Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1821.



Καθώς είναι ακόμα πρόσφατος ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι ενδιαφέρον να δούμε την εικόνα που έχουν για αυτήν οι Έλληνες, επισημαίνοντας μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την δεύτερη κατά σειρά δημοσκόπηση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης που καταγράφει την πρόσληψη της Επανάστασης του 1821, τόσο στη σημερινή ελληνική κοινωνία συνολικά, όσο και στις επιμέρους ομάδες που την συγκροτούν. 
Στην πλειονότητα το 91,6% των πολιτών θεωρούν, βεβαίως, ότι η Επανάσταση ήταν κυρίως Εθνική. 
Οι συντηρητικοί (96,8%), οι φιλελεύθεροι (94,7%), οι ψηφοφόροι της ΝΔ (94,9%) και του ΚΙΝΑΛ (94,8%) αναγνωρίζουν σαφέστατα τον εθνικό χαρακτήρα της Επανάστασης ενώ το ίδιο, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό πιστεύουν και οι  κομμουνιστές (76%) και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (69,9%) καθώς ένα μέρος τους επιλέγει να απαντήσει «εν μέρει», καθώς θεωρεί ότι η Επανάσταση είχε και κοινωνικά χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. (Ενδιαφέρον και σχετικό με το θέμα είναι το ποστ μου  Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ)
Οι ομάδες που αναγνωρίζουν εντονότερα θρησκευτικό χαρακτήρα στην Επανάσταση,είναι οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (85,9%), οι οικονομικά λιγότερο ισχυροί (82,2%), οι εθνικιστές (83,9%), οι συντηρητικοί (81,9%) και οι ψηφοφόροι της ΝΔ (80,4%), ενώ τα ποσοστά είναι χαμηλότερα ανάμεσα στα άτομα με υψηλότερο εισόδημα (60,8%), τους σοσιαλιστές (66,1%) αλλά κυρίως τους κομμουνιστές (40%).

Στην ερώτηση να αναφέρουν αυθόρμητα το σημαντικότερο κατά τη γνώμη τους γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, αυτά ήσαν κυρίως πολεμικά γεγονότα σε ποσοστό 59,3%, με κυριότερα τα Δερβενάκια και την νίκη κατά του Δράμαλη και την Άλωση της Τρίπολης.
Από τα αναφερθέντα στις απαντήσεις γεγονότα, τα 6 διαδραματίζονται στην Πελοπόννησο, τα 2 στην Ανατολική Ρούμελη, το 1 στη Δυτική Ρούμελη, τα 3 στο Αιγαίο (δεν περιλαμβάνουν όμως ναυμαχίες), το 1 στη Μολδοβλαχία και το 1 στην Ήπειρο (αλλά 18 χρόνια πριν την έναρξη της Επανάστασης).
Ένα αξιόλογο όμως ποσοστό (20,9%) επιλέγει πολιτικά γεγονότα και γεγονότα της εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ των Επαναστατών, όπως την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την κήρυξη της Επανάστασης, τις Εθνοσυνελεύσεις, τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη μετά το τέλος της δεύτερης φάσης του Εμφυλίου, τον ίδιο τον Εμφύλιο, και τη δολοφονία του Καποδίστρια. 
Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (20,8%) αναφέρει τραγικά γεγονότα, ήττες και σφαγές (Μεσολόγγι, Ζάλογγο, Σούλι, Μανιάκι, Αλαμάνα, Ψαρά, Χίος). Αν προσθέσουμε και τα πολιτικά γεγονότα με αρνητικό πρόσημο (π.χ. εμφύλιος, δολοφονία Καποδίστρια) το ποσοστό αυτό φτάνει το 23,9% των απαντήσεων ή, ακριβέστερα, το 30% περίπου των απαντησάντων.
Ένα ομοίως αξιοσημείωτο ποσοστό (17,2%) αδυνατεί να ανακαλέσει κάποιο γεγονός της Επανάστασης. Τα ποσοστά όσων δηλώνουν άγνοια ή αδυναμία ανάκλησης είναι υψηλότερα κυρίως στις γυναίκες (22,7%), τους νέους (25,6%), τους απόφοιτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (34,6%), τους οικονομικά αδύναμους (24,4%), τους φιλελεύθερους (17,8%) και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (19,9%), ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους άντρες (11,8%), τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους (11,6 % και 12,9% αντίστοιχα), τους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (11,5%), τους ευπορότερους (7,6%), τους συντηρητικούς (6,5%), τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (6,2%) και του ΚΚΕ (10,3%).

Ο Κολοκοτρώνης με δεύτερο τον Καραϊσκάκη θεωρούνται από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της επανάστασης και είναι τα πρώτα ονόματα που έρχονται στην μνήμη των περισσοτέρων.

Ως θετικός ή πολύ θετικός αναγνωρίζεται ο ρόλος των περισσοτέρων από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης  με τον Κολοκοτρώνη, την Μπουμπουλίνα και τον Καραϊσκάκη να βρίσκονται με ποσοστά πάνω από 98%.

Από τις ξένες δυνάμεις στο ερώτημα ποιες  είχαν θετική συμβολή στην Επανάσταση πρώτη έρχεται η Ρωσία με 38,2%  γεγονός που  παραμένει αναλλοίωτο από τότε λόγω ορθοδοξίας και στην συνέχεια ακολουθούν η Γαλλία με 22,6% και η Μεγάλη Βρετανία με 19,4%.


Σχετικά με τα 2 δάνεια που πήραν οι Επαναστατικές κυβερνήσεις το 38,2% πιστεύει πως είχαν θετικό ρόλο ενώ το 32,8% αρνητικό.


Η επιτυχία της Επανάστασης το 61,3% πιστεύει ότι οφείλεται στις στρατιωτικές επιτυχίες, ενώ το 35,2% στην επέμβαση των ξένων δυνάμεων.


Σχεδόν όλοι οι Έλληνες (97%) είναι πεπεισμένοι πως ο ρόλος της Φιλικής  Εταιρείας  με τους Φιλέλληνες στην συνέχεια συνέβαλαν  θετικά για την επιτυχία της Επανάστασης.


Εκεί που είναι χαρακτηριστική ή άγνοια των ερωτηθέντων είναι στις  ερωτήσεις που αφορούν τις Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα που ψηφίστηκαν σε αυτές. Ένας περίπου στους 2 δεν γνωρίζει σχετικά.


Η μυθολογία του κρυφού σχολειού κρατάει γερά με το 71,1% να το θεωρεί ως ιστορικό γεγονός , όπως επίσης και ένα 45,8% πιστεύει πως η επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου  στην Αγία Λαύρα.
Αντίθετα πραγματικά ιστορικά γεγονότα όπως τον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Μιχαήλ Σούτσου από τον Γρηγόριο Ε´ μόνο 1 στους 3 Έλληνες γνώριζε ότι συνέβη.
Για τη σφαγή στην Τριπολιτσά το  46,7% γνωρίζει ότι αυτή αποτελεί ένα από τα θλιβερά επεισόδια της Επανάστασης ενώ το 26,1% θεωρεί πως είναι μύθος!


Το 39,3% πιστεύει πως τα 200 χρόνια που πέρασαν δικαίωσαν τις προσδοκίες των επαναστατών, ένα υψηλό ποσοστό (28,3%) είναι αμφίθυμο, και το 30,1% θεωρεί ότι η νεότερη Ελλάδα δεν τις δικαίωσε.



Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της χώρας αυτά τα 200 χρόνια το 18,1% δεν μπορεί να σκεφτεί κάποιο, ενώ το υψηλότερο ποσοστό 11,6%  συγκεντρώνει  η συμμετοχή στην  Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου