Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΤΟΥ.



Μεγάλες ελπίδες υπήρξαν με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει το τέως κραταιό κόμμα να αναγεννηθεί.
Στην προσπάθεια του όμως να θέσει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΝΔ προς τα δεξιά και ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά, ο Ανδρουλάκης έκανε το καθοριστικό σφάλμα να πει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα  έρθει πρώτο με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.
Το σφάλμα είναι καθοριστικό για το ΠΑΣΟΚ όπως έγραψα, γιατί κανένας από τους ψηφοφόρους των  δύο αυτών  κόμματων, όποιο και αν έρθει πρώτο , δεν πρόκειται να αποδεχθούν  ένα τέτοιο παραλογισμό, άλλον να ψηφίζουν και άλλος να γίνεται πρωθυπουργός.
Παρά την φθορά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται  να αποκομίζει από αυτήν εκλογικά κέρδη, ενώ ταυτόχρονα με απλή αναλογική ένα σημαντικό μέρος των πασοκογενών ψηφοφόρων του πιθανώς να επανακάμψουν στο αρχικό τους κόμμα.
Στις εκλογές λοιπόν με απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ θα έχει πιθανώς μια κοινοβουλευτική ομάδα περίπου 45-48 βουλευτών, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 85-88.
Όποτε η μόνες λύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση  είναι μόνο δύο.
Η πρώτη, στην πιθανότερη εκδοχή να είναι πρώτη η ΝΔ, να αναγκαστεί ο Ανδρουλάκης να κάνει γαργάρα ότι δεν συνεργάζεται με τον Μητσοτάκη και η δεύτερη  με πρώτο τον ΖΥΡΙΖΑ να κάνει επίσης γαργάρα ότι δεν συνεργάζεται με τον Τσίπρα ενώ ταυτόχρονα  πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας και ο Γιάνης με ένα Ν, αν έχει εκλεγεί.
Το ΚΚΕ με κάθε τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά την συνεργασία του Φλωράκη για σχηματισμό κυβέρνησης, προτιμά να παραμείνει στο μετέπειτα δόγμα του
«όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια»


Αν τελικά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, στις επόμενες  με την ενισχυμένη αναλογική, καθώς το πρώτο κόμμα θα έχει το μπόνους των 40 εδρών το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί με μείον μερικούς βουλευτές σε σχέση με αυτούς που θα έχει εκλέξει με την απλή.
Ουσιαστικά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Ένας τέλος ακόμη πιθανός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Ανδρουλάκης είναι καθώς η περιρρέουσα κινδυνολογία για  κυβερνητική αστάθεια αν καταλήξουμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εν μέσω των συνεχών  απειλών των Τούρκων, και των επιπτώσεων στον κόσμο της οικονομικής κρίσης λόγω των αυξήσεων στις πηγές ενέργειας, θα επιταθεί προεκλογικά, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την συσπείρωση του κόσμου στα μεγάλα κόμματα και όχι στα μικρότερα.
Επειδή δε τίποτα δεν αποκλείεται στην πολιτική, αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν στις δημοσκοπήσεις μικρές διαφορές στα ποσοστά τους να τα δούμε να συμφωνούν, αφού μαζί έχουν άνω των 200 βουλευτών για τις επόμενες εκλογές να συμφωνήσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτές να γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, όπως η προηγούμενη με μπόνους 50 εδρών, οπότε πρακτικά έτσι θα είναι δυνατός ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης.
Είναι αφελείς δε όσοι πιστεύουν ότι ο κωλοτούμπας, όπως έχει χαρακτηριστεί ο Τσίπρας, δεν μπορεί να το κάνει επικαλούμενος τις αρχές της αριστεράς. Απλά θυμόμαστε ότι τον νόμο για την  απλή αναλογική τον πέρασε όταν ήταν πλέον προφανές ότι έχανε τις εκλογές.
Και σε αυτή την περίπτωση ο μεγάλος χαμένος θα είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης. Γι΄αυτό οι πολιτικοί πρέπει να θυμούνται πάντα την λαϊκή ρήση «Πριν μιλήσεις βούτα καλά τη γλώσσα σου στο μυαλό σου.»

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση

 

1 σχόλιο:

  1. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει εκλογικό μπόνους 20-50 εδρών (κλιμακωτά).
    https://www.kathimerini.gr/politics/561594988/neos-eklogikos-nomos-ta-mystika-tis-diplis-kalpis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή