Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ




Όπου και να βρεθείς στην Ελλάδα σου κάνει εντύπωση ότι βλέπεις κλειστά περίπτερα. Κοντά στο σπίτι μου ήδη τα δύο κοντινότερα έχουν κλείσει. Έτσι στην χώρα μας έχουν απομείνει περίπου 5.800 από τα 11.000 που υπήρχαν πριν 10 χρόνια. Ο βασικός λόγος που κλείνουν είναι μεν δυσάρεστος για τους περιπτεράδες, αλλά ευχάριστος για το κοινωνικό σύνολο. Οφείλεται βασικά στην μείωση της πώλησης τσιγάρων και καπνικών προϊόντων από την οποία είχαν κέρδος από 1-2,5%. Ταυτόχρονη επίσης είναι και η σημαντική μείωση της πώλησης εφημερίδων οι κυκλοφορίες των οποίων έχει κατακρημνιστεί.
Συντριπτική πάντως φαίνεται να είναι η αποδοχή της κοινής γνώμης στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (Νοέμβριος 2019)


.Αναλυτικότερα, το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον αντικαπνιστικό νόμο ζητώντας να ελέγχεται η τήρησή του, με το 61% να δηλώνει ότι σίγουρα συμφωνεί και το 14% ότι μάλλον συμφωνεί.
Το 17% μόνο δηλώνει ότι αντιτίθεται στα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, με το 9% να δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί και το 8% ότι σίγουρα διαφωνεί. Το 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 44% των καπνιστών (τακτικοί καπνιστές ή καπνίζουν πού και πού) συμφωνούν σίγουρα με τα μέτρα, το 20% μάλλον συμφωνούν, το 17% μάλλον διαφωνούν, ενώ το 16% σίγουρα διαφωνούν.
Με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο συμφωνεί το 87% συνολικά των ψηφοφόρων της ΝΔ του ΚΙΝΑΛ.
Μικρότερο μεν αλλά εξ ίσου σημαντικό ποσοστό (66%) των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τον νόμο.


Η εικόνα αυτή απεικονίζεται και στην νέα μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου και συμμετείχαν 1976 πολίτες από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Το πιο θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι Έλληνες έπαψαν να είναι φουγάρα γιατί μόνο το 17%  είναι συστηματικοί καπνιστές, καπνίζουν δηλαδή καθημερινά 1-2 τσιγάρα. Επιπλέον ένας στους 10 ανήκει στην κατηγορία των «κοινωνικών καπνιστών» ανάβουν δηλαδή 1-7 τσιγάρα την εβδομάδα κατά κανόνα όταν βρίσκονται με παρέα ή σε στιγμές χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον είναι πως το 33% των ερωτηθέντων απάντησε πως ήσαν καπνιστές αλλά δεν ξανακάπνισαν τους τελευταίους 6 μήνες ενώ το 37% δεν έχουν ποτέ τους καπνίσει.
Έτσι η κατανάλωση καπνικών προϊόντων την τελευταία 10ετια μειώθηκε κατά 50% !


Ένα άλλο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι τις 3 τελευταίες  δεκαετίες μειώνεται και ο αριθμός των εφήβων που καπνίζουν στην χώρα μας.  
Έτσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το διάστημα 2009-2014 το κάπνισμα στην ηλικία 16-24 εμφανίζει μείωση κατά 33%
Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης είναι αυτό που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Peter Cambell από το Welcome Sanger Institute :
Οι άνθρωποι που καπνίζουν επί 30-40 χρόνια πιστεύουν ότι είναι αργά για να κόψουν το κάπνισμα γιατί η ζημιά στους πνεύμονες έχει ήδη γίνει.
Τα ευρήματα μας αποδεικνύουν ότι η άποψη αυτή είναι λάθος. Ποτέ δεν είναι αργά. Μερικοί από τους εθελοντές μας είχαν καπνίσει επί τέσσερις δεκαετίες και λίγα χρόνια μετά την διακοπή πολλά από τα πνευμονικά κύτταρα τους ήταν υγιή. 
Η μελέτη αυτή είναι άκρως ενθαρρυντική, για άτομα όπως εγώ, που έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και 28 χρόνια.



Η σημερινή μέρα,31η Μαΐου, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Μέχρι πρόσφατα οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους να μην καπνίζουν, χάρις όμως στις στοχευμένες εκστρατείες που γίνονται στα σχολεία σήμερα τα παιδιά λένε στους γονείς τους να μην καπνίζουν.
Και όπως λέει ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης:
Σήμερα Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΦΕΥΓΕΙ.


Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τα άρθρα στα ΝΕΑ Από θεριακλήδες …αντικαπνιστές και Κάπνισμα: η ανατροπή έρχεται από την νέα γενιά.


1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέροντα στοιχεία! Χαίρομαι που στη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής βιώνω την ανατροπή μιας κατεστημένης κοινωνικής έξης που θεωρούνταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ανίκητη. Επιμονή, συστηματική προσπάθεια και ενημέρωση του κοινού, αλλά και χρήση των επιστημονικών στοιχείων και εφαρμογή της νομοθεσίας φαίνεται ότι τελικά φέρνουν αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου.
    Α. Παπαγιάννης, πνευμονολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή