Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Β΄ Φυλακές Τριγγέτα



Αφότου έκλεισαν οι φυλακές Γκαρμπολά και έγινε η μεταφορά των κρατουμένων της στην Παλιά Στρατώνα, φαίνεται ότι το κράτος αναγκάστηκε να εκμισθώσει και νέο κτήριο για να στεγάσει κρατούμενους που δεν χωρούσαν σε αυτήν.
Δεν είναι σαφώς γνωστή  η εποχή που άνοιξαν οι φυλακές Τριγγέτα.
Δυστυχώς η Άρτεμις Σκουμπουρδή στο βιβλίο της Ψυρρή , η γειτονιά των αγγέλων (Πατάκης 2021) δεν κάνει την παραμικρή μνεία για αυτές τις φυλακές που βρισκόντουσαν στου Ψυρρή και αναφέρονται συχνά στις εφημερίδες της εποχής.
Το που ακριβώς βρισκόντουσαν το βρήκα σε δημοσίευση σχετική με μια πυρκαγιά που έπιασε απέναντι τους σε ένα ξυλουργείο.


Βρισκόντουσαν στην άκρη της Σαρρή, προς την εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων, στην διασταύρωση Σαρρή και Λυκορίου.
Ο Παπαδιαμάντης, γνώστης της περιοχής του Ψυρρή, γράφει στο διήγημα του Ο Αυτοκτόνος, που είναι από τα πρώτα αθηναϊκά του και χρονολογείται στο 1891, ότι ο ήρωας του :  την προλαβούσαν νύκτα είχε  κοιμηθή· διανυκτερεύσει‚ εις ένα φούρνον παρά τας φυλακάς Τριγγέτα.
Το οίκημα είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της Μονής Πετράκη.
Στην συνεδρίαση της Βουλής της 29 Μαρτίου 1902 (δημοσιευμένης στο ΣΚΡΙΠ της 3/4/1902) ο βουλευτής Κυθήρων Σπυρίδων Στάης αναφέρει ότι έγινε ανταλλαγή της οικίας Χαρτ,  που ήταν οι φυλακές Τριγγέτα, με οικόπεδο πλησίον του Ευαγγελισμού από τα ανήκοντα στην Μονή Πετράκη.
Είπε ότι το κτήμα των φυλακών Τριγγέτα, «σύγκειται εκ μιας τριωρόφου οικίας και μιας μονωρόφου» και ήταν νοικιασμένο στο Δημόσιο «δια φυλακάς των κρατουμένων δια χρέη προς το Δημόσιον ή προς ιδιώτας», με ετήσιο ενοίκιο 5280 δρχ και οι πραγματογνώμονες έκριναν την αξία του στις 79000 δρχ  Σε σχετική δε ερώτηση απαντά ότι: Υπάρχει έκθεση του Συμβουλίου των δημοσιών έργων βεβαιούσα την καλήν του κτηρίου κατάστασιν. Δια συμβολαίου δε το Δημόσιον υποχρεούται εις τας αναγκαίας επισκευάς οι οποίαι θα είναι αναγκαίαι εκ της χρήσεως της οικίας προς φυλακάς.


Η κατάσταση του κτηρίου μπορεί να αναφέρεται ως  καλή όταν έγινε η μεταβίβαση, καθώς φαίνεται ότι διατέθηκαν μερικά χρήματα τον προηγούμενο χρόνο για το σουλούπωμα του, αλλά προφανώς παρέμενε προβληματική με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης να ζητά από τον νέο ιδιοκτήτη να προβεί σε επισκευές.
Παρ΄όλα αυτά  η περιγραφή της καθαριότητας εκεί τόσο το 1901 όσο και το 1902 παρέμενε απερίγραπτη. 





Επίσης  στο Μη Χάνεσαι του Β.Γαβριηλίδη  της 3/10/ 1882 δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ για τις φυλακές αυτές και γίνεται και αναφορά δύο φορές για τις πιο άθλιες φυλακές Κόκλα, που αναφέρει ο Ρούκουνας στον Κατάδικο που έγραφα στο προηγούμενο.
Από το ρεπορτάζ αυτό διαπιστώνει κανείς ότι στις φυλακές αυτές υπήρχαν εκτός από κρατούμενοι για χρέη στο Δημόσιο και κρατούμενοι για χρέη σε ιδιώτες, οι οποίοι πλήρωναν αυτοί την διατροφή των χρεωστών τους, μαζί βέβαια με κρατούμενους για ανθρωποκτονίες.
Στις φυλακές Τριγγέτα φαίνεται ότι κρατούντο και γυναίκες, γιατί στα φύλλα από 20/11/1883 ως 2/12/1883 της εφημερίδος ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γίνεται πλήρης αναπαραγωγή και ανάλυση από τον ποιητή Γιώργο Δροσίνη, μετά από επίσκεψη του στις φυλακές Τριγγέτα και συζήτηση μαζί της, των αιτίων γιατί η Μυγδαλιά Σαλή
έγινε δολοφόνος.





Η κατάσταση στις φυλακές αυτές ήταν σαφώς άθλια και εκτός από τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων στις εφημερίδες διαβάζουμε ότι συχνά γινόντουσαν και συμπλοκές μέσα σε αυτές.




Πολλοί από τους κρατούμενους στην φυλακή αυτή φαίνεται ότι είχαν φυλακιστεί για μικρά χρηματικά ποσά και γι΄αυτό και συχνά διαβάζουμε ότι από διάφορες μεριές υπήρξαν προσφορές χρημάτων για αποπληρωμή των χρεών των καταδίκων ώστε να μπορέσουν να αποφυλακιστούν.


Μέσα στην όλη αθλιότητα των φυλακών Τριγγέτα προστέθηκε και η σκανδαλώδης απελευθέρωση κρατουμένων, προφανώς πολιτικών φίλων του υπουργού Δικαιοσύνης !



Τελικά επιτέλους το 1904 οι φυλακές Τριγγέτα έκλεισαν και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο κτήριο που νοίκιασε το Δημόσιο στην διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αναπαύσεως.

 ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Α΄ Φυλακές Γκαρμπολά.

 

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου