Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ




 Σεξισμός ή έμφυλη διάκριση, είναι μια προκατάληψη ή διάκριση  σχετικά με το φύλο ενός ατόμου (βιολογικό και κοινωνικό). Στην παραπάνω φωτογραφία είναι η χαρακτηριστική σεξιστική απεικόνιση των στερεοτύπων για τις γυναίκες οδηγούς που υπήρχε το 1952. 
Ως όρος χρησιμοποιείται συχνότερα από τις γυναίκες και υπάρχουν περισσότερες επιστημονικές εργασίες που περιγράφουν την εκδοχή του σεξισμού, που βάλλει τις γυναίκες. 


Στην συνείδηση πολλών ο σεξισμός ήταν συνυφασμένος με άτομα  ακροδεξιά  και λούμπεν, όπως πχ η πρωτοσέλιδη αθλιότητα που δημοσίευσε το ΜΑΚΕΛΙΟ για την  υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η συνήθως λαλίστατη σε τέτοια θέματα Αριστερά δεν είδα να καταδικάζει αυτή την ρυπαρογραφία, πλην της γνωστής δημοσιογράφου και πρώην υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γιάμαλη.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως   ο στιχουργός  και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μωραΐτης , με ένα ανόητο και σεξιστικό σχόλιο έγραψε, την μέρα της επίδειξης Dior στο Καλλιμάρμαρο,για την Μενδώνη και την Παναγιωταρέα:
«Η Μενδώνη ντυμένη ψυγείο και πίσω της η Παναγιωταρέα, κλινοσκέπασμα σετ με πατερίτσα στην επίδειξη του Dior. Το 1967 στο 2021. Μωρ’ τι ζούμε


Ο γνωστός δε δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ, που την εποχή του Τσέρνομπιλ από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ έλεγε ότι το ατύχημα του Τσερνόμπιλ ήταν προπαγάνδα της Δύσης,  και προέτρεπε τους αναγνώστες του  να τρώνε άφοβα μαρούλια, Θανάσης Καρτερός , έγραψε για την κυβερνητική εκπρόσωπο:
Επί χούντας κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου Αρ. Πελώνη δεν υπήρχε. Καμία σχέση οι κατά καιρούς εκπρόσωποι των συνταγματαρχών με το κομψό της κυρίας, η οποία διαπρέπει με λεπταίσθητες γόβες - στιλέτο, ενώ εκείνοι διέπρεπαν με αναίσθητες αρβύλες.
Το υπόγειο μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο είναι προφανές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σας φαίνεται καλύτερη, όχι γιατί είναι, αλλά γιατί προτιμάτε τις γόβες από τα άρβυλα! 


Μπορεί να μην είχε και μεγάλη σχέση με την τεχνολογία εκείνος ο τέως Υπουργός Παιδείας  Γιαβρόγλου, που δεν είχε υπολογιστή στο γραφείο του, ήταν όμως βέβαιος   ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική και γι΄αυτό και έγραψε το παραπάνω άκρως σεξιστικό κείμενο.


Μετά την κατακραυγή που σημειώθηκε αναγκάστηκε να τα μπαλώσει, προσέτρεξε δε και ο Πολάκης προς συμπαράσταση του και έγραψε:
Μην στενοχωριέσαι, όποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν το καυστικό χιούμορ προς τους «άριστους» έχουν το πρόβλημα και ψάχνουν λόγο επιβεβαίωσης της ύπαρξης τους !!
ΥΓ .Πάλι καλά που δεν στην έπεσε το τμήμα ισότητας των φύλων.... Μάλλον κατάλαβαν το νόημα....αυτή τη φορά....»


Η τελευταία και ίσως πιο άθλια σεξιστική επίθεση από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ , άθλια λόγω του ότι προέρχεται και από γυναίκα, είναι η παραπάνω της Άννας Ελεφάντη στην Μαρία Σάκκαρη.
Με κομψό τρόπο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης πολύ σωστά έγραψε:
«Συγχαρητήρια στην υπέροχη Μαρία Σάκκαρη για τη μεγαλύτερη επιτυχία της, μέχρι την επόμενη. Όποιος την προέβαλε ή ασχολήθηκε τις τελευταίες ημέρες μαζί της για τους λάθος λόγους, προσέβαλε τους κόπους και τους πόνους μιας ζωής, που την έφτασαν μέχρι εδώ»


Το ίδιο την άδειασε και η δημοσιογράφος  Αναστασία Γιάμαλη όπως και το μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος Νίκος Μπίστης που έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:
«Εμβρόντητος διάβασα το απαράδεκτο και σεξιστικό σχόλιο της Αννας Ελεφάντη για τη Μαρία Σάκκαρη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κάποιος να της θυμίσει ότι ποτέ τα πέτρινα χρόνια η Αριστερά δεν είχε σχέση με την ανοησία και τη χυδαιότητα. Το ωραίο είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο βλάπτουν την κυβέρνηση. Αναδεικνύονται σε μεγάλους χορηγούς της ΝΔ και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου»,
Ακολούθησε ένα άρθρο στο tvxs.gr του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου: «Εχουν δοθεί αγώνες από την Αριστερά για να μην προσδιορίζονται οι γυναίκες με βάση τον πατέρα ή τον σύντροφό τους. Πόσο μάλλον για να μην διαγράφονται τα προσωπικά τους επιτεύγματα και να μην απαξιώνεται η προσωπικότητά τους ως ετερόφωτη. Εχουν δοθεί αγώνες από την Αριστερά εναντίον του σεξισμού, των διακρίσεων και της εχθροπάθειας. Η Αννα Ελεφάντη έκανε λάθος και δεν ζήτησε συγγνώμη. Υιοθέτησε μια συμπεριφορά οικεία στους σκληρούς του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που βάφτισαν κριτική την έκλυση τοξικότητας και εμπάθειας απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Τέλος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής στην καταδίκη του:
«Άννα Ελεφάντη, με το σχόλιό σου για τη Μ. Σάκκαρη, έκανες βαρύ ατόπημα! Οφείλεις να το διορθώσεις άμεσα!”. Παρεμβαίνω γιατί η Α.Ελεφάντη εμφανίζεται, ως κεντρικό πρόσωπο, στα spot του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»


Ας ελπίσουμε ότι οι σοβαροί άνθρωποι που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τους ακραίους στις εκφράσεις τους όταν κάνουν αντιπολίτευση ,η οποία βέβαια δεν μπορεί να γίνεται με το τι γόβα ή φόρεμα φορούν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, ούτε βέβαια ποιόν έχουν γκόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου