Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ




Η αναμενόμενη ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων θα έχει σίγουρα και επιπτώσεις στην λειτουργία των υπαρχόντων κρατικών Πανεπιστημίων, καθώς σε αυτά θα απορροφηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων που ή θα κατέληγαν ή και ήδη βρίσκονται σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα που δεν αποτελούσε την πρώτη τους προτίμηση.
Με την μετατροπή από τον Γιαβρόγλου  των ΤΕΙ σε ΑΕΙ η χώρα γέμισε με κατ΄όνομα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα πιο απίθανα μέρη με ελάχιστους φοιτητές και εξίσου ελάχιστους καθηγητές.


Ήδη πριν την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όπως διαβάζω εδώ:
Κάποια Τμήματα πνέουν τα λοίσθια… Και με την ευκαιρία, όταν ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα έχει κάλυψη θέσεών του κατά 8%, 16%, 28% και 31%, τι συμβαίνει με τη χρηματοδότησή του, το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό του; Πόσοι διδάσκοντες χρειάζονται για τους 10,20 και 30 φοιτητές; Θα λειτουργήσουν το Τμήμα Ιστορίας στην Κέρκυρα με τους 9 νέους φοιτητές και νέες φοιτήτριες και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή με 28 νέους φοιτητές και φοιτήτριες; Τι συμβαίνει με τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες; Ένας εισακτέος στην Αθήνα, κανένας στην Κρήτη. Το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων και διατηρήθηκε μόνο ένα πρόγραμμα σπουδών, το Ιερατικό, μήπως τελικά αποδυνάμωσε την ισχύ των Ακαδημιών αυτών;
Είναι γνωστό ότι σε Θεολογικές σχολές βρέθηκαν αρκετοί υποψήφιοι που δεν τις είχαν ως πρώτη προτίμηση, γιατί μόνο σε αυτές μπορούσαν να εισαχθούν με τα χαμηλά μόρια που συγκέντρωσαν στις εξετάσεις. Τα στοιχεία από το ίδιο άρθρο είναι καταλυτικά:
Ας δούμε αναλυτικότερα: Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, ο πρώτος φοιτητής εισήχθη με 9.781 μόρια και η βάση ήταν 8.636 μόρια. Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ: ο πρώτος φοιτητής εισήχθη με 10.072 μόρια και η βάση ήταν 8.975 μόρια. Θεολογίας ΑΠΘ: ο πρώτος φοιτητής εισήχθη με 10.626 μόρια και η βάση ήταν 10.268 μόρια.
Τέλος, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, ο πρώτος φοιτητής συγκέντρωσε 11.910 και η βάση ήταν 9.760 μόρια. Τραγικότερο όλων είναι το γεγονός ότι στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (ΠΑΕΑΚ) στο Ηράκλειο, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε πομπωδώς το 2007, δεν εισήχθη φέτος (η εισαγωγή γίνεται μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων) κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια. Κάτι ανάλογο έγινε το 2022 και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, όπου σε σύνολο 36 θέσεων καλύφθηκε μόνο μία! Αρχικά υπήρχε και δεύτερος φοιτητής, ο οποίος όμως σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του!
Αλλά και στις Θεολογικές Σχολές στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω τα ποσοστά κάλυψης των θέσεων είναι πολύ χαμηλά (53/180 και 66/180 στα Τμήματα της Αθήνας και 34/135 και 12/135 στα Τμήματα της Θεσσαλονίκης με στοιχεία για το 2022). Βλέπουμε λοιπόν ότι οι λεγόμενες ανθρωπιστικές Σπουδές στη χώρα μας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. 


Η απόκτηση Πανεπιστημιακού πτυχίου αποτελεί για την πλειονότητα των φοιτητών το βασικό τους προσόν για να μπορέσουν αποφοιτώντας να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
Αυτό είναι και κατανοητό αλλά και θεμιτό. Μπορεί πχ να έχεις μεγάλο ενδιαφέρον να εντρυφήσεις ιδιαίτερα στην Κινεζική φιλολογία αλλά τα Ελληνικά πανεπιστήμια πολύ δύσκολα πιστεύω ότι θα σου δώσουν αυτή την δυνατότητα, οπότε  απλά το μόνο που σου μένει είναι να γίνεις φιλόλογος με προοπτική να διοριστείς στο Δημόσιο σαν εκπαιδευτικός.
Αλλά και για τις φιλοσοφικές σχολές το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι μικρό και σίγουρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν πρόκειται να ιδρυθούν τέτοιες σχολές, γιατί όπως είναι αναμενόμενο οι σχολές που θα δημιουργήσουν θα είναι σχολές που θα προσφέρουν μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση.
Τα κρατικά όμως Πανεπιστήμια οφείλουν να καλύψουν τις κλασσικές σπουδές και να τις βελτιώσουν, ίσως μειώνοντας τον αριθμό των υπαρχόντων τμημάτων, αλλά ανεβάζοντας το επίπεδο τους, ώστε να ξαναγίνουν ελκυστικές στους υποψήφιους φοιτητές.
Δυστυχώς η πλειονότητα των σημερινών αποφοίτων των φιλολογικών σχολών δεν μπορεί να μεταφράσει διαβάζοντας ένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Διαβάζω εδώ: Σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ πριν από 10 χρόνια το 75% των υποψήφιων φιλολόγων απέτυχε να μεταφράσει ένα απόσπασμα από το Θουκυδίδη! 
Για την απογοητευτική κατάσταση σε αυτές τις σχολές  γράφει ο Μιχάλης Στούκας:
από τις 23 συνολικά Σχολές των λεγόμενων Ανθρωπιστικών Σπουδών, μόνο οκτώ, σχεδόν το 1/3 δηλαδή, είχαν 100% κάλυψη των θέσεών τους. Πρόκειται για τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (Θεσσαλονίκη), Φιλοσοφίας (Αθήνα), Φιλολογίας (Πάτρα), Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος), Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Πάτρα) και Φιλοσοφίας (Πάτρα). Από εκεί και πέρα… αρχίζει το χάος. Το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ από το οποίο έχουν αποφοιτήσει κατά καιρούς μεγάλες μορφές της ελληνικής διανόησης, έχει ποσοστό κάλυψης 94% (282/300). Η δε βάση του βρίσκεται στα 13.012 μόρια. Λίγες δεκαετίες πριν, το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ είχε υψηλότατη βάση, κοντά στο 18 και βέβαια δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια κενές θέσεις.
Ακόμα τραγικότερα είναι τα πράγματα στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, ένα επίσης ιστορικό Τμήμα στο οποίο έχουν διδάξει κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και μέλη της Ακαδημίας Αθηνών. Οι θέσεις του Τμήματος ήταν 190 και οι εισακτέοι 98 (ποσοστό 52%!). Η βάση εισαγωγής του Τμήματος είναι επίσης χαμηλή: 13.994 μόρια. Γενικότερα, οι βάσεις όλων των τμημάτων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με μέτρο σύγκρισης το, όχι πολύ μακρινό, παρελθόν. Υψηλότερη όλων είναι η βάση στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη (14.125 μόρια), αν και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων είναι πολύ χαμηλό, μόλις 55% (85/154). Κι αν αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό, υπάρχουν και χαμηλότερα (ή χειρότερα…). Κάτω από 40% είναι το ποσοστό κάλυψης σε έξι τμήματα. Σε δύο δε από τα Τμήματα αυτά, τα ποσοστά κάλυψης των θέσεων είναι απίστευτα χαμηλά. 16% στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή (28/178) και μόλις 8% στο Τμήμα Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, όπου ενώ οι θέσεις του Τμήματος ήταν 109, οι εισακτέοι ήταν μόλις 9!
Γενικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘΕ, σε σύνολο 3.815 θέσεων στις Φιλοσοφικές Σχολές, καλύφθηκαν μόλις οι 2.426 (63,5%). Η «ψηλότερη» βάση όπως αναφέραμε ήταν τα 14.123 μόρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και η η χαμηλότερη στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, μόλις 8.440 μόρια. Σε δώδεκα από τα είκοσι τρία Τμήματα η βάση εισαγωγής είναι κάτω από το δέκα…
 
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου