Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΜΗΠΩΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΕΡΙΑ;




Διαβάζοντας το άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ Η οικονομική δολοφονία της ΔΕΗ διά χειρός Σύριζα  θυμήθηκα τι μου είχε πει μια φοιτήτρια που σπούδαζε στην Ρουμανία της εποχή του Τσαουσέσκου όταν την ρώτησα τις τρώνε συνήθως εκεί.
-Τρώμε ότι υπάρχει σε κονσέρβες μου απάντησε!
Στην εύλογη απορία μου γιατί, η απάντηση της ήταν απλή.
-Καθημερνά υπάρχουν πολλές ώρες που  το ηλεκτρικό κόβεται και έτσι δεν μπορείς να διατηρήσεις τρόφιμα στο ψυγείο.
Αν κάτι τέτοιο φαντάζει σε πολλούς αδιανόητο να συμβεί σήμερα στην Ελλάδα, ας διαβάσουν τις απαντήσεις που προκύπτουν από το παραπάνω άρθρο για να καταλάβουν ότι ένας τέτοιο κατάντημα δεν είναι δυστυχώς και τόσο απίθανο.
(Τα ερωτήματα είναι δικά μου, με μπλε γράμματα είναι αποσπάσματα από το άρθρο και με έντονα γράμματα οι δικές μου υπογραμμίσεις)


 Γιατί αυτό;

Στη ΔΕΗ έγιναν πολλά εγκλήματα, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της Ελλάδας να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, απειλώντας να συμπαρασύρει όλη τη χώρα στην καταστροφή αν δεν εξοφλήσει το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιέξοδο στο ζήτημα της ΔΕΗ. Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να τη δανείσουν, ούτε έχουν αποδεχθεί την εκχώρηση συμβολαίων πελατών της έναντι δανεισμού, και οι ξένες δεν θέλουν βλέποντας την οικονομική της κατάσταση. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας οι λύσεις που υπάρχουν είναι οι εξής:
-Να μην πληρώσει το ομόλογο και να κηρύξει πτώχευση μετατρέποντας την Ελλάδα σε... Μπανγκλαντές, με παροχή ρεύματος για λίγες ώρες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και τις αναμενόμενες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία.
-Να αναλάβει εκκαθαριστής και να πουλάει τα εργοστάσια μπιρ παρά. Και να δοθεί χαριστικά σε μεγάλο ξένο ανταγωνιστή, όπως π.χ. η ισπανική EDESA, η ιταλική ENI, η γερμανική RWE, ο οποίος θα αναλάβει να τη στήσει ξανά στα πόδια της και να την αναπτύξει. Τέτοιες λύσεις θα σημάνουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.   


Πως φτάσαμε όμως σε αυτή την κατάσταση και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;

Αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια στη ΔΕΗ μόνο στην αθώα του εκδοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «οικονομική δολοφονία» λόγω ιδεοληψίας και στρεβλών απόψεων για την ενέργεια. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση είναι πρόβλημα ρευστότητας. Η ΔΕΗ σταμάτησε να εισπράττει. Πρόκειται για παγκοσμίως μοναδικό παράδειγμα επιχείρησης, η οποία πουλάει χωρίς να εισπράττει!
Πώς συνέβη αυτό; Με προφορική εντολή που έδωσε ο τότε υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη - πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο επέλεξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν λογαριασμούς ύψους έως 1.000 ευρώ τον χρόνο. Είχε προηγηθεί απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό. Εισοδηματικά κριτήρια δεν ετέθησαν, παρότι ίσχυε και το οικογενειακό κοινωνικό τιμολόγιο για τους οικονομικά αδυνάμους. Ετσι 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές σταμάτησαν να πληρώνουν, προτιμώντας να κάνουν διακανονισμό, να πληρώνουν την πρώτη δόση και έπειτα να περιμένουν τον επόμενο διακανονισμό για να επαναλάβουν το κόλπο. Το ρεύμα, ούτως ή άλλως, δεν επρόκειτο να κοπεί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ εκτοξεύθηκαν από κάτω των 100 εκατ. ευρώ που ήταν το 2005 σε 1,5 δισ. ευρώ το 2014 και στα 2,7 δισ. ευρώ σήμερα. Παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξοφλήσει ένα ομόλογο 200 εκατ. ευρώ και κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.   
      

Γιατί σε μια  κρατική εταιρεία  δεν μπορεί το κράτος να καλύψει αυτό το χρέος;

 Οι τρεις υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκαν στη ΔΕΗ σαν να ήταν κρατική εταιρεία ενώ είναι μια επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με 48,5% ιδιώτες μετόχους. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ η οποία, αντί να διοικήσει στιβαρά μια επιχείρηση που στην ουσία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, βολεύτηκε στον συμβιβασμό με την κυβέρνηση.


Τι σχεδίαζαν οι προηγούμενοι για την ΔΕΗ και τι τους κατηγορούσε ο Τσίπρας τότε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στη «μικρή» ΔΕΗ, το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης το οποίο προέβλεπε την πώληση του 30% της επιχείρησης με ένα μείγμα μονάδων και πελατών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απέφερε στη ΔΕΗ σύνολο εσόδων 4 - 5 δισ. ευρώ. Το σκεπτικό ήταν να πωληθεί ένα κομμάτι της ΔΕΗ τέτοιας αξίας ώστε να προσέλθουν μεγάλοι παίκτες στον τομέα της ενέργειας, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να απελευθερωθεί η αγορά ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών, όπως έγινε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν αντιτάχθηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΓΕΝΟΠ η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο «καταστροφικό».   
Αμύνταιο, αρχές Ιουλίου 2014. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τον αέρα της πρωτιάς στις ευρωεκλογές - ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί με διαφορά 3,5 μονάδων από τη ΝΔ - και σηκωμένα τα μανίκια του γαλάζιου του πουκάμισου, μιλούσε με οργή για το «εθνικό έγκλημα ξεπουλήματος της ΔΕΗ». Στοχοποιούσε τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ επειδή με την ψήφο τους η τότε κυβέρνηση ήθελε «να κατεδαφίσει, να διαλύσει μια επιχείρηση που στήθηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού». Εδινε προσωπικές υποσχέσεις ότι θα ανατρέψει κάθε συμφωνία για τη «μικρή» ΔΕΗ καταγγέλλοντας «ένα ριφιφί, ένα πλιάτσικο του 30% που αθροίζουν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν» και προειδοποιούσε τον τότε πρωθυπουργό ότι «δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις ερήμην του πρώτου κόμματος και να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ». Σε εκείνη την περιοδεία είχε εξαγγείλει και δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.  
   
Τι ποσοστό αθροίζουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Αθροίζουν δημοσκοπικά περίπου 17% και παίρνουν αποφάσεις ερήμην του πρώτου κόμματος, της ΝΔ, η οποία προηγείται με περισσότερες από 15 μονάδες. 


Τι προβλέπεται να γίνει στο τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Προβλέπει να μειωθούν οι πελάτες της ΔΕΗ από 90% στο 40%, χωρίς περικοπές και αναδιαρθρώσεις στο προσωπικό και στις υποδομές. Πώς μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση όταν χάνει σχεδόν τους μισούς (και καλούς) πελάτες της, άρα και τα αντίστοιχα κέρδη, χωρίς να μειώσει τα έξοδά της μόνο ο κ. Σκουρλέτης που το εμπνεύστηκε το ξέρει. Από πλευράς μάνατζμεντ πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό.


Τι είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που νομοθέτησε  η κυβέρνηση με τον νόμο 4389/16 που κατάργησε τον προηγούμενο νόμο 4273/14;

Τα ΝΟΜΕ εξειδικεύτηκαν με την αρ. 35 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1.473, 25 Μαΐου 2016) η οποία φέρει τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τεσσάρων υπουργών: Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης. Πρόκειται για πώληση ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους παρόχους σε τιμές πιο φθηνές από τη χονδρεμπορική αγορά, για διάρκεια τεσσάρων ετών. Από τις δημοπρασίες που ξεκινούν από την κατώτατη τιμή εξαιρείται η ΔΕΗ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η ΔΕΗ πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της και εκείνοι βγάζουν κέρδος από τους πελάτες τους και από την πώληση ρεύματος στο εξωτερικό. 
Τα ΝΟΜΕ εισήχθησαν από τη Γαλλία, όπου όμως η ενέργεια που δημοπρατούνταν προερχόταν από πυρηνικά εργοστάσια τα οποία ουδείς επιθυμούσε να περάσουν σε χέρια ιδιωτών και έτσι έλαβαν την αποδοχή της Κομισιόν, εφόσον διασφαλιζόταν η κάλυψη του κόστους παραγωγής και η πρόσβαση αφορούσε το 25% και όχι το σύνολο της παραγωγής.
Την ίδια ημέρα με την απόφαση για τα ΝΟΜΕ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1.472) και δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ (αρ. 33) με την οποία παραχωρείται το 17% των μετοχών της εναπομείνασας ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση (ή στο υπερταμείο όταν συσταθεί).  

Τι προβλεπόταν ότι θα απέφερε αυτή η ρύθμιση;

 Η πρόβλεψη ήταν ότι η ΔΕΗ θα είχε κέρδη 900 εκατ. ευρώ στην τριετία και εφέτος μόνο έχει ζημιά 35 εκατ. ευρώ.


Υπήρξε από πουθενά αντίδραση;

Τα παραπάνω προκάλεσαν τη δημόσια διαφοροποίηση του κ. Παναγιωτάκη ο οποίος επισήμανε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ πλήττουν τη ΔΕΗ περισσότερο από τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της. Η διαφοροποίηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση με τον κ. Σκουρλέτη ο οποίος προκαλεί μίνι κυβερνητικές κρίσεις με τις θέσεις του κατά της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, παρά τα τετ-α-τετ με τον κ. Τσίπρα προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση. Μάλιστα πριν από τον ανασχηματισμό, τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η ιδιωτικοποίηση του 17% μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και όχι οι δικές του αντιρρήσεις. Ο κ. Σκουρλέτης άλλωστε έχει τη στήριξη του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται ότι ανοίγει περπατησιά για την περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Τι λέει για όλα αυτά το αγόρι με το βελούδινο βλέμμα, όπως χαρακτηρίζει τον Σκουρλέτη ο Παπαχρήστος;


Και κατά την προσφιλή συνήθεια των συριζαίων τα ρίχνει όλα στους άλλους: Οι θεσμοί έχουν στο στόχαστρό τους την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα έγραφε σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και καλούσε την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ. Μετά από δύο ημέρες μίλησε στον Σκάι για «στημένο διαγωνισμό» και χαρακτήρισε στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών «βαποράκια συμφερόντων» που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο γιατί τους στημένους διαγωνισμούς τούς κάνει η δική του κυβέρνηση αλλά ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε να κατηγορήσει τα στελέχη της ΝΔ ότι λειτουργούν ως «πολιτικά βαποράκια» στο θέμα της ΔΕΗ. Όλοι όμως κατάλαβαν, και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου προήλθε αμέσως το σχόλιο «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον Πρωθυπουργό». Ενδεικτικές του κλίματος στην κοινωνία ήταν οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο κ. Σταθάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη. Στον απόηχο αυτής της σύγκρουσης σημειώθηκε και ένας καβγάς ανάμεσα στον Γιάννη Μανιάτη και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή για την παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο το οποίο, όπως είπε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, το διοικούν οι ξένοι και η κυβέρνηση δεν έχει λόγο. Επιπλέον σε ποια τιμή θα πουληθεί η ΔΕΗ όταν η τιμή της μετοχής της από 12 ευρώ κατρακύλησε στα 2,9 ευρώ και ο οίκος S&P την έθεσε υπό επιτήρηση λόγω κινδύνου χρεοκοπίας;


Διαβάζοντας τα παραπάνω άρχισα να σκέφτομαι μήπως χρειάζεται να αρχίσουμε να αγοράζουμε κεριά και κονσέρβες γιατί με αυτή την κυβέρνηση, όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε σήμερα  και τα χειρότερα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
Μπαίνοντας ο Ιούλιος του 2015  περίμενε κανείς πως σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα εφαρμοστούν στην χώρα capital controls που θα κρατούν μέχρι σήμερα και με άγνωστη την ημερομηνία λήξη τους;


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 4-4-2017

Καταγγελία Καρκατσούλη: «Το μέσο κόστος μισθοδοσίας στη ΔΕΗ ανέρχεται στα 3.425 ευρώ το μήνα»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 7-4-2017

Αυτά που έγραψα για την Ρουμανία στην αρχή, τα έζησε ή ίδια, όπως είπε η Ρουμάνα επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής στην Βουλή.



4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μα αυτό είναι ευνόητο για όσους παρακολουθούν το μπλογκ μου και έχουν διαβάσει τα εγκώμια που της έχω επιφυλάξει από την εποχή ακόμα του Καραμανλή του μικρού, όπως μπορείς να διαπιστώσεις αν διαβάσεις την παραπλεύρως δημοφιλή ανάρτηση ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία άρθρα και κατατοπιστικά. Τα ανεβάζω και γω, ελπίζω να μη σε πειράζει. Με το όνομα σου βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναδημοσίευση είναι ελεύθερη για όλους. Εξυπακούεται ότι θα αναφέρεται η πηγή του άρθρου και καλό είναι να μπαίνει και το λινκ του ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει και τα πιθανά σχόλια που υπάρχουν στην αρχική του δημοσίευση.
      Το λινκ πχ αυτού του άρθρου είναι http://atheofobos2.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html

      Διαγραφή