Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

28 ΑΓΙΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ,ΟΧΙ ΚΕΡΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ,ΜΟΝΟ ΧΑΡΤΟΥΡΑ!




Η παλιά  διαφήμιση του Skip ήταν άκρως επιτυχής γιατί γράφοντας 29 κατασκευαστές αντί πχ 15 ή 30 δημιουργούσε στον πελάτη την εντύπωση ότι ο αριθμός αυτός είναι πραγματικός.
Βασισμένοι λοιπόν σε αυτή την λογική, είναι άκρως επιτυχής η διαφημιστική εκστρατεία του ιερατείου για την είσπραξη του οβολού από το χριστεπώνυμο πλήθος με το κοκαλομάνι των 28 αγίων από το μοναστήρι του Τρικόρφου.
Φαίνεται ότι τα μεμονωμένα λείψανα, τα γυαλιά και  οι παντούφλες του Παϊσιου και οι βρακοζώνες της Παναγίας ( η δικιά μας βρακοζώνη  και οι άλλες δύο ) ότι είχαν να αποδώσουν το απέδωσαν και με το παραπάνω.


Τεμάχια Ιερών Λειψάνων των είκοσι οκτώ Αγίων:
1 Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
2 Αποστόλου Θωμά
3 Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου    
4 Μεγάλου Αθανασίου
5 Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων
6 Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος
7 Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος
8 Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου
9 Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ
10 Αγίου Λουκά του ιατρού
11 Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης
12 Αγίου Ευμενίου και Αγίου Παρθενίου των αυταδέλφων
13 Αγίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη
14 Αγίου Ελευθερίου
15 Αγίων Δέκα Μαρτύρων της Κρήτης
16 Αγίας Παρασκευής
17 Αγίου Στεφάνου του Χοζεβίτου
18 Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας
19 Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου
20 Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας
21 Αγίων Κολλυβάδων Πατέρων
22 Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος και των συν αυτώ
23 Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού
24 Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου
25 Αγίου Χαραλάμπους
26 Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου
27 Αγίου Φιλουμένου του νεομάρτυρος
28 Αγίας Μόνικας

Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο 28 οι άγιοι, αλλά πολλοί περισσότεροι γιατί αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τον κατάλογο θα δει ότι στο Νο 15 είναι οι Άγιοι 10 Μάρτυρες της Κρήτης, στο δε Νο 21 ένας ακαθόριστος αριθμός από κόκκαλα των Αγίων Κολλυβάδων Πατέρων.
Σχετικά με το πώς αγίασαν οι  Κολλυβάδες μπορεί να διαβάσει κανείς το ποστ μου  ΟΙ ΚΟΛΛΥΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΞΙΝΑ και να κάνει τον σταυρό του!


Το ενδιαφέρον δε αυτής της κοκκαλοεισβολής στην Άμφισσα, είναι ότι περιλαμβάνει αρχαιολογικής αξίας κόκκαλα, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, που δεν ξέρω αν προηγουμένως είχαν την ίδια μοίρα με το κεφάλι του, που χάθηκε και βρέθηκε 3 φορές! Έτσι πλην της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του, που εορτάζουμε στις  29 Αυγούστου εορτάζουμε στις 24 Φεβρουαρίου  την  1η και 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του και στις 25 Μαΐου την 3η εύρεση!
Πάντως κατά περίεργο τρόπο  εδώ αναφέρονται μόνο 12 μέρη που υπάρχουν κομμάτια του Ιωάννη, και δεν αναφέρεται καθόλου  το μοναστήρι του Τρικόρφου. Μήπως τα έχει πάρει από αλλού με leasing;
Δεν ξέρω τι κομμάτι θα έρθει από τον κάθε Άγιο στην Άμφισσα, για να δώσει την θεία χάρη και ευλογία στον ευλαβή και ευσεβή λαό της.
Πάντως κανένας άγιος δεν μπορεί άμα πεθάνει να μείνει ακέραιος και θαμμένος εκεί που τον πρωτοέθαψαν . Τον Άγιο Νεκτάριο πχ από το 1920 που πέθανε, τον ξέθαψαν και τον έθαψαν 3 φορές!
Εντυπωσιακό δε είναι πως μεταξύ των Αγίων λειψάνων θα είναι και κομμάτι του Αγίου Λουκά του ιατρού που πέθανε μόλις το 1961.


Ελπίζω πως δεν το αποκτήσαμε δολίως όταν στις 24-10-2010 υποδεχτήκαμε στην Παιανία το λείψανο του Λουκά, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως καὶ Κριμαίας Λάζαρο, προσφορά στα εδώ πρόβατα που ποιμαίνει ο φιλοπρόοδος μητροπολίτης Μεσογαίας.
Αυτός δε ο Άγιος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης εκκλησίας και κομμουνισμού όπως γράφω εδώ !
Με φρέσκια την επανάσταση το 1920 εκλέγεται καθηγητής Ιατρικής, το 1921 χειροτονείται ιερέας και το 1923 Επίσκοπος Τασκένδης και ταυτόχρονα αρχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Τασκένδης,  παίρνει μάλιστα και το βραβείο Στάλιν δύο φορές, το 1934 και το 1946 !
Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αφού έχουν γίνει οι σταλινικές εκκαθαρίσεις πραγματικών και μη διαφωνούντων στο καθεστώς , διεύθυνε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Κρασνογιάρσκ, ενώ ήταν και επίσκοπος της πόλης αυτής. Από το 1946 μέχρι το 1961 που πέθανε, ήταν μητροπολίτης της Συμφερούπολης.
Όλα αυτά τα περίεργα εξηγούνται γιατί είναι γνωστό ότι το κόμμα και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν διαβρώσει όλη την εκκλησία της Σοβιετικής ένωσης την εποχή του κομμουνισμού.



Τα λείψανα των 28 Αγίων προέρχονται όλα από την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππωνος και Σεραφείμ του Σαρωφ Τρίκορφου Φωκίδος στην οποία υπάρχει και το διαφημιζόμενο ως το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Το νέο αυτό μοναστήρι του 1991 αφιερωμένο σε δύο άσχετους  με την περιοχή αγίους, ο πρώτος  από την Τυνησία και ο άλλος από την Ρωσία, το έφτιαξε ο γνωστός από τους Παπαροκάδες αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.




Για τον αρχιμανδρίτη Μουλατσιώτη συχνό επισκέπτη το πάλαι ποτέ της trash τηλεδημοσιογραφίας  και το μοναστήρι του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ δύο απολαυστικά κείμενα.
Σε όσους έχουν διαβάσει την Ελληνική Νομαρχία του Ανωνύμου του Έλληνος του 1806 δεν δημιουργείται καμία απορία πως μέσα σε 28 χρόνια δημιουργήθηκε και συντηρείται  ένα τόσο πλούσιο μοναστήρι.
Ἑκατὸν χιλιάδες, καὶ ἴσως περισσότεροι, μαυροφορεμένοι  ζῶσιν ἀργοὶ καὶ τρέφονται ἀπὸ τοὺς ἵδρωτας τῶν ταλαιπώρων καὶ πτωχῶν Ἑλλήνων. Τόσαι ἑκατοντάδες μοναστήρια, ὁποὺ πανταχόθεν εὑρίσκονται, εἶναι τόσαι πληγαὶ εἰς τὴν πατρίδα, ἐπειδή, χωρὶς νὰ τὴν ὠφελήσουν εἰς τὸ παραμικρόν, τρώγοσι τοὺς καρπούς της καὶ φυλάττουσι τοὺς λύκους, διὰ νὰ ἁρπάζουν καὶ ξεσχίζουν τὰ ἀθῶα καὶ ἱλαρὰ πρόβατα τῆς ποίμνης τοῦ Χριστοῦ.
Επίσης και όσοι μπορεί να εκφράσουν την απορία πως βρέθηκαν στην μονή αυτή μέσα σε τόσο λίγα χρόνια τόσα λείψανα αγίων πάλι η Ελληνική Νομαρχία το έχει εξηγήσει εδώ και 213 χρόνια:
 Αὐτοὶ ἔχουσιν ἓν κιβωτίδιον γεμάτον ἀπὸ ἀνθρώπινα κόκκαλα καὶ κρανία ἀκέραια, τὰ ὁποῖα ἀσημώνοσι, καὶ ἔπειτα ὀνοματίζουσιν, ἄλλα μὲν τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους καὶ ἄλλα τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου. Ἐν ἑνὶ λόγῳ, δὲν ἀφίνουν ἅγιον, χωρὶς νὰ ἔχουν μέρος ἀπὸ τὰ κόκκαλά του
Ἐγώ, ἕως τώρα βέβαια, εἶδα ἕως τέσσαρας κεφαλὰς τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους, ἐπειδή, ὅταν ἀκολουθῇ ἡ πανοῦκλα, τότε κάθε πολιτεία ἔχει ἀπὸ μίαν κεφαλὴν τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους
Παρεμπιπτόντως στο Νο25 βλέπουμε πως και εδώ υπάρχουν λείψανα του ανεξάντλητου Αγίου Χαραλάμπους! Για κεφαλή δεν ξέρω!
Κανενός  όμως άγιου τα λείψανα  δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν  τα 17 πετσάκια που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου από την περιτομή του Χριστού!


2 σχόλια:

  1. > Κανενός όμως άγιου τα λείψανα δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 17 πετσάκια που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου από την περιτομή του Χριστού!

    Το 2009 ο Umberto Eco είχε βρει μόλις 14 ακροβυστίες, αλλά στο μεταξύ έχει περάσει μια ολόκληρη δεκαετία:

    Il Prepuzio di Gesù era esposto a Calcata (Viterbo) fino a che nel 1970 il parroco ne ha comunicato il furto.

    Ma hanno rivendicato il possesso della stessa reliquia Roma, Santiago di Compostela, Chartres, Besançon, Metz, Hildesheim, Charroux, Conques, Langres, Anversa, Fécamp, Puy-en-Velay, Auvergne.


    Τι δυναμώνει περισσότερο την πίστη, η γιγαντιαία θεανθρωπίνη πόσθη ή το κρανίο του Ιωάννου του Βαπτιστού «σε ηλικία δώδεκα ετών»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κάτι τέτοια καταλαβαίνει κανείς και την Εικονομαχία και τη Μεταρρύθμιση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή