Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ



Όπως έχω γράψει στο ποστ μου Ο ΔΟΥΜΑΣ, Ο ΡΟΪΔΗΣ, ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ CATS, ο διάσημος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς πατήρ όταν βρέθηκε στην Ελλάδα μιλώντας στον εξίσου γατόφιλο Ροΐδη αναφέρθηκε στην αγάπη του για τις γάτες  και στην απέχθεια του στους σκύλους.
Η απέχθεια ορισμένων προς τις γάτες οφείλεται στο ότι οι γάτες δεν δέχονται να εκπαιδευτούν σε διάφορα πράγματα, όπως πχ οι σκύλοι, τα βόδια, οι ελέφαντες κτλ και όπως έχει γράψει χαρακτηριστικά ο Ροΐδης:
Ουδείς ποτέ ούτε δι' αμοιβής ούτε διά ραβδισμών κατώρθωσε να επιβάλη εις γάτον να πράξη όσα πράττουσιν οι σκύλλοι, οι δούλοι και οι γελωτοποιοί.


Η ανεξάρτητη αυτή συμπεριφορά των γατιών θεωρήθηκε διαβολική και οδήγησε πριν μερικούς αιώνες στον παραλογισμό της ολοσχερούς εξόντωσης τους από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΧ τον 178ο Πάπα των Καθολικών.
Από τον Πάπα Λούσιο ΙΙΙ΄είχε ξεκινήσει η Ιερά Εξέταση για να αντιμετωπιστούν οι αιρετικοί.
Την ιδέα για την εξόντωση των γάτων  του την εισηγήθηκε ο ισχυρός ιεροεξεταστής του Κόνραντ του Μάρμπουγκ ο οποίος πίστευε πως οι γάτες ήταν ο Σατανάς με γούνινο παλτό!


Η ιδέα αυτή του ήρθε από μερικές μαρτυρίες που πήρε με βασανιστήρια ως ιεροεξεταστής που έλεγαν πως είχαν δει τον διάβολο σαν γάτα!
Αυτές οι μαρτυρίες θεωρήθηκαν σαν αποδείξεις ότι οι γάτες συμμαχούσαν με τον διάβολο και έτσι οδήγησε στην συνέχεια τον Πάπα να κηρύξει τον πόλεμο στις γάτες της Ευρώπης με την παπική βούλα του Vox in Rama .
Μεταξύ του 1227 και 1241, που ηγέτης του  καθολικού κόσμου ήταν ο Γρηγόριος ΙΧ μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των γατών στην Ευρώπη και από τότε ξεκίνησε η δεισιδαιμονία ότι οι μαύρες γάτες αποτελούν κακό συναπάντημα και φέρνουν ατυχία.
Μάλιστα κατά τα έτη 1233 – 1234 έγινε μαζική εξόντωση γατιών από τους πιστούς στην Εκκλησία και τον Πάπα. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι σκότωσαν τόσες πολλές γάτες με αποτέλεσμα  να προκληθεί  μια επιδημία πανώλης. Αυτό τους έκανε να πιστεύουν ότι ο Σατανάς προκάλεσε την Πανούκλα επειδή είχε γίνει έξαλλος που τόσες πολλές από τις γάτες του σκοτώθηκαν.
Βέβαια η εξόντωση των γατιών οδήγησε στο να αυξηθεί ο πληθυσμός των ποντικών που μετέφεραν ψύλλους με πανώλη.
Το κυνήγι των γατιών προκάλεσε στην συνέχεια  ένα μαζικό κυνήγι μαγισσών. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κατηγορήθηκαν ως μάγισσες .

 

Μια νέα δουλειά είχε ανοίξει. Κυνηγός μαγισσών. Θρησκευόμενοι, που ήθελαν να αποδείξουν την πίστη τους στην Εκκλησία, κυνηγούσαν και κατηγορούσαν γυναίκες για μαγεία. Αυτό το κυνήγι είχε ως αποτέλεσμα άτυχες γυναίκες να βασανίζονται και να σκοτώνονται.
Αλλά και οι γάτες δεν ήταν ακόμα ασφαλείς. Με την φρενίτιδα του Κυνηγιού των Μαγισσών ακόμη και στα τέλη του 1400, οι γάτες σκοτώνονταν επειδή πίστευαν ότι ήταν γνωστές μάγισσες. 


Το 1558 στην στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ έκαψαν ζωντανές γάτες που τις είχαν βάλει μέσα σε ένα ομοίωμα του Πάπα.
Αλλά το κάψιμο της γάτας ήταν ιδιαίτερα συχνό στη Γαλλία, όπου έκαιγαν δώδεκα ζωντανές γάτες,  συνήθως στο Παρίσι, την ημέρα του Θερινού Ηλιοστάσιου. Ο Άγγλος μεσίτης Φίλιπ Σίντνεϋ παρακολούθησε μια από αυτές γιορτές το 1572. Στο χρονικό του ο Σίντνεϋ σημείωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Θ' πέταξε επίσης μια ζωντανή αλεπού στη φωτιά, για να γίνει η γιορτή πιο ενδιαφέρουσα. 


Το 1648, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 14ος, τότε μόλις 10 ετών, έριξε προσάναμμα σε μια μεγάλη φωτιά στο κέντρο του Παρισιού και  μετά παρακολούθησε και χόρεψε ενθουσιασμένος  καθώς κατέβασαν ένα καλάθι με αδέσποτες γάτες  στις φλόγες. Οι  γάτες συχνά καίγονταν ζωντανές και αλλού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το Πάσχα ή την περίοδο γύρω από το Halloween.
Το κάψιμο της γάτας ήταν λιγότερο συχνό στη Βρετανία, αν και έχουν καταγράφει  μερικές  περιπτώσεις. Τον Νοέμβριο του 1677, ο Τσάρλς Χάτον έγραψε στον αδελφό του, κυρίως για το ποιος θα μπορούσε να διοριστεί Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ. Έκλεισε την επιστολή του περιγράφοντας έναν πρόσφατο γεγονός στον εορτασμό της 119ης επετείου από την ανάληψη του θρόνου της Ελισάβετ Α'. (εκείνης που στην στέψη της είχαν κάψει ζωντανές γάτες).


Μέσα σε ένα ψάθινο ομοίωμα του Πάπα Ιννοκεντίου XI, που κρατούσαν 4 άνδρες και με ομοιώματα διαβόλων να του ψιθυρίζουν στα αυτιά, υπήρχαν ζωντανές γάτες. Η περιφορά του ομοιώματος στο Λονδίνο κατάληξε στο Smithfield  όπου και μπήκε σε μια μεγάλη φωτιά.
Τα ουρλιαχτά από τις κακόμοιρες γάτες που καίγονταν θεωρούσαν ότι ήταν η συνομιλία του Πάπα με τον Διάβολο!
Η τελετή τελείωσε με την δωρεάν διανομή κρασιού Μπορντό.


Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου