Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ο ΦΑΡΟΥΚ ΚΑΙ ΤΟ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ !




Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Λένας Διβάνη Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας (Πατάκης 2019) έφτασα και στο ζευγάρι Παύλος –Φρειδερίκη.
Υπάρχει λοιπόν μια πικάντικη ιστορία μεταξύ της μετέπειτα βασίλισσας-μητέρας όπως ήθελε να την προσφωνούν και όχι βασιλομήτορος Φρειδερίκης, και του βασιλιά Φαρούκ, στα νιάτα της.
Με την επίθεση των Γερμανών στην Ελλάδα όλο το βασιλικό σινάφι πήγε στην Κρήτη, όπου και δεν παρέμεινε και πολύ, όπως συνιστούσαν οι Άγγλοι για τόνωση του ηθικού του κόσμου, αλλά αναχώρησε για το Κάιρο με τελικό προορισμό το Λονδίνο.


Η φωτογραφία από τα βαφτίσια του Κωνσταντίνου στις 20 Ιουλίου 1940. Δίπλα της ο Παύλος που κρατά την μικρή Σοφία.
Η Φρειδερίκη ήταν τότε 24 ετών και χαριτωμένη, αν όχι ωραία. Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, 21 ετών τότε, λάτρης του ωραίου φίλου και του φαγητού, ήταν παντρεμένος με την Φαρίντα και παρά το ότι λέγεται πως ο γάμος του άργησε να ολοκληρωθεί γιατί ντρεπόταν να δει η σύζυγος του το μικρό του πέος, φαίνεται πως  μετά την ήδη απόκτηση έως τότε 2 από τα 4 παιδιά του, είχε ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό και  δεν άφηνε θηλυκό που του άρεσε χωρίς να το πολιορκήσει.


(Οι φωτογραφίες:η πρώτη από τον γάμο τους και η δεύτερη  με το πρώτο παιδί τους.)

Είχαν λοιπόν καλέσει σε δείπνο τον Παύλο με την Φρειδερίκη στο οποίο  καλεσμένος ήταν και ο Φαρούκ.
Η συνέχεια από μαρτυρία του Στυλιανού Χουρμούζιου, ο οποίος εκτελούσε χρέη γραμματέα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και ήξερε από «πρώτο χέρι» τι συνέβη σε εκείνο το δείπνο. Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου του 1972, στην εφημερίδα «Ακρόπολις».
    « Στη διάρκεια του δείπνου η Φρειδερίκη ειδοποιήθηκε πως η ωραία σύζυγος του Φαρούκ, βασίλισσα Φαρίντα, βρισκόταν στο επάνω πάτωμα και θα χαιρόταν πολύ να την δει, γιατί σαν μουσουλμάνα, δεν είχε το δικαίωμα να εμφανίζεται σε δείπνο. Πράγματι, η Φρειδερίκη ανέβηκε και τη συνάντησε σε ένα μικρό μπουντουάρ του πρώτου ορόφου, όπου οι δυο γυναίκες κάθισαν κοντά στο παράθυρο κουβεντιάζοντας, καπνίζοντας και παρατηρώντας τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονταν στην κήπο. Σε λίγο μια από τις κυρίες της Τιμής της Φαρίντα, μπήκε βιαστικά στο δωμάτιο και ανήγγειλε πως ανέβηκε ο βασιλιάς Φαρούκ.
-Δεν θέλει να καπνίζω, τι να κάνω τώρα; ψιθύρισε πανικόβλητη η Φαρίντα. Η Φρειδερίκη άρπαξε το τασάκι και το πέταξε από το παράθυρο, ενώ η Φαρίντα είχε γεμίσει στάχτες τα δάχτυλα και το στόμα της. Η πόρτα άνοιξε και παρουσιάστηκε ο Φαρούκ. Συστήθηκε στη Φρειδερίκη-δεν είχαν συναντηθεί επισήμως- και κοίταξε αυστηρά την Φαρίντα, η οποία αμέσως είπε «καληνύχτα» και εξαφανίστηκε κλείνοντας πίσω της την πόρτα και αφήνοντας μόνους τους άλλους δύο. Ο Φαρούκ άρχισε να πηγαίνει από λάμπα σε λάμπα και να σβήνει τα φώτα. Έπειτα έσκυψε πάνω από τη ράχη της πολυθρόνας, όπου η Φρειδερίκη εξακολουθούσε να κάθεται.
-Μου αρέσουν οι όμορφες γυναίκες, της είπε.
-Αυτό είναι πολύ ωραίο, απάντησε εκείνη. Ο Φαρούκ έδειξε από το παράθυρο τον κόσμο που κυκλοφορούσε στον κήπο.
-Βλέπετε αυτά τα κορίτσια εκεί κάτω;  Τα περισσότερα τα γνωρίζω. Πρόφερε τη λέξη «γνωρίζω» με τρόπο ώστε να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι εννοούσε. Η Φρειδερίκη δεν είπε τίποτε. Εκείνος πέρασε το χέρι του στην πλάτη της πολυθρόνας γύρω από τους ώμους της. Η σκέψη που της ήρθε αμέσως ήταν: τί θα συνέβαινε αν του έδινε ένα χαστούκι; Το όραμα διπλωματικών επεισοδίων και διεθνών περιπλοκών πρόβαλε μπροστά της. Και ξαφνικά της ήρθε μια ιδέα. -Γνωρίζετε τον άντρα μου; ρώτησε.
-Όχι, δεν τον έχω δει ακόμη, είπε ο Φαρούκ. Εκείνη έσκυψε από το παράθυρο.
-Βλέπετε αυτόν με τη ναυτική στολή, τον πολύ ψηλό με τους φαρδείς ώμους; Αυτός είναι ο άντρας μου και είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του.
– Αλήθεια είσαστε;
– Μάλιστα είμαι και είναι και εκείνος με εμένα. Ο Φαρούκ ανασηκώθηκε από την πολυθρόνα.
– Και εγώ είμαι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα μου, είπε. Και αφού καληνύχτισε βγήκε από το δωμάτιο.»...


Το επεισόδιο τηρήθηκε μυστικό και μόνο μετά τον πόλεμο είδε το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικό περιοδικό, το οποίο βεβαίως μεγαλοποίησε το γεγονός. Έγραψε ότι η Φρειδερίκη χαστούκισε τον Φαρούκ. Ο Άραβας βασιλιάς αντέδρασε άμεσα. Ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Αθήνα να εκδοθεί ελληνική επίσημη διάψευση.
Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος αφού συνεννοήθηκε με το βασιλιά και τη βασίλισσα, εξέδωσε μια κυβερνητική διάψευση. Ο Φαρούκ όμως ζητούσε επίμονα την διάψευση να την κάνει η ίδια η Φρειδερίκη. Η βασίλισσα Φρειδερίκη εξαγριωμένη τηλεφώνησε στον Βενιζέλο και του είπε να βρει τρόπο να πληροφορηθεί ο Φαρούκ ότι αν λάβει η ίδια το λόγο, τότε είναι υποχρεωμένη να επιβεβαιώσει και όχι να διαψεύσει το περιστατικό, πέρα από την παραφιλολογία για το χαστούκι.


Ο Φαρούκ χώρισε την Φαρίντα το 1948 για να νυμφευθεί το 1951 την 17χρονη Ναρριμάν. (η φωτογραφία από τον γάμο τους)
Το 1952 ο Φαρούκ εκθρονίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νάσερ ο οποίος το 1956, ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου.
Σε μια επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1960, ο Νάσερ ρώτησε την Φρειδερίκη για το επεισόδιο με τον Φαρούκ. Ήθελε βέβαια να μάθει αν όντως χαστούκισε ή όχι τον Φαρούκ.
«Το σκέφτηκα» απάντησε χαριτολογώντας η Φρειδερίκη. « Αλλά συγκρατήθηκα γιατι τότε η θέση μας στην Αίγυπτο ήταν πολύ δύσκολη. Κι ασφαλώς ο Φαρούκ θα αγρίευε και θα την έκανε δυσκολότερη».
(Η ιστορία δημοσιεύεται στο βιβλίο: Ήρωες και Προδότες στην Κατοχική Ελλάδα, του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Τάσου Κ. Κοντογγιανίδη.)
Στις 18 Μαρτίου του 1965, ο έκπτωτος πλέον Φαρούκ έπαθε συμφόρηση σε γαλλικό εστιατόριο στην Αυρηλιανή Οδό έξω από τη Ρώμη. Ήταν 45 ετών και ζύγιζε 135 κιλά. Μαζί του το βράδυ εκείνο ήταν μία ξανθιά καλλονή και όχι η μόνιμη συνοδός του, μαρκησία Ίρμα Καπέτσε Μινούτολο (φωτογραφία) τραγουδίστρια της όπερας.


 Αυτό που μου έχει μείνει από την ειδησεογραφία της εποχής είναι όταν βγήκαν σε πλειστηριασμό τα ρούχα του, μετά την αλλαγή του καθεστώτος, αυτά που αγοράστηκαν αμέσως ήσαν τα σώβρακα του. Τα αγόραζαν οι Αιγύπτιοι γιατί με ένα έφτιαχναν 5
! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου