Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

ΤΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΦΑΙΔΡΑ ΤΟΥ ΝΤΑΣΕΝ




Το 1961 ο Ζύλ Ντασέν γύρισε στην Ελλάδα την ταινία Φαίδρα που βασίζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος.
Ήταν πλέον ζευγάρι με την Μελίνα Μερκούρη με την οποία τον προηγούμενο χρόνο είχε γυρίσει την μεγάλη επιτυχία τους Ποτέ την Κυριακή. Η Μερκούρη χάρις σε αυτή την ταινία ήταν πλέον διεθνής σταρ και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ, που το πήρε τελικά η Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τον ρόλο της στην ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία.
Το σενάριο της ταινίας το είχε γράψει η Μαργαρίτα Λυμπεράκη μεταφέροντας την ιστορία του παράνομου ερωτικού πάθους της συζύγου του Θησέα Φαίδρας για τον γιό του Ιππόλυτο στην σύγχρονη εποχή.
Η Φαίδρα (Μελίνα Μερκούρη), δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη (Ραφ Βαλόνε), ερωτεύεται τον γιο που έχει ο σύζυγός της από τον πρώτο του γάμο, Αλέξη (Άντονι Πέρκινς). 
Στην ταινία παίζουν επίσης ο ίδιος ο Ζυλ Ντασέν και οι : Ζώρζ Σαρρή, Ανδρέας Φιλιππίδης, Στέλιος Βόκοβιτς, Νίκος Τσόγιας, Ντέπι Μαρτίνη.
Η μουσική επένδυση της ταινίας ήταν του Μίκη Θεοδωράκη και ο Νίκος Γκάτσος είχε γράψει τους στίχους των τραγουδιών.


Αντίθετα από την Ευρώπη, η ταινία στις ΗΠΑ δεν είχε εμπορική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η Μερκούρη ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Οι κριτικές για την Μερκούρη ήταν καλές ενώ αντίθετα ήταν αρνητικές για την ερμηνεία του Πέρκινς.
Κωμικοτραγικές όμως σκηνές έγιναν κατά τα γυρίσματα της ταινίας στα Ναυπηγεία, οι οποίες περιγράφονται με λεπτομέρειες στην παρακάτω δημοσίευση.

 


Μια ακόμη περιγραφή όλων αυτών των απαράδεκτων και ιλαροτραγικών γεγονότων που έγιναν στο γύρισμα της ταινίας, και θα μπορούσαν να έχουν γίνει μια θαυμάσια κωμωδία, υπάρχει επίσης εδώ. 


Μετά το αίσιο τέλος όλης αυτής της ιστορίας,  στην ειδησεογραφία για την ταινία υπάρχει η είδηση, που δεν ξέρω αν πραγματοποιήθηκε, ότι στην ταινία θα παίξει και ο Μίμης Στεφανάκος, όπως επίσης και η έμπρακτη στην ουσία συγνώμη του Νιάρχου για τα όσα συνέβησαν.




 Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου