Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Γ΄ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ



Μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία ο Λογοθετόπουλος επέστρεψε στην έδρα του στο Πανεπιστήμιο και όταν οι Γερμανοί κατακτητές φεύγουν από την Ελλάδα, διαφεύγει μαζί τους στην Γερμανία.
Ο Λογοθετόπουλος προφανώς κρύβεται κάπου στην Γερμανία η οποία δεν έχει ακόμα συνθηκολογήσει, οπότε όταν συνέρχεται στις 20-2-1945 το Ειδικό Δικαστήριο δοσιλόγων Πρωθυπουργών και Υπουργών, δικάζεται ερήμην και στις 31-5-1945 καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Το δικαστήριο ήταν ποινικό και το αποτελούσαν 6 τακτικοί δικαστές και 3 λαϊκοί και η κατηγορία ήταν ότι «ανέλαβαν τον σχηματισμόν κυβερνήσεως τη συγκαταθέσει των εχθρών της Πατρίδος» γιατί με την υπ' αρ. 6/20-1-1945 Συντακτική Πράξη της Κυβέρνησης Πλαστήρα ,αποκλείσθηκε ο χαρακτηρισμός των κατοχικών κυβερνήσεων ως de facto κυβερνήσεων, όπως είχε χαρακτηριστεί επί κατοχής με την υπ' αρ. 97/1942 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Απόφαση στην οποία με θάρρος μειοψήφησαν τότε 5 από τους 11 δικαστές μεταξύ των οποίων οι μετέπειτα πρόεδροι του Σ.Ε. Π. Πουλίτσας, Σ. Σολιώτης και Χ. Μητρέλιας.
Μετά την καταδίκη του, από ότι φαίνεται, είναι και ο μόνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει χάσει την θέση του λόγω της συνεργασίας του με τους Γερμανούς.(18)
Η Γερμανία στις 8-5-1945 έχει πλέον συνθηκολογήσει άνευ όρων (19) και αρχίζουν εκεί οι συλλήψεις των συνεργασθέντων με τους Γερμανούς.
Γράφει λοιπόν ο Λογοθετόπουλος στο βιβλίο του Ιδού η Αλήθεια :« Άμα τη εισόδω του Αμερικανικού Στρατού κατά Μάϊον 1945 εις Vilshofen, μικράν πόλιν της Βαυαρίας, εις ήν εξήσκουν το επάγγελμα του ιατρού δια να πορίζομαι τα προς το ζήν, έσπευσα και ετέθην εις την διάθεσιν των Αμερικανικών Αρχών»

Βέβαια 3 μήνες μετά τον Μάιο που αναφέρει ότι παραδόθηκε , στις εφημερίδες της 26-8-1945 διαβάζουμε πως τον συνέλαβαν οι Αμερικανοί :
..ούτος κατώρθωνεν, επί αρκετόν καιρόν να κρύπτεται, μεταβαίνων από του ενός μέρους της Γερμανίας είς το άλλο. Όταν συνελήφθη εφόρη στολήν Γερμανού αξιωματικού δια να κρύψη την πραγματικήν του ταυτότητα. Προεκλήθησαν όμως ωρισμέναι υπόνοιαι εναντίον του και κατά την επακολουθήσαν αυστηράν ανάκρισιν απεκαλύφθη, ότι επρόκειτο περί του Κουίσλιγκ της Ελλάδος, ότι ούτος προητοιμάζετο να αναχωρήση υπό άλλην ψευδή ταυτότητα δια την Αργεντινήν και ότι είχε φροντίσει προηγουμένως να διαβιβάση ποσόν πολλών χιλιάδων χρυσών λιρών εις κάποιαν γνωστήν του γυναίκα εις την Γαλλίαν
Είναι προφανές λοιπόν, ότι γνωρίζοντας την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου, δεν θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εκτίσει την ποινή του.
Μεταφέρθηκε από τους Αμερικανούς αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη και κρατήθηκε στο 4ο Αστυνομικό τμήμα όπου κάποιος από τους παλαιούς μαθητές του του πήγε τροφή και χρήματα.

Στις 29-8-1945 διαβάζουμε στις εφημερίδες πως ο προϊστάμενος της σωφρονιστικής διοικήσεως του υπουργείου Δικαιοσύνης θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τον Λογοθετόπουλο μαζί με άλλους δοσίλογους.
Η μεταφορά όμως αυτή θα γίνει τελικά μετά 6 μήνες στις 5-2-1946.
Τον Μάρτιο του 1945 δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Ιάσων Μανδηλάρης σε 20 χρόνια φυλακή, ο οποίος ήταν διερμηνέας και βασανιστής των Ες Ες.
Στην δίκη του Μανδηλάρη και ενώ ο Ν.Λούρος κατέθετε τα της συλλήψεως του από τα Ες Ες όπου, αν και του δηλώθηκε πως θα αφεθεί ελεύθερος αυθημερόν, τον ενέκλεισαν τελικά στο Χαϊδάρι, ο Μανδηλάρης αποκάλυψε πως ο Λούρος συνελήφθη και κρατήθηκε κατόπιν εντολής και επιμονής του Γ. Ράλλη και πως η εντολή διαβιβάστηκε στα Ες Ες από τον γιατρό Χριστοδουλάκο. Ο Λούρος δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή την σύλληψη του απέδωσε σε ενέργειες άλλων προσώπων, προφανώς υπονοώντας τον Λογοθετόπουλο.

Βάσει αυτής της μαρτυρίας στις 22-2-1946 ο Λογοθετόπουλος δικάζεται εκ νέου στο Γ΄Ειδικό δικαστήριο δοσίλογων μαζί με τον Γ.Ράλλη ,πρόεδρο του ΕΕΣ και αδελφό του κατοχικού πρωθυπουργού Ι. Ράλλη και τον ιατρό Γ.Χριστοφοράκο που αναφέρεται πως είναι ο πατέρας του γνωστού Μιχάλη Χριστοφοράκου.(Στις φωτογραφίες 25,26 εκ δεξιών προς τα αριστερά Λογοθετόπουλος, Χριστοφοράκος, Ράλλης)
Η κατηγορία είναι πως είναι υπεύθυνοι για την σύλληψη από τους Γερμανούς και την φυλάκιση στο Χαϊδάρι των καθηγητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χωρέμη και Ν.Λούρου και βασίζεται στην παραπάνω κατάθεση του διερμηνέα των Ες Ες Ιάσωνα Μανδηλάρη κατά την δίκη του .
Οι Γερμανοί τους συνέλαβαν με την κατηγορία της διαθέσεως φαρμάκων του ΕΕΣ στους αντάρτες ο δε Γερμανός ανακριτής ανέφερε στον Λούρο πως η καταγγελία έγινε από σημαίνοντα πρόσωπα και για λόγους επαγγελματικής αντιζηλίας.
Το δικαστήριο πάντως αθώωσε πλήρως τον Λογοθετόπουλο και τον Ράλλη και λόγω αμφιβολιών τον Χριστοφοράκο.
Στο βιβλίο του Χθές , ο Ν. Λούρος θεωρεί τον Λογοθετόπουλο υπεύθυνο της σύλληψης του από τους Γερμανούς και την μεταγωγή του αρχικά στην Μέρλιν για ανάκριση και μετά την κράτηση του στο Χαϊδάρι, γράφοντας ότι:Ο διερμηνέας που συνόδευε τους στρατιώτες που με συνέλαβαν κατέθεσε ,άλλωστε στην δίκη του ως δοσιλόγου όπου καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια φυλακή, ποιός ήταν ο καταδότης μου. Η πληροφορία αυτή του διερμηνέα οδήγησε σε νέα δίκη τον καταδικασμένο ήδη σε θάνατο προκάτοχο πρωθυπουργό, όπου διάφοροι μάρτυρες κατέθεσαν εναντίον του, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θέλησα να τον επιβαρύνω περισσότερο.(Εσφαλμένα γράφει για θανατική ποινή ενώ καταδικάστηκε σε ισόβια)
Ο ίδιος ο Λογοθετόπουλος αντίθετα γράφει ότι ο Λούρος και ο Χωρέμης :αφέθησαν ελεύθεροι κατόπιν ενεργού επεμβάσεως μου και παραθέτει και ολόκληρη σειρά συλληφθέντων από της αρχές κατοχής που ελευθερώθηκαν μετά από επέμβαση του στους Γερμανούς.
Εκτός των παραπάνω οι πιο γνωστοί είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κων. Τσαλδάρης ,ο Δ. Γληνός, ο Αιμ. Βεάκης, ο Α.Ζάννας και ο τότε φοιτητής Ιατρικής γιός του καθηγητού Μουτούση και πατέρας των ηθοποιών αδελφών Μουτούση που ανήκε στην οργάνωση " 'Ιερά Ταξιαρχία"
Το 1948 ο Λογοθετόπουλος έγραψε το βιβλίο Ιδού η Αλήθεια εκθέτοντας τις απόψεις του σχετικά με την διακυβέρνηση του και τις προς τους Γερμανούς, εν πολλοίς άκαρπες, προσπάθειες του για άμβλυνση των δεινών του λαού από την κατοχή.
Είναι προφανής η ενόχληση του από τον χαρακτηρισμό του από πολλούς ως Κουίσλιγκ.
Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ήταν Νορβηγός αξιωματικός, ιδρυτής φασιστικού κόμματος, που είχε έρθει σε επαφή με τον Χίτλερ το 1939 και συνέργησε μαζί του για την κατάληψη της χώρας του από τους Γερμανούς , όταν δε αυτοί την κατέλαβαν το 1940, διορίστηκε από αυτούς πρωθυπουργός. Εκτελέστηκε μετά την απελευθέρωση στις 24-10-1945.
Αναφέρει λοιπόν πως στην κατάθεση του Γεωργίου Παπανδρέου, ως μάρτυρα κατηγορίας στην δίκη των δοσίλογων, αυτός είχε δηλώσει ότι : εις άλλας χώρας υπήρχον Κουίσλιγκ οίτινες ήσαν πράκτορες του εχθρού, εις την Ελλάδα όμως δεν υπήρξαν, διότι η Ελλάς έκαμεν καθολικήν αντίστασιν κατά των εισβολέων και δεν υπήρξεν ουδεμία προσυνεννόησις μετά αυτών.
Επίσης αναφέρει απόσπασμα από το βιβλίο "Το Μήλο της Έριδος" του Συνταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ αρχηγού της Συμμαχικής αποστολής στα Ελληνικά βουνά, που γράφει πως: ουδείς Έλλην καταλαβών ανώτερον αξίωμα υπήρξε "Κουίσλιγκ". Ο όρος ούτος αρμόζει μόνον εις εκείνους οι οποίοι συνωμώτησαν με τον εχθρόν προ της Κατοχής (29,Ελευθερία 22-6-48)
Βέβαια δεν παραθέτει την εν συνεχεία άποψη του ιδίου για αυτόν, όταν αναφέρεται στα κίνητρα που είχαν οι 3 κατοχικοί πρωθυπουργοί για την ανάληψη της εξουσίας.
Γράφει ο Γουντχάουζ:.. όχι μόνον συνεμμερίζετο την πλάνην αυτήν(ότι δηλαδή ο Άξων είχε κερδίσει τον πόλεμο), αλλά είχε και προσωπικάς φιλοδοξίας: η γερμανική του εκπαίδευσις, η Γερμανίς συζυγός του και αι φιλογερμανικαί συμπάθειαί του παρείχον λόγους να προσδοκά επικερδή σταδιοδρομίαν , υπό γερμανική αιγίδα ως πράκτωρ της Νέας Τάξεως.
Βέβαια το μόνο που δεν προσδοκούσε ο Λογοθετόπουλος ήταν μια επικερδής σταδιοδρομία στην ηλικία των 64 ετών !
Ήταν από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές της Ιατρικής στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, είχε διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου και είχε μεγάλη προσωπική περιουσία είναι δε χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 6-7-46 που μιλά ότι μόνο το δημόσιο του πληρώνει 16 εκατομμύρια για νοίκια στα κτήρια του!
Πάντως και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος εξεταζόμενος ως μάρτυς κατηγορίας είχε πεί πως: Δεν ήτο μεν Κυβέρνησις τύπου Κουίσλιγκ αλλά υπήρξε πολιτικόν σφάλμα ο σχηματισμός Κυβερνήσεως κατοχικής.
Στην φυλακή ο Λογοθετόπουλος παρέμεινε από τον Φεβρουάριο 1946 έως τις 2 Ιανουαρίου 1951 οπότε και αποφυλακίστηκε μετά από απονομή χάριτος λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.
Το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα ,που η ιδέα ανέγερσης του υπήρχε από το 1888, και είχε θέσει ο Λογοθετόπουλος τον θεμέλιο του λίθο ως πρύτανης του Πανεπιστημίου το 1933, έγινε τελικά εφικτό να αποπερατωθεί από τον προαιώνιο αντίπαλο του Ν. Λούρο που το εγκαινίασε πανηγυρικά με λαμπρότητα και επισημότητα στις 10-12-1954 παρουσία και του Λογοθετόπουλου.
Βέβαια ο Λούρος στην αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε στο Μαιευτήριο αναφέρει ότι το νοσοκομείο θεμελιώθηκε το 1937 διαγράφοντας πλήρως την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στις 23-8-1933 από τον Λογοθετόπουλο!
Πέθανε στις 6-7-1961 και ο θάνατος του πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και με λάθος αναφορά πως ήταν διευθυντής στον Ευαγγελισμό.

Τα προηγούμενα:
Α- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Β- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ
.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Χρησιμοποίησα την παλιότερη γραφή της λέξης δοσίλογοι, όπως χρησιμοποιείται και στις τότε εφημερίδες, αντί του νεώτερου τύπου δωσίλογοι.
Κλικάροντας επάνω στις φωτογραφίες μεγαλώνουν και γίνονται τα αποκόμματα των εφημερίδων ευανάγνωστα.
.
ΠΗΓΕΣ
Βυζάντιος Π
. Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφία .Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,1994.
Γεωργακόπουλος Π. Καθηγητής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος (1878-1961)
Ο Γυναικολόγος «Πρωθυπουργός» Θέματα Μαιευτ.Γυναικολ.τ-3:244-249,2008
Λογοθετόπουλος Κ Ιδού η Αλήθεια. Αθήνα 1948
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/20/oi-ellines-quisling-logothetopoulos/
Λούρου Ν Χθές Αθήνα Εκδόσεις Ελληνική Παιδεία 1981
Φραγκάκης Γ. Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος Ελλ.Μαιευτ.Γυναικολ.9:.95-97,1997

9 σχόλια:

  1. Τώρα πήρα είδηση τα ποστ αυτά περί Λογοθετόπουλου. Θα τα διαβάσω με την ησυχία μου και θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα πόσα χρόνια ειναι ιστορία?

    Τώρα τι κάνουμε?

    * διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι ακόμη "ιστορία...", οπότε ίσως δεν μαθουμε ποτέ...

    την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι σημαντικό να λέγονται αυτές οι ιστορίες για να μην ξεχνάμε. Ο φίλτατος τελικά με τσάντισε κάθε γραμμή που διάβαζα, και βγήκε και από τη φυλακή σύντομα είτε άρρωστος είτε όχι. Είναι βέβαια αρκετά πρόσφατο για να έχουμε καθαρή Ιστορία, αλλά τα γεγονότα, ότι ήταν πρωθυπουργός με την ανωτέρα φυλή και βρέθηκε το '45 στη Γερμανία, νομίζω δίνουν το χρώμα, ότι άλλο και να βγάλει η Ιστορία αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γράφοντας αυτά τα 3 ποστ φρόντισα να εκθέσω όσο γίνεται πιο αντικειμενικά τα γεγονότα της εποχής αποφεύγοντας, όσο μπορούσα τις προσωπικές κρίσεις για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σαν του Λογοθετόπουλου.
    Αν ο Λογοθετόπουλος είχε πεθάνει πριν την κατοχή ή αν δεν είχε αναλάβει την πρωθυπουργία θα είχε μείνει στην ιστορία σαν μια από τις σημαντικότερες ιατρικές προσωπικότητες της Ελλάδας.
    Η ιστορία όμως πάντα γράφεται όταν ολοκληρώσεις την ζωή σου και αυτός δυστυχώς την ολοκλήρωσε σαν συνεργάτης των Γερμανών από τους οποίους σαφώς όμως και δεν προσδοκούσε κάποιο προσωπικό όφελος γιατί ήδη είχε λίγο πολύ ότι μπορούσε να αποκτήσει στην ζωή του.
    Η ιδεολογική ταύτιση με τους Γερμανούς στον μεσοπόλεμο σε ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας ήταν μια πραγματικότητα εκείνη την εποχή γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη από την εποχή του πρώτου παγκόσμιου πολέμου ο εθνικός μας διχασμός ήταν μεταξύ των αγγλόφιλων και των γερμανόφιλων.
    Η γερμανοφιλία αυτή υποχώρησε μετά την επίθεση στην Ελλάδα και μεταλλάχτηκε σε αντικομουνισμό γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι κατοχικές κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασα με μεγάλη προσοχή ένα θέμα που δεν γνώριζα καθόλου και σ'ευχαριστώ γι'αυτό!
    Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει κανείς είναι το να κρίνει γεγονότα του παρελθόντος με βάση το σήμερα.
    Η άκρα δαιμονοποίηση των Γερμανών του Χίτλερ μετά τη λήξη του πολέμου δημιουργεί σχεδόν στερεότυπα του στυλ ότι η συνεργασία με τους Γερμανούς ήταν συμμαχία με τον διάβολο.
    Γνωρίζουμε άραγε τι πέρασαν οι λαοί των βρετανικών κτήσεων πριν αλλά και ΜΕΤΑ τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Μια μικρή βόλτα στην Κύπρο θα δώσει αρκετές απαντήσεις.
    Οι ναζί προέβησαν σε ακρότητες όπου πολεμήθηκαν αλλά νομίζω ότι έχουν υπερπροβληθεί, έχουν εξακοντιστεί και έχουν μεγεθυνθεί πάρα πολύ.
    Σε χώρες που δεν πολεμήθηκαν (π.χ. Δανία) δεν έπεσε τουφεκιά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ήταν και άγιοι ή ότι ο Χίτλερ πρέσβευε κάτι το πανανθρώπινο ιδεολογικά. Αντιθέτως, πρέσβευε την καθολική κυριαρχία μίας βιολογικής φυλής επί όλου του κόσμου.
    Η συνεργασία πολλών πανεπιστημιακών, όπως και παγκόσμια άνοδος του φασισμού τη δεκαετία του 1930 αποτελούσαν παρεπόμενο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929. Εύχομαι να επικρατήσει σωφροσύνη στους ηγέτες της Ε.Ε. κυρίως, διότι η άνοδος κάποιου νέου Χίτλερ είναι νομοτελειακά δεδομένη. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέχασα να πω ότι καλώς σε ξαναβρήκα. Ετοιμάζω ένα βιβλίο και δυστυχώς χρόνος γιοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλω να συγχαρώ τον συντάκτη για την εξαιρετική και πολύ διαφωτιστική εργασία του πάνω σε ένα τόσο λεπτό θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει ένα λάθος στην περογραφή προσώπων σε μια φωτογραφία. Σε αυτη που φαίνονται 3 άτομα δικαζόμενα με το Λογοθετόπουλο πρώτο από δεξιά, και το Χριστοφοράκο δεύτερο, ο τρίτος δεν είναι ο Ράλλης όπως λέτε αφού δεν δικάσθηκαν μαζί. Ο τρίτος από δεξιά στο αριστερό άκρο, είναι ο γιατρός Ανδρόνικος. Συνεργάτης των Γερμανών λόγω μίσους για τους εβραίους... Ήταν πολύ μορφωμένος και ήταν πρόξενος της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας όταν έγινε το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων μετά τη Ρωσική Επανάσταση. Κρατήθηκε σε φυλακές όπου είδε πολλά βασανιστήρια, βιασμούς, και εκτελέσεις που διέπραξαν οι μπολσεβίκοι. Το μεγάλο ποσοστό εβραίων στη κομμουνιστική ηγεσία τροφοδότησε το ρατσιστικό και αντισημιτικό μένος και μίσος του. Έδινε ομιλίες ακόμα και στο ραδιόφωνο όπου είχε αντισημητικό πρόγραμμα με τη Σίτσα Καραϊσκάκη και τον πρώην κομμουνιστή εξόριστο Μανωλέα. και έγραφε κατά των Εβραίων. Πολύ μορφωμένος, ενέπνεε σε πολλούς σεβασμό αλλά το μίσος για τους εβραίους τον οδήγησε στο δωσιλογισμό και τη συνεργασία με τον εχθρό. Έφυγε με τραίνο με τους δωσιλογους και συμμετείχε στην "εξοριστη ελληνική κυβέρνηση" στο Κιτσμπλίχερ της Αυστρίας. Δυστυχώς το πλούσιο αρχείο και η βιβλιοθηκη του καταστράφηκαν το Δεκέμβριο του 1944 πριν γίνει έρευνα και έλεγχος σε αυτά. Ο ΕΛΑΣ ή κάποιοι της ΟΠΛΑ έβαλαν φωτιά στο σπίτι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν διαβάσει κανείς την ειδησεογραφία της εποχής, που παραθέτω, θα δει πώς στην δίκη ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ο Γ.Ράλλης ,πρόεδρος του ΕΕΣ και αδελφός του κατοχικού πρωθυπουργού Ι. Ράλλη και όχι ο Ανδρόνικος.
      Στο σύντομο βιογραφικό σημείωμα που βρήκα στο http://original-fippak.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html δεν αναφέρεται πως δικάστηκε ποτέ.
      Αριστείδης Ανδρόνικος (1862 - 1952) (ναζιστής καθηγητής, γόνος αρχοντικής οικογένειας και μέλος της ΕΣΠΟ. Διετέλεσε διευθυντής στο Ελληνικό Προξενείο της Πετρούπολης. Έπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε στις φασιστικές οργανώσεις. Το 1944 κατέφυγε στην Αυστρία. Επέστρεψε στην Αθήνα και πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 1952.)
      Τέλος το 1948 μια παράδοξη απόφαση του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζει την ΕΣΠΟ ως «πατριωτική» οργάνωση.

      Διαγραφή