Και το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε μετά από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης συν το γεγονός ότι το είχε σχεδιάσει ένας ξένος.
Για τον εορτασμό των 100 ετών από την επανάσταση σχεδιάζεται η ανέγερση Πανελλήνιου Ηρώου επάνω στο λόφο του Αρδηττού αλλά η Μικρασιατική καταστροφή ματαίωσε τα σχέδια.
Επίσης στο ποστ μου ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ β΄μέρος γράφω σχετικά για τα λείψανα του δολοφονημένου ήρωα.
Όταν πέθανε ο Καραϊσκάκης τάφηκε στην Σαλαμίνα και τα οστά του την εποχή του Όθωνα, μεταφέρθηκαν σε μνημείο στο Νέο Φάληρο, έξω από το σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου «Νέο Φάληρο» Επί χούντας ο τότε Δήμαρχος Σκυλίτσης ανακατασκεύασε το μνημείο και υπάρχει η υπόνοια πως τα οστά του αρχιστράτηγου της επανάστασης πετάχτηκαν μαζί με τα μπάζα.
Όταν πέθανε ο Λόρδος Βύρων αφαιρέθηκαν από το πτώμα του ο εγκέφαλος, η καρδιά, το συκώτι, ο σπλήνας, το στομάχι, οι νεφροί κ.λπ.
Οι πνεύμονες εναποτέθηκαν στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι και τώρα βρίσκονται στα θεμέλια του Ανδριάντα του λόρδου Βύρωνα, έργο του γλύπτη Γεωργίου Βιτάλη.
Το επίγραμμα που έχει χαραχθεί στη βάση του ανδριάντα συνέθεσε ο καθηγητής Δημήτριος Σεμιτέλος και επελέγη σε πανελλήνιο διαγωνισμό μεταξύ 21 άλλων επιγραμμάτων, έχει ως εξής:
Επειδή εγώ θα πεθάνω και δεν θ΄ αξιωθώ να κατέβω στην Ελλάδα, σε παρακαλώ, όταν ξεψυχήσω να πάρεις την καρδιά μου και να την μεταφέρεις στην αγαπημένη μας πατρίδα.
Ο αδελφός εκτέλεσε την επιθυμία του και όταν το 1832, στο Ναύπλιο, πέθανε και ο Δημήτρης Υψηλάντης,τοποθέτησε το λείψανο του σε μνημείο που έφτιαξε στο Ναύπλιο.
Η Μαρία Υψηλάντη, σύζυγος του Γεωργίου Υψηλάντη είναι αυτή που πλήρωσε το οικόπεδο και οικοδόμησε το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, ενώ την περίοδο του 1854, που η χολέρα ερήμωσε σχεδόν την περιοχή των Αθηνών, μετέβαλε το σπίτι της σε άσυλο για τα ορφανά κορίτσια, που είχαν χάσει τους δικούς τους.
Μαζί, σύμφωνα με την επιθυμία της Μαρίας Υψηλάντη, κτίστηκε δίπλα του και ο ναός των Ταξιαρχών. Στον ναό αυτό η Μαρία εμπιστεύθηκε τις καρδιές των δύο αδελφών τοποθετημένες σε δύο θήκες. Η μία ήταν ολόχρυση, με τα αρχικά ψηφία «Δ. Υ.» και η άλλη από λευκό μέταλλο «κρυσταλλοσκεπές» με την υπογραφή : «Αλέξανδρος Υψηλάντης 1821».
Το 1894 όταν έγινε γνωστό που ήσαν κρυμμένες από την Μαρία Υψηλάντη οι καρδιές των δύο αδελφών, η τότε κυβέρνηση ζήτησε από Αμαλίειο να μεταφερθούν με επίσημη τελετή στο Εθνολογικό Μουσείο. Το Ίδρυμα όμως αρνήθηκε, σεβόμενο την επιθυμία της Μαρίας η οποία εμπιστεύθηκε τα κειμήλια αυτά στον ναό, με τον όρο να μην το μάθει ποτέ η πολιτεία, καθώς η ίδια θεωρούσε ότι το ελληνικό κράτος υπήρξε «αγνώμον προς τους Υψηλάντηδες». Το κτήριο κατεδαφίστηκε το 1959 αλλά ο ναός διατηρήθηκε.
Σημειώνω πώς, καθώς δεν είχα υπόψη αυτή τη συνήθεια, με έκπληξη διαπίστωσα πως στο Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας φυλάσσεται σε...διαστημική κάψουλα(!) η καρδιά του Νικολάου Πλαστήρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα μου κακοφάνηκε τότε, γιατί ο άνθρωπος ζήτησε να ΤΑΦΕΙ στην πατρίδα του, την Καρδίτσα, κ εγώ αυτό θα έκανα.