Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΣΕ ΕΦΙΠΠΟΥΣ ΑΔΡΙΑΝΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ ΑΝΑΒΑΤΗΣ;




Συχνά βλέπουμε σε πολλές πόλεις του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα, αγάλματα σε περίοπτες θέσεις στα οποία το τιμώμενο πρόσωπο εμφανίζεται έφιππο.
Έχει τύχει δε μερικές φορές κάποιος ξεναγός να μας εξηγεί ότι στα αγάλματα με έφιππους έχει σημασία αν το άλογο πατάει στα 4 πόδια του ή έχει σηκωμένα ένα ή δύο γιατί αυτό υποδηλοί το πώς πέθανε ο ιππέας του.
Εάν έχει το ένα πόδι σηκωμένο σημαίνει πως  ιππέας του έχει τραυματιστεί σε μάχη αλλά δεν πέθανε σε αυτήν.
Εάν το άλογο πατάει και με τα 4 πόδια στο έδαφος θεωρείται πως ο ιππέας του δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε σε μάχη, αλλά πέθανε μακριά από το πεδίο της μάχης .
Εάν δύο πόδια του αλόγου είναι στον αέρα σημαίνει πως ο ιππέας πέθανε στο πεδίο της μάχης σε πόλεμο.


Απ΄ότι φαίνεται όμως η εξήγηση αυτή είναι ένας κλασσικός αστικός μύθος!
Ο Frances Pollard, επιμελητής της Εταιρείας Ιστορίας  της Βιρτζίνια έχει εξηγήσει πως :«Από όσα γνωρίζουμε, η θέση και η στάση του αγάλματος δεν σημαίνουν τίποτα». 
Στο   Gettysburg  της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ δόθηκε  από την 1 έως την 3 Ιουλίου 1863 μια καθοριστική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου , ήταν επίσης η πιο πολύνεκρη και αυτή που στην ουσία καθόρισε το αποτέλεσμα του πολέμου ύπερ των Βορείων.
Στο National Military Park στο Gettysburg  υπάρχουν 8 αγάλματα εφίππων.
Πιθανώς από αυτά τα αγάλματα να ξεκίνησε ο μύθος με τα πόδια των αγαλμάτων γιατί τα 7 από αυτά τον ακολουθούν αλλά και εκεί, ένα από τα ωραιότερα, το άγαλμα του James Longstreet  δεν τον ακολουθεί  γιατί αυτός δεν τραυματίστηκε σε αυτήν την μάχη.


Πάντως στην Washington, D.C. η οποία διαθέτει τα περισσότερα έφιππα αγάλματα των ΗΠΑ ούτε 10 από 30 και περισσότερα δεν συμβαδίζουν με αυτόν τον κανόνα.
Ο πρώτος έφιππος ανδριάντας στην ιστορία της τέχνης είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του Λυσίππου, δημιουργημένο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. 


Δυστυχώς μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας τα έφιππα αγάλματα ως ειδωλολατρικά και καταστράφηκαν. 
Ο μόνος ανδριάντας που διασώθηκε από την ρωμαϊκή εποχή  είναι του Μάρκου Αυρήλιου (176 μ.Χ.), που σήμερα αντίγραφό του βρίσκεται στην πλατεία του Καπιτωλίου, στη Ρώμη, ενώ το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Palazzo Νυονο
Το άγαλμα  διασώθηκε, επειδή θεωρήθηκε ότι απεικόνιζε τον
Μεγάλο Κωνσταντίνο.


Το συχνότερο υλικό για αυτά τα αγάλματα είναι ο χαλκός γιατί αποδίδει καλύτερα τις λεπτομέρειες αλλά και ιδίως σε όσα αγάλματα τα άλογο έχει τα 2 πόδια ψηλά είναι υλικό που μπορεί να κρατήσει καλύτερα το βάρος του υλικού. 




Ο πρώτος έφιππος ανδριάντας στην Ελλάδα τοποθετήθηκε το 1901 στο Ναύπλιο προς τιμήν του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και μετά ο ίδιος στην Αθήνα το 1904.
Από τους ήρωες της επανάστασης έχει τιμηθεί επίσης και ο Καραϊσκάκης αλλά και ο εχθρός τους,  Μωχάμετ  Άλυ στην Καβάλα, τόπος της καταγωγής του.



Σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδας υπάρχουν έφιππα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Από το Βυζάντιο έχει τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στο Παλαιό Φάληρο.






Πρόσωπα της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας που έχουν τιμηθεί με έφιππα αγάλματα είναι ο Κωνσταντίνος Α΄ στο Πεδίο του Άρεως , ο Νικόλαος Πλαστήρας στην Καρδίτσα , ο Αλέξανδρος Παπάγος στην είσοδο του  Παπάγου, ο Στέφανος Σαράφης στον Άλιμο  και ο Άρης Βελουχιώτης στην Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου