Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!




Βλέποντας το σχετικό βίντεο από την εκπομπή της  Ellen DeGeneres διαπιστώνει κανείς πως η γενιά που γεννήθηκε μετά το μιλένιουμ δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει  ένα τηλέφωνο με καντράν, να ακούσει μουσική από  ένα ραδιοκασετόφωνο, να γράψει με μια γραφομηχανή ή να βάλει το φιλμ σε  μια φωτογραφική μηχανή.
Θα γέλαγε βέβαια με την κυρία που κρατάει ανάποδα την ψηφιακή φωτογραφική της μηχανή!
Λίγο μετά που το είδα, πήγα στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός μου πρότεινε μια αλοιφή που βοηθά την επούλωση  τραυμάτων. Με έκπληξη του είπα πως αυτή την θυμάμαι να κυκλοφορεί από τα παιδικά μου χρόνια! Δεν του είπα βέβαια, γιατί ήταν νεαρός, πως την θυμόμουν από τα στυπόχαρτα που έστελναν οι φαρμακευτικές εταιρείες στους γιατρούς και στα οποία διαφήμιζαν τα προϊόντα τους στην πίσω όψη τους. Πάντα λοιπόν στο γραφείο του πατέρα μου, που έγραφε με στυλό που γέμιζε με μελάνι, υπήρχε ή φύλλο στυπόχαρτου ή τοποθετημένο στυπόχαρτο στο παρακάτω εργαλείο.

Μάλιστα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού μαθαίναμε να γράφουμε με πένα μελάνης καλλιγραφικά τα γράμματα. Για τον λόγο αυτό υπήρχαν κάτι στρογγυλά πλαστικά μελανοδοχεία που έπρεπε να βυθίσεις βαθειά την πένα σου σε αυτό γιατί το στόμιο του κατέβαινε μέχρι το μέσο του. Έτσι γεμίζοντας το  με μελάνι κάτω από το μέσο του και ανάποδα να γύριζε το μελάνι δεν χυνόταν έξω.


Σε μερικά παλιά θρανία υπήρχαν και τρύπες για να μπαίνουν τα μελανοδοχεία. Τα τελευταία από αυτά τα μελανοδοχεία που θυμάμαι, είχαν εκτοξευτεί στους τοίχους των σχολείων στο τέλος της σχολικής χρονιάς!
Σε λίγα χρόνια με την διάδοση των στυλών διαρκείας τα μελανοδοχεία εξαφανίστηκαν και μαζί τους τα στυπόχαρτα. Αν έγραψα τα παραπάνω είναι γιατί σε λίγα χρόνια ακόμα και το γράψιμο με στυλό είναι συζητήσιμο αν θα διδάσκεται στα σχολεία και δεν θα έχει αντικατασταθεί με την γραφή στο κομπιούτερ. Ήδη αν και έχω ζήσει τα παραπάνω και τα έχω χρησιμοποιήσει, έχω αρκετά χρόνια πλέον να γράψω ένα κείμενο με το χέρι.
Τα άλματα λοιπόν που κάνει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια, αλλά είναι εντυπωσιακό επίσης και το πώς ταχύτατα ξεπερνιέται και αυτή μέσα σε λίγα χρόνια.


Εάν στην κοπέλα που δεν ξέρει πως δουλεύει ένα τηλέφωνο με καντράν έδειχνε κανείς την παραπάνω τηλεκάρτα δεν θα μπορούσε να καταλάβει σε τι χρησιμεύει γιατί τα καρτοτηλέφωνα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.


Ίσως να έχει ακούσει ότι υπήρξαν και τηλέφωνα με φαξ όπως αυτό της φωτογραφίας, που ως πρωτοπόρος πάντα το είχα αγοράσει μόλις βγήκε, αλλά σήμερα πλέον το φαξ έχει ηττηθεί πλήρως από το e-mail.



Αυτό όμως που σίγουρα δεν ξέρει, εκτός αν το έχει δει να χρησιμοποιείται σε κάποια παλιά ταινία, είναι ο βομβητής που παράγει δόνηση ή το μπίπερ όταν παράγει το χαρακτηριστικό μπιπ και που μας ειδοποιούσε ότι έχουμε κάποια τηλεφωνική κλήση.



Επίσης σίγουρα αν στην ίδια αυτή την κοπέλα ή σε οποιαδήποτε συνομήλικη της, της έδειχνε κανείς μια δισκέτα είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να καταλάβει σε τι χρησιμεύει αυτό το πράγμα γιατί ήδη μετά το πρώτο λαπτοπ που είχα αγοράσει τα επόμενα δεν είχαν πια υποδοχή για αυτές. Το 2002 ήταν σε δισκέτα η πρώτη φωτογραφία από ψηφιακή μηχανή που μου είχαν δώσει, γεγονός που το είχα τότε θεωρήσει άκρως πρωτοποριακό!  
Τέλος θα έμενε κατάπληκτη αν της έλεγε κανείς πως μόλις πριν λίγα χρόνια για να κατεβάσει κανείς ένα τραγούδι από το ιντερνέτ με την Dial-up σύνδεση που χρησιμοποιούσαμε, έπρεπε να περιμένει μερικές ώρες έχοντας ταυτόχρονα αχρηστεύσει το σταθερό του τηλέφωνο ενώ άκουγε επίσης και τον παρακάτω φρικαλέο ήχο!

 .





1 σχόλιο: