Διαβάζοντας το παραπάνω ποστ μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα περίπτερα , όσα δεν έχουν ήδη κλείσει, δεν αποτελούν πλέον το τόπο που πήγαιναν συχνά, ιδίως οι νέοι για να μιλήσουν με το έτερον τους ήμισυ στο τηλέφωνο, δεν υπάρχουν ούτε τηλεφωνικοί θάλαμοι ή δημόσια τηλέφωνα με το ευδιάκριτο προστατευτικό τους κάλυμμα.
Πάνω από αυτό το κουτί είναι αποθηκευμένο και το φαξ, που η χρησιμότητα του αντικαταστάθηκε με τα e-mail.
Τα τηλεφωνικά κέρματα και οι τηλεκάρτες αποτελούν πλέον συλλεκτικά είδη, σίγουρα δε οι περισσότεροι, από όσους είχαν, δεν θυμούνται πλέον που έχουν πετάξει τα μπίπερ τους.
Το έξυπνο τηλέφωνο τα έχει αντικαταστήσει όλα αυτά και όχι μόνο.
Χάρις σε αυτό δεν χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας, ένα σωρό πράγματα που κουβαλούσαμε στο παρελθόν πολλές φορές.
Ακόμα θυμάμαι την χαρά που είχα όταν μου χάρισαν την πρώτη φωτογραφική μου μηχανή που έπαιρνε ένα καρούλι των 8 φωτογραφιών. Με τα χρόνια αυτή αντικαταστάθηκε από αυτές που έπαιρναν κασέτα με φωτογραφίες και μετά από άλλη που έπαιρνε φιλμ των 36 φωτογραφιών.
Μερικοί που βαριόντουσαν την διαδικασία να πάνε για εμφάνιση τα φιλμ και να τα πάρουν μετά από μέρες, προτιμούσαν να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη τους και να πάρουν μια μηχανή polaroid που εμφάνιζε αμέσως την φωτογραφία που πήραν.
Ταυτόχρονα έγιναν δημοφιλείς οι κινηματογραφικές μηχανές που έπαιρναν φιλμάκια των 3 λεπτών αλλά αυτά χρειαζόντουσαν να τα στείλεις ταχυδρομικά για εμφάνιση στο εξωτερικό. Βέβαια για να τα δεις ήταν απαραίτητη η αγορά μηχανής προβολής.
Αφού τα είχες πάρει όλα αυτά ήρθαν οι πρώτες πολύ ογκώδεις βιντεοκάμερες, που γρήγορα εξελίχτηκαν σε μικρότερες που έπαιρναν μικρές κασέτες. Πριν όμως να χαρείς ότι έχεις προμηθευτεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, κυκλοφόρησαν οι βιντεοκάμερες που έγραφαν σε μικρούς δίσκους DVD.
Πριν να προλάβεις να χαρείς το καινούργιο σου απόκτημα κυκλοφόρησαν οι κάμερες με κάρτα μνήμης!
Όλα τα παραπάνω τα νέα έξυπνα τηλέφωνα τα οδήγησαν στην αποθήκευση τους σε διάφορα ντουλάπια. Βέβαια τώρα οι περισσότεροι τραβάνε χιλιάδες φωτογραφίες, μιας και είναι τζάμπα, που τις περισσότερες τις βλέπουν μια ή δυο φορές και μετά τις ξεχνούν. Παλιότερα, που η κάθε φωτογραφία είχε κόστος, σκεφτόσουνα τι θα τραβήξεις και έτσι οι καλύτερες έμπαιναν σε άλμπουμ και είτε μόνος του κανείς είτε με την οικογένεια και τους φίλους, τις έβλεπες πολλές φορές μέσα στα χρόνια.
Ακριβώς το ίδιο είχε γίνει με τα 3λεπτα κινηματογραφικά φιλμάκια γιατί σκεπτόσουν το κόστος και τράβαγες όσα θεωρούσες σημαντικότερα.
Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που πήγα στην Αίγυπτο είχα τραβήξει 10 φιλμάκια των 3 λεπτών, τα είχα συγκολλήσει σε μία μπομπίνα διάρκειας ½ ώρας και την είχα δει πολλές φορές μόνος μου, αλλά και με τους φίλους μου. Την δεύτερη φορά που πήγα, κρατώντας βιντεοκάμερα, γύρισα με λήψεις 2 ½ ωρών και τελικά τις είδα μόνος μια μόνο φορά.
Και αυτό γιατί με τις βιντεοκάμερες, που η τιμή μιας κασέτας, με πολύ μεγαλύτερο χρόνο εγγραφής ήταν πολύ χαμηλότερη, δεν σκεπτόσουν το κόστος, έπαιρνες βίντεο ατελείωτες ώρες και τελικά κατέληγε αρκετές φορές να μην το ξαναδείς.
Την 10ετία του 60 είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής η συνήθεια να έχει κάποιος οπουδήποτε την τελευταία λέξη της τότε τεχνολογίας, ένα τρανζίστορ και να ακούει με αυτό τα διάφορα ραδιοφωνικά προγράμματα.
Την 10ετια του 80 κανείς δεν κράταγε τρανζίστορ αλλά άκουγε την μουσική που του άρεσε με την νέα επαναστατική συσκευή που είχε κυκλοφορήσει, το Walkman!
Την δεκαετία του 60 όλοι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου όταν χρειαζόταν να γίνει κάποιος υπολογισμός έβγαζαν περήφανοι από την τσέπη τους ένα πλαστικό εργαλείο, τον κανόνα ,με τον οποίο τους έκαναν.
Τις επόμενες δεκαετίες οι υπολογισμοί γινόντουσαν πολύ πιο εύκολα με μικρά φορητά κομπιουτεράκια και θυμάμαι να έχω ένα τέτοιο λεπτό και σε μέγεθος κάρτας στο πορτοφόλι μου, που λειτουργούσε μάλιστα με το φως.
Μερικοί κουβαλούσαν στις τσέπες τους, ή οι γυναίκες στις τσάντες τους και ένα φακό, για να μπορούν να βλέπουν ότι θέλουν στο σκοτάδι.
Σύνηθες δε ήταν να κουβαλάει κανείς μαζί του κάποιο μικρό σημειωματάριο με τα τηλέφωνα των δικών του και κάποιο στυλό για να μπορέσει να γράψει ότι ήθελε να θυμηθεί.
Υπήρχαν δε περιπτώσεις που ήταν αναγκαίο να κουβαλάει κανείς μαζί του και μια πυξίδα αν βρισκόταν κάπου στην ύπαιθρο που δεν γνώριζε το μέρος και φοβόταν μήπως χαθεί.
Τέλος οι υπολογιστές τις πρόσφατες δεκαετίες έχουν φέρει μια τεράστια αλλαγή στην ζωή μας και μια από αυτές είναι η ενσωμάτωση τους στα έξυπνα τηλέφωνα.
Στο άμεσο μέλλον ίσως και να μας φτιάχνουν και τον καφέ μας όπως ακριβώς τον θέλουμε!
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Εγώ λοιπόν προ ετών βρέθηκα στη Λάρισα να κάνω ψώνια περιμένοντας τον άντρα μου που είχε δουλειά. Τη στιγμή που πήγα να απαντήσω στην κλήση;του, το κινητό μου έβγαλε μήνυμα αν επιθυμώ αναβάθμιση κ πατησα ναι σ´ αυτό αντί της κλήσης… έτσι μπήκε σε λειτουργία αναβάθμισης κ βρέθηκα χωρίς κινητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγα στην διπλανή πλατεία κ εντόπισα καρτοτηλέφωνο και περίπτερο για να πάρω τηλεκάρτα.
Περνώντας ομως μπροστά στο καρτοτηλέφωνο είδα πως ήταν διαλυμένο. Στο περίπτερο λοιπόν τηλεφώνησα στον άντρα μου κ συνεννοηθηκα.
Ρωτάω τι οφείλω…
Ο ανθρωπος μου είχε δώσει το προσωπικό του σταθερο τηλέφωνο!!!!!! Ο κόσμος δεν τηλεφωνουσε από περίπτερα πλέον.
Φέτος το Πάσχα πάντως με έκπληξη πέρασα μπροστά από ένα λειτουργικό καρτοτηλέφωνο στα Τρίκαλα. Αναρωτηθήκαμε αν παίρνει πχ πιστωτική καρτα αλλά μάλλον θέλει τηλεκάρτα.
Αυτο που σκέφτομαι μετά τον κοβιντ είμαι πόσο αβασάνιστα πιάναμε αυτά τα χερούλια κ πλησιάζαμε αυτά τα ακουστικά στο πρόσωπο φωνάζοντας κ φτύνοντας ο ένας μετά τον άλλον!
Θα συμπληρώσω, εφημερίδα, περιοδικό, εγκυκλοπαίδεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο πολύ γελαω με τις κατασκοπικές ταινίες, ακόμη κ πρόσφατες όπως το βράχο, που βασίζονται σε μικροφίλμ που κρύβεις κ μεταφέρεις…
Πρόσφατα βλέπαμε με τον έφηβο γιο μου το ´Lola rennt´ όπου σταθερά κ καρτοτηλέφωνα δίνουν κ παίρνουν!
Και είναι ταινία καπου πριν 25 χρόνια!
Διαγραφή