Μια νέα Βρετανική μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δεν έχει βέβαια κανένα λόγο να είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, ανατρέπει πλήρως αυτή την ευρέως διαδεδομένη άποψη.
Η μελέτη έχει αναγάγει τα ποσά σε τιμές 2015 ώστε να είναι συγκρίσιμα και επικεντρώνεται στο κόστος των έργων που θεωρούνται υποχρεωτικά για τη διοργάνωση των Αγώνων. Εξαιρείται, επίσης, το κόστος των έργων που δρομολογήθηκαν από τις διοργανώτριες πόλεις για τη βελτίωση των υποδομών τους.
Τον Ιανουάριο του 2015 το ΙΟΒΕ δημοσίευσε μελέτη για «το αποτύπωμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία». Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι οι δημόσιες δαπάνες για τους Αγώνες ήταν 4,1 δισ. ευρώ, αν ληφθούν υπόψη τα υποχρεωτικά ολυμπιακά έργα και οι δαπάνες για την ασφάλεια. Οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 6,5 δισ. ευρώ, αν προστεθούν έργα που είχαν χαρακτηρισθεί ολυμπιακά χωρίς να είναι υποχρεωτικά για τους Αγώνες. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μόλις 1% των κρατικών δαπανών της αντίστοιχης περιόδου και σε λιγότερο από 2% του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2013.
Σημαντική ήταν και η αύξηση των τουριστών ως και το 2008, που η ανοδική πορεία ανακόπτεται λόγω της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Σε σύγκριση με την τετραετία 2000 - 2004, την περίοδο 2005 - 2009 ο αριθμός των επιπλέον τουριστών ξεπέρασε τα 14 εκατομμύρια αφήνοντας έσοδα ύψους 10,7 δισ. ευρώ ετησίως.
Η μελέτη της Οξφόρδης επισημαίνει ότι όλες οι ολυμπιακές διοργανώσεις υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό τους επειδή η νομική δέσμευση που αναλαμβάνει η διοργανώτρια πόλη και χώρα ότι εγγυώνται την κάλυψη των επιπλέον εξόδων λειτουργεί σαν «λευκή επιταγή για υπέρβαση των δαπανών». Για την Αθήνα η υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού υπολογίστηκε στο 49%. Στο Μόντρεαλ η υπέρβαση ήταν 720%, στη Βαρκελώνη 266%, στην Ατλάντα 151%, στο Σίδνεϊ 90%, στο Πεκίνο 2% (με την υποσημείωση ότι η Κίνα δεν φημίζεται για την αξιοπιστία των στοιχείων της), στο Λονδίνο 76% και στο Ρίο 51%. Κατά μέσο όρο η υπέρβαση δαπανών στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες υπολογίστηκε στο 176% του αρχικού προϋπολογισμού τους.
Οπως εξηγούν συντελεστές της προσπάθειας, για να κερδίσουν τα έργα από τη δυναμική των Αγώνων και να ολοκληρωθούν, μολονότι εκ των υστέρων αναγνωρίζουν ότι ίσως να ήταν τελικά μια λάθος προσέγγιση, καθώς δόθηκε η εντύπωση ότι τα Ολυμπιακά έργα ήταν πολύ περισσότερα.
Η μεγαλύτερη αποτυχία των Αγώνων του 2004 ήταν η επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή να αφήσει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις να σαπίσουν, αντί να χαράξει μια στρατηγική αξιοποίησης της υλικής και άυλης κληρονομιάς των Αγώνων.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «η ελλιπής αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς μετά το πέρας των Αγώνων απομείωσε το ΑΕΠ μακροχρόνιας ισορροπίας της χώρας κατά περίπου 0,2%». Στη διάρκεια της προετοιμασίας, η διοίκηση απέδιδε καλύτερα, οι προθεσμίες ήταν σαφείς, η πόλη ανταποκρινόταν σε νέους κανόνες λειτουργίας, είχαν αναπτυχθεί συνέργειες αδιανόητες για την ελληνική πραγματικότητα, οι απαλλοτριώσεις κόστιζαν λιγότερο.
Όλα χάθηκαν γρήγορα, η δυναμική της οικονομίας, η καλή εικόνα στο εξωτερικό, η ολοκλήρωση του ευρύτερου σχεδίου αστικής αναζωογόνησης της πρωτεύουσας, το κύμα των εθελοντών... Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το πολιτικό άλλοθι για τα δημοσιονομικά προβλήματα, για το ξεπερασμένο και υπερβολικά κοστοβόρο Ασφαλιστικό (ο Τάσος Γιαννίτσης εκτιμά ότι τα 70 από τα 90 δισ. ευρώ επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους στο διάστημα 2004-2009 αντιστοιχούν στο κακό ασφαλιστικό σύστημα) και εντέλει για το υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Όπως καταλαβαίνεις, Αθεόφοβε, τα απόλυτα νούμερα δεν έχουν και τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το ποσοστό του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου κύριε..θα σας παρακαλούσα να ανατρέξετε στα τεύχη του ΑΝΤΙ της περιόδου εκείνης, για να δείτε που πήγε το χρήμα και πώς. Όσο για το κόστος, που το νούμερο αυτό ευρέθη την στιγμή που ούτε οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα επίσημα το πόσο στοίχισαν οι αγώνες της Αθήνας. Το ότι τα έργα έγιναν, καλώς έγιναν και πήρε ανάσα η Αθήνα. Το ότι η κυβέρνηση Καραμανλή και οι επόμενες απαξίωσαν τα έργα, ορθότατο. Αλλά ότι στήθηκε πάρτυ μίζας, ρεμούλας και αρπαχτής επίσης ανδιαμφισβήτητο.. Και,ναι δεν μας βούλιαξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.Αλλά μας αποτελείωσαν. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε και για τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και για την διαφθορά και την διαπλοκή κρατικών λειτουργών και επιχειρηματιών, και για το PSI και για το Χρηματιστήριο του 1999. Αρκετά πια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το παραμύθι πάλιωσε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα διαφωνήσω στα περισσότερα από τα παραπάνω και για τα οποία έχω γράψει στο παρελθόν αρκετά ποστ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο το έβαλα γιατί δυστυχώς τους περισσότερους μας αρέσει ή μας βολεύει να ζούμε με μύθους και ο μύθος της Ολυμπιάδας είναι από τους πιο διαδεδομένους και δημοφιλείς.
Τα στοιχεία όμως που αναφέρει στην μελέτη του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν είδα να τα αντικρούει κανείς.
Την αυταπόδεικτη όμως αλήθεια που γράφει το συμπέρασμα του άρθρου που έβαλα στην προσθήκη και που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση είναι πολλοί που δεν θέλουν να την αποδεχτούν.
Έχετε δίκιο. Το φθινόπωρο οι μύθοι θα καταρεύσουν και όλοι θα βρεθούν μπροστά στα επίχειρα των επιλογών τους. Δυστυχώς όμως μαζί με τους άφρονες και τους ασυνείδητους, μαζί με τους λαικιστές και τους βολεψάκηδες θα βιώσουν οδυνηρά την αληθινή χρεωκοπία και όσοι δεν συμετείχαν στο όργιο παροχών, διορισμών, δανεισμών, συνδιαλλαγών και λοιπών παθογενειών που αποτέλεσαν επι σαράντα συναπτά έτη τον τρόπο ζωής των Νεοελλήνων. Βάστα Ρόμμελ!! (τι θυμήθηκα τώρα). Πάντως θα πρέπει να αισθάνεστε δικαιωμένος. Χρόνια ολόκληρα καυτηριάζετε τα κακώς κείμενα με τον απολαυστικό τρόπο σας, και σας ευχαριστούμε γι αυτο..
Διαγραφή