. Στην Λουϊζιάνα οι γάμοι σε αυτή την ηλικία ήταν κοινωνικά αποδεκτοί, αλλά βέβαια δεν ήταν στην υπόλοιπη Αμερική, οπότε όταν επέστρεψε η καριέρα του είχε καταστραφεί ,καθώς πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν τα τραγούδια του, ενώ ηθικολόγοι έλεγαν ότι το σκάνδαλο ήταν απόδειξη του εγγενούς κακού του ροκ εν ρολ.
Θυμήθηκα πάντως πως η γιαγιά της γυναίκας μου είχε παντρευτεί τον παππού της σε ηλικία 14 ετών!
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ με δυσκολία εύρισκε μικρά κλάμπ να παίξει για 250 δολάρια την βραδιά.
Το ωραίο είναι ότι η Myra που ήταν κόρη του ξαδέλφου του, μέλους της μπάντας του,  ήταν η 3η σύζυγος του και την είχε παντρευτεί πριν να βγει το διαζύγιο του από την δεύτερη! Έτσι, όταν βγήκε το διαζύγιο την ξαναπαντρεύτηκε και έμεινε παντρεμένος μαζί της μέχρι το 1970.
Την πρώτη του γυναίκα την είχε παντρευτεί σε ηλικία 16 ετών και ο γάμος αυτός κράτησε 20 μήνες. Και ο δεύτερος γάμος του ήταν προβληματικός γιατί έγινε 23 μέρες πριν να οριστικοποιηθεί το διαζύγιο του από τον πρώτο.
Είχε παντρευτεί τελικά 7 φορές.
Η 4η σύζυγος πνίγηκε σε πισίνα φίλου τους πριν να βγει το διαζύγιο τους.
Ο 5ος γάμος του κράτησε μόνο 77 μέρες και η σύζυγος πέθανε από υπερβολική δόση μεθαδόνης.
Ο 6ος γάμος κράτησε 21 χρόνια και την 7η σύζυγο την παντρεύτηκε το 2012. Συνολικά από όλες τις συζύγους του απέκτησε 6 παιδιά.
Την ταραχώδη ζωή του, εκτός  από τους  γάμους του, καθώς σχεδόν πάντα είχε προβλήματα με τον νόμο, έκανε χρήση ναρκωτικών και ήταν αλκοολικός. σημάδεψαν δύο σημαντικά γεγονότα.
Το πρώτο έγινε στα 41α γενέθλια του, όταν εκτόξευσε ένα γεμάτο Μάγκνουμ σε μια μπουκάλα Κόκα-Κόλα και αυτό εκπυρσοκρότησε και χτύπησε στο στήθος τον μπασίστα του, οποίος ευτυχώς επέζησε.
Την ίδια χρονιά επίσης , συνελήφθη επειδή απείλησε την ασφάλεια του Presley με ένα όπλο, τρακάροντας μεθυσμένος στην πύλη της  Graceland του σπιτιού του Elvis.
Μετά την καταστροφή της καριέρας του ως ροκ καλλιτέχνης, στράφηκε στην κάντρυ μουσική και με την πάροδο των ετών κατάφερε να έχει και σε αυτήν επιτυχίες.
Με την πάροδο των ετών, προς τα τέλη της 10ετιας του 80, υπήρξε, ιδίως στην Ευρώπη, ένα έντονο ενδιαφέρον του κοινού για τους πρωτοπόρους της ροκ μουσικής με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές συναυλίες από αυτούς σε διάφορες χώρες.
Μία καταπληκτική συναυλία με την συμμετοχή των James Brown, Bo Diddley, Ray Charles, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Fats Domino, , B.B. King έγινε στην Ρώμη το 1988.
Στο βίντεο είναι το απολαυστικό της φινάλε, με όλους αυτούς επί σκηνής ενώ όλη η συναυλία υπάρχει εδώ.


Όπως όλοι οι πρωτοπόροι ρόκερ στις συναυλίες τους δεν έπαιζαν μόνο τις δικές τους επιτυχίες αλλά και άλλων, όπως εδώ που παίζει την Lucille, την μεγάλη επιτυχία του Little Richard.


Το ενδιαφέρον για τον Jerry Lee Lewis στην Αμερική αναζωογονήθηκε μετά την προβολή της ταινίας   Great Balls of Fire!, με την ζωή του, με τον καταπληκτικό  Dennis Quaid σαν  Lewis, και την Winona Ryder σαν Myra.
Στα δύο πρόσφατα άλμπουμ του τραγουδάει με αναλλοίωτη φωνή μαζί με άλλους σημαντικούς σήμερα καλλιτέχνες όπως ο  Bruce Springsteen, ο Mick Jagger ο Kris Kristofferson ο BB King, o Jimmy Page, o Neil Young, o Keith Richards, o Rod Stewart, o Eric Clampton, o Solomon Burke, o Willy Nelson και άλλους.
Εδώ από το πρώτο CD με την συμμετοχή του Little Richard τραγουδούν την επιτυχία των Beatles I Saw Her Standing There.


Στην χώρα μας είχε εμφανιστεί δύο φορές. Την πρώτη, στο Καλλιμάρμαρο την 1η Οκτωβρίου 1988 στην συναυλία για το AIDS, μαζί με τους Bonnie Tyler,  Joan Jett,  Run D.M.C, Black Uhuru κ.α.
Η δεύτερη εμφάνιση του ήταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 14 Δεκεμβρίου 1990
Ο Lewis ήταν ένας εμπρηστικός σόουμαν που έπαιζε συχνά πιάνο με τις γροθιές, τους αγκώνες, τα πόδια ακόμη και με τα οπίσθια του, μερικές φορές μάλιστα σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του πιάνου κατά τη διάρκεια των συναυλιών.
Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της πιανιστικής του δεξιοτεχνίας υπάρχουν εδώ. 



«Πάντα ανησυχούσα για το αν θα πάω στον Παράδεισο ή στην Κόλαση. Το σκέφτομαι κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ και είναι πολύ σοβαρό. Πού πηγαίνεις μετά την τελευταία σου αναπνοή», αναρωτιόταν εύλογα το 2015. Προσωπικά πάντως δεν έχω αμφιβολία πως θα έχει πάει στον Παράδεισο της Μουσικής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου